Wampiry. Strona: 1

Wampiry Dodano: 2010-07-20 16:14

Dla mnie byli to ludzie chorzy na różne choroby np. portfirie.
Tak samo "wampiryzm energetyczny" domniemane paranaukowe uzależnienie od uzupełniania własnych niedoborów energetycznych kosztem energii innych osób, w starożytnosci ludzka krew była lekarstwem na różne zarazy.
Kobietę pochowano z kamieniem w ustach, by nie gryzła po śmierci.

Mattero Borrini z uniwersytetu florenckiego we Włoszech odkrył jej szkielet w masowym grobie (na wyspie Lazzaretto Nuovo) ofiar średniowiecznej zarazy.

W czasach, gdy kobieta żyła, powszechna była wiara, że zarazę przenoszą wampiry, które nie piją co prawda krwi, ale po śmierci żują swój całun. Kamień wkładany w usta miał temu zapobiegać - tłumaczy Borrini, którego zdaniem odkryty właśnie szkielet jest najstarszym znanym tego typu świadectwem wiary w wampiry.

Uważa się, że mit narodził się pod wpływem obserwowanego u wielu zmarłych wypływania krwi z ust. Nasączony krwią całun zapadał się w usta zmarłego, sprawiajac wrażenie, że ten go gryzie.
Istnieje też wampiryzm (styl życia) - stylizacja ubioru, zachowania itp., wynikająca albo z przekonania o autentycznym byciu wampirem, albo z upodobania do tego mitu i dokonywana wyłącznie dla zabawy.

Jestem inny bo myślę,wierzę w siebie i słucham siebie, inni ludzię nie myślą i wolą słuchac innych

Dodano: 2010-07-20 16:36

a co ma to do działu opowiadań, mogę spytać?

Dodano: 2010-07-20 16:40

Nie wiedziałem w jakim dziale założyć ten temat...;/

Jestem inny bo myślę,wierzę w siebie i słucham siebie, inni ludzię nie myślą i wolą słuchac innych

Dodano: 2010-07-20 16:56

jest tak suchy i wtórny, że najlepiej już było w ogóle nie zakładać

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło