Starzejące się społeczeństwo.... Strona: 2

Dodano: 2012-01-31 19:37

bibunia napisał(a):
To kolejny szok dla mnie :o Po co wydawac jakiekolwiek pieniądze i iśc na koncert czegoś co ich nie interesuje :D Zadziwia mnie coraz bardziej współczesna młodzież :D

Hmm... Przykładowo rok młodsze znajome w wakacje. Żadna nie słucha ani metalu ani chociaż rocka. Przyszły bo przyszły. Obejrzały wszystkich. Zlustrowaly od głów do stóp pośmiały się i poszły. o.O Inne przyszły, bo jedna z nich słuchała rocka.
Może taki szpan. Nie wiem.

Dodano: 2012-01-31 20:54

Demonika napisał(a):
[quote:c4ca9fd30a="bibunia"]To kolejny szok dla mnie :o Po co wydawac jakiekolwiek pieniądze i iśc na koncert czegoś co ich nie interesuje :D Zadziwia mnie coraz bardziej współczesna młodzież :D

Hmm... Przykładowo rok młodsze znajome w wakacje. Żadna nie słucha ani metalu ani chociaż rocka. Przyszły bo przyszły. Obejrzały wszystkich. Zlustrowaly od głów do stóp pośmiały się i poszły. o.O Inne przyszły, bo jedna z nich słuchała rocka.
Może taki szpan. Nie wiem. [/quote:c4ca9fd30a]

i o tym właśnie pisaliśmy,młode pokolenie żyje tym co modne,nie tym co czują,nie potrafią być sobą,wyrażać własnego zdania,ciągle są pod presją,ale nie potrafią sami powiedzieć nie

Dodano: 2012-01-31 22:52

Shadowmoon napisał(a):
i o tym właśnie pisaliśmy,młode pokolenie żyje tym co modne,nie tym co czują,nie potrafią być sobą,wyrażać własnego zdania,ciągle są pod presją,ale nie potrafią sami powiedzieć nie

Ale to chyba nie tylko te pokolenie? Wydaję mi się, że tak było zawsze - większość żyła tym co modne i tak raczej będzie.

Do wszystkiego trzeba dorosnąć.

Dodano: 2012-01-31 23:22

senga napisał(a):
[quote:06ea86337f="Shadowmoon"]i o tym właśnie pisaliśmy,młode pokolenie żyje tym co modne,nie tym co czują,nie potrafią być sobą,wyrażać własnego zdania,ciągle są pod presją,ale nie potrafią sami powiedzieć nie

Ale to chyba nie tylko te pokolenie? Wydaję mi się, że tak było zawsze - większość żyła tym co modne i tak raczej będzie.[/quote:06ea86337f]

większość tak,mając na myśli całe społeczeństwo,wsród osób słuchających ciężkiej muzy tego nie było a niestety coraz częściej daje się zauważyć że to niestety i tutaj się wdarło

Dodano: 2012-02-01 10:48

Shadowmoon napisał(a):
[quote:c6c9c062ae="senga"][quote:c6c9c062ae="Shadowmoon"]i o tym właśnie pisaliśmy,młode pokolenie żyje tym co modne,nie tym co czują,nie potrafią być sobą,wyrażać własnego zdania,ciągle są pod presją,ale nie potrafią sami powiedzieć nie

Ale to chyba nie tylko te pokolenie? Wydaję mi się, że tak było zawsze - większość żyła tym co modne i tak raczej będzie.[/quote:c6c9c062ae]

większość tak,mając na myśli całe społeczeństwo,wsród osób słuchających ciężkiej muzy tego nie było a niestety coraz częściej daje się zauważyć że to niestety i tutaj się wdarło [/quote:c6c9c062ae] Otóż to :) I dlatego nie mieści mi się w głowie takie zachowanie. Nie wyobrażam sobie abym miała czas marnowac na szwędanie się po imprezach,które nie trafiają do mnie.A jeśli chodzi o modę..Gotyk jest modny?? :O Ghahaha fajnie

Dodano: 2012-02-01 11:11 Zmieniono: 2012-02-01 11:20

senga napisał(a):
[quote:72f600b6bb="Shadowmoon"]i o tym właśnie pisaliśmy,młode pokolenie żyje tym co modne,nie tym co czują,nie potrafią być sobą,wyrażać własnego zdania,ciągle są pod presją,ale nie potrafią sami powiedzieć nie

Ale to chyba nie tylko te pokolenie? Wydaję mi się, że tak było zawsze - większość żyła tym co modne i tak raczej będzie.[/quote:72f600b6bb]

Zawsze było tak, po pewnym momencie zaistnienia jakiegoś produktu na rynku młodzieżowym owy produkt (subkultura, styl bycia, muzyka, ubiór itd.) stawały się po prostu modne, odeszły z cienia "podziemi". W miarę przybywania kolejnych naśladowców danego stylu w np. muzyce stawał się on coraz mniej interesujący dla tych, którzy istnieli w nim od początku wprowadzenia (i w tym momencie odchodzili od niego innowatorzy czyli, ci, którzy wprowadzali go na rynek), bo i coraz więcej osób się z nim identyfikowało, mimo, iż wygasały już towarzyszące temu produktowi (zjawiskowi) - buntownicze hasła, myśli itd. Przykładem mogą być Punkowcy, gdzie hasała dawno odeszły do lamusa, natomiast fryzura, ubiór itd. nadal gdzieś funkcjonują w przestrzeni społecznej. Co do Gotyku - też tak jest, zawsze było i będzie, nie ma się, co oszukiwać, wszystko po pewnym momencie staje się po prostu modne, a młodzież jest na tyle podatna, że korzysta garściami z tego, co wprowadzają jakże czujni na zmiany producenci rynkowi.

Drugą sprawą jest fakt, że młodzież jest dziś grupą „dominującą” w społeczeństwie. Ona wyznacza modę, trendy, to na niej dziś wzorują się dorośli, przypatrzmy się sposobom bycia, młodość stała się atutem. Dziś młodzi nie muszą się już tak buntować jak niegdyś, jest zauważona, wszystko, co wychodzi na rynek jest produkowane pod nią i dla niej.

Dodano: 2012-02-01 11:33

Rozumiem ten punkt widzenia. Sama jestem abstynentem, ale na koncertach po machaniu banią czuję się "na rauszu", a świat trochę wiruje. Na szczęście u mnie w miejscowym klubie "z klimatami" czyli "Bonarze", bawią się ze sobą starsi i młodsi. Myślę, że jest tak jak być powinno. Świetna atmosfera, a ludzie w sumie nwazajem się znają.

Dodano: 2012-02-02 02:10

To nie przez starość, jak sugeruje temat, lecz zwykłe rozpuszczenie, pozwalanie na zbyt wiele.
Smarkacze czują się zbyt pewni siebie i oczekują mega wrażeń, niczym zblazowani amerykańce gwałcący plastikowe cycki, nie umiejący odróżnić fikcji od rzeczywistości.
Brawa dla rodziców za wychowanie!!!!!!!!!!!!!! <lol>

Dodano: 2012-02-02 12:44

EEee chyba nie rozumiem :) To znaczy,ze rozpuszczona młodzież nie potrafi się bawic? Że rozpuszczenie zabija emocjonalnie nawet w sferze zabawy?

Dodano: 2012-02-02 14:39

W czasie wolnym i głównie w czasie zabawy mamy zupełną swobodę, co do tego, w jaki sposób będziemy się zachowywać, nie wymaga się od nas jakiś konkretnych postaw, mamy zupełnie wolną rękę, co robić. Imprezy czy koncerty obrazują pewną manierę zachowawczą co niektórych ludzi. Jedni szaleją jak opętani podczas koncertów (i jak ustaliliśmy tych jest niestety coraz mniej) drudzy stronią od wszelakiego ruchu, w pewnym sensie pokazując, że mają w nosie, to, co się dzieje na scenie i pod nią. Dziś nastolatki mają dostęp do wszelkiego rodzaju rozrywki, natomiast nie zawsze potrafią odpowiednio zachowywać się, dostosować do sytuacji, bo właśnie są - młodzi - i mają do tego prawo by błądzić i się uczyć (na błędach) jak my niegdyś
Coś w tym jest, że współcześnie młodzi są nastawieni na mocne doznania i nie bawią się już tak jak my swego czasu na koncertach np. Artrosis. Nie wiem tylko czy winić za to socjalizację, bo przecież to właśnie sama rzeczywistość, w jakiej żyjemy dziś jest naszpikowana dziwnością, ekscentrycznością i oszołomieniem przekazów. Oni w niej funkcjonują od zawsze, (nasz) „szok” w przekazie to dla nich „coś normalnego”.

Dodano: 2012-02-02 19:30 Zmieniono: 2012-02-02 19:31

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

A ja, jak będę stary, to będę grał w kapeli rock-metalowej na dachu swojego bloku, sklepu albo szkoły obok. Ale na razie jeszcze nie jestem to nie gram .

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2012-02-03 19:14

Yngwie napisał(a):
A ja, jak będę stary, to będę grał w kapeli rock-metalowej na dachu swojego bloku, sklepu albo szkoły obok. Ale na razie jeszcze nie jestem to nie gram .

Ale czemu dopiero jak będziesz stary? :)

Dodano: 2012-02-03 20:25

senga napisał(a):
[quote:99e40a2080="Yngwie"]A ja, jak będę stary, to będę grał w kapeli rock-metalowej na dachu swojego bloku, sklepu albo szkoły obok. Ale na razie jeszcze nie jestem to nie gram .

Ale czemu dopiero jak będziesz stary? :)[/quote:99e40a2080]

Bo wtedy, na emeryturze, będzie miał już na to czas i nie będzie miał nic do stracenia.

Nie marudź, bo cyckiem walnę.

Dodano: 2012-02-03 20:35 Zmieniono: 2012-02-03 20:36

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Devon napisał(a):

Bo wtedy, na emeryturze, będzie miał już na to czas i nie będzie miał nic do stracenia.

coś w tym stylu

Dodano: 2012-02-03 20:53

szkoda tylko, że nie doczekamy emerytury... (ale Tobie tego życzę)

Dodano: 2012-02-04 09:56 Zmieniono: 2012-02-04 09:59

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Nie no, jak wszyscy to ja też. Nie wiem czy chodziło Ci o jakąś katastrofę czy coś. Wiek emerytalny jest podnoszony, ale jeśli mamy dłużej i zdrowiej żyć, to się już ludzie chyba zaczęli oszczędzać, na koncertach też.

Dodano: 2012-02-04 19:51

Yngwie napisał(a):
Nie no, jak wszyscy to ja też. Nie wiem czy chodziło Ci o jakąś katastrofę czy coś. Wiek emerytalny jest podnoszony, ale jeśli mamy dłużej i zdrowiej żyć, to się już ludzie chyba zaczęli oszczędzać, na koncertach też.
ghahah tak sobie czytam i wychodzi na to,ze starzejące się mentalnie społeczeństwo zwyczajnie oszczędza siły :D

Dodano: 2012-02-05 10:04

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Jeśli oszczędza siły, żeby je równo rozłożyć na większą część życia to fajnie. Daaawno nie byłem na żadnym koncercie czy nawet na dłużej poza miastem, o spontanach to w ogóle nie ma mowy. Rockowy koncert bym pewnie przespał, a na metalowy zaopatrzyłbym się w zatyczki i grube nauszniki chyba, bo mi się słuch odzwyczaił. No więc chyba się starzeję. Jak mi się uda napisać i nagrać jakieś melodyjne kawałki, to potraktuje to jako sprint na starość, a jak nie to się zwyczajnie doczłapię jakoś do mety może, hehe. Się zobaczy w praniu.

Dodano: 2012-02-15 01:06

Yngwie, rozumiem bez czapki to już z domu nie wychodzisz, hę?

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Dodano: 2012-02-15 12:13

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Co chcesz przez to powiedzieć? Że noszenie czapki to też oznaka starzenia, hę?

Dodano: 2012-02-15 13:41

to był żarcik, mój drogi

nie bądź taki spięty, hehe

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Dodano: 2012-02-15 23:02

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Obserwując pewną grupę społeczną istotnie można zauważyć, że czapki mogą wpływać na proces starzenia, ale moherowe, a nie polarowe .

Ta grupa społeczna kilka razy w tygodniu chodzi na ten sam koncert, ale szału nie ma.

Dodano: 2012-02-16 01:59

Co do starzejącego się społeczeństwa :

Dodano: 2012-02-16 12:12

Yngwie napisał(a):
Obserwując pewną grupę społeczną istotnie można zauważyć, że czapki mogą wpływać na proces starzenia, ale moherowe, a nie polarowe .

Ta grupa społeczna kilka razy w tygodniu chodzi na ten sam koncert, ale szału nie ma.
ghahaha gospel power mocher :D

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło