Dawać? Nie dawać? Oto jest pytanie.. Strona: 3

Dodano: 2011-08-29 16:50

Często spotykam rożnych takich koło dworców PKP. Na ogół proszą właśnie o 50 groszy , na ogół daję, ale ostatnio zaczepiła mnie taka starsza pani, zaczęła płakać przy mnie i zawodzić, jaka to ona głodna, że od dwóch dni nic nie je itp. Już szykowałam się , żeby coś wyłuskać z kieszeni, kiedy podszedł do mnie pewien pan, mówiąc, że ona tu niedaleko mieszka i ciągle wyciąga od ludzi pieniądze wykorzystując ich litość, a potem wszystko przepija. :) Niestety nie wiem już jak mam się zachowywać w takich sytuacjach.

Bla bla bla bla bla bla

Dodano: 2011-08-29 16:54

Kupic jedzenie :) i wtedy sie dowiesz czy było warto :) Ja zaproponowałam jedzenie to sobie poszedł taki koleś.Kiedyś też dziecko mnie prosiło o kasę dałam mu moje zapakowane bułeczki a ono wyrzuciło to do kosza i mówi geld,geld.Poszłam...

Dodano: 2011-08-29 16:56 Zmieniono: 2011-08-29 16:56

- Stary zbieram na bilet do Wejcherowa - dwa zyla mi tylko brakuje.
- Przed chwilą na peronie ci dałem dwa złote.
- O k... ale wpadka...

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2011-08-29 17:00

amorphous napisał(a):
- Stary zbieram na bilet do Wejcherowa - dwa zyla mi tylko brakuje.
- Przed chwilą na peronie ci dałem dwa złote.
- O k... ale wpadka...
dobre :)

Dodano: 2011-08-29 17:12

Niektórzy wiedzą, w których miejscach żulić, by coś uzyskać. Raz mi się zdarzyła sytuacja z żulem w roli głównej ( skąd wiem, że żul, a nie zwyczajnie potrzebujący ? Jak człowiekowi zapodaje wódą z paszczy można się domyślić, na cóż ten zbiera ), który czaił się na kupujących w Rossemanie. Był delikwent dość upierdliwy. Przemów takiemu, że zwyczajnie kasy nie masz na sponsoring grubych melanży pod biedronką.

Dodano: 2011-08-29 17:28

ja kasy nie daje.. prędzej kupię coś do jedzenia. w sumie jak kupowałam nigdy nie spotkałam się z czymś takim by ktoś jedzenie wyrzucił itp.

Dodano: 2011-08-29 17:42

To sie przynajmniej nie wkurzyłaś :) a u mnie to było rumuńskie dziecko.

Dodano: 2011-08-29 18:03

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Ja też unikam najbardziej Romów i żuli. Szkoda, że Romowie w ogóle nawet nie próbują poprawić jakkolwiek opinii o sobie.

Raz dałem jakieś drobne żulowi, jakoś mu się dobrze udało zagadać, ale raczej potem żałowałem.

Z najdziwniejszych sytuacji trafiłem na kolesia, który mocno gestykulując domagał się, żebym mu kupił mięso: "człowieku, ale nie rozumiesz, że chleb już mam od sąsiadki?!". I jakiś spanikowany student z kilkoma walizkami, który zgubił się w Poznaniu i nie bardzo wiedział na co zbiera - temu drugiemu pomogłem, bo wyraźnie typowym naciągaczem nie był.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2011-08-29 21:05

Wydalo mi sie to rasistowskie. Moze wiekszosc Romow nie. Ja np z Polska nie mam zbyt nic wspolnego, bo jestem krzyzowka Rosji i Litwy wlasnie z Romska narodowoscia. Fakt, wiekszosc Romow zyje na dnie spolecznym, ale nie wszyscy. Wiec nie mowmy ze Rom to od razu zlo. Inni nie sa lepsi.

‎"...gdy powrót do życia nie wywołuje entuzjazmu, sen niewiele może pomóc." - Maciej Przepiera

Dodano: 2011-08-29 21:14 Zmieniono: 2011-08-29 21:23

HarmaaVesi napisał(a):
Wydalo mi sie to rasistowskie. Moze wiekszosc Romow nie. Ja np z Polska nie mam zbyt nic wspolnego, bo jestem krzyzowka Rosji i Litwy wlasnie z Romska narodowoscia. Fakt, wiekszosc Romow zyje na dnie spolecznym, ale nie wszyscy. Wiec nie mowmy ze Rom to od razu zlo. Inni nie sa lepsi.

Wielu Romów para się żebractwem i to nieraz dość perfidnym, więc nie widzę tu niczego poza prostym stwierdzeniem faktów.

Nawet jeśli to najzwyczajniejszy stereotyp to wielu Romów zdaje się swoim postępowaniem go potwierdzać.

Poza tym o ile się nie mylę polscy żule również zostali wymienieni....więc w czym rzecz ?

Dodano: 2011-08-29 21:30

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

HarmaaVesi napisał(a):

Jasne, że nie są od razu źli. Dla mnie są najczęściej neutralni. Polacy za granicą też miewają różną opinię.

Może z dwa tyg. temu oglądałem dokument o Romach w Rumunii i tam jest jeszcze gorzej. Wypowiadały się obie strony.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2011-08-29 22:22

Ja nie utozsamiam sie zbytnio z ta grupa etniczna, ale mam do nich po prostu szacunek. Jest tak samo wielu zlych Romow jak zlych Polakow, Niemcow, czy Amerykanow.

Duzo zalezy od srodowiska w jakim sie wychowujemy.

‎"...gdy powrót do życia nie wywołuje entuzjazmu, sen niewiele może pomóc." - Maciej Przepiera

Dodano: 2011-08-30 06:55

A tam , najlepiej powiedzieć im , że samemu się zbiera. Ja raz odpowiedziałem takiemu typowi ,że sam na wino zbieram , to mnie jeszcze zaprosił pod most i tak się opiłem , że ho ho. W ogóle z niektórymi menelami można się pośmiać , kiedyś wypiłem takim dwóm wino w 5 min , na które zbierali cały dzień ;d Ogólnie warto jest czasem spędzić z nimi chwile wolnego czasu , można się dużo dowiedzieć o nich , o czym myślą , co wpłynęło na to , ze tak skończyli i w ogóle.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło