ACTA. Strona: 6

Dodano: 2012-01-29 00:02 Zmieniono: 2012-01-29 00:35

Jeden z zapisów ACTA, mówi o "nieformalnej współpracy" w ramach umowy. Ten punkt szczególnie budzi wiele wątpliwości.ACTA daje korporacjom prawo tworzenia "własnych policji",w jakim celu...? jakie będą ich uprawnienia...? co ,kogo,za co będą ścigać...? Jakie szanse ma internauta w starciu ze światowymi korporacjami...? czy rząd polski będzie w stanie chronić swoich obywateli...? przed pożarciem ich przez światowe korporacje,takich pytań i wątpliwości odnośnie ACTA jest znacznie,znacznie więcej.Zarzucono mi ostatnio że nie przeczytałem tej ustawy,udowodnię tej osobie że się myli,i z czasem wypunktuję wszystko,co przemawia przeciwko ratyfikacji przez rząd polski umowy ACTA.Więc zanosi się na dłuuugi temat :)

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Dodano: 2012-01-29 14:25

A więc jednak, dziejowy spisek.

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Dodano: 2012-01-29 14:44

Kto wie..? być może :)

Dodano: 2012-01-29 17:52

muramasa (Bicz)
muramasa
Rzeczpospolita Krakowska

ponieważ Polska nie podpisała Karty Praw Podstawowych, to w naszym przypadku podpisanie ACTA jest wiążące jak w przypadku Wielkiej Brytanii.

http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Student-pierwsza-ofiara-miedzynarodowych-porozumien-antypirackich,wid,14199686,wiadomosc.html?ticaid=1dd22&_ticrsn=3

ten przypadek może więc stać się u nas normą.

co ciekawe, USA nie zamierza w ogóle ratyfikować ACTA.
czyli - Polskie firmy i stowarzyszenia nie mogą ścigać amerykanów za piractwo i naruszenie własności patentowej.
natomiast firmy amerykańskie mogą ścigać Polaków.

w tym konkretnym wypadku jestem za wymierzeniem sprawiedliwości wobec polskiego premiera i ministrów na sposób chiński - przez rozstrzelanie.

Dodano: 2012-01-29 18:12 Zmieniono: 2012-01-29 18:14

No właśnie,ponownie należy zadać sobie pytanie,czy rząd Polski będzie w stanie chronić swoich obywateli...? przed pożarciem ich przez światowe korporacje...? Śmiem twierdzić że niestety Polski rząd nie jest w stanie zrobić nic,a w szczególności wobec takiego mocarstwa jakim są Stany Zjednoczone.

Dodano: 2012-01-29 21:44

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2012-01-30 21:19 Zmieniono: 2012-01-30 22:18

Sekcja 5 - Dochodzenie i egzekwowanie praw własności intelektualnej w środowisku cyfrowym -

Zapisano, że władze mogą nakazać dostawcy internetu niezwłoczne ujawnienie informacji na temat abonenta, co do którego istnieje podejrzenie, że naruszył prawa autorskie i pokrewne. Szczególną uwagę zwraca sformułowanie - "istnieje podejrzenie". ACTA nie zakłada nawet, że takie podejrzenie musi być uzasadnione. To może być nie tylko furtka, ale wręcz brama pozwalająca różnego rodzaju władzom na kontrolę wszystkich treści przesyłanych przez użytkowników internetu.Co to oznacza w praktyce,ano totalną inwigilację internautów,czyli wszystko co napiszesz,zostanie użyte przeciwko tobie.George Orwell wiedział że tak się stanie pisząc - Rok 1984.Futurystyczna,antyutopijna powieść staje się po woli faktem.Orwell opisywał w swoich powieściach system który zagraża wolności jednostki,całych społeczeństw, szczególnie w zakresie prywatności,z czym powoli mamy włośnie do czynienia.Czy czeka nas życie w świecie według Orwell'a ...? a może czeka nas życie w świecie o którym opowiada film - Equilibrium.

