Dodano: 2010-09-13 19:29
| Gorg666 napisał(a): |
| [quote:1b96c4f321="Rudson"]Biblia jest jedna???tak samo jak bóg jest jeden??? więc czemu np. Buddyzm czy Islam mają inne zakazy i nakazy??? |
Bo opierają się na innych pismach natchnionych :) Pismo Święte - księga natchniona przez boga, ta o której pisze ap. Paweł że "Całe Pismo jest natchnione przez boga i pożyteczne bla, bla bla" jest jedna, Islam ma Koran, buddyzm nie pamiętam, ale na przykład wiele dla nich znaczą mądrości Konfucjusza itd. itd. stąd - biblia (pismo święte) jest jedna :) Ma wiele interpretacji i przekładów, ale merytorycznie jako książka jest wciąż ta sama :)
No tak Vika, tylko czemu dokonujesz/dokonują tego wolnego wyboru? Po co? Czy robiłabyś, wybierała coś bez celu? A jeśli nie to jaki jest cel, jeśli właśnie nie bycie poczytanym przez boga jako "dobry" i zaskarbienie sobie jego łask?[/quote:1b96c4f321]
wiara w Boga jako Kreatora świata jest wspolna dla wielu ludzi na tym swiecie. Nie chodzi tylko o "zaskarbianie sobie łask", tylko o wiare w pewien porządek swiata.
Dodano: 2010-09-13 20:12 Zmieniono: 2010-09-13 20:15
| Rudson napisał(a): |
| Chrzescijanstwo jest jedną z najpózniejszych religii... |
Całkiem słusznie. Wyjaśnię, że chrześcijaństwo w znaczeniu religii podających się za chrześcijańskie, a nie mające niczego wspólnego z prawdziwym chrystianizmem. Natomiast prawdziwy chrystianizm założył Chrystus Jezus. Dzisiaj naśladowcy Chrystusa to najbardziej znienawidzona i prześladowana religia.
Dodano: 2010-09-19 10:33
Nie dziwie sie, poglady Chrystusa, uleglosc i milosc do wroga, sa obrzydliwe.
Dodano: 2010-09-19 15:39
| WilczurNocy napisał(a): |
| Nie dziwie sie, poglady Chrystusa, uleglosc i milosc do wroga, sa obrzydliwe. |
No tak...mam kochać swojego wroga???
Wroga który np. zgwałcił mi dziewczyne czy zabił kogoś mi bliskiego???
Czysta głupota...predzej bym go zadzgał...
Jestem inny bo myślę,wierzę w siebie i słucham siebie, inni ludzię nie myślą i wolą słuchac innych