Inspiracje. Strona: 2

Dodano: 2010-02-04 22:42

Vanique napisał(a):
Oczywiście muzyka Artrosis, Moonlight czasem Closterkeller zagraniczne Sirenia,Nightwish itd. :D Zapachy! Kadzidła ubóstwiam Darshan ,Chandan i drzewo sandałowe , do tego wiersze Williama Blake. Książki Kossakowskiej, Piekary, Ćwieka i wiele innych :D Mnie patrzenie na ludzi nudzi, są zwykli i szarzy... O wiele bardziej wole iść do lasu i pogapić się na drzewa :)

Zapachy to tak - nic tak nie pobudza wyobraźni

A na ludzi ja lubię patrzeć. Co ciekawe zwykle bardziej interesująco wyglądają z zewnątrz niż od wewnątrz. Ale nic dziwnego, bo dziś większość woli dbać o wygląd zamiast osobowość. Takie ładne pustaki, eksponaty wręcz
Przyrodą, przepięknymi krajobrazami też nie pogardzę - lecz to inna odmiana inspiracji.
Tak samo jak inną jest muzyka, obrazy i takie tam... uczucia, namiętności itp itd

Dodano: 2010-02-26 20:14

Czasem pełnię rolę spowiednika - i nie jestem w tym fachu pewnie jedynym. W każdym bądź razie lubię czasem posłuchać co tam komuś dolega na sercu bądź umyśle (bóle cielesne mnie nie interesują). Pogadać zupełnie szczerze bez żadnych ograniczeń. Taka pogadanka jest inspiracją dla zmiany starego bądź stworzenia nowego punktu widzenia na jakiś temat. Generalnie zawsze inspiracją było, jest i będzie dla nas to co już wcześniej uczynił inny człowiek. Może być to obraz (zdjęcia, rysunki itp. itd.), muzyka, wszelkiej maści literatura (wiersze, opowiadania, książki itp. itd.). Mogę jako gitarzysta-amator zrobić całą listę muzyków i zespołów, które mnie inspirują. Jednak tych naszych rozmówców, spowiedników, dostawców poglądowej odmienności, co otwierają nam oczy na nowe horyzonty myślowe nie sposób wymienić. Są słowem, umysłową gratką, a ich imię jest wyrazem w, którym zawiera się wszystko na ich temat i jednocześnie nic. Nawet milczenie z taką osobą jest już inspiracją do tego by się nie odzywać albo roztrząsać jakiś temat. Czy ktoś z was - Szanowni Forumowicze - podziela mój pogląd odnośnie tego gatunku inspiratorów?

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2010-03-06 18:36

Do pracy- moda renesansu , baroku , i moja ukochana secesja, te gorsety !!! , tiurniury, gipiury, rzezane wamsy i haftowane fraki, mężczyżni ubrani jak pawie i kobiety jak motyle, może i Izabela Branicka może nie była piękna ... ale jaki miała negliż, ten bawet z kokardami !!!
A w życiu takim codziennym dobre przykłady innych, ona rzuciła palenie ja też mogę, ktoś Dał Radę może i mi się uda.
Czasami są to postacie kobiet z literatury
A obecnie obserwowanie pewnej małej Maji jak odkrywa świat i potrafi cieszyć się takimi drobiazgami, że aż wstyd - ja już tak nie potrafię / nie piszę o pszczółce tylko o małej 3 letniej dzewczynce /

Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy

Dodano: 2010-03-06 18:59

KostucH napisał(a):
Nawet milczenie z taką osobą jest już inspiracją do tego by się nie odzywać albo roztrząsać jakiś temat.

Dobrze się z kimś rozmawia lub dobrze się z kimś milczy, ale z inspiracją, jak na mój gust, mało ma to wspólnego. :)

"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."

Dodano: 2010-03-07 02:34

Moja inspiracją teraz jest zamek Książ.............jadę do niego 12 marca i cieszę się jak dziecko!!!!!!!!!!Bo od małego dzieciaka czytałam o nim i o rodzie von Hochbergów! Moja fascynacja dopiero teraz sie spełni..............a to tak niedaleko! Gdzie byłam wcześniej?

nie mówcie mi jak mam żyć ,bo za mnie umierać nie będziecie!!!!!!!!!

Dodano: 2011-09-09 12:41

3xP ,dziwne zjawiska wpatrywanie się w ksieżyc patrzenie się na ludzi . Kino charles bronson ,bruce lee, mickey rourke

wystarczy to wszystko nadmuchać a wszystko samo sie rozpierdoli c fs

Dodano: 2011-09-16 20:17

Dla mnie inspiracją jest wszystko, od każdego najmniejszego detala, może wyjść jakaś niesamowita historia. Widzę jakąś prozaiczną, zwyczajną sytuacją i wystarczy, że wyobrażę sobie niesamowite okoliczności, odpowiednią muzykę w tle, jakies detale i w ten sposób często czuję się jakbym cały czas żyła w jakimś filmie i była uwikłana w pomiędzy tysiącami przeróżnych historii. A muzykę tworzę spontanicznie, siadam do pianina czy do skrzypiec i gram po prostu coś, przechodzę dowolnie z tonacji z tonację, zmieniam metrum, po prostu takie czyste tworzenie bez żadnych reguł.

Dodano: 2011-09-16 21:13

Inspiracja.... Wszystko co nie zbadane ,co skłania do zamyślenia sie ...

Dodano: 2011-09-17 13:06

Inspiracja jest dla ludzi bez wyobrażni - sami nic nie są wstanie zrobić....

Dodano: 2011-09-17 18:07 Zmieniono: 2011-09-17 18:11

Masterdeath napisał(a):

Bzdura. Ludzie bez wyobraźni nie byliby w stanie nic zrobić, nawet gdyby inspiracja kopnęła ich w czoło.

Mylisz inspirację z kopiowaniem.

(P.S. Hehe, zerknęłam na pierwszą stronę rozmowy zainteresowana treścią posta początkowego, kto i od czego zaczął, i ze zdziwieniem odkryłam, że sama go napisałam Zupełnie tego nie pamiętałam :) Ech, tyle lat... )

Dodano: 2011-09-17 18:57

Masterdeath napisał(a):
Co ty opowiadasz ?? :o Człowiek bez wyobraźni nie ma bladego pojecia o inspiracji raczej.... Brak wyobraźni skłania takiego osobnika do "płynięcia z pradem" bez szukania czegoś w czymś...

Dodano: 2011-09-17 19:04

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Ciekawy temat tak w ogóle. Zmusza do zastanowienia.

...

Po zastanowieniu Yngwie doszedł do wniosku, że przede wszystkim ludzie/twórcy i ich dzieła są dla niego największą inspiracją i natura/przyroda.

Z konkretów np.:
I. Newton (matematyka, fizyka) - rachunek różniczkowo-całkowy i to do ilu fajnych i ciekawych rzeczy można go wykorzystać
Y. Malmsteen (muzyka) - połączenie gitary i muzyki klasycznej
J. Petrucci (muzyka) - sposób budowania utworów
S. MacFarlane (film) - sposób bycia i tworzenia Family Guya
F. Fukuyama (politologia/ekonomia/filozofia) - zmuszanie do myślenia właśnie w kwestiach z nawiasu
R. Dawkins (teologia/filozofia) - jak wyżej

Poza tym rodzina i znajomi.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2011-09-17 19:05

Alpha-Sco napisał(a):
Bzdura. Ludzie bez wyobraźni nie byliby w stanie nic zrobić, nawet gdyby inspiracja kopnęła ich w czoło.
:D Rewelacyjny tekst :) Kradne go !

Dodano: 2011-09-17 19:09

Yngwie napisał(a):

Poza tym rodzina i znajomi.
To jest strzał w dyszke :) Konkretnie mam na myśli dzieci :) To bezdenna studnia inspiracji ,albo potrzeba wykrzesania u siebie inspirujących czynów coby nie zatopic dzieciaka w TV i komputerze lub nie zostawic wśród masy zabawek .. Konstruktyczne organizowanie czasu dla takiego malucha ... do tego trzeba inspiracji,a maluch ją daje :).

Dodano: 2011-09-17 19:12

bibunia napisał(a):
[quote:1cf4fdfc56="Masterdeath"]Inspiracja jest dla ludzi bez wyobrażni - sami nic nie są wstanie zrobić....
Co ty opowiadasz ?? :o Człowiek bez wyobraźni nie ma bladego pojecia o inspiracji raczej.... Brak wyobraźni skłania takiego osobnika do "płynięcia z pradem" bez szukania czegoś w czymś...[/quote:1cf4fdfc56]

Nadal mam zdanie że inspirować się musi ten kto sam nie potrafi nic stworzyć - ja się nikim w życiu nie inspiruje - sam tworze własną ideologie i wszystko czego dokonuje...
ale to tylko moja opinia do której mam prawo...

Dodano: 2011-09-17 19:16

Oczywiscie masz prawo do swoich opini,ale czy aby na pewno nikt Cię w życiu nie zainspirował do ów ideologii??

Dodano: 2011-09-17 19:25

bibunia napisał(a):
Oczywiscie masz prawo do swoich opini,ale czy aby na pewno nikt Cię w życiu nie zainspirował do ów ideologii??

Nikt,

Dodano: 2011-09-17 19:32

No proszę ...:) Stworzyłeś własna ideologie?? To ciekawe..podzieliłbyś sie .Może jakiś bloog z nową nieznaną dotad ideologia :)

Dodano: 2011-09-17 19:33 Zmieniono: 2011-09-17 19:33

bibunia napisał(a):
No proszę ...:) Stworzyłeś własna ideologie?? To ciekawe..podzieliłbyś sie .Może jakiś bloog z nową nieznaną dotad ideologia :)

nie masz własnej ideologii życiowej? Cudzą? woow... wszystko kopiujesz z życia innych ? wooww...

Dodano: 2011-09-17 19:36

Hmm... Czyli wychodzi na to, że chcąc zostać największym poetą w historii, nie powinno się nigdy przeczytać żadnego wiersza ( taki Rimbaud )! No bo by się jeszcze przez przypadek zostało zainspirowanym ;>.

PS. @Masterdeath: Czy to ma/imaginacyja, czy jesteś chrześcijaninem?

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Dodano: 2011-09-17 19:38

szarl napisał(a):
Hmm... Czyli wychodzi na to, że chcąc zostać największym poetą w historii, nie powinno się nigdy przeczytać żadnego wiersza ( taki Rimbaud )! No bo by się jeszcze przez przypadek zostało zainspirowanym ;>.

PS. @Masterdeath: Czy to ma/imaginacyja, czy jesteś chrześcijaninem?

Można słuchać Slayera ale nie koniecznie musisz robić muzykę podobną do Slayera - czyli mozna stworzyc cos nowego w porownaniu do tego co robil slayer - kapujesz o co mi chodzi? Dla mnie inspirowanie nie rowna sie - interesowanie sie czyms
Wiara w coś to też nie inspiracja tylko wiara.

Dodano: 2011-09-17 19:44

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Alpha-Sco napisał(a):
[quote:5c8de0e4bb="Masterdeath"]Inspiracja jest dla ludzi bez wyobrażni - sami nic nie są wstanie zrobić....

[/quote:5c8de0e4bb]

Mnie się nasunęła sytuacja, w której dajmy na to człowiek z dzikiego plemienia przybył do Europy, posadzono by go przy stole i podano płatki z mlekiem oraz łyżkę obok.

... w tym momencie wkracza inspiracja.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2011-09-17 19:48 Zmieniono: 2011-09-17 19:49

Yngwie napisał(a):
[quote:b1bfcb5d74="Alpha-Sco"][quote:b1bfcb5d74="Masterdeath"]Inspiracja jest dla ludzi bez wyobrażni - sami nic nie są wstanie zrobić....

[/quote:b1bfcb5d74]

Mnie się nasunęła sytuacja, w której dajmy na to człowiek z dzikiego plemienia przybył do Europy, posadzono by go przy stole i podano płatki z mlekiem oraz łyżkę obok.

... w tym momencie wkracza inspiracja.[/quote:b1bfcb5d74]
nie to nie jest inspiracja bo nic nie zostało stworzone - inspiracje wykorzystuje sie do stworzenia czegoś - obrazu, rzezby, rysunku, muzyki, ale nie do jedzenia zupy dla mnei inspiracja nie rowna sie nauka podstawowych czynnosci, co innego gdyby ten gosc chcial stworzyc sztucce nowe...

Dodano: 2011-09-17 19:50

A więc Master nie rozumiesz czym jest inspiracja :D Właśnie tworząc własną ideologie mimo chodem zawsze czerpiesz z mądrości innych ,bo jeśli tworzysz cos zupełnie nowatorskiego to tylko pogratulowac w tych czasach jest cieżko stworzyc coś co nie będzie inspirowane inną madrością

Dodano: 2011-09-17 19:54 Zmieniono: 2011-09-17 19:55

bibunia napisał(a):
A więc Master nie rozumiesz czym jest inspiracja :D Właśnie tworząc własną ideologie mimo chodem zawsze czerpiesz z mądrości innych ,bo jeśli tworzysz cos zupełnie nowatorskiego to tylko pogratulowac w tych czasach jest cieżko stworzyc coś co nie będzie inspirowane inną madrością

Ciężko dzisaij to fakt bo wiele rzeczy wymyslono skonstruowano itp itd ale wiecie mi chodziło o inspiracje w drobnych sprawach jak rysowanie, poezja wspolczesna itp - i mialem na mysli ludzi bez wyobrazni ktorzy bardzo mocno kopiują - no chyba się zgodzicie że takie papugi nie mają wyobraźni... także chodziło mi o typowe papugi, ale fakt naprawde fakt ze dzisaij ciezko czyms sie nie inspirowac ale nie powinno sie przesadzac... A włąściwie starac zyc wlasnym zyciem i nie inspirowac sie czymś, starać byc sobą w sprawach sztuki, itp itd

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło