SERWIS. Strona: 1

SERWIS Dodano: 2012-01-01 03:17

Witam szukam sklepu "najlepiej na necie" z membranami i cewkami do regeneracji głosników. Mój problem polega na tym iż naprawiam stary radioodbiornik lampowy polskiej produkcji PZT ORION RSZ-48 (1948r). Głosnik nie posiada magnesu ma wbudowaną cewkę wzbudzenia + oczywiście trafo głośnikowe. Membrana trup wywaliłem ja natomiast cewka od membrany w rdzeniu ma luzy zwojów. Swoimi siłami chcę naprawić cewkę a membrane może uda mi się dorwac na necie.. jakiś stary klon GD choć kiedyś głosniki były głębsze i tu mam problem..

dla zainteresowanych polecam forum TRIODA.PL jest kącik audio oraz gitarowy + elektronika retro.. lampy wzmacniacze i inne rzeczy + ludzie którzy znają się na rzeczy.

Dodano: 2012-01-01 17:52

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Po wpisaniu w google "membrany głośnikowe" kilka pozycji wyskoczy. Szkoda, że wywaliłeś starą membranę, bo teraz będzie trudniej dobrać nową, chyba, że pamiętasz parametry: średnice membrany, resora i otworu, wysokość membrany i resora. O ile w ogóle w tym Twoim sprzęcie głośnik miał okrągłą membranę, bo z elipsą trochę trudniej.

Cewkę może uda Ci się przewinąć, ale też dobrze byłoby znać skądś liczbę zwojów i dobrać średnicę drutu nawojowego.

No i jeszcze kwestia jak bardzo chcesz sobie pozwolić na ingerencję w taki antyk, żeby go za bardzo nie unowocześnić, bo to już nie będzie retro .

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2012-01-01 18:40

mam zdjęcia membrany cewke mozna zmienić. Resor zrobiony jest z włókna szklanego taka gwiazda żeby głosnika nie wypluło - dokręcany na śróby. mam foty wszystkiego przed uszkodzeniem - chyba pokusze się w przyszłości i wyślę do Wrześni pancerną paczkę może ocenią i uda się to naprawić. Cewka w rdzeniu nawinięta jest wewnętrznie. Teraz pod napięcie wtorne mam podwięty głosnik eliptyczny ale co do osiągów radia i wzmacniacz to muszę wymienić jeden kondensator 100pF przy lampie EBL21 we wzmacniaczu ponieważ jak dam na full to piszczy jak zepsuty domofon :) Z czasem i z załapanym doświadczeniem wszystko naprawię choć już mam finisz. Co do oryginalności to najpierw kłade na piorytet sprawność techniczną odbiornika - póxniej będe mogł wziąść się za stylizację retro - praktyczie siadłem do radia zielony w tych tematach.. dobrze ze sa rózne fora.. oczytałem się trochę i coś wiem więcej :)

Dodano: 2012-01-01 20:07

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Z tym resorem to może nie tyle, żeby nie wypluło, tylko żeby w ogóle głośnik działał :), membrana musi się przecież wychylać w tę i nazad . Kondensator, o którym wspominasz pewnie jest papierowy i po wymianie na nowy niedługo (jeśli nie od razu), też może piszczeć, pewnie gdzieś obok jest odsprzęgający elektrolityczny i jego też się często wymienia, ale problemem może być też sama lampa - jeśli już jest podstarzała to może nie trzymać parametrów, a te piski to może być skutek odkładania się zbyt dużego napięcia na kondensatorze.

Mimo klimatu retro ja np. nie lubię lamp, bo się zużywają, hehe. Jestem już z epoki cyfrowej - nawet tranzystory to przeżytek, wolę procesory o programowalnej transmitancji :).

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2012-01-01 21:45

problem piszczenia leży w tym kondensatorze lampy wymieniłem również wszystkie odsprzęgające + elektrolit nowy żeby nie buczało - wsadziłem zamiast 100pf 0,1uF i nie piszczy tylko kondensatorr za duzo zabiera. Po kupnie nowego 100pF będe miał finito ! :)lampy AZ21, EBL21, ECH21, ECH21 mam nowe :)

Dodano: 2012-01-02 12:11

http://chomikuj.pl/Polterge1sT/*5b+RADIO+*5d/ORION+RSZ+-48+PZT

Pod tym linkiem zamieszczone są 2 filmiki przed zlokalizowaniem kondensatora, który odpowiada za pisk. Również po naprawie od strony elektroniki będe musiał znaleść fachurę od superheterodyn ażeby ładnie mi podstroił oriona na dzisiejsze rewiry. Jak słychać cośtam łapie ale dźwięki zmutowane. Tak czy siak trzeba przestroić.

Dodano: 2012-01-12 06:59

Znalazłem winowajcę !
kondensator 0,1uF przy pierwszej ebl21.

Orion nie piszczy :) juz mi lepiej. Mam jeszcze kilka w zapasie na podmienę na przyszłość. Troszke się już nauczyłem.
Strasznie czuły jest. Rosje , Niemcy Bardzo wyraźnie ściąga dźwięk choć troszkę czasami gubi i nachodzi szum. Antenę na banana zrobiłem z kawałka kabla ok 2,5m. Strojenie to już raczej nie dla mnie zajęcie niestety. Potrzebny fachmajster:)

jeszcze kompleksowe czyszczenie potencjometru się przyda.

Dodano: 2012-01-12 18:08

na potencjometr i jego buki Gąbka ścierna chyba powinna pomóc + jaki lexite lub wudek , mozliwe że robi brrrrrrrrrrrr w miejscu w którym był "zastany" .

Tak to wygląda w odbiorze :

filmik do pobrania.
http://wyslijto.pl/plik/9kt9k01lep

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło