Dodano: 2013-06-23 21:48 Zmieniono: 2013-06-23 22:05
After Forever szczyt możliwości osiągnęli na albumie Invisible Circles, znakomita płyta, Floor rzeczywiście jest świetną wokalistką, a co do oktaw to owszem fajnie posłuchać jak ktoś ma duże możliwości wokalne ale jednak najważniejsza jest barwa głosu, wielu wokalistów posiada skromną skalę głosu ale barwa i charyzma powodują, że deklasują niejednego wytrawnego śpiewaka. z kapel grających tego typu muzę chyba jednak najwyżej cenię Epicę, Phantom Agony ten utwór jest po prostu nieziemsko piękny, cała płyta rozwala, no i oczywiście Therion to wiadomo. z młodych zespołów mogę polecić grecki Luna Obscura
ps
co do Anette Olzon polecam posłuchać jej goscinnego udziału w utworze grupy Swallow The Sun Cathedral Walls brzmi tam naprawdę uroczo
Nightwish Dodano: 2013-06-24 09:49
Pamiętam, że pierwszy raz słysząc utwory Nightwish wokal mnie irytował. Teraz wszystko wplata się w jedną całość. Ja bym jednak była za kobiecą wokalistką, bo każda z nich pięknie się wybija na tle całej reszty. Anette jest po prostu bardzo specyficzna, a Tarjia to sam urok wdzięk i talent...
Pewnie, że jedne ich piosenki są lepsze i gorsze, ale nie rozdzielałabym ich na poszczególne płyty. Prawie na każdej z nich mam ulubione utwory i takie, które przesuwam do końca zanim się zaczną. I ta czasem kiczowata baśniowość na ich teledyskach jest moim zdaniem urocza:)
Tylko żyjąc absurdalnie można wyłamać się z tego bezgranicznego absurdu... (Julio Cortázar)