Dodano: 2012-01-30 23:57

-Uuu, fuuu, fziuuu. < Orwell się w grobie przewraca >

Dodano: 2012-01-31 00:01 Zmieniono: 2012-01-31 00:19

Zapewne ze zdziwienia,że takie rzeczy dziać się mogą także w rzeczywistości,a nie tylko w literaturze,choć sądzę że pisząc - Rok 1984,zdawał sobie sprawę z tego,że mimo wszystko tak się stać może,kiedyś tam w przyszłości,no i długo czekać nie trzeba było,jego wizja świata w pewnym sensie po woli staje się faktem.

Dodano: 2012-01-31 08:45

Ja czytałam niedawno , że zamierzaja wkładać w komputery programy śledzące , gdze łazisz po stronach i ograniczać je , by nie były tak wszechstronne.

Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy

Dodano: 2012-01-31 15:29

Co Wy tam wiecie?
Oto cała prawda jedna jedyna:

<lol>

Dodano: 2012-01-31 20:34 Zmieniono: 2012-01-31 20:34

I znów Żakowski:
link

i kolejny ciekawy komentarz:
link

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2012-01-31 21:31

Bardzo dobre komentarze,szkoda tylko że do pewnych osób nie dociera świadomość tego,jakie zagrożenia niesie ze sobą ACTA.

Dodano: 2012-01-31 21:37

ja już nie mogę o tym więcej ani słuchać ani czytać. wyłączam się na to.

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Dodano: 2012-01-31 21:53 Zmieniono: 2012-01-31 22:25

Spokojnie minawi,już nie długo sami będą nas wyłączać,a temat całkiem interesujący mnie jak mało który :) kto wie kiedy na monitorach ukaże się mam ten znak >

Więc klikam póki jeszcze mogę :D

Dodano: 2012-02-01 09:11

Nie jestem zwolennikiem chisteryzowania, ale trzeba dociągnąć sprawę do końca. Jak ludzie znudzą się tematem, to znów zrobią co zechcą. Bądzmy konsekwentni.

Dodano: 2012-02-01 19:56

Otóż to CrommCruaich,nie można tej sprawy odpuścić ot tak sobie,trzeba być stanowczym i do samego końca okazywać swój sprzeciw przeciwko ACTA !!!

Dodano: 2012-02-02 00:45

Ok, a teraz już poważnie, co ja myślę na temat.
Szczerze mówiąc, to dziwi mnie, że niektórzy, starsi już internauci, podchodzą do tej sprawy z taką ignorancją.
Z czego to może wynikać, to nie wiem, bo być może jakieś macie osobiste powody, nie będę wnikać.
Ale każdy kto ma własny rozum, musi dostrzec, że to co teraz się dzieje nie tylko w kraju, ale i na całym świecie, przechodzi ludzkie pojęcie.
Dawniej, różnie to bywało z tą "wolnością". Teraz jednak mamy XXI wiek i co?
Ktoś tam z góry uznał, że zwykły człowiek (robotnik) za dużą ma swobodę, za duży dostęp do informacji, za dużo do powiedzenia - to więc trzeba to ukrócić.
Śmiejecie się?
Śmiejcie póki możecie.
"Motłoch" - jak ktoś tu nazwał zwykłych obywateli, nie jest tak ciemny, jak jeszcze kilkanaście czy dziesiąt lat temu, kiedy ów cwaniak przeżywał swoją młodość.
Dzisiaj mamy ludzi wychowanych na internecie, czyli głodni wiedzy zdążyli się jeszcze doinformować, nie tak jak kiedyś, kiedy dostępne były tylko książki.
Dzisiaj mamy ludzi bardziej świadomych, czy komuś się to podoba czy nie.
I choć nawet interesowanie się polityką nie jest w modzie, bo w modzie jest być debilem, to jednak spora grupa ludzi interesuje się tym, co się w niej dzieje, zwłaszcza w ostatnim czasie.
Pamiętam sama, że jeszcze dziesięć lat temu oglądanie wiadomości było czysto nudą - wypadki, nieszczęścia, od czasu do czasu jakaś afera.
A dzisiaj? Dzisiaj każdego dnia pojawia się jakaś ważna informacja, mogąca mieć konsekwencje na jutrzejszy dzień.
Trzeba tylko słuchać i czytać uważnie, ze zrozumieniem.
A sytuacja faktycznie jest niewesoła.
Jeśli ktoś woli być ignorantem, to jego sprawa, niech tylko nie beczy kiedy zabraknie mu pieniędzy na życie.
Bo to jest ten czas. Czas kiedy jest już tak źle, że nie można dopuścić do tego aby było jeszcze gorzej.
A będzie gorzej, jeżeli ludzie nie zaczną się jednoczyć i jeśli będą stać z założonymi rękami.
Jeżeli dalej będzie wszystko drożeć w tak kurewsko zastraszającym tempie, oprócz pensji.
Oto preludium do piekła:

http://www.biztok.pl/Dzieki-ACTA-niektore-leki-zostana-uznane-za-podrobki-a3215

Wiecie co to oznacza?
Koniec tanich leków.
Chcą wykończyć biedotę, jak nie tak, to inaczej - płacić, płacić i jeszcze raz płacić.
Dalej uważacie, że życie ludzkie jest coś warte dla nich?
Skoro za kradzież karzą surowiej, niż za morderstwo?
Ostatecznie wg dzisiejszej światowej polityki biedni mają biednieć jeszcze bardziej, a bogaci się bogacić, właśnie kosztem tych pierwszych.
I niech nawet sobie umierają na ulicach, na serce, udar, wylew, śpiączkę cukrzycową czy co tam jeszcze, bo musieli kupić chleb zamiast leków.

Cieszcie się końcówką normalnego życia.
A ci z was Panowie, co nie skończyli studiów, radzę skończyć jak najszybciej, inaczej zakończycie żywot jako mięso armatnie w Iranie.
Amerykańce tylko czekają, aż liżące im dupę Polaczki będą wysyłać swoich chłopców, aby walczyli w ich interesie "o pokój na świecie" (czyt. zasoby naturalne)

Dodano: 2012-02-02 10:54

:> ale się ubawiłem. Normanie mhhroczny humor .

Dodano: 2012-02-02 20:41

LINK

Dodano: 2012-02-02 21:33 Zmieniono: 2012-02-02 21:42

Otóż to CrommCruaich,dla mnie to żadna sensacja,ani coś czego bym wcześniej nie wiedział,jak pisałem wcześniej ACTA jest dla USA,tak samo ważna jak Irańska ropa,te dwie sprawy łączą się ze sobą,a mają jeden strategiczny cel,chronić za wszelką cenę gospodarkę amerykańską.A cenę za to nie zapłacą sami amerykanie,a jej sojusznicy,sprzymierzeńcy i poplecznicy.

Dodano: 2012-02-03 15:56 Zmieniono: 2012-02-03 15:58

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11084929,Tusk__Zawieszamy_ratyfikacje_ACTA.html?lokale=lodz
Vox populi, vox dei - oby nie okazało się że i nux vomita.

Dodano: 2012-02-03 16:22

Powinni dobrać się do skóry instytucjom zajmującym się konsultacjami społecznymi. Uważam za niedopuszczalne by miały miejsce taki uchybienia jak tego typu, że wysłani zostali tylko twórcy i nadawcy, a na innych zlewkę. Co to ma znaczyć!?

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2012-02-03 19:28 Zmieniono: 2012-02-03 19:42

D.Tusk w świetle ostatnich wydarzeń oraz gwałtownie spadającego poparcia dla PO innej decyzji w zasadzie podjąć nie mógł,gdyby postąpił inaczej,było by to polityczne samobójstwo dla PO.
Proces ratyfikacji ACTA,odłożony na co najmniej rok.No i git <okok> potem zobaczymy,bitwa wygrana,ale nie wojna.Zobaczymy co będzie dalej,trza być czujnym :)

Dodano: 2012-02-03 20:04

Na razie to tylko deklaracja. Więc nie cieszę się za wcześnie.
Warto poczytać:
link

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło