Prośba o propozycje do repertuaru kina studyjnego. Strona: 1

Prośba o propozycje do repertuaru kina studyjnego Dodano: 2012-06-04 08:59

Witam
Proszę podawajcie propozycje do repertuaru;chodzi mi i jakieś ciekawe,godne uwagi Waszym zdaniem ambitne niekomercyjne filmy.

Pozdrawiam:)

"Dobry uczynek rzuć w fale rzeki i nie chwal się nim"-przysłowie japońskie.

Dodano: 2012-06-17 07:21

zależy czy interesują Cię nowe pozycje filmowe czy coś ze starszego repertuaru, napewno polecam pod tym względem przejrzenie bazy filmwebu oraz nowości które się tam pojawiają. osobiście polecam filmy reżysera Fatiha Akina (GŁOWĄ W MUR, SOUL KITCHEN, NA KRAWĘDZI NIEBA) , Ingmara Bergmana (którego chyba nie muszę przedstawiać), Toma Tykwera ( Księżniczka i wojownik , Biegnij Lola, biegnij , Zabójcza Maria ) oraz wiele innych filmów kina europejskiego . Możesz też podpatrzeć repertuar w kinach studyjnych w Twojej okolicy. W Krakowie jest parę takich placówek a także w Wadowicach gdzie mam najbliżej, więc napewno w Gorzowie też są.

Dodano: 2012-06-17 09:38

Cześć
Dzięki za podpowiedzi.Masz racje,że można sprawdzić co grają w innych tego typu kinach,nawet na to nie wpadłam.U nas jest jedno takie kino i próbuję wspierać koleżankę w tworzeniu repertuaru podsyłając propozycję tytułów.

Pozdrawiam :)

Dodano: 2012-06-17 10:32

A może na otwarcie polski klasyk - "Amator" ze Stuhrem?

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2012-06-18 23:53

No właśnie - a jest jakaś tematyka filmów? Nowe? Stare? Straszne? Dziwne? Czy jak leci?

Dodano: 2012-06-19 01:05

Polecam filmy Tonego Gatlifa - Transylvania, Exils, Vengo, Gadjo Dilo.

Są to bardzo muzyczne filmy, bardzo etniczne, dużo w nich pięknych zdjęć - zarówno kresy Europy jak i Afryka. Nie będę się rozpisywać (nie chce mi się =p) po prostu jest to wartościowe kino człowieka, który całe życie zmaga się z poczuciem obcości w Europie i ma jakąś tam obsesję szukania swoich korzeni (co odbija się na jego filmach).

Dodano: 2012-06-19 08:35

"No właśnie - a jest jakaś tematyka filmów? Nowe? Stare? Straszne? Dziwne? Czy jak leci"

Może być jak leci.Ja się tak na kinie nie znam ,to koleżanka się w tym specjalizuje i coś powybiera:)

Dodano: 2012-06-19 11:20 Zmieniono: 2012-06-19 11:20

Moim zdaniem, kolejna już, nagroda w Cannes dla Michaela Haneke to dobry bodziec, by poznać jego wcześniejsze dzieła. Mnie jeszcze żadne z nich nie rozczarowało.

Nigdy nie rób tego, co może zrobić ktoś inny

Dodano: 2012-06-19 11:36

Ponieważ ostatnio wśród znajomych zrobił się popularny motyw Trier'a i Dreyer'a w magisterkach to może coś z ich twórczości

forever alone immortal

Dodano: 2012-12-21 18:10

Peryhelion (Bicz)
Peryhelion
Tchnienie Psychekosmiczne

Ja bym polecał nieśmiertelnego Jodorowskyego, a dokładniej jego Świętą Górę i Kreta, ulubiony obraz Lennona. Jest to kino skrajnie surrealistyczne, czerpiące z transreligijnego mistycyzmu, kwasowych wizji i tych wszystkich niebezpiecznych ideologii.

Do tego Barakę (z muzyką Dead Can Dance), która między innymi inspirowała Annę z Sopor Aeternus, a sama w sobie jest niewerbalnym arcydziełem, będącym kontemplacją nad zjawiskiem człowieka.

Jako kino cokolwiek lżejsze (choć wiele osób się tu wymęczyło przez trzy godziny - cóż, ja wręcz przeciwnie) Wkraczając w pustkę, czyli luźna wizja tego, jak działa Tybetańska Księga Umarłych.

Jeśli nie zależy nam na halucynogennych oparach to polecam Bela Tarra.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło