Ekspansja Islamu Wysłany: 2007-06-15 19:27
Chciałbym krótko i treściwe napisać o czymś czego obecnie doświadczam, a mianowicie :
Od zawsze byłem antyklerykałem i bardzo surowo podchodziłem do katolików, zawsze kojarzyli mi się oni ze standardowym mocherem, a inteligencja katolicka z ksenofobicznymi anemikami ale.....
...... parę miesięcy temu wyjechałem do Anglii i na początku jak wielu doznałem lekkiego szoku (nie przepadam za katolikami, ale jeszcze bardziej za muzułmanami). To co tu się dzieje to według mnie powolny upadek cywilizacji zachodu...żeby nie przedłużać...społeczeństwo brytyjskie jest bardzo ateistyczne i konsumpcyjne, dla nich liczy się tylko kasa i wygodne życie, natomiast dla przybywających tu całymi hordami muzułmanów oprócz kasy liczy się jeszcze religia. Następuje ekspansja islamu, który doskonale się zakorzenia na zachodzie, bo trafił na dobry grunt, prawo brytyjskie im sprzyja. Przybywa neofitów, którzy szukają sensu życia. Poszedł na marne cały wysiłek Cesarstwa Bizantyjskiego czy chociażby barokowo-oświeceniowej Polski i Ukrainy. Żyjemy w dobie globalizacji, tylko czy każdemu ona się należy i czy każdemu służy. Wyznawcy Machometa nie mają zamiaru się asymilować, ich religia zakłada bezwzględną ekspansję, zachód jest dla nich synonimem zła, szatana z którym trzeba walczyć. I nie są to tylko ciekawostki z telewizji czy gazet, tak wygląda szara rzeczywistość...tutaj.
Reasumując....to jest dziwne, ale mimo, że nie przepadam za chrześcijaństwem we współczesnym wydaniu, to owa ekspansja islamu jakoś mnie przybliża do kościoła, albo przynajmniej do jego symboliki.
Religia daje tożsamość, jeśli się z czymś utożsamiamy czujemy się bezpieczniej, im bardziej czujemy się bezpiecznie tym jesteśmy silniejsi.
A co wy na to....jak na lato, czy ktoś też to dostrzega, bo może jestem po prostu nietolerancyny ? :D
Wysłany: 2007-06-15 20:50
Ciezko sie niezgodzic ziau :wink: islam to zagrozenie dla Europy. Ja osobiscie jestem za tym, zeby ograniczyc emigracje z krajow arabskich, afryki, azji i innych wynalazkow. Wpuszczac pod jednym zasadniczym warunkiem - goscie sie przystosuja do zycia w spoleczenstwie zachodnim i porzuca swoje zabobony albo moga zabieraz gacie i spierdzielac do swojego raju :evil: bo pozniej przez takich mamy obrazki jak nie tak dawno we Francji (jak ktos nie pamieta - zamieszki i plonace samochody na przedmiesciach glownie zamieszkanych przez arabow). Imigranci sa cwani, przyjezdzaja i zamiast zapierdalac to uwazaja ze im sie wszystko nalezy bo sa i juz ... cuz jak sie nie podoba to won :evil:
tak wiem ze to takie be i nie poprawne politycznie i w ogole bo przeciez GWno mowi cos innego ale ja nie mam zamiaru ogladac meczetow za oknem (koscioly zreszta tez mi sie slabo podobaja :wink: )
Dobry arab to martwy arab albo arab ktory jest daleko i niedlugo umrze :wink:
---------------
Nelly Furtado-Te Busque
united we stand divided we fall
Wysłany: 2007-06-15 21:09
Zgadzam się jak najbardziej. Europejczyk (niezależnie czy chrześcijanin czy satanista, czy poganin) jeśli wyjedzie do krajów islamskich nie demonstruje swojego wyznania... Zauważmy, że w islamskim kalendarzu jest teraz 15. wiek - zauważmy analogię, co robili chrześcijanie w 15 wieku. Tyle, że teraz oni dysponują bronią masowej zagłady.
Jeśli ktoś jest zalogowany na www.grono.net, to polecam lekturę tematu "Islamska Europa" na forum "United Pagans", tam się więcej rozpisałem.
http://grono.net/forum/topic/242881/0/
Chosen by death don't disagree.
Re: Ekspansja Islamu Wysłany: 2007-06-15 22:47
[quote:e62bd1e8e1="Halldor"]Chciałbym krótko i treściwe napisać o czymś czego obecnie doświadczam[/quote:e62bd1e8e1]
Zaufaj mi "Paskiewicz" że zgłębiam temat od dawna, dużo czytam na temat religii, różnych religii, historii...niestety forum nie jest miejscem do pisania prac doktorskich.
Przecież nie bede opisywał całej historii islamu tutaj, jedynie tak jak na wstępie zaznaczyłem chciałem krótko i treściwie opisać coś co widze i co mnie otacza.
O katolikach nie zamierzam tu pisać, bo temat tego nie dotyczy.
Zachęcam do dyskusji.... :idea:
Wysłany: 2007-06-15 23:36
Ok, masz racje, w Polsce nie ma obecnie ekspansji islamu.
Tylko że ja mieszkam w Anglii i opisuje to co się dzieje na wyspach brytyjskich.
Sugeruję się też opiniami kolegów mieszkających w Szwecji i w Niemczech.
Z dość oczywistych powdów nie ma ekspansji islamu w Polsce, chociażby dlatego, że u nas nie ma pracy dla emigrantów, są słabe zarobki, fikcyjne minimum socjalne i silna rola kościoła katolickiego.
Więc nie mają po co przyjeżdżać, Polska nie jest dla nich atrakcyjna.
Na Polsce świat się nie kończy, to że w PL nie ma tego zjawiska nie oznacza że ono nie istnieje i że nie jest groźne.
Wysłany: 2007-06-16 02:05
[quote:7e7df323c9="Paskievicz"]
nie widzę absolutnie żadnej ekspansji islamu w Polsce
[/quote:7e7df323c9]
To zobaczysz gdy kraje Bałkańskie dołączą do Unii Europejskiej.
I absolutnie nie możemy dopuścić aby Turcja znalazła się w UE.
Wysłany: 2007-06-16 11:29
AbrimaaL i RuczajDJ mają niestety racje, sytuacja jest naprawde kiepska, a politycy utoneli we własnym absurdzie.
Tam gdzie jest islam zawsze leje się krew, to jest Jihad.
Jak Turcja wejdzie do UE to wyprowadzam sie do Australii chyba.
Miejmy nadzieje że odwieczny wróg Turcji....Grejca do tego nie dopuści, i jeśli szybko do UE wejdzie Ukraina napewno też będzie przeciwna Turcji.
Kraje grekokatolickie i prawosławne nie owijają w bawełne i prowadzą (zresztą od zawsze) ostrą polityke wobec krajów islamskich....to są ich naturalni wrogowie.
Wysłany: 2007-06-16 12:56
[quote:b5a369cccb]Zacytuję znanego lewicowego skandalistę Michela Houellebecq
"Islam mógł powstać tylko w tępocie pustyni, gdzie Beduini nie mają nic do roboty, jak tylko pieprzyć swe wielbłądy... Dopóki będzie istnieć islam, nie może zapanować zgoda na świecie"[/quote:b5a369cccb]
Tak jak niecierpie lewizny to tutaj ziom mial racje. Chociaz ja bym posunal sie nieco dalej i powiedzial, ze poki istniec bedzie jakakolwiek religia (nie mylic z wiara w jakiegos boga) nie moze panowac zgoda na swiecie.
----------------
Taproot-Sumtimes
united we stand divided we fall
Wysłany: 2007-06-16 16:53
[quote:3c5dc2ecd0="Alec-II-Pure"]
poki istniec bedzie jakakolwiek religia (nie mylic z wiara w jakiegos boga) nie moze panowac zgoda na swiecie. [/quote:3c5dc2ecd0]
Jeśli bedzie istnieć wiara w jakiegokolwiek boga zawsze znajdzie sie ktoś kto go czci w bardziej widoczny sposób, bedzie chciał budować świątynie i udowadniać innym ze jego bóg jest lepszy(innowiercom) lub istnieje(ateiści)
Co do budowania za państwowe pieniądze meczetów to wiadomo ze to chwyt polityczny, jeśli wyznawcy islamu mają prawa wyborcze i jest ich w państwie sporo (np powyżej 10%) to im sie to danej partii baaardzo sie opłaca wysunąć choćby w parlamencie taki postulat bo wtedy przeciesz z 90% islamistów by w przyszłych wyborach na nich zagłosowało...
Co do PL jak sie dowiem ze mają zbudować meczet w poznaniu lub okolicach za państwowe pieniądze to naprawde sie zdziwie.. tolerancja to jedno... w ogóle świątynie powinny nie być w żaden sposób dofinansowywane przez państwo, no moze poza takimi zabytkami ze średniowiecza, ale no ja chyba w swojej młodości tego nie doczekam, moze moje (nasze?) pokolenie jak dojdzie do władzy w polityce to coś sie zmieni, puki co z giertychem i podobnymi na czele przynajmniej o muzułmanów sie martwić nie musimy
http://www.lastfm.pl/user/Zwierzax
Wysłany: 2007-06-16 19:35
Jest to bez wątpienia paradoks historyczny, Anglia, Francja i Niemcy spłacają teraz swoje grzechy wobec dawnych kolonii.
Ale może zachód nie jest stracony, widać wyraźną tendencje do przejmowania władzy przez prawice (Francja, Niemcy), a rządy Tonego Blair-a także zbliżają się ku końcowi...może przyjdą rządy twardej prawicowej ręki w europie zachodniej....?
Szwedzi też już przejżeli na oczy, mimo że zbyt późno, ich system socjalny mocno ucierpiał przez napływ emigrantów nierobów.
Tylko kto przejmie rząd dusz...bo obecny papież może temu nie podołać. Watykan jest zbyt uległy islamistom, przepraszając za gesty i wypowiedzi mocno nadszarpnął swoją reputację.
Heheheh ciekaw jestem co z tego wyniknie za pare lat :P
Może będziemy świadkami nowej krucjaty :twisted:
A może nie :lol:
Wysłany: 2007-06-16 21:08
Taa już widze krucjate... Atomica z wymalowanym krzyżem czy moze wizerunkiem jezusa na korpusie ??
Wysłany: 2007-06-16 22:15
[quote:321b0899de="HANAHHH"]
Hm a czego z jednej strony można im pozazdrościć ---tylko wiary mocnej wiary w coś w co wierzą ponad ziemskie życie ...[/quote:321b0899de]
Umrzeć dla Allah'a to dla nich zaszczyt, a ile tysięcy osób przy tym zginie to już nie ważne. 11 września 2004 dwie lub cztery osoby poświęciły swe życie islamskiemu bóstwu, a kilka tysięcy zginęło przez przypadek, że akurat tam się znależli.
Jak można uważać, że samobójstwo dla boga jest lepsze niż życie dla siebie???
Wysłany: 2007-06-16 23:15
[quote:b142ce5061="AbrimaaL"]jak można uważać, że samobójstwo dla boga jest lepsze niż życie dla siebie???[/quote:b142ce5061]
No vikingowie czy tam jak inni wolą normanowie twierdzili że jak zginął z bronią w ręku to pójdą do valhalli.
Giniesz i idziesz do raju....recepta na nieśmiertelność.
Prymitywne społeczności uwierzą we wszystko.
Wysłany: 2007-06-16 23:29
Kurwa nie normanowie jak już to nordowie i germani (mitologia Nordycka i Germańska - np Wagner na jej podstawie tworzył wiekszość ze swojej muzyki)
I mi tu do nich nawet islamu nie porównuj, im nikt nie kazał sie modlić codziennie czy tam 2x dzienni i jeszcez w strone mekki, tylko umrzeć w boju, a że mieli w tamtych czasach kupe okazji do tego to było im dobrze.
Wysłany: 2007-06-16 23:42
[quote:f39927eb1f="Halldor"][quote:f39927eb1f="AbrimaaL"]jak można uważać, że samobójstwo dla boga jest lepsze niż życie dla siebie???[/quote:f39927eb1f]
No vikingowie czy tam jak inni wolą normanowie twierdzili że jak zginął z bronią w ręku to pójdą do valhalli.
Giniesz i idziesz do raju....recepta na nieśmiertelność.
Prymitywne społeczności uwierzą we wszystko.[/quote:f39927eb1f]
Ale Vikingowie nie popełniali umyślnego samobójstwa, tylko wierzyli, że gdy polegną w boju, trafią do Valhalla. Vikingowie nie byli prymitywnym społeczeństwem, byli o wiele lepiej zorganizowani, a także tworzyli sztukę, co obce było np. ówczesnym Słowianom, którzy nawet nie znali pisma. A Arabowie przed przejściem na islam mieli lepsze mapy niż Rzymianie i Grecy, zajmowali się nauką (głównie matematyką i geografią) i sztuką. Ta przeklęta religia zniszczyła ich cały dorobek kulturalny, podobnie jak podczas chrystianizacji Italii usunięta została ze szkół logika, ponieważ kłóciła się z biblijnymi dogmatami. Każda religia ogłupia i tyle.
Wysłany: 2007-06-16 23:59
W mojej opinii kraje zachodniej Europy jest w bardzo trudnej sytuacji. Relatywizm i ślepy zachwyt nad wielokulturowością doprowadził je pod ostrza islamskich sztyletów. Tych nieporadnych beneficjentów socjalnych funduszy. A nas Polaków chroni cały czas ta wyśmiewana przez wielu ksenofobia choć może lepiej powiedzieć dystans wobec obcych...
Wysłany: 2007-06-17 00:39
[quote:6316fb0987="Zwierzax"]Kurwa nie normanowie jak już to nordowie i germani (mitologia Nordycka i Germańska - np Wagner na jej podstawie tworzył wiekszość ze swojej muzyki)
I mi tu do nich nawet islamu nie porównuj, im nikt nie kazał sie modlić codziennie czy tam 2x dzienni i jeszcez w strone mekki, tylko umrzeć w boju, a że mieli w tamtych czasach kupe okazji do tego to było im dobrze.[/quote:6316fb0987]
Sorry mistrzu ale nie ty mnie będziesz raczej uczył nazewnicta, 4 lata byłem w bractwie wikingów, zajmowałem się odtwórstwem historycznym, zbierałem sprzęt, jeździłem na imprezy i lałem sie na bitwach...i pływałem drakkarem "Świętosławą II" z najstarszymi wikingami w Polsce (ze Starych Jabłonek koło Morąga),posługuje się nazewnictwem historycznym, nie jakimiś pierdołami z mitologi.
Określenie viking powstało dopiero w XIX w i zostało stworzone przez uwczesnych pisarzy skandynawskich.
Poprawna nazwa to normanowie, przed nimi była kultura wendel, a jak już germanowie to germanowie północni, bo germanów dzieli się na wiele grup etnicznych.
Skandynawowie którzy zasiedlali Ruś zwani byli Waregami (Varegjan)....Nazwa Rusi wywodzi się od rodu Rurykowiczów, którego protoplastą był Ruryk....Wareg.
Nordowie to jakiś twór fantasy, kompletna bzdura, nic takiego nie istniało naprawde :lol:
Mój nick na tym portalu to Halldor, imie staro islandzkie, nie ucz stargo wikinga o Nordach bo nie przepadam za Władcą Pierścienia i innymi takimi wynalazkami...poczytaj książki o tematyce historycznej.
Wracając do tematu, chodziło mi tylko o to że istnieją lub istniały inne religie lub wierzenia, które "dawały raj za śmierć" :idea:
Wysłany: 2007-06-17 01:11
Sorry sorry......pewnie chodziło Ci o Nordycy, lud nordycki, ludność nordycka.
Nazwa Nordycy funkcjonowała do czasu chrystianizacji, potem byli już Normanowie.
Jeszcze raz dementuje....nie istnieje coś takiego jak Nordowie (przynamniej w literaturze naukowo-historycznej)
Dobrze myślisz tylko pisać nie umiesz :lol:
I sie tak nie bulwersuj bo dostaniesz rozwolnienia.
Widzisz co zrobiłeś, przez Ciebie pisze nie na temat :lol:
Wysłany: 2007-06-17 01:34
Ale Vikingowie nie popełniali umyślnego samobójstwa, tylko wierzyli, że gdy polegną w boju, trafią do Valhalla. Vikingowie nie byli prymitywnym społeczeństwem, byli o wiele lepiej zorganizowani, a także tworzyli sztukę, co obce było np. ówczesnym Słowianom, którzy nawet nie znali pisma.
To też musze zdementować, akurat wczesne średniowiecze to było moje hobby.
Słowianie ówcześni Vikingom mieli pismo, mieli swoją religie mieli rozwinięte struktury plemienne i tworzyli sztukę (zresztą bardzo różną i bardzo piękną, pozatym wiele było Słowiańskich grup etnicznych, cała masa).
Ja nie chce umniejszać Vikingom, bo sam się nimi kiedyś zachwycałem....ale jest teraz moda na to, są ostro przereklamowani.
Porównując społeczeństwa wikingów chociażby do Cesarstwa Bizantyjskiego to nie da się ukryć ,że byli bardzo prymitywnym ludem, wogóle cała europa zachodnia i północna w owym czasie była bardzo zacofana w porównaniu do wschodu ( mówie o IX,X,XI wieku).
Wysłany: 2007-06-17 09:21
Mówiąc normanowie (od normandii) ograniczasz sie do prowincji z której pochodzą, a mówiąć wikindzy vel normanowie sugerujesz ze wywodzili sie z normandii i to mnie wkurzyło
Next time używaj opcji edytuj, bo wygodniej sie czyta, a pozatym ci modzi na głowie usiądą ze psujesz wątek i utrudniasz przeglądanie forum i takie tam...