Więźniowie Dodano: 2011-07-09 10:58
Uważam iż sami jesteśmy sobie winni,że nie mamy już zupełnie na nic czasu gdyż to od nas samych zależy co jest dla nas ważne powiedzmy mniej czy więcej. To my sami organizujemy swoim czasem i uważam,że to od nas też zależy na co go przeznaczymy,wszak jesteśmy wolnymi ludżmi i nikt nam niczego nie może narzucić wbrew naszej woli.
Jesteś tylko kupą mięcha wprawioną w ruch, którą prędzej czy później zeżrą robaki. Twój świat upada, nieuchronnie, przez cały czas!!!
Dodano: 2011-07-09 11:38 Zmieniono: 2011-07-09 11:43
Wzrastające tempo ludzkiego życia spowodowane jest po prostu nieustanną pogonią za pieniądzem, karierą i zapewnieniu sobie dobrobytu. Ot, co :) A co takiego zrobiłem, by choć na chwilę się zatrzymać ?.....mhm... może mała włóczęga z psem po lesie, na którą niedawno sobie pozwoliłem.
Dodano: 2011-07-09 14:13 Zmieniono: 2011-07-09 14:15
Dzisiaj byłam u zegarmistrza, wymienić baterie w zegarku. Starszy to jest już człowiek, popatrzył na ten zegarek i powiedział:
"Za dużo tego wszystkiego tu jest. Zegarek powinien pokazywać czas... A teraz to i tamto dorzucą, tu i tam. Wszystko powinno być jak najprostsze, a teraz wszędzie wszystkiego pełno. A czas przecież tak samo płynie."
Odparłam, że ja odnoszę wrażenie, że szybciej, bo zbyt wiele rzeczy absorbuje naszą uwagę.
A on na to: "A jak? Kto dzisiaj zatrzyma się i popatrzy, jak się drzewo kołysze? Jak on tylko idzie i przez komórkę gada. Albo je. Ja tu widzę, patrzę, ludzi obserwuję. I jak taki - stanie pod zegarem i pyta, która godzina jest. No wie pani? Jak on już nawet zegara nie widzi?"
Uśmiechnęłam się tylko. Bo i co miałam powiedzieć?
Dodano: 2011-07-09 14:43 Zmieniono: 2011-07-09 14:44
A mi się przypomniał cytat z książki P.Coelho :
"Co jest najśmieszniejsze w ludziach:
Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli. "
Niestety ludzie często pracują ponad siły by mieć piękny dom, dostatnie życie, ekskluzywne wakacje, ale cóż z tego jeśli nie potrafią się tym cieszyć bądź nie mają z kim?
Dodano: 2011-07-09 14:48 Zmieniono: 2011-07-09 14:50
| DonVitteo napisał(a): |
| może mała włóczęga z psem po lesie, na którą niedawno sobie pozwoliłem. |
O, już coś :)
Chciałabym, by mój wpis skłoniły ludzi do refleksji i najchętniej, by napisali odpowiedź na moje pytanie :)
P.S. Mądry facet z tego Coelho
Dodano: 2011-07-09 14:52
Dobrze Alpha-Sco. Ja uwielbiam godzinami huśtać się na huśtawce i patrzeć w niebo, zastanawiać się, czy ktoś stamtąd słyszy moje myśli, czy 'ktoś' tam w ogóle istnieje.
Dodano: 2011-07-09 14:53
Trochę abstrahując;
no proszę was, Coelho prawi takie komunały, że głowa mała...
Who is The Pied Piper?
Dodano: 2011-07-09 14:54
| beztwarzowy napisał(a): |
| Trochę abstrahując;
no proszę was, Coelho prawi takie komunały, że głowa mała... |
E, mnie się podoba i uważam, że trafne :)
Dodano: 2011-07-09 14:55
| Trochę abstrahując;
Grunt, że pocieszające. Pośród wszechobecnej mizantropi, cynizmu, dekadencji takie światełko w tunelu.
Dodano: 2011-07-09 15:25
| SanguineVenari napisał(a): |
| [quote:638baf4410="beztwarzowy"]Trochę abstrahując;
Grunt, że pocieszające. Pośród wszechobecnej mizantropi, cynizmu, dekadencji takie światełko w tunelu. [/quote:638baf4410]
Światełkiem w tunelu, które jest nadjeżdżającym z naprzeciwka pociągiem
Ludzie nawet jeśli sobie uświadamiają pewne rzeczy, to z reguły wygląda to tak: "ach, rzeczywiście tak jest" po czym stwierdzając ten fakt, wracają do swoich zajęć.
Głębsze zamyślenie to coś naprawdę tak rzadkiego, że większość ludzi chyba nawet tego nie potrafi.
Ale chyba właśnie dlatego upadają wielkie cywilizacje.
