Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Wicca-Granice swobody, czyli docieramy do kłębka!!. Strona: 2

Wysłany: 2008-01-28 17:44

Gurth Napisał:
Mam w domu książkę "Wicca biała magia".

... na pewno była ciekawa ale ja bym ją wywaliła...magia nie jest ani biała ani czarna...ale każdy czyto co lubi ...alchemia też bardzo interesujący temat...pzdr

Każde istnienie, kiedy przychodzi jego kolej, pęka jak strąk i oddaje swoje ziarno...

Wysłany: 2008-01-28 23:05

[quote:a45b20b7e0="Gurth"]Mam w domu książkę "Wicca biała magia". Przeczytałem z ciekawości, ale nigdy nie praktykowałem. [/quote:a45b20b7e0]

heh pamiętam że też taką właśnie książkę czytałam... to było tak jakieś dobre 7 lat temu, kiedy jako gówniarze z kumplem się zainteresowaliśmy białą magią. a jak to z bardzo młodymi ludźmi bywa, szybko nam przeszło...
mimo to pamiętam, że temat był dość interesujący i w jakiś sposób przypadł mi do gustu. w końcu chyba w życiu istnieje ta odrobina magii.

[quote:a45b20b7e0="Gurth"]"kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat działa potajemnie, aby Ci się udało" , a reszta to otoczka by samemu uwierzyć, że jak chcę to mogę i tak się stanie. :)[/quote:a45b20b7e0]

i tutaj się z kolegą zgodzę. wiara czyni cuda :)

[size=7:a45b20b7e0]a czasami wydaje mi się że cały wszechświat chce, żeby właśnie się nie udało...[/size:a45b20b7e0]

[url=http://www.lastfm.pl/user/bloodflower_87/?chartstyle=purple] [img:c7f7fdac9a]http://imagegen.last.fm/purple/recenttracks/4/bloodflower_87.gif[/img:c7f7fdac9a][/url]

Wysłany: 2008-01-29 04:55

:D ...no tak...ale książka była ciekawa?...XDXD pzdr

Każde istnienie, kiedy przychodzi jego kolej, pęka jak strąk i oddaje swoje ziarno...

... Wysłany: 2010-01-17 00:38

Selene (Bicz)
Selene
Poznań (Bytom-sometimes)

szukam wiccan z Poznania...

Toxic Girls to baza polskich modelek/modeli alternatywnych. Celem strony jest promowanie modelingu alternatywnego. ________________________________________________________________ www.toxic-girls.com

... Wysłany: 2010-01-17 00:39

Selene (Bicz)
Selene
Poznań (Bytom-sometimes)

szukam wiccan z Poznania...

Toxic Girls to baza polskich modelek/modeli alternatywnych. Celem strony jest promowanie modelingu alternatywnego. ________________________________________________________________ www.toxic-girls.com

Wysłany: 2010-01-17 00:45

Skoro temat zostal wznowiony(na dobra sprawe nawet nie wiedzialamze takowy istnieje) jak slysze o tzw "bialej magii"to śmiać mi sie chce..nie ma czegos takiego jak biala magia kazde zaklecie,kazdy czar czy jakkolwiek chcecie to inaczej nazwac jest conajmniej szara..

"..Przed nikim czoła nie chylę Odrzucam te chwile I wszystkie słowa, którymi Złamali, opętali Odrzucam boga, dogmaty, świętości, herezje Odrzucam pustą poezję "

Wysłany: 2010-05-17 16:48

[quote:d08ce03a69="MNICH23"]Witam was mroczni bracia i siostry.Też jakiś czas temu poszukiwałem wiccany w obrębie mojego miasta. Niestety nie znalazłem tu na Pomorzu jest ich raczej nie wielu a skoda, bo chciałbym wymienić się informacjami i swoimi doświadczeniami na ten temat. Czarostwo dla mnie to coś więcej niż hobby to styl życia [color=RED:d08ce03a69][/color:d08ce03a69][/quote:d08ce03a69]

Ja powiem tak: szanuję wiccan i religię wicca, ale wiem o niej znacznie mniej, niż o pogaństwie rekonstrukcyjnym, które wyznaję. Jestem więc ciekaw, jak wyglądają u Was wartości etyczno-moralne? Słyszałem o "rób co chcesz, dopóki nikogo nie krzywdzisz" i zgadzam się z tym, ale z drugiej strony, czy są u Was jakieś nakazy czy wskazówki jak oprócz niekrzywdzenia być POŻYTECZNYM? Rodzimowierstwo, Asatru, Hellenizm i inne religie mają tu sporo nakazów czy wskazówek, takie jak troska o rodzinę i społeczność, w której się obracasz, odwaga, honor, gościnność, szacunek dla drugiego człowieka i reszty Przyrody, itp.
Nie krytykuję wicca, jestem po prostu ciekaw jak to u Was wygląda.
Przy okazji, o jakich odłamach wicca mówisz?
Pozdrawiam,
w.

"In the night, the seawinds are calling" (Accept)

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło