Dodano: 2011-01-07 22:33
Swoją drogą to ciekawe - ciało ulega paraliżowi, ale mimowolnie poruszają się gałki oczne - faza REM.
W innych fazach snu, możemy poruszać normalnie całym ciałem, a nawet lunatykować!
Czy to znaczy, że aby mieć sny i je pamiętać musimy ponosić taki "koszt" - unieruchomienie całego ciała?
Dodano: 2011-01-08 00:40
| sphinxia napisał(a): |
| Swoją drogą to ciekawe - ciało ulega paraliżowi, ale mimowolnie poruszają się gałki oczne - faza REM. |
Nie tylko, w fazie REM zdarzają się niewielkie ruchy dłoni, zmiany mimiki twarzy, a także u facetów erekcja członka. :)
Dodano: 2011-01-08 02:12
| Gotthorm napisał(a): |
| [quote:ef95221651="Woland"]Ciało ulega paraliżowi tylko w fazie reemisji gałek ocznych (REM), wtedy gdy mamy sny. |
I tak właśnie, należałoby powiedzieć nie zaś że, podczas snu ciało ulega paraliżowi, jak zrobił to Darkness…
Z tego co się orientuję, między fazami REM, występuję faza NREM (nie jestem pewny nazwy), która też jest częścią snu i w trakcie której wykonujemy raczej intensywne ruchy.
[/quote:ef95221651]
Zgadza się. Przed faza REM występuje tzw faza zasypiania. Osoby z zaburzeniami snu (np. ja:D) nie zawsze przechodzą pierwszą fazę i zachowują świadomość w fazie REM. Doznania jakich wtedy można doświadczyć, są nie do opisania. Oprócz tego towarzyszą jeszcze inne "dolegliwości". Z medycznego punktu widzenia zagadnienie nie jest jeszcze zbadane, neurolodzy nie potrafią dokładnie określić przyczyny, ani tego wyleczyć, w związku z tym osoby z tym schorzeniem są wręcz skazane.
Dum Deus calculat, mundus fit.
Dodano: 2011-01-08 20:26
w wakacje zdazyla mi sie dziwna rzecz.
Jak codzen wtedy (bo na ogol nic m sie nie sni) miałam sen. Śnił mi sie dzień, ktory przezylam tego ubieglego dnia. Caly - zajęcia. Tylko ze potem zaczal odbiegac od rzeczywistosci. Nagle znalazłam sie na stole ping pongowym w mojej szkole gdzie karmilam kolege sernikiem. Pewnie myslicie ze to nie na temat,ale od tamtej pory wszystko robilo sie dziwniejsze. Wyszło słonce i bylo wrecz odblaskowo - jak po benzydaminie. Wyszłam ze szkoly z osobam z ktorymi na ogol sie nie zadaje i pojechalismy na Ursus (W-wa). Tam szukalsmy wejscia do wielkiej opuszczonej fabryki. Nie bylo go, ale nagle urósł nam przed oczami stary, opuszczony domek.No to weszlismy.Wszystko bylo niesamowicie realistyczne - zapach stechlizny,kurzu, skrzypiaca podloga. Dom opuszczony, troche niepokojący. Cos pokierowalo mnie na glówny hol, gdzie znajdowalo sie na samym srodku otoczone barierkami zejscie - schody do piwnicy. Wszscy otoczyli je, ja bylam nie naprzeciwko, a odrobine z boku schodów. Po lewej moj kolega zastygł w bezruchu, potem reszta. Spojrzałam na jego oczy - puste ze strachu, przerazone. Zastygl w bezruchu, tak jak reszta. Wtedy ja spojrzalam, co ich tak przerazilo. Z ciemnosci wyłaniała sie biała głowa, wykrzywiona w cierpieniu. Wtedy usłyszałam jej krzyk, tak przeraźliwy, ze nie da sie go opisac. Nigdy nie slyszalam czegos gorszego.
Do czego zmierzam:
Wciaz widzac ta biala glowe-twarz otworzylam oczy, obudzilam sie. Bylam sparalizowana ze strachu. W miejscu bialej glowy ujrzałam ksiezyc w pełni - zupelnie jakbym spala z otwartymi oczami. Sparalizowana bylam jeszcze przez okolo minute, slyszalam wtedy gasnacy krzyk,widzialam ksiezyc i czulam potworny bol w klatce piersiowej (ze strachhu zapewne).
To cos apropo paralżów sennych.
Całą sytuacje podbja fakt, ze niedawno będąc w piastowie (nie mieszkam tam, wtedy spacerowalam tam po raz 1szy) natknelam sie na
IDENTYCZNY domek... w polowie zamieszkany. Pierwsze pietro bylo zamkniete i opuszczone. Takie ciekawskie ze mnie stworzenie ze musialam zajrzeć...
...
Dodano: 2011-01-08 20:29
(w tym watku rowniez przeprosze za bledy, klawiatura mi sie zacina, mam nadzieje ze wam nie przeszkadza)
...
Dodano: 2011-07-03 00:20
Gdy miałam paraliż senny pojawił się nagle, nie dość tego, zaraz po koszmarze sennym. Nagle obudziłam się a przynajmniej tak myślałam bo spałam ale widzialam siebie z innej perspektywy, coś jak OOBE, miałam też całkowitą świadomość tego,że śpię ale nie mogłam się obudzić, czułam ogromny strach, który byl podwojony jeszcze tym,że to stało się zaraz po koszmarze więc słyszałam jakby w głowie jeszcze upiorne dźwięki z mojego koszmaru. Praktycznie nie mogłam ruszyć żadnym mieśniem swojego ciała. Całkowity paraliż i strach. Czulam się praktycznie jak w pułapce i nie mogłam oddychać. Doszedł więc do tego strach,że zaraz umre jak się nie obudzę i nic nie dało. Spanikowałam i nie wiedziałam co robić bo próbowałam się ruszać ale to nic nie dało. Dopiero nagle hmm to minęło i obudzilam się łapiąc powietrze.
Jedynym plusem tego było to,że wtedy nie śniły mi się clowny, bo wtedy to bym chyba naprawde umarła ze strachu, jak po takim koszmarze odrazu by mnie złapał paraliż senny.
Dodano: 2011-07-03 06:03
Z tego co wiem paraliż senny nie ma nic wspólnego z oobe i jest rzeczą całkowicie naturalną, kiedy to w pewnej fazie snu człowiek zostaje jakoś z niej wybudzony, ale mięśnie jeszcze jakby "nie działają". Należy wtedy po prostu to przetrzymać i nie panikować..
Ja jednak miewam czasem coś takiego, że ręka drętwieje mi do tego stopnia, że moge nią przywalić z całej siły w łóżko jak deską i nic nie poczuję, takie bezwładne, zdrętwiałe..cholernie idiotyczne uczucie, którego nie lubie..
Dodano: 2011-07-03 13:46
| Reddishhh napisał(a): |
| Z tego co wiem paraliż senny nie ma nic wspólnego z oobe i jest rzeczą całkowicie naturalną, kiedy to w pewnej fazie snu człowiek zostaje jakoś z niej wybudzony, ale mięśnie jeszcze jakby "nie działają". Należy wtedy po prostu to przetrzymać i nie panikować..
|
Właśnie porażeniu mięśni, oprócz uczucia paraliżującego strachu, przygniecenia, duszenia klatki piersiowej, towarzyszą także omamy. Dawniej tłumaczono to działalnością strzyg, które miały podduszać człowieka do wschodu słońca. Do dziś często ludzie upatrują sobie przyczynę tego zjawiska w działalność istot nadnaturalnych.
Co ciekawsze, podobno katapleksja w połączeniu z halucynacjami dawniej często występowała wśród chłopów. Przyczyną tego miał być sporysz, gatunek grzyba atakującego zboże, będący źródłem ergotaminy, której pochodną jest LSD ( zatrucie sporyszem może być nawet śmiertelne).
Dodano: 2011-07-03 14:13
| Z tego co wiem paraliż senny nie ma nic wspólnego z oobe\ |
Napisałam "coś jak OOBE" ; )
Dodano: 2011-07-03 18:15
| Pantherinae napisał(a): |
| [quote:70654ae020="Reddishhh"]Z tego co wiem paraliż senny nie ma nic wspólnego z oobe\ |
Napisałam "coś jak OOBE" ; )[/quote:70654ae020]
Ale ja ciebie o nic nie pytałam.
O sporyszu słyszałam.
Co do takich rzeczy to każdy w czymś naturalnym zawsze sobie upatrzy coś nad naturalnego..
Dodano: 2011-07-05 21:31 Zmieniono: 2011-07-05 21:32
| [quote:6e025c2136="Pantherinae"][quote:6e025c2136="Reddishhh"]Z tego co wiem paraliż senny nie ma nic wspólnego z oobe\ |
Napisałam "coś jak OOBE" ; )[/quote:6e025c2136]
Ale ja ciebie o nic nie pytałam.
O sporyszu słyszałam.
Co do takich rzeczy to każdy w czymś naturalnym zawsze sobie upatrzy coś nad naturalnego..[/quote:6e025c2136]
Trochę dystansu i nie myśl, że pozjadałaś wszystkie rozumy ; )
P.S.
| Z tego co wiem paraliż senny nie ma nic wspólnego z oobe\ |
Podczas OOBE też występuje paraliż, więc jednak ma coś wspólnego.
Dodano: 2011-07-05 21:42 Zmieniono: 2011-07-05 21:44
| Slaugter napisał(a): |
| Trochę dystansu i nie myśl, że pozjadałaś wszystkie rozumy ; ) |
Ogensałw am ein,amas ela,aładajzop i eżom ano ot,ymuzor.
“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”
Dodano: 2011-07-05 21:51
| szarl napisał(a): |
| [quote:7defa2d777="Slaugter"] Trochę dystansu i nie myśl, że pozjadałaś wszystkie rozumy ; ) |
Ogensałw am ein,amas ela,aładajzop i eżom ano ot,ymuzor.[/quote:7defa2d777]
lol hahahahahahahahaha
Dodano: 2011-07-05 22:24
| [quote:e77f5fd523="Slaugter"] Trochę dystansu i nie myśl, że pozjadałaś wszystkie rozumy ; ) |
Ogensałw am ein,amas ela,aładajzop i eżom ano ot,ymuzor.[/quote:e77f5fd523]
Trafne. Nie ma co.
Dodano: 2011-07-05 22:39
| [quote:ba46eaa0a6="Slaugter"] Trochę dystansu i nie myśl, że pozjadałaś wszystkie rozumy ; ) |
Ogensałw am ein,amas ela,aładajzop i eżom ano ot,ymuzor.[/quote:ba46eaa0a6]
hahahahahahahhaha