Ludzka powierzchowność (w sensie: ignorancja) wydaje się naprawdę absurdalna i nie mająca prawa przetrwać w naturze. Aż dziw, że istniejemy tyle tysiącleci!
Ale to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że ktoś tam na górze faktycznie robi sobie eksperymenty na ludzkości.
Może jednak teraz, kiedy przytrafiło nam się żyć w okresie przejściowym (nadchodzi powoli nowa era), jest tyle anomalii pogodowych i kataklizmów naturalnych, to ludzkość WRESZCIE wyginie.
Dodano: 2011-07-09 15:43
Problem w tym, że nie ma pewności, kiedy ta era nadejdzie i czy w ogóle nadejdzie. Skoro zostało nam dane życie, trzeba je wykorzystać. Patrzeć na nie, jak na dar, bo prócz niego nie mamy nic. Nie można tylko trwać w stagnacji i karmić się nadzieją.
Dodano: 2011-07-09 15:50
Ale o co chodzi?
Najpierw piszesz o iskierce nadziei w tunelu a potem ...
| SanguineVenari napisał(a): |
| Nie można tylko trwać w stagnacji i karmić się nadzieją. |
Jesteśmy kowalami własnego losu, człowiek sam jest sobie winny tego, jaki jest. A ludzkość jeszcze istnieje, bo mimo wszystko na n ton ludzkiego bagna znajdzie się jakiś geniusz.
Who is The Pied Piper?
Dodano: 2011-07-09 15:57
Ale o co chodzi? Najpierw piszesz o iskierce nadziei w tunelu a potem ...
[quote:d80c35d5f3="SanguineVenari"]Nie można tylko trwać w stagnacji i karmić się nadzieją. |
[/quote:d80c35d5f3]
Bo iskierki nadziei mają nas pobudzać do działania.
Dodano: 2011-07-09 16:07 Zmieniono: 2011-07-09 16:11
| sphinxia napisał(a): |
| [quote:465f52a1d4="SanguineVenari"][quote:465f52a1d4="beztwarzowy"]Trochę abstrahując;
Grunt, że pocieszające. Pośród wszechobecnej mizantropi, cynizmu, dekadencji takie światełko w tunelu. [/quote:465f52a1d4]
Światełkiem w tunelu, które jest nadjeżdżającym z naprzeciwka pociągiem
Ludzie nawet jeśli sobie uświadamiają pewne rzeczy, to z reguły wygląda to tak: "ach, rzeczywiście tak jest" po czym stwierdzając ten fakt, wracają do swoich zajęć.
Głębsze zamyślenie to coś naprawdę tak rzadkiego, że większość ludzi chyba nawet tego nie potrafi.
Ale chyba właśnie dlatego upadają wielkie cywilizacje.
Ludzka powierzchowność (w sensie: ignorancja) wydaje się naprawdę absurdalna i nie mająca prawa przetrwać w naturze. Aż dziw, że istniejemy tyle tysiącleci!
Ale to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że ktoś tam na górze faktycznie robi sobie eksperymenty na ludzkości.
Może jednak teraz, kiedy przytrafiło nam się żyć w okresie przejściowym (nadchodzi powoli nowa era), jest tyle anomalii pogodowych i kataklizmów naturalnych, to ludzkość WRESZCIE wyginie.[/quote:465f52a1d4]
Wolałbym, żeby zmieniła nastawienie do otaczającego ją świata czy ludzi i doceniła majestat i potęgę natury. Aż takim mizantropem nie jestem, by życzyć ludzkości zagłady.
Wyginąć nie wyginie. Osobiście nie wierzę w żadne naciągane teoryjki o rychłym końcu czasów. W obliczu niebezpieczeństwa ludzkość z pewnością znajdzie jakieś alternatywne wyjście. Dziś eksploracja kosmosu, kto wie czy w najbliższych dziesięcioleciach jakaś stopniowa kolonizacja. Do tego czasu raczej nic złego z ludzkością się nie stanie. Kataklizmy występowały i będą występować ( Wielu powie, że na dzień dzisiejszy ich częstotliwość i skala jest o wiele wyższa niż kiedyś. W przeszłości również miały miejsce potężne kataklizmy czego odzwierciedlenie stanowią starożytne teksty o Gilgameszu czy w St ).
Dodano: 2011-07-09 16:32 Zmieniono: 2011-07-09 16:42
Tyle, że era w dziejach Ziemi trwa trochę dłużej niż istnieje ludzkość, ale to never mind.
Człowiek za szybko rozprzestrzenia się na globie, a pewni ludzie wciskają jeszcze kit o "niżu demograficznym".
Historia nie raz uczyła, że nadmierna populacja sprzyja chaosowi i w efekcie upadkowi cywilizacji.
W głowie mi się nie mieści, że współcześni ludzie, dysponujący taką wiedzą, zwyczajnie ignorują zagrożenie, kierując się teoretycznie tylko, pobudkami etycznymi.
Nie biorą jednak pod uwagę tego, że broniąc życia jednych, skazują na powolną śmierć w męczarniach innych ludzi.
Ale tu już chyba zboczyłam z tematu
Zawsze będą istnieć niewolnicy i władcy - coś takiego jak ustrój demokratyczny to wielkie kłamstwo i ułuda.
Co to za wolność, kiedy dają ci kilku ludzi do wyboru i mówią: "decyduj, na kogo będziesz głosować"
A potem, kiedy wybrany okaże się większym sukinsynem od innych kandydatów będą ciebie obwiniać, bo sam na niego głosowałeś.
A skąd ty miałeś wiedzieć, skoro nawet nie wiedziałeś co to za człowiek, tylko widniał na liście wyborczej i trochę o nim opowiadano wcześniej w tv, ale nigdy nie spotkałeś go osobiście i w zasadzie nawet nie masz pewności, czy ta osoba istnieje naprawdę.
Dodano: 2011-07-09 16:42 Zmieniono: 2011-07-09 16:43
| Tyle, że era w dziejach Ziemi trwa trochę dłużej niż istnieje ludzkość, ale to never mind.
Człowiek za szybko rozprzestrzenia się na globie, a pewni ludzie wciskają jeszcze kit o "niżu demograficznym". Historia nie raz uczyła, że nadmierna populacja sprzyja chaosowi i w efekcie upadkowi cywilizacji. W głowie mi się nie mieści, że współcześni ludzie, dysponujący taką wiedzą, zwyczajnie ignorują zagrożenie, kierując się teoretycznie tylko, pobudkami etycznymi. Nie biorą jednak pod uwagę tego, że broniąc życia jednych, skazują na powolną śmierć w męczarniach innych ludzi. Ale tu już chyba zboczyłam z tematu
|
Wiesz, niż demograficzny z pewnością nie dotyczy ludów azjatyckich. Dotyczy on bezpośrednio społeczeństw stojących wysoko rozwiniętych cywilizacji, państw..Europy i Stanów Zjednoczonych, gdzie przeciętny model rodziny stanowi ojciec, matka i najczęściej jedno dziecko. Wskaźniki urodzeń w krajach UE biją na alarm - mamy tu raczej społeczeństwo starzejące się. Ze względu na zadowalający socjal w krajach zachodu możemy co najwyżej obserwować spory napływ muzułmańskich imigrantów ( którzy przecież żyjąc w związkach poligamicznych posiadają liczne potomstwo porównując z przeciętną europejską rodziną ). Nie chce wysuwać czarnych scenariuszy, ale tak samo jak upadło Cesarstwo Rzymskie pod naporem barbarzyńców tak samo upadnie cywilizacja i kultura europejska. Smutne, ale wszystko się na to zanosi ;/
Dodano: 2011-07-09 16:53
Ceasarstwo Rzymskie nie upadło pod wpływem barbarzyńców, tylko pod wpływem zarazy, która ogarnęła ludność.
A przez co? Przez nadmierną populację i rozwój bakterii.
Teraz sieje się propagandę, aby się rozmnażać, bo Europa boi się Muzułmanów jak ognia.
Może i dobrze, bo Islam jest gorszy od Chrześcijaństwa, a w każdym razie gdyby opanował Europę, to wrócilibyśmy do czasów średniowiecza.
Z taką wizją dobry film by powstał, ale żydowska kadra filmowa trzęsąca całym przemysłem filmowym w Stanach, nigdy takiego filmu nie nakręci.
A szkoda, bo w Europie zrobiłby furorę.
Dodano: 2011-07-09 17:00
| Ceasarstwo Rzymskie nie upadło pod wpływem barbarzyńców, tylko pod wpływem zarazy, która ogarnęła ludność.
A przez co? Przez nadmierną populację i rozwój bakterii. Teraz sieje się propagandę, aby się rozmnażać, bo Europa boi się Muzułmanów jak ognia. Może i dobrze, bo Islam jest gorszy od Chrześcijaństwa, a w każdym razie gdyby opanował Europę, to wrócilibyśmy do czasów średniowiecza. Z taką wizją dobry film by powstał, ale żydowska kadra filmowa trzęsąca całym przemysłem filmowym w Stanach, nigdy takiego filmu nie nakręci. A szkoda, bo w Europie zrobiłby furorę. |
Na wykładach z Historii Grecji i Rzymu o czymś takim nie słyszałem. Aha...chyba żaden ceniący się historyk takich bredni nie propaguje. Nie mam bladego pojęcia czy jest to propaganda czy też zwykły, czysty fakt, ale sama przyznasz, że takie obrazki zniechęcają do napływu imigrantów z państw arabskich
Osobiście nie chciałbym, żeby w niedalekiej przyszłości ulice Poznania były okupowane przez manifestujących swą siłę muzułmanów.
Dodano: 2011-07-09 17:01 Zmieniono: 2011-07-09 17:06
@sphinxia
Ło kurde, zgadzam się z każdym twoim zdaniem. Przynajmniej w tym temacie.
@filmik
Takie obrazki dopiero zaczęły się pojawiać i właśnie z takiego powodu, że plaga muzułmańska zaczęła zalewać co raz to dalsze tereny i ingerować po prostu we wszystko.
Who is The Pied Piper?
Dodano: 2011-07-09 17:15
Filmik jest dobry.
Już wcześniej słyszałam, że we Francji mają problem z islamistami, ale nie myślałam, że w takiej skali - łał !
Gdyby rozpanoszyli się tak w całej Europie, to przejebane.
Zachód za bardzo dał się im zastraszyć.
Gdyby stanowczo się im przeciwstawić i pokazać, że nie boimy się śmierci i tych ich gróźb czy zamachów, byliby zdziwieni 
Dodano: 2011-07-09 17:18 Zmieniono: 2011-07-09 17:22
| Filmik jest dobry.
Już wcześniej słyszałam, że we Francji mają problem z islamistami, ale nie myślałam, że w takiej skali - łał ! Gdyby rozpanoszyli się tak w całej Europie, to przejebane. Zachód za bardzo dał się im zastraszyć. Gdyby stanowczo się im przeciwstawić i pokazać, że nie boimy się śmierci i tych ich gróźb czy zamachów, byliby zdziwieni ![]() |
Na miejscu elit rządzących zacząłbym od kwestii socjalnych. Nie mamy na razie z tym problemów z racji nieatrakcyjnego systemu socjalnego. I chwała za to. Swoją drogą za jakieś 20 lat mapa polityczna Europy nieźle się zmieni...Kalifat Francuski, Emirat Niemiecki...miodzio. Swoją drogą co jak co, ale islam to w żadnym wypadku pokojowa religia...przynajmniej w wykonaniu islamskich fundamentalistów ( a tych nie brakuje ), więc kto wie, czy nie dane nam będzie stawiać im czoła w przyszłości.
Dodano: 2011-07-09 17:54
|
Zawsze będą istnieć niewolnicy i władcy - coś takiego jak ustrój demokratyczny to wielkie kłamstwo i ułuda. Co to za wolność, kiedy dają ci kilku ludzi do wyboru i mówią: "decyduj, na kogo będziesz głosować" A potem, kiedy wybrany okaże się większym sukinsynem od innych kandydatów będą ciebie obwiniać, bo sam na niego głosowałeś. A skąd ty miałeś wiedzieć, skoro nawet nie wiedziałeś co to za człowiek, tylko widniał na liście wyborczej i trochę o nim opowiadano wcześniej w tv, ale nigdy nie spotkałeś go osobiście i w zasadzie nawet nie masz pewności, czy ta osoba istnieje naprawdę. |
Nie zauważyłem tego wpisu. Co do demokracji wydaje mi się, że jesteś w błędzie. Ustrój ten w przeciwieństwie do innych ustrojów, czy reżimów stwarza możliwości, których brak w innych systemach. Wolność słowa, myśli wyznania, prawo do zrzeszania się itd. Dokonujesz oceny na podstawie tego co widzisz i zniechęcasz się. Nie ma się co dziwić, lecz czy aby na pewno żyjemy w ustroju demokratycznym ? Nazwałbym to co najwyżej komedią demokracji. W reżimach socjalistycznych był tylko okrojony wybór co do partii rządzących, na które trzeba było głosować. Żyjemy w systemie wielopartyjnym i myślę, że jest na prawdę wiele innych partii, których przedstawiciele mają coś do powiedzenia, ale na które nikt nie zagłosuje, bo mało kto wie o ich istnieniu ( w mediach mainstreamowych przewijają się tylko i wyłącznie PO, PiS, SLD i PSL )
Dodano: 2011-07-09 18:11
No właśnie... media - te to dopiero potrafią namieszać ![]() |
U nas dla przykładu ciężko o niezależne media. Jedynie dzięki internetowi można jakoś dotrzeć do czegoś sensownego. Myślę, że cały problem w polityce polega na tym, że ludzie mało tak na prawdę o niej wiedzą. I nie chodzi mi bynajmniej o świadomość, że "polityka to gówno".
Mam nadzieję, że autorka wpisu wybaczy nam tego offtopa
Dodano: 2011-07-09 18:53
No cóż, to chyba tyle, jeśli chodzi o odpowiedzi na moje pytanie