Hip-Hop ???? Dodano: 2013-04-08 16:39
Witam.
Mam pytanie do wszystkich zainteresowanych co sądzicie o Rapie ? Ja od jakiegoś czasu wkręciłem się w ten rodzaj muzyki i naprawde niektóre kawałki są niesamowite jeśli chodzi o treść wersów. Co wy sądzicie o tym ?
Dodano: 2013-04-08 19:03
to kompletnie nie moja bajka ale szanuję niektóre zespoły, jeśli ktoś się w tym odnajduje to ok, mój znajomy który jest wielkim fanem tego gatunku uważa, że prawdziwy hip-hop to muzyka sącząca się z okien blokowisk nagrywana w domowych warunkach bez kasy a nie ten cały rynek masowy, nie mój to film i nie moja estetyka, wolę swoją mroczną planetę gdzie jest bardziej gitarowo i wampirycznie
Dodano: 2013-04-08 20:53
Ujmę to tak.
Tak jak mój powszednik napisał zdecydowanie
wolę gitarki i mroczny często ciężki klimacik.
ALE....
Skoro ktoś dostał od życia w Dupe że tak
powiem i chce dosłownie przedstawić to w
ten a nie inny sposób to spoko,jak najbardziej
lecz robić z tego komercje typu np w
teledyskach laski z gołymi Cycami i Dupami
do tego najnowsze BMW i kąpiel w tak zwanym
chajsie jak to się potocznie nazywa no coś
tu nie pasi.
Szacunek dla grup które nie
noszą się jak pawie i są za ideą bloków.
A nie szacunek dla pseudo Mafiozów i Alfonsów .
Ludzie byli dawniej bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.
Dodano: 2013-04-08 21:13
Ja oczywiśćie też wolę ciężkie brzmienia ale ostatnimi czasy zacząłem doceniać ten rodzaj muzyki bo naprawdę potrafi podnieść na duchu i czasami nawet rozbawić. Jeśli chodzi o "laski z gołymi cycami" to w polskim rapie występuje naprawdę symbolicznie.
Jak ktoś jest jeszcze zainteresowany to mogę mu polecić znakowitego poznańskiego rapera którego wersy mogą przypaść ludnośći darkplanetowej do gustu pod względem mrocznych i brutalnych tekstów na temat otaczającego nas świat, ludzkiego umysłu i wielu innych rzeczy.
I METAL COVER :-)
Dodano: 2013-04-09 15:40
Hip-Hop i rap to zupełnie nie moje klimaty.
Patrząc od strony muzycznej hmm.. no na ogół niezbyt ambitne, wiadomo. Ale jeśli chodzi o warstwę tekstową, chylę czoła przed niektórymi wykonawcami. Może nie ze względu na słownictwo, jakie używane jest w tej muzyce, lecz przez sens, przekaz jaki niesie ze sobą ten gatunek. Bądźmy szczerzy, często w rapie czy hip hopie teksty są sensowniejsze, głębsze, aniżeli (chociażby) w metalu :/
Także nie słucham, nie te klimaty, ale na pewno nie gardzę wykonawcami tej muzyki.
Jeżeli zrozumieliście, to znaczy, że się mylicie
Dodano: 2013-04-09 16:14
Nie jestem wielkim specem od rapu, ale śmiało stwierdzam, że jest do znalezienia w tym gatunku sporo interesujących składów. Kilka płyt leży na półce, w ostatnim roku uczestniczyłem w przeszło czterdziestu koncertach hip-hopowych, więc mogę z kimś pogadać o tym i o tamtym. 
"You need chaos in your soul to give birth to a dancing star."