Piłka Nożna. Strona: 4

Dodano: 2011-01-07 10:52

"DEMONEMOON", chyba się nie zrozumieliśmy. Pisząc Pep Guardiola, zwróciłem tylko uwagę, na błędnie napisane prze Ciebie zdrobnienie imienia trenera Barcelony (Pepe). To po pierwsze.

Już pisałem kilka postów wyżej; doskonale znam osiągnięcia obu trenerów i żadnego z tych osiągnięć nie deprecjonuję.

Po drugie. IFFHS to tylko suche liczby. Wg tych suchych liczb trenerem roku 2009 został Pep Guardiola, trenerem dekady natomiast - Arsene Wenger (Mourinho był trzeci, a Guardiola ex aequo z Brucem Areną zajął 28 miejsce. Na początku minionej dekady zresztą, Guardiola biegał jeszcze po boisku). Dlatego, jak widzisz, nie podniecają mnie takie suche, statystyczne podsumowania.

Swoją drogą, przychodzi mi na myśl takie mądre, piłkarskie porzekadło: Jesteś tak dobry, jak twój ostatni mecz ...

Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...

Dodano: 2011-01-07 11:08 Zmieniono: 2011-01-07 11:40

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Benjamin_Breeg napisał(a):
IFFHS to tylko suche liczby.

Mam nadzieję, że w temacie piłki nożnej się nie pokłócimy zbyt mocno, ale nie zgadzam się, że IFFHS to tylko suche liczby. To są liczby, które skądś się wzięły i dzięki tym liczbom w ogóle można się odnosić do IFFHS. Gdyby nie statystyki, to byłby totalny chaos i przekrzykiwanie się, bo każdy mógłby sobie stwierdzić, że jego ulubiony trener jest najlepszy (co prawda i tak może i to jest akurat fajne, ale nie zmieni się w ten sposób stanowiska osób uznanych za ekspertów, zwłaszcza jeśli jest to grono dość szerokie). Czasem trzeba przyznać, że ktoś kto zajął np. 3 miejsce w lidze jest lepszy od kogoś kto zajął w tej samej lidze miejsce 15.

Swoją drogą, przychodzi mi na myśl takie mądre, piłkarskie porzekadło: Jesteś tak dobry, jak twój ostatni mecz ...

Jest mnóstwo piłkarskich porzekadeł. Holendrzy na przykład mają inne porzekadła i mają silną ligę i reprezentację w małym kraju od 40 lat niezmiennie.

edit:
A np. Holendrzy i Barca to osobny temat rzeka, chociaż to nie miejsce by go rozwijać :).

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2011-01-07 18:41 Zmieniono: 2011-01-07 19:21

Yngwie napisał(a):
Mam nadzieję, że w temacie piłki nożnej się nie pokłócimy zbyt mocno, ale nie zgadzam się, że IFFHS to tylko suche liczby.

Mało mnie obchodzi czy się pokłócimy, czy nie.
Irytują mnie ludzie, mędrkujący w każdym temacie.

Tyle tytułem wstępu.

Yngwie napisał(a):
To są liczby, które skądś się wzięły i dzięki tym liczbom w ogóle można się odnosić do IFFHS. Gdyby nie statystyki, to byłby totalny chaos i przekrzykiwanie się, bo każdy mógłby sobie stwierdzić, że jego ulubiony trener jest najlepszy (co prawda i tak może i to jest akurat fajne, ale nie zmieni się w ten sposób stanowiska osób uznanych za ekspertów, zwłaszcza jeśli jest to grono dość szerokie).

Podałem prosty przykład, którego nie zrozumiałeś. Zobacz, jak absurdalne są te rankingi i jak mało mogą one mówić. Jose Mourinho podczas minionej dekady zdobył piłkarskie szczyty z prowadzonymi przez siebie drużynami, czego nie można powiedzieć o Arsenalu prowadzonym przez Wengera. Jednak to właśnie Wenger został trenerem dekady wg IFFHS, nie Mourinho. Wybacz, ale dla mnie tytuły przyznawane przez IFFHS pozostaną suchymi i niezbyt miarodajnymi. Ot, taka ciekawostka.

Yngwie napisał(a):
Czasem trzeba przyznać, że ktoś kto zajął np. 3 miejsce w lidze jest lepszy od kogoś kto zajął w tej samej lidze miejsce 15.

Ale brednie. Przeskakujesz między wątkami w temacie, pisząc najpierw o IFFHS, a następnie podając przykład ligi piłkarskiej, gdzie zasady są jasno określone, w sezonie rozgrywa się ok. 30 - 40 meczy, a zwycięstwa, remisy czy porażki są odpowiednio punktowane. Mistrzem zostaje drużyna, która zdobędzie najwięcej punktów. Proste.
Rankingi IFFHS tworzy system wielu, różnych współczynników, w których, powiem szczerze, nie bardzo się orientuję (ale to chyba podobnie, jak w klasyfikacji "złotego buta". Pewnie się domyślasz o co chodzi.)

Yngwie napisał(a):
[quote:446202e7da="Benjamin_Breeg"]

Jest mnóstwo piłkarskich porzekadeł. Holendrzy na przykład mają inne porzekadła i mają silną ligę i reprezentację w małym kraju od 40 lat niezmiennie.[/quote:446202e7da]
Nie rozumiem. Podałem piłkarskie powiedzenie (nie bez powodu, jednak ktoś, kto o piłce nożnej nie ma bladego pojęcia - nie zrozumie), które funkcjonuje w całym piłkarskim świecie, a Ty mi wyjeżdżasz z ligą Holenderską. Co ma wspólnego jedno z drugim?

Yngwie napisał(a):
A np. Holendrzy i Barca to osobny temat rzeka, chociaż to nie miejsce by go rozwijać :).

Ten temat jest jak najbardziej odpowiedni by rozmawiać o piłce nożnej.
Mógłbym przewrotnie zacząć od Rinusa Michelsa.

Mam prośbę, w następnym poście zacznij używać argumentów zgodnych z tematem, bo jak chcesz sobie porozmawiać o matematyce i liczbach, to załóż inny temat.

Dodano: 2011-01-07 21:15 Zmieniono: 2011-01-07 22:09

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

No już dobrze, już dobrze, masz trochę racji na pewno, chociaż nie wiem gdzie dokładnie, więc na rzeczowe argumenty to nie z Tobą.
A przeskakiwałem między tematami właściwie tylko po to, żeby móc napisać cokolwiek co by Ci się podobało albo cokolwiek z czym mógłbyś się zgodzić.
Ale zawsze to jakiś materiał do analizy.

A rankingi, obojętnie czy piłkarskie czy inne, nie są złe tylko trudne do realizacji i trudne do prawidłowej interpretacji.

Przepraszam, że zepsułem Ci Twój temat. I nie mędrkuję w każdym temacie i nie zawsze. Ostatnio może trochę bardziej, ale to dlatego, że pojawiła się możliwość przesunięcia "środka ciężkości" rozmów na DP w kierunku muzyki (wydaje mi się, że mógłbyś napisać sporo dobrych recek, głównie starszych albumów).

Sorry za offtop.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2011-01-11 21:40

Messi i złota piłka to dopiero parodia.

Dodano: 2011-01-11 22:22 Zmieniono: 2011-01-11 22:22

"The Special Five" trenerem roku FIFA to nie mniejsza parodia :)

Dodano: 2011-01-20 23:13

Ale Barca dostała lanie :) Mam na myśli PK

Dodano: 2011-01-22 12:22

[mój poprzedni post - usunięty - brzmiał trochę inaczej]

Almeria - Real Madryt 1:1

Barca - Betis w dwumeczu... 6:3 (pierwszy mecz 5:0, drugi mecz i rezerwowy skład 1:3, cóż zdarza się nawet NAJLEPSZYM, a lamusy się cieszą :))

Dodano: 2011-01-31 14:24

Grzena69 napisał(a):
Messi i złota piłka to dopiero parodia.

Ewidentnie tak, bo to nie był jego najlepszy rok.

Dodano: 2011-01-31 21:56

HEJ ŚLĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄSK!!!

Nie ma rzeczy niemozliwych

Dodano: 2011-02-14 12:01 Zmieniono: 2011-02-14 12:04

Ten temat jest najbardziej odpowiedni do tego, by oddać hołd, IMO, najlepszemu piłkarzowi w historii piłki nożnej. Dzisiaj, w wieku 34 lat, Ronaldo ogłasza zakończenie piłkarskiej kariery.

Jedyny piłkarz, któremu kibicowałem nawet wtedy, gdy związał się z Realem Madryt.

Nie było, nie ma i nie będzie lepszego napastnika - Ronaldo Luiz Nazario De Lima "El Fenomeno".

Dodano: 2011-02-14 20:54 Zmieniono: 2011-02-14 20:56

Racja!

a BARSA-SPORTING KICHON 1-1:)

Dodano: 2011-02-15 08:28

DEMONEMOON napisał(a):
a BARSA-SPORTING KICHON 1-1:)

No, trochę gnój się zrobił. Real doszedł na 5 pkt. Cóż, w sezonie gra się 38 meczy (to dla tych, którzy już uczynili Barcę mistrzem, a skreślili Real). Liczę jednak na to, że Real też zgubi gdzieś punkty.

Jakby ktoś jeszcze nie wiedział, to dzisiaj rozgrywki wznawia piłkarska Liga Mistrzów.

Dodano: 2011-02-15 22:51

Taaa,a jutro arsenalik:)

Dodano: 2011-02-17 12:43 Zmieniono: 2011-02-17 13:04

8 marca 2011 r. pierwsza remuntada...

Dodano: 2011-02-19 14:55

Lech wygrał w czwartek ze Sportingiem Bragą 1:0

Dodano: 2011-02-19 22:06

taki wynik 2:1 w drugim spotkaniu dla Bragi jest korzystny dla Lecha

wystarczy to wszystko nadmuchać a wszystko samo sie rozpierdoli c fs

Dodano: 2011-03-09 12:46

Barca 3-Arsenal 1
...,a to coś na rozładowanie frustracji :)

http://www.youtube.com/watch?v=J8OmYgiW1Js

Dodano: 2011-03-09 12:51

DEMONEMOON napisał(a):
Barca 3-Arsenal 1

Jest pięknie, a będzie jeszcze piękniej :)

Dodano: 2011-03-09 13:17

A dzis Milan i Valencia popłyną :)

.

Dodano: 2011-03-09 14:02

Milan siedzi po uszy w gównie. Porażka u siebie 0:1, brak "Rino", no i rewanż na White Hart Lane - tam wszystkim drużynom przyjezdnym gra się ciężko. Jak angole rykną, to ciary idą po plecach.

W nieco mniejszym gównie siedzi Valencia. Gra na Veltins-Arena i jeżeli myśli o awansie, to musi wygrać lub zremisować bramkowo (jednak wyżej niż 1:1). Piłkarsko więcej argumentów ma drużyna niemiecka, ale ja trzymam kciuki za Valencię.

Dodano: 2011-03-11 20:04

W lidze europejskiej Braga wygrała z Liverpoolem 1:0

Dodano: 2011-03-15 11:35

Noo, dzis wtorek z ligą miszczuf :))

Man Utd. - Ol. Marsylia
Bayern - Inter

no i mysle, ze zabojady i ynter będa mogli skupic sie juz tylko na rozgrywkach ligowych :))

.

Dodano: 2011-03-15 11:59

Ja bym Interu i Olymique nie przekreślał.

United - Olympique; Manchester przystąpi do spotkania bez Ferdinanda, a i występ Vidica jest mocno niepewny. Gra defensywna Man U traci bardzo wiele bez tych dwóch panów na środku obrony. No i Nani kontuzjowany.
Marsylia cały czas z szansami na mistrza Ligue1, wygrała kilka ostatnich spotkań no i wynik, który, w mojej opinii, nie przekreśla szans OM. Wystarczy im bramkowy remis.

Bayern - Inter; Bayern prawdopodobnie bez Lucio, w lidze gra w kratkę (chociaż ostatnio stłukli HSV), i tym samym dawno już stracił szansę na mistrza Bundesligi. W Europie bez sukcesu od dawna. Nie zmienia to jednak faktu, że w Bayernie pełen optymizm, gdyż znów czaruje duet "Robbery". Inter natomiast, nawet teraz, bez Mou, może wygrać zawsze i z każdym. No i prawdopodobnie stracili szansę na wygranie ligi, co ich dodatkowo zmobilizuje.

Dodano: 2011-03-15 21:16 Zmieniono: 2011-03-15 21:18

sorry za post pod postem

Bayern prawdopodobnie bez Lucio

edycja: INTER prawdopodobnie bez Lucio. Taki błąd, że aż wstyd :)
Lucio nie gra już w Bayernie od dwóch sezonów.

Lucio jednak wyszedł w pierwszym.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło