Głośniki - co polecacie?. Strona: 1

Głośniki - co polecacie? Dodano: 2009-11-15 19:20

Witam,

Potrzebuję głośników do średniej wielkości pokoju. Chcę podłączyć je do komputera i odtwarzacza mp3. Dobre będą solidne basy i dość duża moc, ale bez przesady - koncertu nagłaśniać nie będę :) Co polecacie? Jakie zestawy, marki?

"Cogito, ergo sum."

Dodano: 2009-11-15 19:24

luknij sobie pod ten link :wink:

:arrow: http://www.bowers-wilkins.com/display.aspx?infid=2441

:arrow: http://www.bowers-wilkins.co.uk/display.aspx?infid=767

Posiadam właśnie jeden z tych zestawów głośnikowych firmy B & W ,osobiście polecam ,to sprzęt wysokiej jakości bez dwóch zdań...:wink:

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Dodano: 2009-11-15 19:38

no tak, rzeczywiście cuda, ale chyba wolałbym coś tańszego...

"Cogito, ergo sum."

Dodano: 2009-11-15 19:44

Jest jeszcze kwestia tego :arrow: jaką kasę możesz przeznaczyć na takowy zestaw głośnikowy... :roll: bo od tego powinieneś chyba zacząć :wink:

Dodano: 2009-11-15 21:18

A co tu się o koszta pytać? Po co komu B&W do mp3? Rodzimy Altus 200 i masz wypasik. Kosztują grosze, a grają naprawdę dobrze.
- moc nominalna: 100 W
- moc maksymalna: 200 W
- impedancja: 8
- pasmo przenoszenia: 40 - 18 000 Hz
- efektywność: 90 dB
- wymiary [W x H x D]: 340x810x335 mm
- waga: 21 kg
trójdrożne z gwizdkiem

Co nas nie zabije, to nas sponiewiera.

Dodano: 2009-11-15 21:30

FreddyKruger napisał(a):
A co tu się o koszta pytać? Po co komu B&W do mp3? Rodzimy Altus 200 i masz wypasik. Kosztują grosze, a grają naprawdę dobrze.
- moc nominalna: 100 W
- moc maksymalna: 200 W
- impedancja: 8
- pasmo przenoszenia: 40 - 18 000 Hz
- efektywność: 90 dB
- wymiary [W x H x D]: 340x810x335 mm
- waga: 21 kg
trójdrożne z gwizdkiem

Przeciez koles pisał ze chce zestaw do kompa i malej mocy a Ty od razu wyjezdzasz z zestawem od siebie z chaty hehe :wink:

Duzo zalezy oczywiscie od karty dzwiekowej w kompie,ale jak jest na normalnym poziomie to pogrzeb tu.
http://www.behringer.com/EN/Products/MS40.aspx
na dole po lewej masz rodzaje odsłuchów w zaleznosci od ceny i mocy i technologi oczywiscie

Dodano: 2009-11-15 22:51

Jak dla mnie to on napisał "dość duża moc ale bez przesady, koncertu nagłaśniać nie będę". Altusy moc mają sporą, ale nie są głośnikami estradowymi, wiec pasują do opisu .

Dodano: 2009-11-15 23:13

OK,brak zrozumienia-u mnie oczywiscie :D

Dodano: 2009-11-16 00:25

W domowych warunkach używam ALESIS M1 Active 320 USB
Jest to od razu z podpięciem do kompa poprzez usb i wbudowanym w monitory interfejsie audio. Oprócz tego masz - wejścia jack 1/4" oraz chinch, wyjście słuchawkowe, wejście jack 1/8" stereo, wyjście jack 1/8" do pasywnej kolumny. Czyli możesz pan podpiąć sobie kompa i mp3 nawet jednocześnie.
Dosyć małe gówno- 3" woofer + 1" tweeter, moc: 2x10W RMS. Mają dobrą skuteczność więc te 20W daje rade i jest nawet czym przypierdolić. Choć i tak najbardziej liczy się jakość dźwięku, tu jest naprawdę git.
Ceny wahają się od 300 do 450zł, ja wyhaczyłem za 340.

Dodano: 2009-11-16 00:33

A jeżeli chodzi o altusy to uważam że powiedzenie "Dobre bo Polskie" się tutaj niestety nie sprawdza

Dodano: 2009-11-16 00:59

jak do kompa i mp3 z dobra jakościa to ja polecam zestaw JBL Creatures II (ok. 439,-) lub Harman Kardon Sound Sticks II (ok. 740,-).
To naprawde dobry sprzęt.

Jak ja bym kupował to wziąłbym HK
Słucham na sprzęcie tej firmy...

Dodano: 2009-11-16 01:20

1 napisał(a):
A jeżeli chodzi o altusy to uważam że powiedzenie "Dobre bo Polskie" się tutaj niestety nie sprawdza

Oj nie zgadzam się z tym. Tonsil Diora czy Unitra były jednymi z najlepszych firm niestety tylko w latach 70-80' i top był sprzęt na polską kieszeń, ale jeżeli ktoś chce go równać z obecną technologią, to musi mieć naprawdę nie równo pod sufitem
choć swojego systemu z tamtych lat w życiu nie zamienił bym na jakieś tam creative czy inne zabaweczki:)

Koledze radziłbym pierw zainwestować w kartę dźwiękową, to, co obecnie montują w integracji z płytą główną nadaje się jedynie do komputerowych głośniczków
Jak już będziesz miał kartę to zastanów się nad końcówką mocy i equalizerem cyfrowym połącz to markowymi przewodami i dopiero w tedy możesz zastanowić się na kolumnami, ale tutaj pamiętaj, że moc to nie wszystko głośniki dopasuj pod moc muzyczną danej końcówki
Jeżeli z kupisz się tylko na kolumnach to pamiętaj by były trójdrożne sam mogę polecić Altusy np. 120 i do nich możesz kupić prostą końcówkę mocy stereofoniczną, kiedy kupisz wyższą końcówkę, np. już z dolby digital kup kolumny, ale i też kup satelitki głośniki połącz 3-5mm przewodem tlenionym. Jak wszystko zrobisz poprawnie to gwarantuję czysty i donośny dźwięk, przy nie wygórowanych kosztach.
PS. nie słuchaj tych, co doradzają zakup kolumn 200 watowych do wzmacniacza 80watowego mocy muzycznej, za to powinni karać

Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat

Dodano: 2009-11-17 02:33

Jeśli mogę wtrącić... Akurat Altusy to nie jest flagowy produkt firmy Tonsil. Jezeli chodzi o nia to polecałbym bardzo krótka serię eksportową "Mazurek Dąbrowskiego", ale dostać ją graniczy z cudem, lub kolumny Scerzo.
Do poczytania o ich produktach: http://www.audiostereo.pl/Tonsil-97.html

A jeżeli mowa o polskim sprzęcie to polecam Diore i Radmora... Ten drugi był produktem z wysokiej półki

Dodano: 2009-11-17 15:50

Fakt Diora jest git, Radmora osobiście nie używałem.
Widzę że SolitaryAngel jest tu profesjonalistą.
Nie zapomnij o markowych kablach, czy też z miedzi tlenionej, czy posrebrzanej.

Jak nie chcesz kupować nowej karty dźwiękowej to zapodaj sobie sterowniki ASIO for all, poprawiają jakość i działają z większością ścierwa, jest to freeware. Jak kupisz kolumny aktywne to nie musisz inwestować w końcówkę wiec od razu masz mniej jebania. Jak na warunki domowe to equalizer z tradycyjnego winampa czy aimpa wystarczy by dostosować dźwięk do akustyki pomieszczenia, jak nie to polecam system ARC Ik multimedia, tą wtyczke można ściągnąć z neta ale musisz mieć do tego mikrofon pomiarowy, jak nie planujesz robić żadnych miksów czy masterów to na Twoim miejscu bym się wysrał na to.
To co zaproponował janciovodnik czyli te JBL czy Hermany to ok staff jest, zapodaj coś w ten deseń i Asio do karty dźwiękowej i powinna być gitara.

