Dodano: 2009-09-02 20:08
pseudopatetyczna otoczka u Comy? hmm... każdy widzi to, co chce
Prawda jest córą czasu poczętą w przypadkowym i krótkotrwałym romansie ze zbiegiem okoliczności.
Dodano: 2009-11-18 00:28
Patos w Comie? Nie zetknęłam się z nim w żadnym z ich utworów. Dziwi mnie tylko, czemu regularnie da się zauważyć rosnące ceny biletów na ich koncerty...:| Doszło do 40/46 zł! E, na juwenaliach zagrają za dychę. Może zbierają na nowe gitary.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Dodano: 2009-12-09 21:04
| fx napisał(a): |
| Nie trawię Comy. Nudna muzyka, kiepski wokal i denerwująca otoczka. |
Kocham Comę . Ciekawa muzyka, świetny wokal i głębokie teksty.
Dla każdego co innego :D
Puste kieszenie, i torba pełna snów...
Dodano: 2009-12-09 21:22
A ja dodam, że mam zamiar spędzać swoje urodziny, (które przypadają akurat 13 lutego) na... Rock In Arena, i dobrze się bawić przy muzyce min. tejże kapeli :)
Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...
Dodano: 2009-12-09 21:48
jak Coma daje po garach to ja jestem zakonnica. lubię parę kawałków, ale bez przesady. reszta jest niestrawna, zbyt patetyczna i sztucznie dmuchana.
czyń swoją wolę a stanie się prawem
Dodano: 2009-12-09 21:53
| sanctaputana napisał(a): |
| jak Coma daje po garach to ja jestem zakonnica. lubię parę kawałków, ale bez przesady. reszta jest niestrawna, zbyt patetyczna i sztucznie dmuchana. |
Z tym "dawaniem po garach" to twórca tematu, chyba faktycznie troszkę przesadził, ale - że pozwolę sobie Koleżankę zacytować - "Z prawdziwą muzyką jak z prawdą - jest relatywna i punkt słyszenia zależy do punktu siedzenia"
Dodano: 2009-12-09 22:44
| patetyczna |
o, w koncu ktos sie ze mna zgodzil i nie tylko ja widze te patetycznosc :twisted:
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Dodano: 2009-12-09 22:48
ale czy ta rzekoma "patetyczność", którą drogie Koleżanki dostrzegają w utworach Comy jest czymś negatywnym? A może to problem ze zrozumieniem niektórych tekstów?
(z góry uprzedzam,że wielkim miłośnikiem Comy nie jestem)
Dodano: 2009-12-09 22:56
dostrzegam pewną ambiwalencję w ich dokonaniach, jedni trują że to zespół ateistyczny, ja tam za grosz ateizmu nie widzę, jedynie jakieś dąsy na Pana Boga, za bardzo jednak mi jedzie chrześcijańkim graniem
Dodano: 2009-12-09 23:01
| jedni trują że to zespół ateistyczny, ja tam za grosz ateizmu nie widzę, jedynie jakieś dąsy na Pana Boga, za bardzo jednak mi jedzie chrześcijańkim graniem |
hahaha :)
nie ukrywam, że ta całkiem ciekawa interpretacja mnie rozbawiła (wespół z %, które dają znać o sobie)
ja nie widzę/słyszę ani jednego, ani drugiego :)
hmm, może to ja nadinterpretuję teksty
Dodano: 2009-12-09 23:05
| Benjamin_Breeg napisał(a): |
| [quote:34b5a2f8aa="sanctaputana"]jedni trują że to zespół ateistyczny, ja tam za grosz ateizmu nie widzę, jedynie jakieś dąsy na Pana Boga, za bardzo jednak mi jedzie chrześcijańkim graniem |
hahaha :)
nie ukrywam, że ta całkiem ciekawa interpretacja mnie rozbawiła (wespół z %, które dają znać o sobie)
ja nie widzę/słyszę ani jednego, ani drugiego :)
hmm, może to ja nadinterpretuję teksty
[/quote:34b5a2f8aa]
skwituję to tak: każdy słyszy to, co chce słyszeć :lol:
Dodano: 2009-12-09 23:11
i myślę, że będzie to najlepsza puenta dla naszej "mini" dyskusji :)
Dodano: 2009-12-13 13:20
To może ja zacznę widzieć tylko to co chcę? Życie stanie się piękne. W comie nie widzę ani chrześcijaństwa, ani ateizmu. Widzę natomiast, że mają jakiś pomysł na siebie, który dość konsekwentnie realizują.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Dodano: 2010-01-10 14:00
A jo wygłosze moje dość radykalne stanowisko o zespole Coma.
Zespół tak dupiaty że sie żygać chce. Byłem raz na ich koncercie dość przypatkowo bo akurat grał jako support przed Illusion w Wrocławiu. Koncert ich był tak nudny i denny że poprostu szok gdyby nie to że lali piwsko w holu to bym oszalał z nudów. Boże ustrzeż innych ludzi by nie naśladowali takiego grania bo muzyka rockowa zejdzie na psy dzięki takim muzykom.
Jeśli kogoś uraziłem to sory.
Wódki nie pij, trawy nie pal, słuchaj tylko HEAVY METAL
Dodano: 2010-01-12 21:27
coma = ich troje = total syf
kąt padania równa się kątowi odbicia
Dodano: 2010-01-12 21:31
| oki napisał(a): |
| coma = ich troje = total syf |
błysnąłeś
Dodano: 2010-01-24 15:28
porównanie na miarę moje proboszcza;
Pink Floyd czy KAt, wszyscy to sataniści 
Puste kieszenie, i torba pełna snów...
Dodano: 2010-01-24 20:18
Wiesz moim zdaniem porównanie "Coma" do "Ich Troje" jest odrobinę uzasadnione - Kaczmarski z niego nie będzie.
Żuchowski głosu do śpiewania nie ma a i talent ma raczej pośledni - udał mu się jeden czy dwa kawałki na których go radia wypromowały i na tym ciągnie, podczas gdy niemal cała twórczość bliższa jest przyśpiewkom "ogniskowym" niż wytórniom muzycznym.
Wszystko jest oczywiście moim subiektywnym zdaniem ale cóż...
Co do "ateizmu" i "satanizmu" Comy...
Raczej nie bardzo można tak to nazwać, bo twórczość tej kapeli to raczej jakaś forma anarchizmu pomieszanego z komuną i stąd te pojawiające się w liryce konfrontacje z Bogiem, winnym bo pozwalającym ludziom szerzyć nieprawość czy lansowanie człowieka jako istoty wszechmocnej.
W każdym razie koniec końców, kapela co najwyżej przeciętna, niczym nie wyróżniająca się z całego nurtu anarchistycznych zespołów.
Dodano: 2010-01-25 06:41 Zmieniono: 2010-01-25 06:52
| Aligator napisał(a): |
| Wiesz moim zdaniem porównanie "Coma" do "Ich Troje" jest odrobinę uzasadnione - Kaczmarski z niego nie będzie. |
to miało być ironiczne? - nie było...
Co ma wspólnego śp Kaczmarski (?!) z "Ich Troje"?
Kolego, poszukaj trochę w sieci a dowiesz się co i kiedy tworzył. Twórczość Kaczmarskiego a "Comy" to gatunkowa i liryczna przepaść, nie mówiąc już o TYM co tworzy "Ich Troje".
Nie porównuj solidnego rockowego grania "Comy", z tandetą prezentowaną przez "Ich Troje", i wiejskim "imagem" prezentowanym przez niejakiego Pana Wiśniewskiego.
| Żuchowski głosu do śpiewania nie ma a (...) |
Żuchowski (kimkolwiek by nie był) głosu do śpiewania może i nie ma, ale Rogucki już tak...
| Wszystko jest oczywiście moim subiektywnym zdaniem ale cóż... |
... którego oczywiście nikt Ci nie zabrania mieć :)
Dodano: 2010-01-26 14:54
| Cytat: |
| to miało być ironiczne? - nie było...
Co ma wspólnego śp Kaczmarski (?!) z "Ich Troje"? Kolego, poszukaj trochę w sieci a dowiesz się co i kiedy tworzył. Twórczość Kaczmarskiego a "Comy" to gatunkowa i liryczna przepaść, nie mówiąc już o TYM co tworzy "Ich Troje". Nie porównuj solidnego rockowego grania "Comy", z tandetą prezentowaną przez "Ich Troje", i wiejskim "imagem" prezentowanym przez niejakiego Pana Wiśniewskiego. |
Twórczość Kaczmarskiego znam dość dobrze, włącznie z remakeami wypuszczanymi choćby przez Habakuk czy "Strachy..." i w żadnym stopniu nie zamierzam Kaczmarskiego równać z Ich Troje, czy Comą gdyż moim zdaniem stoi od tych dwóch formacji o niebo wyżej.
Użyłem jego nazwiska dla stworzenia kontrastu jaki dostrzegam - czysto subiektywnie - w poziomie gry poszczególnych wyklonawców.
Jak dla mnie COma to takie Ich Troje, w wykonaniu cięższego rocka, co śmieszne kapela mogłaby więcej ale liryka go pogrąża.
| ale Rogucki już tak.. |
Moim zdaniem właśnie Rogucki kładezie kapelę jego wokal do kapeli się nie nadaje - zupełnie brakuje mu "czystego brzmienia" i tutaj bez znaczenia jest to że skończył szkołę aktorską, bo może być świetnym oraqtorem i tragicznym śpiewakiem (wbrew pozorom to zupełnie odrębne światy)- jego talant aktorski pomijam gdyż nie o tym rozmowa a i nie miałem okazji podziwiać go na "deskach".
Dodano: 2010-01-26 15:01 Zmieniono: 2010-01-26 15:04
| Twórczość Kaczmarskiego znam dość dobrze, włącznie z remakeami |
coverami...
| Benjamin_Breeg napisał(a): |
|
[quote:2ab15cc3fb="Aligator"]Żuchowski głosu do śpiewania nie ma a (...) |
Żuchowski (kimkolwiek by nie był) głosu do śpiewania może i nie ma, ale Rogucki już tak..[/quote:2ab15cc3fb]
nie wyczułeś ironii?
krytykujesz wokalistę, który nawet nie wiesz jak się nazywa (podając jakieś wyimaginowane nazwiska)... :)
Dodano: 2010-01-26 17:17
| nie wyczułeś ironii?
krytykujesz wokalistę, który nawet nie wiesz jak się nazywa (podając jakieś wyimaginowane nazwiska)... :) |
Owszem, nie pamiętam nazwiska gościa, co nie zmienia faktu że "Kropkę" słyszałem niejednokrotnie (obie płyty) na tyle często że mogę na temat kapeli wyrobić sobie zdanie - równie dobrze jak ty na temat np. wspomnianego Ich Troje - któego członków podejrzewam również z imienia i nazwiska nie znasz a nie przeszkadza Ci ich komentować
Rogucki zawsze kojarzył mi się z nazwą kawałka - domyśam się że wiesz którego...
Ale jakie ma znaczenie jego nazwisko w kwestii zdolności wokalnych?
Czy to że będę pamiętał jak go wołają zmieni fakt że facet nie ma głosu do śpiewania?
Mógłbym go nazwać nawet "Ziutek", a i tak talentu mu od tego nie przybędzie
Generalnie chodzi o to że po przesłuchaniu "X" poślednich kapel człowiek nawet nie stara się zapamiętywać nazwisk... bo po co? Przed fanclubem i tak nie zaszpanuję, bo dzieciaki z nich znają każdy drobiazg życia idola, za to znacznie cenniejsze jest dla mnie zapamiętać tabelę momentów obrotowych - zakładam że wiesz co mam na myśli ponieważ sporo jeździsz na rowerze
coverami... ![]() |
Wybacz mój błąd, złe słowo...
No ale może byśmy przeszli do bardziej treściwych rozmów niż kłótnie o nazwisko wokala??
Kłociłeś się że nie można porównać Comy do Ich Troje, ja przedstawiłem ci argument za tym że da się - wokaliści mają ten sam problem - brak czystego głosu, do tego teksty wcale nie mniej banalne...
Jeżeli masz ochotę rzeczowo na ten temat dyskutować nie widzę problemu, nawet byłoby mi przyjemniej niż wykłucać się o detale z życiorysu członków zespołu,..
Dodano: 2010-01-26 20:24 Zmieniono: 2010-01-26 20:42
|
Owszem, nie pamiętam nazwiska gościa, co nie zmienia faktu że "Kropkę" słyszałem niejednokrotnie... |
koma w językoznawstwie oznacza "przecinek"
(za Wikipedią)
| ...(obie płyty) |
wydali już 3 płyty...
na tyle często że mogę na temat kapeli wyrobić sobie zdanie - równie dobrze jak ty na temat np. wspomnianego Ich Troje - któego członków podejrzewam również z imienia i nazwiska nie znasz a nie przeszkadza Ci ich komentować ![]() |
mógłbyś się zdziwić znajomością nazwisk, zresztą w dobie internetu nie jest to trudne...
Rogucki zawsze kojarzył mi się z nazwą kawałka - domyśam się że wiesz którego...![]() |
tak, "LESZEK ŻUKOWSKI" nie ŻUCHOWSKI :)
| Ale jakie ma znaczenie jego nazwisko w kwestii zdolności wokalnych? |
Żadnego, ale jeżeli o czymś bądź o kimś dyskutujesz staraj się robić to dobrze, np. nie myląc nazwiska podczas jego przytaczania (wyglądasz wówczas poważniej w oczach oponenta).
| Czy to że będę pamiętał jak go wołają zmieni fakt że facet nie ma głosu do śpiewania? |
Taką ocenę pozostawmy lepiej fachowcom w tym temacie, chyba ze jesteś specjalistą od emisji głosu?
Mógłbym go nazwać nawet "Ziutek", a i tak talentu mu od tego nie przybędzie ![]() |
Mógłbyś, ale myślę, że byłoby to niepoważne. Ocenę tego czy ktoś ma talent, czy go nie ma zostawmy również fachowcom.
| Generalnie chodzi o to że po przesłuchaniu "X" poślednich |
poślednich = gorszych, mniej cenionych, pewnie chodziło Ci o "podobnych" (tak na marginesie)
problem w tym, że jakoś nie ma wiele PODOBNYCH kapel, i w tym jest problem
| człowiek nawet nie stara się zapamiętywać nazwisk... bo po co? Przed fanclubem i tak nie zaszpanuję, bo dzieciaki z nich znają każdy drobiazg życia idola, |
bo też mają internet
offtop
wiesz co mam na myśli ponieważ sporo jeździsz na rowerze ![]() |
ostatnimi czasy jeżdżę coraz rzadziej
Wybacz mój błąd, złe słowo... ![]() |
wybaczam
| kłótnie |
tylko dyskutujemy :)
| Kłociłeś się |
dyskutuję...
| że nie można porównać Comy do Ich Troje, ja przedstawiłem ci argument za tym że da się - wokaliści mają ten sam problem - brak czystego głosu, do tego teksty wcale nie mniej banalne... |
Wszystko można porównać, np. gówno można porównać z cukierkiem czekoladowym - rzecz gustu. Kierowanie się jednak tylko gustami (gdy używa się tak wyspecjalizowanych pojęć jak "czystość głosu"), nie podparte wiedzą fachową nie jest argumentem (chyba że jesteś specjalistą w tym temacie - jak wspomniałem powyżej).
| do tego teksty wcale nie mniej banalne... |
Wg mnie można im wiele zarzucić, ale nie banalność. Nie są łatwe w odbiorze, wiec może ich po prostu nie rozumiesz?
| Jeżeli masz ochotę rzeczowo na ten temat dyskutować nie widzę problemu, nawet byłoby mi przyjemniej niż wykłucać się o detale z życiorysu członków zespołu,.. |
Jeżeli chcesz zacząć dyskutować rzeczowo, również zacznij używać rzeczowych argumentów :)
I nie, nie znam ich życiorysu :)
Podsumowując, fanem "Comy" nie jestem, ale porównywanie z "Ich Troje" jest -mówiąc delikatnie- mocno przesadzone.
Nie ma sensu nawet porównywać czołowego polskiego zespołu rockowego, który grał na najważniejszych festiwalach rockowych w kraju, supportował największe legendy rocka podczas ich polskich występów, z zespołem zupełnie innego gatunku muzycznego (pop), prezentującego twórczość z gatunku tej łatwej, prostej, przyjemnej i dla każdego. :)
(chociaż w jednym Ich Troje mocno przebija Comę - w sprzedaży płyt, co może świadczyć tylko o gustach muzycznych polskiego społeczeństwa)
Dodano: 2010-01-27 00:19
| Wszystko można porównać, np. gówno można porównać z cukierkiem czekoladowym - rzecz gustu. Kierowanie się jednak tylko gustami (gdy używa się tak wyspecjalizowanych pojęć jak "czystość głosu"), nie podparte wiedzą fachową nie jest argumentem (chyba że jesteś specjalistą w tym temacie - jak wspomniałem powyżej).
|
Ekspertem nie jestem natomiast trochę muzyki już w życiu słyszałem - w tym chóry róznej odmiany włącznie z popisami Aleksandrowa (jest czego posłuchać) - koleżanka z akademii muzycznej chętnie zapraszała na próby i oglądanie oper i operetek no i brat w Akademii Chopinowskiej swojego czasu był w chórze to też się go nasłuchałem, więc też trochę się słyszło i niejedną uwagę odnośnie modulacji i tonu u prowadzących próby więc "co nieco" kojarzę - zdecydowanie głosu czystego facet nie posiada.
poślednich = gorszych, mniej cenionych, pewnie chodziło Ci o "podobnych" (tak na marginesie)
problem w tym, że jakoś nie ma wiele PODOBNYCH kapel, i w tym jest problem
Poślednich czyli przeciętnych...
Myślę że znajdziesz jeśli zechcesz... wystarczy pokręcić się po klubach ale żeby daleko nie szukać choćby poczciwy Hunter, Honeyfield, Heavyweight czy NOFF - który ma gitarę bardzo podobnie dostrojoną (lecz diametralnie inny wokal).
Poszukaj po klubach, znajdziesz na pęczki, tyle że nie nagłośnione (może za wyjątkiem Huntera który się wybił).
| Wg mnie można im wiele zarzucić, ale nie banalność. Nie są łatwe w odbiorze, wiec może ich po prostu nie rozumiesz?
|
A ja myślę że są bardziej banalni niż ci się wydaje, powtarzają temat maglowany przez większość kapel sympatyzujących z ruchem anarchistycznym.
Oryginalna była ta tematyka 20 lat temu - gdy na scenę wprowadzał ją Sweet Noise i naśladujące go kapele hadrcorowe.
Jedni pozostali w "mroku" inni - jak Noise - wyblakli.
A i na marginesie... nie chodzi o to że ich nie rozumiem, ja po prostu falę fascynacji podobnymi zespołami przeszedłem w LO gdy anarchizm wydawał się być cool a cały świat włacznie z Bogiem był na mnie obrażony.
| Nie ma sensu nawet porównywać czołowego polskiego zespołu rockowego, który grał na najważniejszych festiwalach rockowych w kraju, supportował największe legendy rocka podczas ich polskich występów, z zespołem zupełnie innego gatunku muzycznego (pop), prezentującego twórczość z gatunku tej łatwej, prostej, przyjemnej i dla każdego. :) |
Może faktycznie gdyż chciał nie chciał w porównaniu z występem Ich Troje na wiejskiej Eurowizji, Coma wypada blado.
Co więcej fakt że Wiśniewskiego wypromowali do tego stopnia również nie przemawia na korzyść kapeli z Łodzi, bo oznacza to jedynie że dobry marketing załatwi wszystko - a agresywnego marketingu Comie jak wspomniałem nie brakowało - między innymi rola "przedskoczka" na wspomnianych przez ciebie imprezach masowych czy to co mówiłem o radiach w których byli lansowani nie mniej niż pustaki w stylu Katie Perry (bo jak inaczej określić sytuację gdy jeden kawałek Comy powtarzali w radiu średnio raz na godzinę, jeden i ten sam w kółko).
|
ostatnimi czasy jeżdżę coraz rzadziej |
Tabela w której masz zapisane jak mocno dokręcić śruby żeby nie odkręciły się w trakcie używania, a jednocześnie żeby ich nie pościnać - ot tak w ramach off topu.