brytyjski folk/neofolk Wysłany: 2007-09-16 20:20
Skoro pojawił, się już temat dotyczący polskiego..ba! nawet japońskiego folku/neofolku...to ja postanowiłam rozszerzyć dział folkowy o nurt (dość ogólnie pojęty) brytyjski...
Dość bliska memu sercu jest irlandzka muzyka ludowa...nie wiedzieć czemu zawsze ciepło, specyficznie magicznie mi się kojarzy (choc wiccanka nie jestem)8)
Ostatnio znajomi zarazimli mnie twórczością zespołu Nebelhexe....po przesłuchaniu utworu Totems, do tej pory nie mogę wyrzucić jego melodii z głowy...
Nowak powiedziałby pewnie, że to pod wpływem tekstu podprogowego, czy coś w ten deseń...ja powiem - to ze względu na klimat, tekst, melodię tego utworu...
Ciekawa jestem, czy ktoś z was, podobnie jak ja, ma hopla na punkcie tego stylu.
Może dzięki wam odkryje jakieś nowe zasoby muzycznych unieśeń 8)
"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]
Wysłany: 2007-09-16 20:32
No właśnie dziś sobie słuchałam Mad Dog McRea - irish folk bez dwóch zdań :)
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Wysłany: 2007-09-19 07:52
z brytyjskiego folku, to chyba najbardziej podchodzi mi CRUACHAN
Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning...
Wysłany: 2007-09-20 18:56
:arrow: RuczajDJ...ma Pan rację...o tą kobitkę z Hagalaz Runedance chodzi...widocznie na własne życzenie się w błąd wprowadziłam niepotrzebnie czytając informacje na ich stronie jakoby owa lejdi zaczynała w brytyjskim underground'zie...
A Hagalaz Runedance...owszem...także...ciekawe, choć w muzyce Nebelhexe słyszalna jest różnica...nie jest tak (jak by to określić <myśli>...bajkowa.
"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]
Wysłany: 2007-09-21 17:29
[quote:a3a0b535c8="Decadence"]z brytyjskiego folku, to chyba najbardziej podchodzi mi CRUACHAN[/quote:a3a0b535c8]
uoh... ostatnio sporo tego u mnie leci, w szczególności album [b:a3a0b535c8]"Pagan"[/b:a3a0b535c8]
nie wiem czy to się kwalifikuje, ale w grze [b:a3a0b535c8]Atlantis II[/b:a3a0b535c8] był śliczny irlandzko-folklorystyczny utwór... istna poezja dla uszu.
Wysłany: 2007-09-21 22:15
[quote:f2d910201b="Wild_Child"][quote:f2d910201b="Decadence"]z brytyjskiego folku, to chyba najbardziej podchodzi mi CRUACHAN[/quote:f2d910201b]
uoh... ostatnio sporo tego u mnie leci, w szczególności album [b:f2d910201b]"Pagan"[/b:f2d910201b].[/quote:f2d910201b]
a "The Morrigan's Call" jak wymiata :twisted: Posłuchaj...
Wysłany: 2007-09-22 15:22
...hmmm.. wpadłem na coś takiego jak Bran Barr i ich "Les Chroniques de Naerg" - ponoć niezły folk/metal w celtyckich klimatach. Na próbkach brzmi nieźle, ciekawe czy można skądś ten album wytrzasnąć... :twisted:
Wysłany: 2007-09-22 16:20
Owszem...można. 8)
Wystarczy dobrze poszukać 8)
Co prawda nie znam tej formacji,lecz zestawienie celtic+war+metal nie bardzo do mnie przemawia. Niemniej jednak - nie słuchałam, więc się wypowiadać nie będę.
Wysłany: 2007-09-22 16:30
Jak tak to ostatnio wyczaiłam na myspace pannę (?) Julie Fowlis, bardzo miła, radosna muzyczka :D
http://www.myspace.com/juliefowlis
Wysłany: 2007-09-22 20:20
[quote:f2f26bd89f="minawi"]Jak tak to ostatnio wyczaiłam na myspace pannę (?) Julie Fowlis, bardzo miła, radosna muzyczka :D [/quote:f2f26bd89f]
faktycznie, fajne i radosne :twisted: w sam raz na poprawę nastroju...
Wysłany: 2007-09-22 22:11
[quote:950fad650d="Wild_Child"]...hmmm.. wpadłem na coś takiego jak Bran Barr i ich "Les Chroniques de Naerg" - ponoć niezły folk/metal w celtyckich klimatach. Na próbkach brzmi nieźle, ciekawe czy można skądś ten album wytrzasnąć... :twisted:[/quote:950fad650d]
coś się wykombinuje żeby się dało :D bo brzmi ciekawie........
Wysłany: 2007-09-23 15:14
[quote:0e3f9683cd="Decadence"]
coś się wykombinuje żeby się dało :D bo brzmi ciekawie........[/quote:0e3f9683cd]
:twisted: dało się , nawet niezłe :twisted:
[quote:0e3f9683cd="nomay"]
Dość bliska memu sercu jest irlandzka muzyka ludowa...nie wiedzieć czemu zawsze ciepło, specyficznie magicznie mi się kojarzy (choc wiccanka nie jestem)
Ostatnio znajomi zarazili mnie twórczością zespołu Nebelhexe....po przesłuchaniu utworu Totems, do tej pory nie mogę wyrzucić jego melodii z głowy...
Ciekawa jestem, czy ktoś z was, podobnie jak ja, ma hopla na punkcie tego stylu.
[/quote:0e3f9683cd]
...samego Nebelhexe jeszcze nie znam ( ale już niedługo nadrobię zaległości), za to jeśli chodzi o moje odczucia przy słuchaniu muzyki utrzymanej w irlandzkich/celtyckich klimatach, to są one bardzo pozytywne, niemalże mistyczne. Kiedy słyszę takie cudowne, folkowe melodie przyjemne dreszcze wędrują mi po ciele. Jak przy wspomnianym przeze mnie wcześniej utworze z Atlantis II (kurcze, tak mi się spodobał, że przebyłem całą sieć wzdłuż i w szerz, w poszukiwaniu programu, który pozwoliłby go zapisać w formacie mp3. Ale trud się opłacił :twisted: ) Lubię sobie zapuszczać takie cuda w samotne noce.. brrr
Wysłany: 2007-09-23 22:14
A ja bardzo polecam zespół w sumie brytyjsko-amerykański, ale bardzo klimatyczny ^^ Nazywa sie Blackmore's Night. Ktoś słyszał? Klimaty renesansowe, cała masa magii..
www.blackmoresnight.pl
Wysłany: 2007-09-24 07:18
[quote:e9dba945f3="RuczajDJ"][quote:e9dba945f3="Decadence"]z brytyjskiego folku, to chyba najbardziej podchodzi mi CRUACHAN[/quote:e9dba945f3]
Kiedys korespondowalem z Keithem, wokalista Cruachana i mysle, ze on by Cie zabil za okreslenie ich, irlandzkich nacjonalistow, mianem "brytyjskiego folku" :D[/quote:e9dba945f3]
a wiesz, że Irlandia znajduje się na Wyspach Brytyjskich? :twisted: o to mi chodziło, a nie o Anglię itd. Wiem, że Cruachan jest z Irlandii :wink: i że grają folk metal też wiem, ale po co mam pisac całe nazwy, skora i tak każdy wie o co chodzi :P
Wysłany: 2007-09-24 19:24 Zmieniony: 2007-09-24 20:36
[quote:87f61ae94b="Kfiatek"]A ja bardzo polecam zespół w sumie brytyjsko-amerykański, ale bardzo klimatyczny ^^ Nazywa sie Blackmore's Night. Ktoś słyszał? Klimaty renesansowe, cała masa magii..[/quote:87f61ae94b]
...słyszałem, zajefajny klimat potrafi stworzyć ^^ dołączam się do polecania :twisted:
Wysłany: 2007-09-24 20:27
[quote:b27b97d41d="RuczajDJ"][quote:b27b97d41d="Decadence"]
a wiesz, że Irlandia znajduje się na Wyspach Brytyjskich? :twisted: o to mi chodziło, a nie o Anglię itd. Wiem, że Cruachan jest z Irlandii :wink: i że grają folk metal też wiem, ale po co mam pisac całe nazwy, skora i tak każdy wie o co chodzi :P[/quote:b27b97d41d]
Tylko polnocna Irlandia, i tak uznawana przez narodowcow irlandzkich za terytorium okupowane.
Irlandia niepodlegla, Eire, nie lezy na wyspach brytyjskich. Cruachan jest z Dublina, z Irlandii wlasciwej, tym samym nie ma nic wspolnego z "brytyjskim folkiem", no i czesc tekstow maja w gaelic.
Wyspy Brytyjskie skladaja sie z 4 terytoriow:
"* the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland;
* the Bailiwick of Jersey;
* the Bailiwick of Guernsey (including Alderney, Herm, and Sark); and
* the Isle of Man."
[wklejam z Wikipedii][/quote:b27b97d41d]
...ehhh i po co takie przekomarzania... dzięki za lekcję geografii :twisted:
Wysłany: 2007-09-24 22:25
Drogi Ruczaju nie do końca masz rację gdyż:
Wyspy Brytyjskie - w sensie geograficznym, a nie politycznym, to po prostu całościowo grupa wysp na północno-wschodnim Atlantyku, położona na zachód od kontynentalnej Europy. Największe wyspy i grupy wysp: Wielka Brytania, [b:76dec52d6e]Irlandia[/b:76dec52d6e], Hebrydy, Szetlandy, Orkady, Man, Wight, Anglesey, Arran, Bute oraz Wyspy Scilly.
Irlandia Północna nie jest wyspą ani nawet półwyspem, a jedynie wydzieloną częścią (niestety) Wielkiej Brytanii jako państwa.
I w tym przypadku mówienie "brytyjski folk" ma rację bytu, ale mnie osobiście takie coś się nie podoba, gdyż godzi w odrębność irish folku - nie zdziwiłabym się, gdyby jakiś rodowity Irlandczyk się obraził :wink:
Osobiście też moje pierwsze skojarzenie biegło do folku "uprawianego" na największej wyspie brytyjskiej, czyli Wielkiej Brytanii :wink:
Nieścisłości co do nazewnictwa zawarte są pokrótce tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyspy_Brytyjskie_%28nazewnictwo%29
Słuszne uwagi, moim zdaniem :>
No ale miało byc o muzyce a nie geografii :wink: (choć uwielbiam obydwie dziedziny 8) )
Wysłany: 2007-09-25 07:43
w sumie racja - rodowity irlandczyk mógłby miec co do mnie pretensje. Tak jak pisałam - chodziło mi jedynie o kwestie terytorialne :D Niemniej jednak dzięki za wszystkie wyjaśnienia
Wysłany: 2007-09-25 13:23
Jeśli już o zespołach mowa, to polecam [b:5ac2daccd3]Dead Can Dance[/b:5ac2daccd3], formacja już dość stara, ale swego czasu tworząca niezwykłą muzykę wprost przepełnioną folkiem - także brytyjskim. :twisted:
Wysłany: 2007-09-25 14:29
Muzyka Dead Can Dance dla mnie jedynie czerpie czasem z korzeni folkowych, ale stricte nie wiążę jej z folkowym graniem.
To zupełnie inna bajka.
I can't look it in the eyes Seconal, Spanish fly, absinthe, kerosene... Cherry flavored neck and collar I can smell the sorrow on your breath, The sweat, the victory... and sorrow The smell of fear, I got it