Najstraszniejszy dźwięk w horrorze. Strona: 1

Najstraszniejszy dźwięk w horrorze Dodano: 2011-10-14 16:28

Jakie dźwięki w horrorach sprawiają, że się boicie? U mnie bezapelacyjnie wygrywa dźwięk, który wydaje Kayako z Klątwy Ju-On (w wersji amerykańskiej jest on trochę inny i nie robi takiego wrażenia). Za każdym razem włosy mi stają dęba, kiedy słyszę to słynne e e e e e. :) Nawet miałam kiedyś ten dźwięk w GG, ale zmieniłam, bo źle mi się rozmawiało. :)

Chrzanić multi

Dodano: 2011-10-14 17:54

Bardzo dobra muzyka towarzyszy filmowi "Lśnienie" taka w tle...niepokojąca..
Ale majstersztyk "horrorowej" muzyki to Nox Arcana...Włączasz płytę, gasisz światło...i naprawdę zaczynasz się bać..

"Beata est vita conveniens naturae suae"... (Najszczęśliwsze, najlepsze jest życie w zgodzie z własną naturą)

Dodano: 2011-10-14 18:04 Zmieniono: 2011-10-14 18:14

Odgłos spalinowej piły łańcuchowej albo ciągnące się po kamiennej posadzce łańcuchy,odgłos skrzypiących starych drzwi,odgłos trzaskających kości, po za tematem wypływające flaki z bebecha <radocha>

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Dodano: 2011-10-14 18:15 Zmieniono: 2011-10-14 18:17

HardKill napisał(a):
odgłos skrzypiących starych drzwi<radocha>

Naprawdę boisz się skrzypiących starych drzwi? :-D
Odgłosy bebechów to podstawa. :)

Chrzanić multi

Dodano: 2011-10-14 18:16

No <radocha>

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Dodano: 2011-10-14 18:25

sciezka dzwiekowa do'' MASTERS OF HORROR ''

''trzeba zakłócić ten poukładany tryb życia,do tego ma służyć rock and roll ,bede to robił-jeśli się to skończy,to znaczy że mnie już nie ma .... ''

Dodano: 2011-10-15 10:14

Muzyka podczas ataku rekina w "szczękach" :) pewnie dlatego,ze pierwszy raz to oglądałam jako dzieciak została gdzieś w podświadomosci :)

Dodano: 2011-10-15 12:28

Moja stara jak drze morde, że znowu śmieci nie wyrzucone :D

Dodano: 2011-10-15 13:04

Rochu napisał(a):
Moja stara jak drze morde, że znowu śmieci nie wyrzucone :D
:D Ale moze efekt też pozostanie w Twojej głowie i pożytek z tego będzie :)

Dodano: 2011-10-15 16:31 Zmieniono: 2011-10-15 16:39

lacrima napisał(a):
Bardzo dobra muzyka towarzyszy filmowi "Lśnienie" taka w tle...niepokojąca..

No właśnie to była pierwsza rzecz, która mi przyszła do głowy. Muzyka nie została napisana specjalnie do tego filmu, tylko Kubrick za zgodą Pendereckiego ją wykorzystał - brak słów by opisać jej geniusz.

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Dodano: 2011-10-15 16:38

Jak dla mnie to wyjatkowo denerwujace dźwieki.Nie napawaja mnie strachem,jedynie irytacją.No ,ale to kwestia gustu :)

Dodano: 2011-10-17 11:50

najstraszniejszy dzwiek zazwyczj jest samym tytułem owego filmu hehe

Dodano: 2011-12-04 18:59

Najgorzej na mnie działa muzyka (czy też raczej dziwny dźwięk) w filmach Lyncha. Niby cisza, tylko taki szum, jakby podgłośnić na maksa głośniki i słuchać trzeszczącej ciszy. Okropność. Włosy mi się jeżą.

LunaMarket.pl

Dodano: 2011-12-05 14:53 Zmieniono: 2011-12-06 19:05

Jakoś z dzieciństwa najbardziej zapamiętałem te dźwięki:)

Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat

Dodano: 2011-12-05 15:31 Zmieniono: 2011-12-05 15:32

bibunia napisał(a):
Jak dla mnie to wyjatkowo denerwujace dźwieki.Nie napawaja mnie strachem,jedynie irytacją.No ,ale to kwestia gustu :)

O strachu może być mowa, gdy dźwięk współgra z obrazem - w filmie. Tam to soundtrack buduje napięcie.
To że Cię ta muzyka irytuje nie dziwi mnie specjalnie - by ją docenić trzeba być już trochę osłuchanym .

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Dodano: 2011-12-05 16:13 Zmieniono: 2011-12-06 19:05

"aaaaaaaaaaaaaa!!!"

Fejzi napisał(a):
Jakie dźwięki w horrorach sprawiają, że się boicie? U mnie bezapelacyjnie wygrywa dźwięk, który wydaje Kayako z Klątwy Ju-On (w wersji amerykańskiej jest on trochę inny i nie robi takiego wrażenia). Za każdym razem włosy mi stają dęba, kiedy słyszę to słynne e e e e e. :) Nawet miałam kiedyś ten dźwięk w GG, ale zmieniłam, bo źle mi się rozmawiało. :)

też prawda

Dodano: 2011-12-06 22:24

Mnie zawsze o ciarki przyprawiało skrzypienie ostrzy Freddiego z Nightmare On Elm Street...

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2012-01-12 09:29

Jest taki stary horror "Mgła"-/o duchach marynarzy, co nawiedziły nadmorskie miasteczko/w sumie jedyny film tego gatunku,którego się naprawdę bałam.Tam była taka scena jak duch puka do okna domu hakiem.Puk...puk... Brrr...Jak sobie to przypomnę to mam ochotę zwinąć się w kłębek pod kołderką.Do tej pory to pamiętam a film oglądałam chyba z 20lat temu...

"Dobry uczynek rzuć w fale rzeki i nie chwal się nim"-przysłowie japońskie.

Najstraszniejszy... Dodano: 2012-01-12 11:52

to jest dzwonek telefonu :) Bo nawet jeśli nie jest to telefon zza światów ani od seryjnego mordercy, to w najlepszym wypadku służy do przekazania jakichś złych wieści. Albo to po prostu szef. Zupełnie jak w życiu

Dodano: 2012-01-12 19:45

Najgorsze i tak są wszelkie niespodziewane dźwięki, które nie dobywają się z głośnika. Trzaśnięcie głupiej plastikowej butelki na przykład, albo drewnianego parkietu.. gdzieś za plecami..

Dodano: 2012-01-14 01:36

Najstraszniejszy dźwięk to taki, że wiesz, że nikogo nie ma w mieszkaniu. Jesteś zamknięty sam w pokoju z psem czy kotem - największymi rozrabiakami. I wtedy. Słyszysz ten dźwięk. Niepodobny do niczego. Tuż za Twoją ścianą. Tuż za niewidocznym, podczas gdy Ty wpatrujesz się na tych co potencjalnie mogliby taki hałas wytworzyć. Ale wiesz,że nie są winni bo są razem z Tobą i widzisz każdy ich ruch.
Więc co to było?

Może wytwór wyobraźni?

Dodano: 2012-02-06 18:55

Jak byłam mała, to bałam się melodyjki z Teleturnieju "Milionerzy". Może to nie jest horror, ale dla mnie był, oj tak...Pamiętam, że nawet mi się to po nocach śniło

" Nikt nie umiera bez utraty dziewictwa, życie pierdoli nas wszystkich"

Dodano: 2012-02-06 19:02

Nie tyle dźwięk co jego nagłe zastosowanie. Cisza (niemal spokój) a tu jeb, a coś wyskakuje, tam piski i wrzaski są zbędne. W dużej mierzę nastrój horroru buduje muzyka

Czasami warto uciec od zycia...

Dodano: 2012-02-28 23:52

Najstraszniejszy dźwięk? Mój pies dobierający się do gitary basowej ustawionej na koncertową głośność.

A teraz serio - najstraszniejszy dźwięk zawsze występuje po chwili ciszy. W sumie w większości horrorów dźwięki są podobne - piski, wrzaski, byle by były wysokie.

Mimo wszystko mnie najbardziej straszy to, co nie jest podkreślone dźwiękiem czy muzyką. Na przykład zjawa przechodząca w idealnej ciszy. Mniej się jej spodziewam niż słysząc dzikie wrzaski.

To, co najcenniejsze w człowieku zawsze znajduje się w środku.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło