Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

brytyjski folk/neofolk. Strona: 2

Wysłany: 2007-09-25 21:16

[quote:e301f2da8a="RuczajDJ"]Ale przypomnieliscie mi, ze w jednym kawalku DCD na dudach gra brat Brendana Perryego (plyta Aion, utwor Saltarello - zreszta to jest oryginalny motyw historyczny, obgrany przez wiele zespolow).

Brat B. Perryego z Dead Can Dance mial byc dudiarzem wspomnianego Cruachana, ale cos nie wyszlo w negocjacjach i szukajac innego muzyka wyszlo tak, ze EPke nagrali z wokalista The Pogues. Ale to inna historia.[/quote:e301f2da8a]

Saltarello jest wogóle motywem, do którego często powracają muzycy folkowi. Nawet nasza poczciwa polska Stara Lipa wykonała ten kawałek w zacnym wydaniu (akustycznym rzecz jasna). Polecam.

I can't look it in the eyes Seconal, Spanish fly, absinthe, kerosene... Cherry flavored neck and collar I can smell the sorrow on your breath, The sweat, the victory... and sorrow The smell of fear, I got it

Wysłany: 2007-10-09 11:50

Kurwa! Troche juz postow poszlo a gdzie C93, DI6???????????

Wysłany: 2007-10-09 16:23

O co chodzi :? :P

Ostatnio wpadła mi do odtwarzacza twórczość grupy Shannon, świetna muzyka celtycka :wink:

Wysłany: 2007-10-09 19:47

brytyjski Ragnarok jest w miarę fajny - taki przyjemny pagan/folk black metal :twisted:

Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning...

Wysłany: 2007-10-10 18:04

[quote:c016bf2adf="PIoChuUu"]Kurwa! Troche juz postow poszlo a gdzie C93, DI6???????????[/quote:c016bf2adf]

No Ba!!! Temat poszedł w takim kierunku (tzn folkowym), że zupełnie nie pomyślałam o neofolku. Moje niedopatrzenie. Wzburzenie jak najbardziej uzasadnione.

Oczywiście, że z wysp pochodzą TWÓRCY gat.neofolk, czyli wspomniani Death In June i Current 93. Z resztą Douglas P. z DI6 gościł na 12 płytach C93...

Wysłany: 2007-12-20 00:14

Sol Invictus czy Nature & Organisation :roll:

Wysłany: 2008-04-13 20:50

9 kwietnia we Wrocławiu w ramach festiwalu Energia Dźwięku wystąpił Current 93. Niestety czas i cena biletu skutecznie uniemożliwiły mi obejrzenie tego wydarzenia na żywo
Dla zainteresowanych krótka rozmowa z liderem C93 Davidem Tibetem:
http://www.dziennik.pl/kultura/article151234/Tibet_Moja_muzyka_wyrosla_ze_snu.html

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło