Ogólnie rozumiany klimat cyberpunkowy. Strona: 2

Dodano: 2007-04-26 21:30

Chryste Panie.

Jak już o grach mowa to do Cyberpunka przytoczyłabym Cyberpunk 2020.... Ale tutaj nie chodzi o GRY!!!

Dodano: 2007-04-27 09:48

"ogólnie rozumiany klimat" można różnie interpretować. Dlaczego nie chodzi tu o gry?
Dla mnie Deux Ex to była esencja CP

A Czernobyl jest poprawnie!

Dodano: 2007-04-27 14:12

gdyby ktos chcial w skrocie poznac cybpun we wczesnej fazie to polecam...
"Przypowiesc o siewcy" - Octavia E. Butler (Nebula 1994)

Dodano: 2008-12-11 15:53

"Johnny Mnemonic", "Pamięć Absolutna"...

wspominacie tylko "Ghost in the Shell", a przecież "Akira" również jest w wybitnie cyberpunkowym klimacie, i to brudniejszym niż "Ghost..."

cyberpunk ma ogólną tendencję do łączenia się z klimatem postapokaliptycznym.

jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna.

Dodano: 2009-03-18 21:03

Cyberpunk jest dosyć szerokim pojęciem.
Ghost in the shell lub też Deus Ex są naprawde bardzo różne od np fallouta a jedno i drugie cyberpunk.

pierdol studia, zostań ninja

Dodano: 2009-04-06 20:44

Wainamoinen napisał(a):
A, i oczywiście o Gibsonie nie można zapomnieć :D

W pełni się z tym zgadzam, Gibsona i jego trylogie nazwałbym trzonem cyberpunku, ale także GiTS wpisuje sie bardzo dobrze w jego ramy, co prawda nie jest to taki twardy, amerykański cyberpunk, lecz tylko jego azjatycki, bardziej filozoficzny odpowiednik(szczególnie filmy). Jeśli natomiast chodzi o bardziej kultowe(moim skromnym zdaniem) produkcje filmowe z gatunku to mógłbym wymienić np.
Blade Runner,
Robocop,
One point O,
Renaissance,
Brazil,
Akire,
Cyber City Oedo 808,
Armitage,
Natural City,
Hardware,
Tetsuo (The Iron Man.
Bardzo przyjemna lista i ogólnie strona znajduje sie za tym oto linkiem http://cyberpunkreview.com/cyberpunk-movies-by-decade/

P.S. Fallouta raczej umieściłbym w gatunku postapocalyptic, ktory jednak troche odbiega od cyberpunkowych założeń.

Absurdem jest dzielić ludzi na dobrych lub złych. Ludzie są albo czarujący, albo nudni.

Dodano: 2009-04-06 22:26

Drathir (Anciliae)
Drathir
Lublin/radom(rzadko ;p)/czasami krakow

the gene generation...chyba idealnie wpasowuje sie wlasnie w ten gatunek, jesli chodzi o produkcje filmowe...swoja droga doskonaly film

CARPE NOCTEM***do everything what you want...but please, don't look into my eyes...*** fata viam invenient***"Od muzyki piekniejsza jest tylko cisza"***"a pitiful person, allowing her soul to be manipulated with an illusion called love&quot

Dodano: 2009-05-18 10:45

Czy "eXistenZ" Cronenberga też można zaliczyć do tego nurtu?

Dodano: 2010-01-27 14:08 Zmieniono: 2010-01-27 14:09

owszem, jest szerokim pojęciem. ale chyba dość łatwo sklasyfikować, co zawiera motywy cyberpunkowe, a co nie. cyberpunk nawiązuje do hasła 'no future' subkultury punku, a także do cybernetyki, cyberprzestrzeni i pokrewnych z sufixem 'cyber-'; generalnie chodzi o świat przepływu informacji i łączenia tego, co naturalne, z tym,co mechaniczne - a więc protezy, cyborgi, roboty, sztuczna inteligencja; poza tym ważny jest motyw, wynikający z obu tych cech - zawiedzeni ludzie starają się uciec do świata Cyberprzestrzeni oraz niesamowitych narkotyków, żeby uwolnić się choć na chwilę od paskudnej rzeczywistości.

wydaje mi się, że w dużej mierze klasykę gatunku cyberpunkowego stworzył w swoich tekstach Philip Dick. gdy byłam na przedstawieniu "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha" słowo 'cyberpunk' narzucało mi się automatycznie.

niedawno czytałam książkę "Deus irae" Dicka i Rogera Zelaznego, tam równiez pojawiają się motywy cyberpunkowe, choć motywem przewodnim jest postapo - to potwierdza moją teorię, że cyberpunk & postapokalipsa chętnie idą w duecie (tak jak w japońskim anime "Akira", które już wcześniej wymieniłam).

z neo-cyberpunku/post-cyberpunku, polecam makabryczną książkę "neoAddix". myślę, że ona łączy w swojej fabule wszystkie możliwe cechy, jakie człowiek mógłby cyberpunkowi przypisać, nawet jeśli nie jest dziełem wybitnym.

z filmów, również polecam, jak piszący powyżej - "Blade runner" (z nieszczęsnym polskim tłumaczeniem... "Łowca androidów").

zdawałam ustną maturę z cyberpunku i postapo, toteż trochę informacji jeszcze mi w głowie siedzi, bo do tematu podeszłam wtedy z sercem. :)

jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna.

Dodano: 2010-03-07 23:02

CYBERPUNK?
Stary SSS
http://www.youtube.com/watch?v=QC0jE9V6-cQ

http://www.youtube.com/watch?v=pRhVieOGQkw

a obecnie

DEGVILLE

http://www.youtube.com/watch?v=Av4p1QfylB0

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło