Pochwal sie swoim sprzętem. Strona: 2

Dodano: 2008-11-13 20:38

4 dni temu kupiłem sobie panasonika :)

Bonum ex malo non fit - Dobro nie rodzi się ze zła (Seneca, "Listy moralne")

Dodano: 2009-01-03 13:31

To ja się pochwalę moim nowym dzieckiem A imię jego Nikon D80 :D

Co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Zbliżam się ku nieśmiertelności.

Dodano: 2009-01-04 22:31

Ja od prawie roku uzywam panosonica DMC-FZ7. Swietny sprzet jesli nie chce sie wydac duzo pieniedzy na lustrzanke lub nie widzi sie takiej potrzeby

Rzadko tu bywam, ale panny modelki zapraszam na: www.dryp.maxmodels.pl

Dodano: 2009-01-16 02:31

Nikon D700, Tamron 28-75 mm f 2,8, Tamron 90 mm f2,8.
Nikkor 50 mm f 1,8.
Heh to ma na siebie zarabiać, śluby itp.
Potrzebuję wysokiej czułości ISO,tam przy 3200 nie ma prawie szumów...
Po drugie mam w planie kilka sesji ze świecami....a to skomplikowana i wymagająca sprawa

"Wyrażać siebie i tylko siebie, własną unikalność, nie być baranem w stadzie szarości i schematów.."

Dodano: 2009-01-16 08:44

ja jade na 400D od Canona.
5 kolorowa blend, kilka obiektywów a w przyszłym tygodniu kupuje canon 10-22 :D oj będzie sie działo.
Pozdrawiam foto maniaków :)

"umysł jest jak spadochron, działa tylko wtedy gdy jest otwarty"

Dodano: 2009-01-16 21:30

Ja choruje na Nikkora 14-24 mm f 2,8. Jednak będe musiał trochę pocharować na ślubach i nie tylko żeby kupic. Cena jest wysoka. W najgorszym wypadku kupię Nikkora 18-35 mm f 3,5-4,5....hehe ale najwazniejsze sa pomysły....aparat to aparat ale fotograf wybiera

"Wyrażać siebie i tylko siebie, własną unikalność, nie być baranem w stadzie szarości i schematów.."

Dodano: 2009-01-17 02:12

Dzisiaj zmieniłem swój podręczny sprzęt w postaci K750i na N80 :)

Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat

Dodano: 2009-01-17 02:49

mara (Primogen)
mara
Kotlina Kłodzka, Wratislavia

DarkTom82 napisał(a):
hehe ale najwazniejsze sa pomysły....aparat to aparat ale fotograf wybiera

Fotograf wybiera a sprzęt daje możliwości :wink:

"Nagość, phoszę państwa, jest demagogiczna, jest wphost socjalistyczna, bo i cóż by było, gdyby gmin odkhył, że nasza dupa taka sama?!"

Dodano: 2009-01-17 08:32

mara napisał(a):

z tym ze aparat za fotografa zdjęcia nie zrobi :)

Przypomniala mi sie anegdotka -
Pewien znany fotograf poszedł do restauracji. Podchodzi do niego szef kuchni i mowi:
- jest pan świetnym fotografem, musi pan mieć drogi sprzęt
Fotograf przełknął zupę i odpowiedział:
- bardzo dobra zupa, jest pan znakomitym kucharzem, musi pan mieć bardzo drogie garnki...

Znam pewna panią fotograf, która jest sławna na całym świecie i wiecie co? pstryka zwykłym kompaktem. :)

"umysł jest jak spadochron, działa tylko wtedy gdy jest otwarty"

Dodano: 2009-01-17 12:28

mara (Primogen)
mara

Samurai napisał(a):
[quote:a29f2fd84a="mara"]

z tym ze aparat za fotografa zdjęcia nie zrobi :)

Przypomniala mi sie anegdotka -
Pewien znany fotograf poszedł do restauracji. Podchodzi do niego szef kuchni i mowi:
- jest pan świetnym fotografem, musi pan mieć drogi sprzęt
Fotograf przełknął zupę i odpowiedział:
- bardzo dobra zupa, jest pan znakomitym kucharzem, musi pan mieć bardzo drogie garnki...

Znam pewna panią fotograf, która jest sławna na całym świecie i wiecie co? pstryka zwykłym kompaktem. :)[/quote:a29f2fd84a]

Anegdotkę znałam :) Zgadzam się, dobry fotograf poradzi sobie nawet pudełkiem, nie w tym jednak rzecz. Na przykład na weselu pudełkiem sobie za dużo nie pocykasz :) Mając lepszy sprzęt, najprawdopodobniej mniej będzie się musiało później wyrzucić nieudanych fotek, robiąc zdjęcia w trudniejszych warunkach. W jednakowych warunkach zwykły kompakt nie da sobie rady tak, jak aparat z ustawieniami manualnymi i zmiennym obiektywem, nawet gdy oba są w rękach dobrego fotografa:)

Aparat za fotografa zdjęcia nie zrobi, ale fotograf bez aparatu raczej też nie :wink: Zależy jeszcze, co i w jakich okolicznościach chce się fotografować. Gorszy sprzęt = trudniejsze wyzwanie.

"Nagość, phoszę państwa, jest demagogiczna, jest wphost socjalistyczna, bo i cóż by było, gdyby gmin odkhył, że nasza dupa taka sama?!"

Dodano: 2009-01-18 00:21

Wszystko zależy od tego co się robi...ale nikt mi nie wmówi że w słabym świetle da się robić zdjęcia małpką
Sprzęt nie może przeszkadzać,np. zbyt ciemnym obiektywem albo zbyt niską wartością ISO.
Eksperymentuje z tzw. światłem ruchomym(ognia) (świece itp.) Tam wymgania pod względem sprzetu są naprawde wysokie...aparatem kótry ma ISO max 400 i jasność 4,0, 5,6 naprawdę niewiele się zrobi.
OK. zgadzam się że kompaktem(dobrym)używalem awaryjnie niedawno Leica D-Lux3 można zrobić dobre foty,ale w dobrych warunkach świetlnych.

Dodano: 2009-01-18 00:29

Jeśli ktoś pracuje tylko w studio to wystarczy choćby Nikon D80. I tak używa się własciwie tylko ISO 100, do tego z dwa obiektywy stałoogniskowe, trochę szerszy i typowy portret np.85 mm. a resztę tworzy fotograf,stylizacja i modelka.
Czym innym są wesela czy też reportaż,tam czasem wymagania sa naprawdę wysokie.
Z kucharzem jest tak że jak ma kiepskie garnki to pomimo talentu mogą przypalać mu się potrawy,to tak do tej analogii...

Dodano: 2009-02-10 17:56

Ja posiadam aparat cyfrowy Olympusa i mini kamerę z twardym dyskiem Panasonica,głównie na potrzeby koncertowe.

"Gdy poczujesz ból nie będziesz się bać,nic nie bedziesz czuć,odrodzisz się na nowo..."

Dodano: 2009-02-17 13:28

DarkTom82 napisał(a):
Wszystko zależy od tego co się robi...
otóż to(:
aparat drogi być nie musi, ale dobrze, gdy powiększa możliwości fotografa, zwłaszcza, gdy ten utalentowany. rozwijać się jakoś trzeba.

ja na swój sprzęt nie narzekam, ale bardzo często i z wielką przyjemnością wracam do starych analogów, takich jak zenit czy pentacon.

I sure could use a vacation from this silly shit, stupid shit. https://www.facebook.com/husky.love.racingteam

Dodano: 2009-02-23 10:30

Zenit 12 XP plus sniperka
Canon 400d (wiem, wiem plastik) i obiektywy co komu zajumie.
Wraz ze znajomymi stosujemy zasadę płynnego przepływu sprzętu, bo samotnie to koszty zbyt duże się stają.

No risk no fun

Dodano: 2009-02-23 22:16

Mary_Rose napisał(a):
Wraz ze znajomymi stosujemy zasadę płynnego przepływu sprzętu, bo samotnie to koszty zbyt duże się stają.
to jest, moim zdaniem, bardzo trafna inicjatywa. trzeba mieć tylko zaufanych przyjaciół(:

ja korzystam z nikona d200, zenita E i do tego czasami Pentacon Six (mój ulubieniec).
brakuje mi tylko jakiś obiektywów, ale to chyba obojętnie jaką liczbę bym miała, tak bym mówiła(;

I sure could use a vacation from this silly shit, stupid shit. https://www.facebook.com/husky.love.racingteam

Dodano: 2009-02-23 22:22

sprzęt jest duży fajny i wszystkim się podoba

Dodano: 2009-03-23 19:27

Zenit TTL z gromadką obiektywów - Helios 58mm/f 2
Carl Zeiss Flektogon 35mm/f 2,4 ,Pentacon 50mm/f 1.8 i Jupiter MC 135mm/f 3,5 z 12 listkową przesłoną kołową.

Oprócz tego Canon Power Shot A700 i pożyczany od ojca Canon PS G7.

Wzbiera we mnie straszliwy apetyt na lustrzankę- kusi używany od zaufanej osoby Canon 30D albo nowa Sony Alpha 200. Obrona mgr w czerwcu, jak nie zasilę szeregów bezrobotnych tylko znajdę pracę to pewnie któreś z tych maleństw w łapkach moich wyląduje.

"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone..." "Lubię oczęta twe, kochanie, Ich blasków zmienność tajemniczą, Gdy je podnosisz niespodzianie I niby modrą błyskawicą Ogarniasz ziemię aż po kraniec....."

Dodano: 2009-04-09 20:38

Obecnie Canon EOS 40D, dwie EFki 50mm i 85 mm, zbieram na dalsze ale idzie powoli.

Aczkolwiek ostatnio do łask wrócił mój Zenit.

z serii pochwal się, ale bez szału ;]

seulement noire! C'est une couleur de la mort.

Dodano: 2009-04-26 20:39

No i jest Sonolta A200 plus obietyw KIT 18-70 (fuj ble a fe) i pożyczona Minoltka 28-105/f3,5-4,5 <3 - dziekuję Uze :) no i oczywista przejściówka do szkieł na gwint M42 które wymieniłem powyżej.

"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone..." "Lubię oczęta twe, kochanie, Ich blasków zmienność tajemniczą, Gdy je podnosisz niespodzianie I niby modrą błyskawicą Ogarniasz ziemię aż po kraniec....."

Dodano: 2009-05-17 22:55

A ja od niedawna mam Panasonica DMC-LZ8. Jak na aparacik za takie grosze wydaje się że to fajny sprzęt dla amatora. Żeby myśleć o czymś lepszym to trzeba się trochę nauczyć.

Ten tekst staje się mrocznym łacińskim motto kiedy nie patrzysz.

Dodano: 2009-06-23 14:30

Rakoo napisał(a):
lepszy Zenit w garsci niz D80 w Media Markt :)

Jeden z dobrych aparatów analogowych, zenitem uczyłem się robić zdjęcia. Obecnie Nikon D40

Dodano: 2009-07-09 12:19

sony alpha 350 + statyw + lampa

Dodano: 2009-07-22 19:05

Ja mam całą górę fantastycznego sprzętu, ale nie stać mnie na filmy i wywoływanie, zwłaszcza, że cena filmu średnioformatowego 6x6 do mojego Lubitela przekracza faktyczną wartość samego aparatu A co mam - Zorka 10, Smena 8, Lubitel (najstarsza wersja), Druh, co go zamiaruję przerobić na otworek, Zenity rzecz jasna ze dwa no i to, czym zdjęcia robię jednak najczęściej, czyli Canon 40D.

Dodano: 2009-08-19 14:57

mara (Primogen)
mara

Ostatnio na lubińskiej giełdzie zaopatrzyłam w takie cudo :) Teraz fotografowanie zyskuje u mnie nowy, nieznany dotąd wymiar 8)

Jeszcze doszła welta i sfatygowana ami66 z brakiem jedynej jej przysługującej soczewki8)

I odeszła kochana alfa.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło