Dodano: 2007-07-21 23:56
| Slasher_McKagan napisał(a): |
|
żałośnie patetycznym i niemiłosiernie fałszującym paniom z Nightwish, Within Temp. itd. podziękuję ![]() |
Co do Tarji - ma ciekawy wokal i raczej nie fałszuje - fakt, nie zachwyca mnie, ale nie posądzaj jej o to
Dodano: 2007-07-22 00:20
Poswiecilem sie i przejrzalem caly temat coby sie upewnic, ze pominalem dwie znakomite Panie a mianowicie siostry znane jako CocoRosie ah oh me sie zachwyca, niestety starosc nie radosc a skleroza nie boli moja Szanowna Osoba zapomniala rowniez wspomniec o Hanin Elias
Wspomne takze jedno z moich ostatnich odkryc czyli Ayo, ale to bardzo bardzo odlegle klimaty od szeroko pojetego mHrocku :lol:
-------------
Julien-K - K-Technical Difficulties
united we stand divided we fall
Dodano: 2007-08-10 21:49
Marta Meger. Najlepsza polska wokalistka.
Katie Melua. Najlepsza wokalistka świata.
http://www.lastfm.pl/user/Jedaz
Kobiece wokale. Jakie są wasze ulubione, za co je cenicie? Dodano: 2007-08-11 10:29
co do Tarji Turunen... można jej parę rzeczy zarzucić, ale na pewno nie to, że nie umie śpiewać czy fałszuje. Są gusta i guściki - a o nich się nie dyskutuje :twisted: mnie się osobiście jej wokal podoba. Z polskich stawiam na Anje Orthodox oraz eLL z Sui Generis Umbra
Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning...
Dodano: 2007-08-11 11:25
| Jedaz napisał(a): |
| Marta Meger. Najlepsza polska wokalistka. |
Jeśli lubisz growlujące kobiety ... :o Przepadam za czystym wokalami Mashy z rosyjskiej Arkony
Dodano: 2007-08-11 11:37
Agnieszka Chylinska - zdecydowany wokal; wlasny, charakterystyczny styl
Ewelina Flinta - silny glos
Diana Krall - kobiecosc
Pink - zdecydowanie podoba mi sie jej wokal, niekoniecznie to, co tworzy
Dodano: 2007-10-03 21:52
Ja w ogóle nie przepadam za kobiecymi wokalami. Większości nie toleruję, od niektórych robi mi się wręcz fizycznie niedobrze. Nie jestem w stanie powiedzieć, co sprawiło, że lubię te nieliczne, które lubię, a należą do nich na przykład głosy wokalistek Cruachan, The Changelings i ewentualnie paru kapel deathrockowych typu X-Mal Deutschland czy Miranda Sex Garden.
Mój ideał muzyczny to piękny, męski wokal na pierwszym planie i żeński zepchnięty gdzieś w tło. Bo ubarwiają muzykę, nie powiem.
EDIT: Hmm, jeśli w pokoju metalowym należy pisać tylko o wokalistkach metalowych, to możecie zignorować ten post
. Bo to przeważnie od wokalistek metalowych robi mi się niedobrze.
Dodano: 2007-11-12 00:13
Lisa Gerrard
Liv Kristine
Anneke van Giersbergen
Beth Gibbons
"Norweskie schody nie tylko prowadzą do góry"
Dodano: 2007-11-12 06:15
Jak dla mnie eLL ma jeden z najlepszych wokali :)
Ja mam 20 lat, ty masz 20 lat ... i tak wszyscy umrzemy
Dodano: 2007-11-12 07:32
Polska:
Beata Kozidrak, Justyna Steczkowska, Agnieszka Chylińska, Kayah, Anna Panasz (Naamah), Edyta Bartosiewicz, Anja Orthodox, Maja Konarska, Kasia Kowalska, Małgorzata Walewska.
Świat:
Diana Serra(Aghora),Kate Bush,Lisa Gerrard(DCD),Tori Amos,Mariah Carey,Diana Krall,Sinead O' Connor,Bjork,Anneke Van Giersbergen,Whitney Houston, Aretha Franklin,Bjork,Angela Gossow,Sabina Classen(Holly Moses),Chrisitina Scabbia (Lacuna Coil),Sarah Brightman.
I'm a sect of mine so my mind is my church.
Dodano: 2007-11-13 20:36
| Jedaz napisał(a): |
| Marta Meger. Najlepsza polska wokalistka.
Katie Melua. Najlepsza wokalistka świata. |
Chyba się nie zgodzę... Za wcześnie dla niej na taki osąd. Ale to nie zmienia faktu, że również niesamowicie ją lubię. :) Fajne, ciekawe kompozycje, a sam głos Katie naprawdę jest dobry i przeuroczy. :)
Zachwycony jestem też Dianą Krall. Silny, mocny, a zarazem przepełniony kobiecością i delikatnością głos... Coś niesamowitego!
"I may never find all the answers, I may never understand why. I may never prove what I know to be true, but I know that I still have to try..."
Dodano: 2007-11-13 21:21
Moja ulubiona czwórka wokali przyjemniutkich dla ucha:
- Annie Lennox (rdzeń Eurythmics, wspomnienie mojego szczęśliwego pacholęctwa, Diva przez duże D.),
- Beth Gibbons (wokalistka Portishead... no nie da się tej pani nie lubić
, btw. koleguje się z Annie, więc ma u mnie dodatkowego plusa),
- Alison Goldfrapp (przy okazji dobra nowina, duet Goldfrapp 25 lutego wydaje lp "Seventh Tree", ale wcześniej będzie singiel "A&E" - do pobrania w Sieci jakoś z poczatkiem lutego, a premiera na CD jakoś później, zainteresowani mogą odwiedzić MySpace :) ),
- Aretha Franklin (śpiewająca legenda, Black Soul Queen... no i zaśpiewała piosenkę emancypacyjną z Anką Lennox, więc juz w ogóle...
.
Dodano: 2007-11-13 22:48
do wokali żeńskich... \m/ Dodano: 2007-11-13 23:36
Kocham głos Sarah Jezebel Devy...kapitalna kobieta! Potrafi od niskich partii, pieknie przejść w wysokie opery... ("Queen of Winter, throned" z repertuaru Cradle of Filth.
Przepadam za Tarja Turunen, ale jak była w Nightwish, bo na swojej solówie to wyje za bardzo, a na "my winter storm" to mało metalowo i tak z bitem popowym... ;-/
Sharon den Adel ma śliczny głośik, a najbardziej zrózncowany na The Heart of Everything co jest miłe dla ucha, ale wole mroczność z Entera ;D ciekawa jest tez pani Liv Kristine i Cneejna jakas tam xD ogólnie to świetnie jest jak są wokale przeplatane, męsko-żeńskie i nie zachowuje się przy tym konwenansów.... za to właśnie kocham CRADLE OF FILTH....... ach!
"A potem drzwi otworzy lekka dłoń Anioła, co radosny i wierny do życia powoła zmacone zwierciadła i martwe płominie..." In my life rule vampyric addiction... \m/
Dodano: 2007-11-16 21:09
Wokalistka Nightwisha ma głos jak cood normalnie!
Poza tym Enya, Avril i P!nk.
Nie ufaj swoim rodzicom - zrób się sam.
Dodano: 2007-12-01 19:23
W sumie też nie przepadam za damskimi wokalami, ale jak już mam wymieniać to na pewno Anja Orthodox, Edyta Bartosiewicz i oczywiście Kasia Nosowska. Z zagranicznych kapel akurat nic mi nie przychodzi do głowy.
Dodano: 2007-12-05 15:40
Agnieszka Chylińska,
Kate Bush,
Tori Amos
czasem lepiej odejść od zmysłów, by nie zwariować
Dodano: 2007-12-27 10:40
Tarja Urunen
Anette Blyckert (Olzon)Nightwish
Floor Jansen After Forever
Sabine Edelsbacher Edenbridge
Kimberly Goss Sinergy
Doro Pesch Warlock vs Doro
Magali Luyten Beautifull Sinn
To mój ranking i witam wszystkich
Dodano: 2007-12-27 10:51
| deathorglory napisał(a): |
| Tarja Urunen
Anette Blyckert (Olzon)Nightwish Floor Jansen After Forever Sabine Edelsbacher Edenbridge Kimberly Goss Sinergy Doro Pesch Warlock vs Doro Magali Luyten Beautifull Sinn To mój ranking i witam wszystkich |
Ja również zgadzam sie z twoim rankingiem ja dorzuciła bym jeszcze Simone Simons - Epica
Odważni nie żyją długo, ale tchórzliwi nie żyją wcale..
Dodano: 2007-12-27 10:59
o cholera zapomniałem..heh :twisted: to Simone Simons
Oraz Nicole Bogner Visions of atlantis
Dodano: 2008-01-06 20:55
Angela Gossow... i nie ma mocnych.... tak wyc trzeba umiec... a ma zajebista nauczycielke od "krzyku"
brak
Dodano: 2008-01-08 21:50
Z tych "wyjących" to chyba nic nie przebije Rachel Heyzer (eks Sinister).
A z bardziej podobnych wokali do Angeli, to tu na pewno warto sobie także posłuchać ( i pooglądać
) Metallic Kitty ze szwedzkiego Decadence.
I'm a sect of mine so my mind is my church.