Dodano: 2009-11-17 17:10

Dobranie wzmacniacza to nie jest kwestia tylko cyferek, ale i sposobu użytkowania. Można dobrać wzmacniacz 3x słabszy, ale przy głośnikach o dużej efektywności nie będzie to miało dużego znaczenia, bo głośność będzie odpowiednio większa przy jednakowym prądzie. Zbyt duża moc wzmacniacza daje ryzyko przesterowania wysokotonowego, ale to tylko wtedy, gdy zwyczajnie dajemy za duże wzmocnienie (kto powiedział, że wzmacniacz koniecznie musi pracować na pełnych obrotach?). Zatem wszystko kwestia tego co chcemy osiągnąć. Tutaj zapewne chodzi o raczej średnio głośne słuchanie więc przy tych 90dB spokojnie można dobrać wzmacniacz sporo słabszy niż nominał głośników.

Dodano: 2009-11-17 17:23

1 napisał(a):

To co zaproponował janciovodnik czyli te JBL czy Hermany to ok staff jest, zapodaj coś w ten deseń i Asio do karty dźwiękowej i powinna być gitara.

Spokojnie Panowie... jak tak zaczniemy drążyć to dojdziemy do takiej klasy sprzetu, że dyskusja straci sens.
Co do HK i JBL podałem tylko przykład dobreych firm ale takowych jest duzo. Kolega nie powiedział ile kasy chce przeznaczyć ww. sprzęcior.
A inwestowac w hi-fi ażeby mp3-ek posłuchac to bezsens.

Dodano: 2009-11-17 17:25

HardKill napisał(a):
Posiadam właśnie jeden z tych zestawów głośnikowych firmy B & W ,osobiście polecam ,to sprzęt wysokiej jakości bez dwóch zdań...

Ale chyba nie Nautilusy ?? 8O

Dodano: 2009-11-17 20:40

janciovodnik napisał(a):

A inwestowac w hi-fi ażeby mp3-ek posłuchac to bezsens.

Już dawno o tym napisałem, ale zdaje się wszyscy chcą innym czymś zaimponować (własnym sprzętem), albo się powymądrzać, ale nikt nie chce doradzić. A już pierwszy post wyjaśnia wszystko: mp3=sprzęt za łączną kwotę 1200-1500 max! Nie ma co się silić na mądrego kiedy i tak mp3 zawsze brzmieć będzie jak obrabiana szlifierą blacha (szpile).

Dodano: 2009-11-17 21:00

Sprzęt to połowa sukcesu. Drugą połowę stanowi software, a także (przede wszystkim) źródło dźwięku - format i jakość plików muzycznych. Formaty stratne, a szczególnie MP3, WMA należy od razu odrzucić. MPC czy OGG o wysokim bitrate są niezłym kompromisem pomiędzy jakością a wielkością pliku. Aby jednak mieć jakość porównywalną z CD trzeba pójść dalej - do formatów bezstratnych: FLAC, APE, WAV.
W kwestii odtwarzacza, osobiście używam foobar2000. To prawdziwy kombajn, zdolny do odtworzenia właściwie wszystkiego (przy odpowiednich wtyczkach). Projekt jest ciągle rozwijany, więc będzie tylko lepiej.
Do tego wszystkiego dobrze dorzucić 24-bitową kartę dźwiękową z obsługą standardu ASIO, którą foobar2000 z chęcią wykorzystuje (przy odpowiedniej wtyczce). W przypadku innych kart można zainstalować sterowniki ASIO4ALL.
No i trzeba mieć dobre wtyczki...

A najlepiej kup sobie dobry adapter - jak do tej pory nic nie przebiło jakości płyt winylowych (w audio 'dla ludzi').

Stay Negative!

Dodano: 2009-11-17 21:21

NO właśnie,jak już wcześniej napisałem, ów kolega nie określił się co do sumy, jaką może wydać na takowy sprzęt.Wobec czego cała gadka traci sens xD

mp3 interesują mnie tylko i wyłącznie do zapoznana się z materiałem (płytą) jeśli mi się spodoba,to po prostu ją kupuję,a mp3 generalnie to szajs i nie widzę sensu inwestowania w sprzęcicho,tylko po to by sobie posłuchać mp3ki,do tego wystarczy byle co :lol:

Dodano: 2009-11-17 21:56

FreddyKruger napisał(a):
Już dawno o tym napisałem, ale zdaje się wszyscy chcą innym czymś zaimponować (własnym sprzętem), albo się powymądrzać, ale nikt nie chce doradzić. A już pierwszy post wyjaśnia wszystko: mp3=sprzęt za łączną kwotę 1200-1500 max! Nie ma co się silić na mądrego kiedy i tak mp3 zawsze brzmieć będzie jak obrabiana szlifierą blacha (szpile).

Z mp3 zgoda jak najbardziej. Przy dobrym sprzęcie strasznie to słychac :/
A co do chwalenia... Kurcze, jak się zaczyna bawić w hi-fi to tak wciąga, ze makabra...
Zreszta jak wszystkie tego rodzaju zabawki

a co do zakupów... dobra karta dzwiękowa z softem + zestaw HK do kompa lub dobre monitorowe kolumny.

Dodano: 2009-11-17 22:01 Zmieniono: 2010-01-29 17:44

Mam to samo jak kolega... najpierw ogólny odsłuch a potem ciach i płytka kupiona :)

A jezeli chodzi o sprzęt do mp3... zapewne jest różnica w dźwięku pomiedzy tandetnymi kolumienkami 2-5 W a zestwem Creative Soundworks. Tez pare latek temu myslałem, że po co dobra karta i głosniki ale jak zmieniłem to mnie o mało nie wbiło w fotel przed kompem. Jednakże bez przesady z tymi wydatkami...

Dodano: 2009-12-10 21:49

A co myślicie o tym, żeby kupić dwie takie:
http://sklepaudiopol.pl/pl,product,259971,omnitronic,ds,123.html

albo coś takiego

http://sklepaudiopol.pl/pl,product,524905,aktywne,kolumny,ibiza,500,wat.html

Wiem, że może jakość nienajwyższa, ale fundusze ograniczone... Pytam tylko czy będzie się dało na tym słuchać :)

"Cogito, ergo sum."

Dodano: 2009-12-10 22:14

Lord_Bernard napisał(a):
A co myślicie o tym, żeby kupić dwie takie:
http://sklepaudiopol.pl/pl,product,259971,omnitronic,ds,123.html

albo coś takiego

http://sklepaudiopol.pl/pl,product,524905,aktywne,kolumny,ibiza,500,wat.html

Wiem, że może jakość nienajwyższa, ale fundusze ograniczone... Pytam tylko czy będzie się dało na tym słuchać :)

jesli to maja byc glosniki do domu to ja bym zainwestowal wiecej w jakosc zamiast tej mocy

I'm rolling like a stone... never creep.

Dodano: 2009-12-10 22:52

1 napisał(a):
W domowych warunkach używam ALESIS M1 Active 320 USB
Jest to od razu z podpięciem do kompa poprzez usb i wbudowanym w monitory interfejsie audio. Oprócz tego masz - wejścia jack 1/4" oraz chinch, wyjście słuchawkowe, wejście jack 1/8" stereo, wyjście jack 1/8" do pasywnej kolumny. Czyli możesz pan podpiąć sobie kompa i mp3 nawet jednocześnie.
Dosyć małe gówno- 3" woofer + 1" tweeter, moc: 2x10W RMS. Mają dobrą skuteczność więc te 20W daje rade i jest nawet czym przypierdolić. Choć i tak najbardziej liczy się jakość dźwięku, tu jest naprawdę git.
Ceny wahają się od 300 do 450zł, ja wyhaczyłem za 340.

No i git, to są w końcu monitory odsłuchowe, więc na łopaty kładą jakością wszelkie głośniczki. Oczywiście ze jak masz leciec z mp3 to nie ma sensu inwestowac w super sprzet, i tak go w zyciu nie wykorzystasz.

1 napisał(a):

.

BEZTLENOWEJ :) Posrebrzane masz styki.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło