Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Trip-hop. Strona: 1

Trip-hop Wysłany: 2007-01-26 00:02

Nie wiem czy znajdzie sie tu ktoś kto akurat lubi ten typ muzyki. U mnie często gości on na playliście w postaci Portishead czy tez ostatniego mego odkrycia Pati Yang - pierwszego w Polsce poważnego trip-hopu wykonawczyni. Czasami z głośników dobiegają dźwięki Massive Attack czy Unkle.

Może ktos poleci mi coś godnego uwagi :)

Użytkowniku! Nie bój się używać linku "Zgłoś moderatorowi"! :D

Wysłany: 2007-01-26 23:52

[quote:5263e1d854="RuczajDJ"]
P.S Th, odkrywanie Pati Yang w 2007 roku to rodzaj coming outu z dzungli :)
(zart z sympatii, nie obrazaj sie :) )[/quote:5263e1d854]

Wiem, wiem :) Ale w gruncie rzeczy lepiej późno niz wcale, prawda? :wink: Poza tym by w przyszłości zapobiec takim niewybaczalnym wpadkom (które mam nadzieje, że mi wybaczycie jednak) założyłem ten temat by troche się dokształcic.

I uwierz mi - przeprowadzka z Mariaku (?!!!) do Poznania to coś bardziej hardkorowego niz wyjście z dzungli. :) :lol:

Alpharu - masz może troche więcej Chloe w prywatnych zbiorach? ;>

Wysłany: 2007-01-27 14:21

Moj ulubiony gatunek muzyczny
Uwielbiam Portishead, Chloe Day (ma ktos wiecej kawalkow niz udostepnione za free w sieci?), lubie tez nieraz Trickiego
Sam wystartowalem z projektem, ktorego mozecie posluchac na http://myspace.com/vincentvenoir - kawalek jest instrumentalna wersja, szukam wokalistki/wokalisty. Enybady?

Wysłany: 2007-01-27 14:29

[quote:e71acaf7b2="alphar"]Vincent padniesz, ale wlasnie przez Twojego myspace'a poznałam Chloe Day :-) No i to takze mój ulubiony gatunek muzyczny... aww[/quote:e71acaf7b2]
*pada*

Hahahaha :D
Jak znajde kogos z glosem, to dopiero zrobimy zamet w polskim muzycznym Swiatku Juz ja sie o to postaram.

A widzialas Koncert Portish w NY? ;>

Wysłany: 2007-01-27 14:45

[quote:9da4b909f6="alphar"]Niestety, póki co same płyty :)

W Chloe zadziwił mnie też fakt, ze odpisuje na maile... 8O[/quote:9da4b909f6]
Dlaczego zadziwil?
Gdy nie ma sie urwanej glowy mnostwem zaplakanych fanek i skrzynki zapchanej ich mailami, to dlaczego mialoby sie nie odpisywac na wiadomosci?
Ja tez chetnie odpisze :D
Alphar, nie masz czasem glosu tak uroczego jak Ty sama? ;>

a koncertem chetnie sie podziele, bo jest mistrzowski
przeslij mi na PMka adres

Wysłany: 2007-01-27 15:18

Niee.. ten Atjazz jest za 'czysty'
Trip-hop to muzyka ulicy, hip-hop tez, ale kazdy zna roznice. Tak samo jest tutaj. Jest troche jazzowych brzmien, jest jakis beat, ale calkowicie nie w tym klimacie.
A co do Martina jako potencjalnej inspiracji pani Chloe - popieram. Kola nikt juz nie wymysli, a ogolnie, uczenie sie od mistrzow, to najlepsze co mozna zrobic. Warunkiem jest to, ze doda sie do tego samego siebie, ze bedzie to inspiracja a nie kopia

Wysłany: 2007-01-27 17:14

Jasne, ze znam.
Sam muzyka sie bawie i wkurzam sie niemilosiernie gdy na probie zagram jakis motyw, a ludzie mowia, ze slyszeli to tam i tam :D
Ten sam problem od kuchni

Wysłany: 2007-01-28 11:10

[quote:b9c154a9de="alphar"]no oczywiscie, Chloe nie jest niczym odkrywczym, ale ja na jej głos reaguję wręcz mrrrr:-)[/quote:b9c154a9de]
Drzemie w Tobie (uspiony?) biseksualizm, Droga Kolezanko :D

Wysłany: 2007-02-06 20:33

ja nie wiem nie znam się na tej muzyce ale sądzę że Hungry Lucy się pod to lapie jak nie to poprawcie.

:)

Wysłany: 2007-02-06 22:13

Inyaloome (Bicz)
Inyaloome
Poznań / moje

Tricky i Chloe Day + Anja Garbarek oczywiście, że tak! :wink:

Mon Mari...666 [img:dd992acbb5]http://img2.epuls.pl/images/smilies/mood_vampire_big.gif[/img:dd992acbb5] ...^V^

Wysłany: 2007-02-12 20:49

[quote:d64b6a13ca="Inyaloome"]Anja Garbarek[/quote:d64b6a13ca]

Tak, tak i jeszcze raz tak... ;> Uwielbiam jej płytkę "Smiling & Waving" :D

Wysłany: 2007-02-12 21:59

Ja polecam Pati Yang

Szalona, wariatka, marzycielka, romantyczka, ciepła, chodź i pyskata. Jestem wielkim kontrastem ^^

Wysłany: 2007-02-21 22:27

Prosze bardzo.
Jesli chodzi o sztuke, sluze pomoca

Wysłany: 2007-02-22 11:56

z klimatow, ktore mi sie podobaja, moge polecic jeszcze:

- Crustation - maja chyba tylko jeden album 'Bloom'
- Jay Jay Johanson - wreszcie jakis wyjec jego starsze nagrania sa godne uwagi (ktos wspomnial, ze brzmi jak John Wayne po pijaku)
- Perry Blake - slyszalem kilka kawalkow, facet robi dobra muze
- Goldfrapp - stare nagrania to naprawde kawal solidnego klimatu, zwlaszcza album 'Felt Mountain'

Wysłany: 2007-02-23 02:43

[quote:58bbfefaa9="VampirePandora"]Ja polecam Pati Yang [/quote:58bbfefaa9]]

A ja nie polecam ostatniej płyty Pati Yang „Silent Treatment”. Poza hiciorem radiowym z tej płyty, czyli „All That Is Thirst”, nie ma tam nic przykuwającego uwagę. Płyta monotonna i bez wyrazu, chociaż technicznie niezła.

Wysłany: 2007-03-03 13:17

eIcILipse (Bicz)
eIcILipse
miasto magiczne

Ech ze mnie to typowy uczniak , i to taki przez małe u bo dopiero na DP dowiaduje się jakie mam preferencję muzyczne :)(zdaję sobie sprawę, że to postawa niegodna…. Ale potwierdzam się w przekonaniu, iż dobrze robię oznajmując, iż słucham : „rawie wszystkiego” (Nie wliczałabym tu np. polskiej muzyki rozrywkowej ) . Po prostu nie wiedziałam, że Goldfrapp czy Portishead klasyfikują się do Trip-hopu. Także portalu edukuj !!!

Portishead –radosne czasy l.o., teraz już nie kochane przeze mnie jak niegdyś, troszkę za słabe (szukam mocniejszych wrażeń w tym temacie). Myślę, że zespół stracił u mnie ze swojej magii, gdy ładnych kilka razy słyszałam ich piosenki w centrach handlowych , grane pomiędzy jakimiś komercyjnymi bublami :twisted: ..
Ostatnio z polecenia koleżanki przesłuchałam 2 utworki francuskiego zespołu Air, dla zainteresowanych tą tematyka muzyczną polecam!!! Nie mogę się doczekać kiedy dostanę obiecane płytki :).

Doktorze Faustus zdziwiła mnie rekomendacja zespołu Antimatter , ja bym kapelę poleciła raczej wszystkim Floydolubnym , a w szczególności album „Saviour” , który naprzemiennie wraz z „Wildhoney” jest u mnie w czołówce płyt z kategorii „rzed zaśnięciem”

Goldfrappppp tworzą niesamowitą, niebanalną muzykę !!! Słucham i czuje pewien rodzaj transu ( coś w tym musi być bo pierwszy ich kawałek usłyszałam w klubie, gdzie głównie odbywały się imprezy trance ). I to właśnie Goldfrapp skomponował utwór, który zawsze będzie na mojej top-liście - przepiękne, enigmatyczne, niepokojące „Horse tears”, majstersztyk!!! Nie wiem co się stało tylko z ich stroną www , tą z roznegliżowaną panią o głowie sowy i latającymi muchami w tle  A była zdecydowanie jedną z lepszych i bardziej pomysłowych stron którą miałam okazję oglądać.

Facet z moich marzeń pieści tak, że przestałam szukać ziemskich kochanków. ;D

Wysłany: 2007-03-03 15:20

Stronka zmienila sie wraz z kierunkiem tworczosci zespolu. Niestety.
Singiel mozna przesluchac na myspace. Niefajne.

Ale Horse Tears - genialne tak samo jak Human

Wysłany: 2007-03-10 20:43

moja wiedza o tym gatunku jest raczej nikła. ale pewien pan zaraził mnie miłoscią do portishead. i kawałka goldfrapp 'human'. a i anji garbarek oraz halou chętnie posłucham ^^

life * is a state * of mind

Wysłany: 2007-03-10 23:01

nicky_nf (Anciliae)
nicky_nf
Grudziądz / Warszawa

[quote:8bf0325d52="krax"][quote:8bf0325d52="VampirePandora"]Ja polecam Pati Yang [/quote:8bf0325d52]]

A ja nie polecam ostatniej płyty Pati Yang „Silent Treatment”. Poza hiciorem radiowym z tej płyty, czyli „All That Is Thirst”, nie ma tam nic przykuwającego uwagę. Płyta monotonna i bez wyrazu, chociaż technicznie niezła.[/quote:8bf0325d52]
może i tak ale sama Pati jak najbardziej godna uwagi mi się ostro wkręcił utwór "giant cat women"

nie masz po co żyć?! żyj na złość innym ];>

Wysłany: 2007-03-11 10:04

Zgodze sie z tym, ze oba albumy Pati Yang to naprawde dobra muzyka na wysokim poziomie. Do tego naprawde swietnie wyprodukowana.
Sama Pati Yang moze tylko zahaczac o trip hop, muskac go, stylizujac w ten sposob swoje twory

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło