Wysłany: 2009-10-20 07:31
M.J. Kossakowska - Upiór Południa - początkowo była chęć zaznajomienia się z Burzowym Kociem, ale zrządzenie losu sprawiło, iż w moje łapy wpadła cała seria.
To zaczynam od Czerni (a raczej powoli ją kończę, bo zbyt opasła to ona nie jest, nieco ponad 200 stron).
Historia korespondenta wojennego nawiedzanego przez widma swych dawnych towarzyszy, trawionego manią związaną z Afryką. Bohater porzuca spokojną Francję i wyrusza w głąb Czarnego Lądu, wprost w objęcia słonecznego żaru, by rozwiązać zagadkę własnego szaleństwa.
Opowieść ciekawa, zgrabnie spisana i efektownie oprawiona (jak na Fabrykę Słów - standard). Ciekawe, jaki będzie jej finał.
Poza tym niedawno skończyłem Jurassic Park Crichtona i polecam wszystkim fanom dobrych technothrillerów. Jest duuużo lepszy i głębszy od filmu, sprawnie napisany, no i są dinozaury :twisted:
Wysłany: 2009-10-20 09:27 Zmieniony: 2009-10-20 18:40
Vivien Spitz „Doktorzy z piekła rodem”.
Przerażająca opowieść o działaniach "ludzi" mających służyć ludziom. Autorka była dziennikarką oddelegowaną przez rząd USA do "pracy" podczas procesów norymberskich. W swojej książce relacjonuje tą część procesów, która dot. zbrodni dokonywanych w imię „medycyny” przez nazistowskich lekarzy w obozach koncentracyjnych.
Następna, nieco lżejszą będzie „Tajemnica Gaudiego”, której akcja rozgrywa się w Barcelonie (ot, taki mój konik)
Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...
Wysłany: 2009-10-20 18:38
Stephen King "Serca Atlantydów"
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą
Wysłany: 2009-10-20 19:41
Gogol - Martwe dusze -
kolejna z "nakazanych lektur" Michała :wink:
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.
Wysłany: 2009-10-21 15:58
To jeszcze od siebie dorzucę "Bogowie, groby i uczeni" Powieść o archeologii C.W. Ceram'a, wydanie z 1974 roku (nie wiem, czy kiedykolwiek to wznawiano).
Bardzooo fajnie opisane historie odkryć i podbojów starożytnych cywilizacji. Akurat zacząłem od Księgi Schodów traktującej o Cortezie, Aztekach i Majach, czyli od środka, ale nic nie poradzę, iż te cywilizacje i historie z nimi związane interesują mnie najbardziej
Poza nimi znajdziemy tu rozdziały dotyczące Troi, Gizy, Babilonu, jest w czym wybierać. Szczerze polecam :twisted:
Wysłany: 2009-10-22 18:31
Bronisław Malinowski "Argonauci Zachodniego Pacyfiku", opasły tom wiedzy etnograficznej, jedna z sześciu moich lektur do egzaminu z etnografii społeczeństw pozaeuropejskich
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą
Wysłany: 2009-10-27 07:58
"Pamięć Umarłych" Kossakowskiej, czyli Upiora Południa część druga. I związana z nią podróż na baaardzo dziki (i nadnaturalny) zachód :twisted:
Wysłany: 2009-10-27 08:11
Drugi tom "Pana lodowego ogrodu". Nie tak dobry jak pierwszy, ale nadal ciekawe.
Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!
Wysłany: 2009-10-27 16:33
A w tym roku wychodzi trzeci :twisted: I jestem wielce ciekaw, czy wróci do poziomu tomu pierwszego :roll:
Wysłany: 2009-10-27 16:34
Ja powrocilam do zaczetego dawnooo temu "dobrego Omenu" Pratchetta :D
"..Przed nikim czoła nie chylę Odrzucam te chwile I wszystkie słowa, którymi Złamali, opętali Odrzucam boga, dogmaty, świętości, herezje Odrzucam pustą poezję "
Wysłany: 2009-10-28 04:41
w tym tygodniu Nick Cave "Gdy oślica ujrzała anioła", a w nastepnym tygodniu tegoż autora "Śmierć Bunny'ego Munro". Bardzo podoba mi się styl pisarski Cave'a. nie spodziewałam się, że tak przypadnie mi do gustu.
Wysłany: 2009-11-01 08:46
Zabieram się za pierwszy tom "Ustroju świata" Neala Stephensona. Pora skończyć (świetny zresztą)"Cykl barokowy".
Wysłany: 2009-11-14 23:23
I księgę "Kroniki polskiej" Galla Anonima. :lol:
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Wysłany: 2009-11-15 10:28
B.Lumley - Przemiana Tytusa Crowa
"Na litość boską, królowo. Czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus"
Wysłany: 2009-11-15 13:33
około 10 lektur na zaliczenie zajęć z Historii powszechnej XIX wieku...
"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."
Wysłany: 2009-11-16 08:51
Zaczelam Zmije Sapkowkskiego i Dracula:nieumarly-zobaczymy czy dobre;]
zwątpiwszy w miłość i cnotę, zostaje rozpusta.
Wysłany: 2009-11-16 09:32
Ja czytam klasycznego Sapkowskiego: "Chrzest ognia". I czekam niecierpliwie na "Pana Lodowego Ogrodu t.3" :D
"You laugh at me because I'm different, I laugh at you because you're all the same."
Wysłany: 2009-11-16 10:18
Julio Cortazar - "Gra w klasy". Ciekawe całkiem, momentami odrealnione. Chwilami przypomina rozmowy o wszystkim i o niczym w "Przed wschodem słońca".
Wysłany: 2009-11-16 19:18
Hmmm... W tym tygodni skończe chyba powtarzać Krzyżaków. A później chyba Chorągiew Michała Archanioła
"Wojna o pokój , jest jak pieprzenie dla cnoty"
Wysłany: 2009-11-17 21:16
polecam Emila Ciorana , Georges Bataille, Charles Baudelaire, Michel Foucault
" bycie jest ostatnim tchnieniem ulatniającej się realności "