Żałoba narodowa. Strona: 5

Dodano: 2010-04-11 13:39

Gothic_sun (Matuzalem)
Gothic_sun
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM OF IMAGINATION, cialo - LUND/SZWECJA

amorphous napisał(a):
Poszukaj stacji benzynowej. W menu maja zwykle tylko hot dogi ale browara mozna tez kupic. Tego katole nigdy nie zamykaja. Nawet ksiadz musi czyms jezdzic.

Jak widac nawet pan Redaktor zagalopowal sie nieco i ukazal na forum publicum brak respektu i taktu.

Uwidaczniajace sie na kazdym kroku: postepujacy zanik czlowieczenstwa, brak empatii i agonia wartosci, przerazaja mnie...szczegolnie wsrod mlodej generacji Polakow, ktorzy jakby na to nie patrzec sa przyszloscia narodu (dyskusja na forum Dark Planet w temacie "zaloba narodowa" odzwierciedla w pelni brak zaangazowania i swiadomosci narodowej, zrozumienia powagi sytuacji i pustke emocjonalna). Podczas gdy caly swiat jednoczy sie w bolu i cierpieniu z Polska, coniektorzy obywatele tegoz kraju reprezentuja postawe godna pogardy...

All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”

Dodano: 2010-04-11 13:46

A co w tej postawie jest takiego karygodnego? Że doradził koleżance wizytę na stacji? Czy to, że nie przepada za klerem? Chyba ani jedno, ani drugie nie godzi w tragedię, jaka dotknęła nas wczoraj. Jesteś przewrażliwiona.

"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."

Dodano: 2010-04-11 13:54 Zmieniono: 2010-04-11 13:57

Gothic_sun (Matuzalem)
Gothic_sun

Mandraghora napisał(a):
A co w tej postawie jest takiego karygodnego? Że doradził koleżance wizytę na stacji? Czy to, że nie przepada za klerem? Chyba ani jedno, ani drugie nie godzi w tragedię, jaka dotknęła nas wczoraj. Jesteś przewrażliwiona.

Nie czytasz ze zrozumieniem...dlatego wyjasniam: zarzucilam Panu Redaktorowi brak respektu i taktu. Nie musimy przepadac za klerem i katolikami...ale respekt nalezy sie kazdemu...

I moze przestan bawic sie w adwokata

All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”

Dodano: 2010-04-11 14:01

Mandraghora napisał(a):

Zgadzam się, nie ma co histeryzować, toż to hot doga nie można zjeść w Poznaniu czy tam gdziekolwiek ani kuracji na nerki niskoprocentowym bro kontynuować, bo pod Smoleńskiem spadł samolot? Przecież można się uzewnętrzniać do hot-doga, prawda? O, a jak ktoś ostro się zaprawi to może się wzruszy i podział na tych pustych emocjonalnie i patriotycznych żałobników zaniknie, bo każdy będzie szlochał :), bo do tego chyba wszystko się sprowadza.... nie żyje pół sceny politycznej to wszyscy mamy o maślankach, piwie i jakimkolwiek życiu publicznym zapomnieć...

PS. a jak za poległych chcę wypić, to można? :)

(Zdaję sobie sprawę z niskiego poziomu jaki ten post prezentuje, jednak wobec tak patetycznych opinii, traktuję swoją, jako pseudo-patetyczną )

Dodano: 2010-04-11 14:06

Fakt, że ktoś biadoli że mu koncert odwołali mnie " troszeczke" mierzi, na temat osób co MUSZĄ sie napić sie nie wypowiadam ( to sie leczy)...ale to co zobaczyłam na naszej-klasie-masakra-wszyscy nagle wielcy patrioci, godło i flage z wstążeczką czarną dodają, a tak to ujadali na Prezydenta i jego żonę również...nowa moda zaraz po słitaśnych fotkach.

Żałuje, naprawde żałuje jednej rzeczy - że tym samolotem nie leciał Palikot i Rydzyk. Taka wredna suka jestem.

Dodano: 2010-04-11 14:08

Gothic_sun napisał(a):

Nie czytasz ze zrozumieniem...dlatego wyjasniam: zarzucilam Panu Redaktorowi brak respektu i taktu. Nie musimy przepadac za klerem i katolikami...ale respekt nalezy sie kazdemu...

I moze przestan bawic sie w adwokata

1) Czytam ze zrozumieniem, stąd moje (z braku lepszego słowa) oburzenie na Twoją wypowiedź. Szacunek - owszem, jakiś każdemu się należy. Respekt - niekoniecznie.

2) Nie bawię się w adwokata, wyrażam swoje opinie. Nie wolno?

"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."

Dodano: 2010-04-11 14:11

Gothic_sun (Matuzalem)
Gothic_sun

Nie czytasz ze zrozumieniem

Dodano: 2010-04-11 14:21

Gothic_sun napisał(a):
zarzucilam Panu Redaktorowi brak respektu i taktu. Nie musimy przepadac za klerem i katolikami...ale respekt nalezy sie kazdemu...

Do czego sie w pełni przyznaję. Uważam za idotyczny pomysł zmuszania ludzi do żałoby. Niech sobie będą pospuszczane flagi i msze - to nikomu nie przeszkada. Jezeli ktos wczesniej nie wpadl na pomysl ze ludzie umieraja niech sobie ma teraz okazje "pojednoczyc sie w bolu" ze swoja rodzina, chomikiem albo sasiadem.

Natomiast narazac ludzi na niepoptrzebne problemy i straty finansowe to glupota. Niedlugo nie bedzie miesiaca zeby nie bylo jakiejs zaloby. W tym kraju zawszse musi znalezc sie pretekst zeby nie isc do roboty. To sa jednak drobne niewygody - mniejsza z tym. Tyle, ze znow sie zaczyna od nowa caly cyrk czyja zaloba jest wieksza, na ktorym kanale wiecej pokaze sie placzacych nastolatek a grupy dewotow beda dzielic ludzi na prawdziwych polakow i tych nieprawdziwych, tych z taktem i bez.

A sasiad se znalazl pretekst zeby se zrobic remont kuchni akurat w niedziele.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2010-04-11 14:30

Straty finansowe...no wiesz Ty co. Nie wiedziałam, że z Ciebie taki materialista.

Dodano: 2010-04-11 14:32

Gothic_sun (Matuzalem)
Gothic_sun

Pan napisał(a):
Jeśli ktoś się nie przejmuje, to nie musi tego rozgłaszać, dyskutować z przejmującymi się i ich prowokować. Mówisz o żałobie, a inni mówią o rozmowie na forum. Ty o tym, do czego się nie powinno Ciebie zmuszać, inni o tym, jak lepiej by było się PUBLICZNIE w tej sytuacji zachowywać.

Do żalu nikt nie zmusza.
Zachowanie wskazujące na zrozumienie czyjegoś żalu JEST sprawą taktu.

Dziekuje Panie Moderatorze...
Czasami milo miec adwokata

Dodano: 2010-04-11 14:34 Zmieniono: 2010-04-11 14:34

Envy napisał(a):
na temat osób co MUSZĄ sie napić sie nie wypowiadam ( to sie leczy)

Jeśli to w moją stronę, zapraszam do przeczytania posta raz jeszcze, który nie dość że słowa "muszę" w jakiejkolwiek formie nie zawiera to jest celowo przejaskrawiony i prześmiewczy
(jeśli kogoś uraziłem "prześmiewczym tonem" w godzinie smutku narodu naszego, to przepraszam :) )

Dodano: 2010-04-11 14:49

Pan napisał(a):
Jeśli ktoś się nie przejmuje, to nie musi tego rozgłaszać, dyskutować z przejmującymi się i ich prowokować.

Owszem, nie musi, ale może.

Dodano: 2010-04-11 14:55

Pan napisał(a):
Jeśli ktoś się nie przejmuje, to nie musi tego rozgłaszać, dyskutować z przejmującymi się i ich prowokować.

I vice versa.

Dodano: 2010-04-11 14:56

Pan napisał(a):
Jeśli ktoś się nie przejmuje, to nie musi tego rozgłaszać, dyskutować z przejmującymi się i ich prowokować. Mówisz o żałobie, a inni mówią o rozmowie na forum. Ty o tym, do czego się nie powinno Ciebie zmuszać, inni o tym, jak lepiej by było się PUBLICZNIE w tej sytuacji zachowywać.

Do żalu nikt nie zmusza.
Zachowanie wskazujące na zrozumienie czyjegoś żalu JEST sprawą taktu.

Można mieć różne poglądy. Nikt nie zmusza do żalu i przyjęcia jakiegoś stanowiska. Jedynie niezależnie od poglądów się je w pewien sposób wyraża. Tu niektórzy przekraczali już granicę. Ja wskazuję tylko na to, jak PUBLICZNE WYPOWIADANIE SIĘ dalekie jest już od własnej, osobistej reakcji.
Jest działalnością publiczną. Taką, jak przesadzona reakcja w mediach, jak zamknięcie sklepów czy odwołanie koncertu, ale do tego reakcją bardziej egoistyczną i płytką.

Stąd sprzeciw tych, dla których świat nie jest tylko dziwną reprezentacją pieniędzy.

Może nie bardzo rozumiem istotę forum PUBLICZNEGO i DEMOKRACJI ale chyba obie te "rzeczy" charakteryzują się tym, że możemy cieszyć się wolnością słowa :) Fakt musimy ponosić6 odpowiedzialność za to co mówimy, i liczyć się z konsekwencjami, ale pamiętając o tych aspektach, możemy mówić co chcemy (tylko bez prowokacji w rodzaju "jedność narodowa", gdzie była jedność gdy wybieraliśmy prezydenta? 100% ludu płacze (wg. zapewnień opinii publicznej) a mniej niż połowa głosowała, oj chyba zjednoczeni jesteśmy tylko chwilami.

Mało tego, zastanawiam się, czemu skoro każdy ma prawo na forum do wygłaszania swoich teorii, zaś moderator nie usunął żadnych postów, więc tym bardziej wszystko ok, to osoby o odmiennym stanowisku są atakowane i nazywane wrakami emocjonalnymi bez poczucia patriotyzmu czy jakichś wyższych uczuć tożsamych z człowieczeństwem (o tym jak ktoś nazwał kogoś nie-Polakiem już nie wspomnę)

Jeśli więc chcę wyrazić swoje zdanie, jestem za nie obrażany, a chcę być traktowany na równi z resztą moich braci i sióstr (w kontekście narodowym) to coś tu się wyklucza :)

Dodano: 2010-04-11 15:00

Ketzer napisał(a):
[quote:3a6902330f="Envy"] na temat osób co MUSZĄ sie napić sie nie wypowiadam ( to sie leczy)

Jeśli to w moją stronę, zapraszam do przeczytania posta raz jeszcze, który nie dość że słowa "muszę" w jakiejkolwiek formie nie zawiera to jest celowo przejaskrawiony i prześmiewczy
(jeśli kogoś uraziłem "prześmiewczym tonem" w godzinie smutku narodu naszego, to przepraszam :) )[/quote:3a6902330f]

Odnośnie słowa " MUSZĄ " chodzi mi o wszystkie osoby które odczuwają ogromną potrzebe napicia się, coś w stylu jak ktoś umiera z głodu i MUSI coś zjeść. Po przeczytanych postach wielu osób i akurat nie o Ciebie dokładnie mi chodziło, doszłam do wniosku że To będzie dla nich koniec świata jak sie nie napiją, jakby to była najwazniejsza rzecz. Troszke mnie to mierzi, może dlatego że jestem wyczulona na ten temat.

Poza tym nikt nie zabraniał napicia sie alkoholu, jak chcesz to pij, wczoraj już zapowiedzieli że sklepy będa zamknięte ( na dodatek nie wszystkie ) więc można było sobie zapasy trunku zrobić, albo pojśc dzisiaj na stacje jakąś. Mi chodzi o to oburzenie że niby nie mogą. A nawet jakby naprawde nie mogli ( z jakiegoś tam powodu) no to chyba raczej na zdrowie im to wyjdzie, a korona z głowy nie spadnie.

Dodano: 2010-04-11 15:00

Ketzer - najrozsądniejszy post w temacie.

Dodano: 2010-04-11 15:30 Zmieniono: 2010-04-11 15:31

Rozumiem, że takie zachowanie jak w Poznaniu może byc lekkim przegięciem. Natomiast angażowanie się w to prokuratury i jadu bijącego z komentarzy zrozumieć nie mogę.

Dodano: 2010-04-11 15:53

Nie będę kopiował bo znów długaśny post wyjdzie. Zgadzam się, że zasadność niektórych wypowiedzi opozycyjnych jest pozbawiona sensu i argumentacji, czy nawet kieruje uwagę na prywatne problemy i problemiki forumowiczów, roztrząsane być może nie słusznie na tle tej katastrofy.

Oczywiście swoim postem nie chciałem doprowadzić by masowo znikały posty z forum :D Chodzi raczej o to że skoro ktoś jest egoistą i myśli tylko o piwie to ma do tego prawo, prawda? Za egoizm nikt nikogo nie skazywał (chyba) jeszcze w naszym kraju. Zaś czy egoizm taki komuś się podoba czy nie, to już inna bajka, mimo to głupia chęć zrobienia czegoś wbrew żałobie nie powinna być "nagradzana" utratą człowieczeństwa w oczach reszty forum czy pojedynczych jednostek.

Co do wypowiedzi o weselu i kimś kto je rozwala, chyba wypowiedź nie na miejscu. Po pierwsze nikt nikogo fizycznie na forum nie atakuje, po drugie wszyscy tylko wygłaszają swoje poglądy. Więc wszystko chyba ok?

Co do prowokacji... Wszystko może prowokować, to właśnie odmienne zdanie rozpoczęło całą tą wymianę zdań (zapraszam do pierwszego posta bastet w tym temacie) gdybyśmy wszyscy skupili się na wypisywaniu jak to cierpi świat, kraj i my jako ludzie, to moderator nie usuwał by postów :) Choć patos też zabijał i zabija nadal :D

Dodano: 2010-04-11 16:30

Osobiście jestem zdruzgotana tym, co się stało. Zamierzałam głosować na L.Kaczyńskiego przy najbliższych wyborach, ale nawet poza moimi poglądami politycznymi,uważam to za okropną tragedię.

jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna.

. Dodano: 2010-04-11 16:31

Przypomniała mi się sytuacja ze śmiercią Papieża i Michaelem Jacksonem... Taka sama hipokryzja i nagle cały świat pogrążony w żałobie i wszyscy zapomnieli jak to się naśmiewali z niego... Codziennie tysiące ludzi ginie w różny sposób i jakoś nikt tego nie zauważa, a skoro wszyscy jesteśmy równi wobec śmierci dlaczego nie ogłosić żałoby z powodu umierających bezdomnych? Bez sensu...

+Non Omnis Moriar+

Dodano: 2010-04-11 16:39

amorphous napisał(a):
Rozumiem, że takie zachowanie jak w Poznaniu może byc lekkim przegięciem. Natomiast angażowanie się w to prokuratury i jadu bijącego z komentarzy zrozumieć nie mogę.

widziałam tę notkę o Rozbracie - nie przepadam za pseudo-anarchistami z Rozbratu, ale myslę, że więcej jest tu elementu sztucznej prowokacji i rozdmuchania sprawy przez media niż samej prawdy.
Zwłaszcza w obliczu ciągnącego sie wciąż konfliktu na linii Rozbrat-UM Poznania

sorry za off-top :)

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Dodano: 2010-04-11 16:51

Paskievicz napisał(a):
[quote:6baf34e168="sanctaputana"]Masz ochotę się napić - chlej, kogo to obchodzi? To jest akurat prywatna sprawa każdego z nas, ale generalnie szacunek zmarłym się należy.

Masz ochotę żałować - żałuj, kogo to obchodzi? To jest akurat prywatna sprawa każdego z nas, ale generalnie szacunek imprezowiczom się należy.[/quote:6baf34e168]

To, co zrobiłeś to sofizmat wiejski filozofie. Nie uderzaj w wysokie tony z tym żalem. Mam po prostu odrobinę empatii w sobie, czego Tobie i paru innym osobom tu brak. Niestety, ale jesteście w mniejszości i tym razem wasza alternatywność "za wszelką cenę" nie jest w dobrym tonie. Są zasady, od których się nie odchodzi, bez względu na wiarę bądź jej brak czy poglądy polityczne.

czyń swoją wolę a stanie się prawem

Dodano: 2010-04-11 17:11

Tak i te zasady stanowi prawo. Nie wprowadzajmy dodaktowych tabu, ktore nie pozwala kazdemu na swobodne wypowiedzenie sie w temacie.

Dodano: 2010-04-11 17:34

7 dni to zdecydowanie za dlugo jak na zalobe. Nie dosc, ze zamykaja sklepy itd to ludzie narazeni sa na powazne straty. Nie tylko organizatorzy imprez, czy osoby pracujace w pubach/clubach. Takze taxi, ktorych zarobek jest uzalezniony tylko i wylacznie od ruchu ludzi [zazwyczaj imprezy/rozrywka].. Moim zdaniem kazdy zalobe powinien sam sobie obchodzic jak lubi.

Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas. - Fryderyk Nietzsche

Dodano: 2010-04-11 17:43

Czytam nie które przytoczone tu zdania i wydaje mi się ,że nie do końca co nie którzy zdają sobie sprawę z powaqi tego co się stało,no cóż widać trzeba jeszcze czegoś bardziej okropnego,by choć w tym temacie zachować cząstkę człowieczeństwa > współczucia i powagi,teksty w stylu > browarka na stacji bezynowej < lub > Żałuje, naprawde żałuje jednej rzeczy - że tym samolotem nie leciał Palikot i Rydzyk < wybaczcie ale tego rodzaju teksty są nie na miejscu naprawdę.

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło