gothic metal + growl ? Dodano: 2011-09-26 16:00
Witam!
Ktoś z Was może zna kapele, w których góruje gothic metal i dodatkowo pojawia się growl?
Chodzi mi o muzykę ogólnie gothic, wokal kobiecy + growl męski, nic się zbytnio nie stanie, jeśli muzyka będzie nieco mieszać się z innym gatunkiem.
Przykład mi znany Battlelore, płyta Evernight.
Dzięki za wszelką pomoc :)
Dodano: 2011-09-26 17:38
www.metal-archives.com/
Może tu znajdziesz to o co Ci chodzi.
Dodano: 2011-09-26 18:30
ładny tytuł posta :-) brzmi bardziej miarodajne niż np. taka nielogiczoność jak "melodyjny death metal" hehe 
Dodano: 2011-09-26 19:24
| cellar_door napisał(a): |
ładny tytuł posta :-) brzmi bardziej miarodajne niż np. taka nielogiczoność jak "melodyjny death metal" hehe ![]() |
Co jest nielogicznego w używanej już długo używanej nazwie tego podgatunku?
http://pantheion.pl/
Dodano: 2011-09-26 20:05
| Krwawy napisał(a): |
[quote:57349198c5="cellar_door"]ładny tytuł posta :-) brzmi bardziej miarodajne niż np. taka nielogiczoność jak "melodyjny death metal" hehe ![]() |
Co jest nielogicznego w używanej już długo używanej nazwie tego podgatunku? [/quote:57349198c5]
długo używana nazwa nie jest argumentem przeciwko nielogiczności :-) death metal jest gatunkim ekstremalnym w moim pojeciu a zespoły wykonujące jego "melodyjną odmianę" wcale go nie wykonują :-)
Dodano: 2011-09-26 20:22
Muzyka ewoluuje, nie zawsze w kierunku jaki sobie tego życzymy. Oczywiście dla Ciebie nie musi istnieć ten gatunek, jednak zdecydowana większość (w sumie jesteś pierwszym głosem protestu jaki czytam) uznaje tą nazwę. Ciekawy jestem, czym byś ją zamienił? 
http://pantheion.pl/
Dodano: 2011-09-26 20:49
| Krwawy napisał(a): |
Muzyka ewoluuje, nie zawsze w kierunku jaki sobie tego życzymy. Oczywiście dla Ciebie nie musi istnieć ten gatunek, jednak zdecydowana większość (w sumie jesteś pierwszym głosem protestu jaki czytam) uznaje tą nazwę. Ciekawy jestem, czym byś ją zamienił? ![]() |
czym bym ja zamienił? oj nie chciałbyś wiedzieć, bo znów wyjde na homofoba hahaha, najcześciej odbieram te potocznie zwane melodeathy jako power/heavy metal z growlem po prostu :-) ale odbiegamy od tematu, wg mniej najlpeszym protoplastą metalu gotyckiego z growlem to bez apelacyjnie Paradise Lost "Gothic", jaka sama nazwa plyty zresztą wskazuje haha - wszystko później wg mnie było już mniejszym bądz wiekszym powieleniem tego wzorca :-)
Dodano: 2011-09-27 11:31
Wiem co mogę polecić w takiej sytuacji.
Zespół zwie się Draconian. Według mnie idealnie wpasuje się w zakres twoich poszukiwań.
Dodano: 2013-01-20 01:12
| Naqara napisał(a): |
| Wiem co mogę polecić w takiej sytuacji.
Zespół zwie się Draconian. Według mnie idealnie wpasuje się w zakres twoich poszukiwań. |
Zgadzam sie...Draconian sa swietni....Proponuje rowniez stare albumy Zespolu Tristania.
fucko off and die!
Dodano: 2013-01-20 01:40
Stare albumy Within Temptation tez maja growl..w zasadzie to ich pierwszy album jesli sie nie myle..
. Dodano: 2013-01-20 09:37
Więc tak polecam zespol Magbeth i Tristania
a co do Gothick-metalu dla mnie ten odłam
nie istnieje ktoś kiedyś wpadł na nieuzasadniony pomysł by połączycie
metal z gotyckiem? Co ma wspólnego Gotyck z metalem?
To są dwa różne odłamy które z sobą nie mają nic
wspólnego. Większość zespołów ktore grają niby gotycki metal tak naprawdę grają
epicki metal lub opere metal
Rozumiem że muzyka ewoluje lecz trzymjamy
się pewnych standardów.
Podobnie jest z synfonicznym black metalem.
Na ten temat się wolę nie wypowiadać
calkowicie.
Ludzie byli dawniej bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.
Dodano: 2013-01-20 12:38
Poza tymi, które były już wymienione polecam: After forever, Theatre of tragedy, Trail of tears, The sins of thy beloved, Black sun aeon (płyta Blacklight Deliverance), Funeral (płyta Tragedies), Luna obscura, Distorted (izraelski, bo jest też o tej samej nazwie amerykański metalcore), Haggard, Penumbra (francuski zespół), Project hate, Remembrance, Sarcastic, Epica, Sirenia (stare płyty), Evig Natt, Via mistica, Darzamat, Nox Aurea, Catafalque (płyta Unique). We wszytskich jest growl + babeczka. 
Dodano: 2013-01-20 12:47
| cellar_door napisał(a): |
[quote:cd7059b6b5="Krwawy"]Muzyka ewoluuje, nie zawsze w kierunku jaki sobie tego życzymy. Oczywiście dla Ciebie nie musi istnieć ten gatunek, jednak zdecydowana większość (w sumie jesteś pierwszym głosem protestu jaki czytam) uznaje tą nazwę. Ciekawy jestem, czym byś ją zamienił? ![]() |
czym bym ja zamienił? oj nie chciałbyś wiedzieć, bo znów wyjde na homofoba hahaha, najcześciej odbieram te potocznie zwane melodeathy jako power/heavy metal z growlem po prostu :-) ale odbiegamy od tematu, wg mniej najlpeszym protoplastą metalu gotyckiego z growlem to bez apelacyjnie Paradise Lost "Gothic", jaka sama nazwa plyty zresztą wskazuje haha - wszystko później wg mnie było już mniejszym bądz wiekszym powieleniem tego wzorca :-)[/quote:cd7059b6b5]
w tamtych czasach nazywało sie to doom metalem, pojęcie gothic metalu pojawiło się trochę później, co do PL to zgoda, że oni odważyli się na taki eksperyment jako pierwsi jednak pamietajmy, że kobiecy wokal na tej płycie pojawił się okazjonalnie o ile pamiętam to w 2 utworach nie był stałym elementem tego zespołu, do pionierów pięknej i bestii jako zaliczyłbym raczej Norwegów z Theatre of Tragedy i Funeral
Dodano: 2013-01-20 21:19 Zmieniono: 2013-01-20 21:20
Zapomnialem wspomniec o zespol Haggard :D ...tez bardzo go lubie
fucko off and die!
Dodano: 2013-01-21 22:11 Zmieniono: 2013-01-21 22:12
Kiedyś znalazłam japońskie radyjko z tego typu nutami. Teraz niestety nie potrafie sobie przypomnieć nazwy. Kurde generalnie skośnooczka słyną z popu ale super potrafią grać w takich klimatach i wokalnie niczego sobie ! Kwestia porzyzywczjenia jeżeli kogos drażni ten oto jezyk . 
''Sztylet rani ciało, słowo - umysł.'' - Menander
Dodano: 2013-01-22 23:18 Zmieniono: 2013-01-22 23:19
| Ceiphied napisał(a): |
japońskie radyjko... ![]() |
Haggard! Banzai a co do tych stacji radiowych to czy moglabys podac linka?
a Jack of all trades is master of none
Dodano: 2013-01-23 11:38
| Vinter napisał(a): |
[quote:0990fef46d="Ceiphied"]japońskie radyjko... ![]() |
Haggard! Banzai a co do tych stacji radiowych to czy moglabys podac linka?[/quote:0990fef46d]
Jeśli odnajdę link, podeślę nawet na prv. ;-]
Dodano: 2013-01-29 02:55
Banzai! Czekam z nuta oczekiwania w tonie, : )
a Jack of all trades is master of none
Dodano: 2013-01-29 20:52
| LuthienYavetil napisał(a): |
Poza tymi, które były już wymienione polecam: After forever, Theatre of tragedy, Trail of tears, The sins of thy beloved, Black sun aeon (płyta Blacklight Deliverance), Funeral (płyta Tragedies), Luna obscura, Distorted (izraelski, bo jest też o tej samej nazwie amerykański metalcore), Haggard, Penumbra (francuski zespół), Project hate, Remembrance, Sarcastic, Epica, Sirenia (stare płyty), Evig Natt, Via mistica, Darzamat, Nox Aurea, Catafalque (płyta Unique). We wszytskich jest growl + babeczka. ![]() |
w/w to w zasadzie esencja tego typu dźwieków naprawdę zacne towarzystwo, do tego dorzucę jeszcze ostatnie dzieło Swallow The Sun-Emerald Forest and the Blackbird, co prawda kobiecy głos pojawia się w trzech utworach ale ma sie wrażenie jakby był obecny na całej płycie, dla mnie album roku
Dodano: 2013-02-03 18:28 Zmieniono: 2013-02-03 18:29
Do lord_mephisto:
i jak coś z wymienionych Ci się spodobało? ja dorzucę jeszczę grupę On Thorns I Lay płyta Orama coś pięknego w stylu starego TOT, niestety bardzo trudno to kupić na ebayu ceny trochę wysokie, ale na you tube jest cała płyta mozna odsłuchać, polecam także How Like A Winter płyta Beyond My Grey Wake również nie do zdobycia w oryginale ale niezwykła wielowątkowa muza, posłuchaj też Septic Flesh płyta Ophidian Wheel często kobiecy sopran się pojawia, portugalski Desire płyta Pentacrow, przyznam, że jestem wielkim fanem i kolekcjonerem takiej muzy, piękna i bestia w metalu to coś wspaniałego
Dodano: 2013-02-05 21:45
Taki mroczny electro pop-rock/power-metal z growlowanymi chórkami. Przyjemnie się słucha i bardzo wysoka jakość.
od czasu do czasu warto wrócić do źródła
Dodano: 2013-02-05 22:36
Nawet sympatyczna nutka . 
Dodano: 2013-02-05 23:05 Zmieniono: 2013-02-05 23:11
| Yngwie napisał(a): |
| Taki mroczny electro pop-rock/power-metal z growlowanymi chórkami. Przyjemnie się słucha i bardzo wysoka jakość.
http://www.youtube.com/watch?v=X0VYcCQSv8o |
jak dla mnie trochę polotu i oryginalności brakuje tej kapeli, to bardziej rzemiosło niż sztuka, w takim klimacie rządzi Epica potem długo długo nic
a od siebie zaproponuję coś trochę innego, czyste piękno odziane w mrok
Video: