Kim jestem? Enneagram - typologia osobowości. Strona: 5

Dodano: 2010-07-25 18:57

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Fajny temat. Bardzo lubię ten test, bo mogę go nie robić kilka miesięcy czy lat, a po tym czasie i tak wychodzi prawie tak samo. To takie sprawdzenie czy dalej jest się sobą. Zwykle zdaję na 5, czasem 4w5. DP - społeczność indywidualistów?

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2010-07-25 19:45

Mój typ? 1w2 Opiekuńcza i troskliwa realistka, zgodność w100%

Dodano: 2010-07-26 05:18

Ja robilam dwa, w internecie i taki beez. Szef, wojownik - i tu i tu. Niestety nieco sie zgadza :)

... Dodano: 2010-07-26 15:16

jakieś 3 lata temu robiłam test pierwszy raz i wyszło 3w4. dziś jest 4w5

... Dodano: 2010-07-27 15:30

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

AnnaMarek napisał(a):
jakieś 3 lata temu robiłam test pierwszy raz i wyszło 3w4. dziś jest 4w5

czyli jest postęp :)

Dodano: 2010-08-02 20:53

Hmmm...

Wszyscy są albo czwórkami albo piątkami.

Dlatego mnie ten enneagram denerwuje. Żeby prawidłowo wykonać ten test to trzeba na prawdę być obiektywnym i uczciwym.

Może i coś w tym jest, ale ludzie nie potrafią korzystać.

Dodano: 2010-08-02 21:42 Zmieniono: 2010-08-02 21:43

KostucH napisał(a):
9w1 "Marzyciel". Taki byłem podczas testu z 11 grudnia 2008. Dziś mi wyszło 5w4 "Obrazoburca". Znaczna zmiana. Ciekawe co mi wyjdzie za kolejne dwa lata.

"Intelektualna dziewiątka, zwłaszcza męska, często się mylnie utożsamia z piątką, jednakże piątka lubi się spierać na poziomie intelektualnym podczas gdy dziewiątka jest pojednawcza i unikająca konfliktów." To jak, kłócimy się, czy się wycofujesz? ;D

"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."

Dodano: 2010-08-02 21:56

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Violanta napisał(a):
Hmmm...

Ja jednak będę bronił testu.

Violanta napisał(a):

Wszyscy są albo czwórkami albo piątkami.

Nie wszyscy. I to nie jest tak, że siedzimy w ławkach, jest klasówka i wszyscy od siebie ściągamy, hehe.

Violanta napisał(a):

Dlatego mnie ten enneagram denerwuje. Żeby prawidłowo wykonać ten test to trzeba na prawdę być obiektywnym i uczciwym.

Zgadzam się, że w przypadku zdenerwowania ciężko o rzetelny rezultat.

Violanta napisał(a):

Może i coś w tym jest, ale ludzie nie potrafią korzystać.

1. Obiektywizm i uczciwość. Nie można myśleć w stylu: "Chciałabym być 4w5 jak większość tutaj, to odpowiem na to pytanie w ten sposób, bo brzmi jakby preferowało indywidualizm".
2. Cierpliwość. Jeśli 1. spełnione a mimo wszystko wyniki różne za każdym razem, to najlepiej wykonać kilka razy i w różnych dniach. Jak się wyniki zaczną powtarzać, tzn., że najprawdopodobniej tak byś postąpiła w rzeczywistości.
3. Jeśli 1. i 2. spełnione to można zacząć mówić o tym czy wynik jest sensowny i w jakim stopniu opis pasuje do Twojej osoby.

Dodano: 2011-07-04 14:28

5w4, tak jak za każdym razem kiedy to rozwiązuję.

- Chciałem powiedzieć - wyjaśnił z goryczą Ipslore - że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć. Śmierć zastanowił się przez chwilę. KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE. Terry Pratchett, "Czarodzicielstwo"

Dodano: 2011-07-04 14:43

Ja jestem niezmiennie, od lat, 4w5. W zasadzie wszystko mi się zgadza.

Dodano: 2011-07-04 14:46

Niby takim rzadkim typem osobowości jest 4w5, a jak zaobserwowałam, to większość ludzkości go posiada o_O W tym oczywiście ja.

Nie da się określić swojego życia jednym mottem.

Dodano: 2011-07-04 15:26

MentalCage napisał(a):
Niby takim rzadkim typem osobowości jest 4w5, a jak zaobserwowałam, to większość ludzkości go posiada o_O

Irytujące nie? A człowiek tak bardzo chciałby poczuć się wyjątkowy hahahaha!

Dodano: 2011-07-04 16:05 Zmieniono: 2011-07-04 16:23

LotusEater napisał(a):
[quote:503b1ba3d8="MentalCage"]Niby takim rzadkim typem osobowości jest 4w5, a jak zaobserwowałam, to większość ludzkości go posiada o_O

Irytujące nie? A człowiek tak bardzo chciałby poczuć się wyjątkowy hahahaha![/quote:503b1ba3d8]

Nie irytują mnie takie drobnostki, mam inne zmartwienia. Przez swoją wypowiedź chciałam wyrazić, jak bardzo spowszechniał INFP. W sumie szkoda.

Dodano: 2011-07-04 20:17

Hm, czy na pewno spowszechniał? Na jakiej podstawie tak sądzisz? Nie mogę powiedzieć żebym znała wiele takich osób.

Dodano: 2011-07-04 21:40

4w5. Również sądzę, że ten test spowszechniał. I stwierdzam tak na podstawie ludzi z lokalnego środowiska. Ponadto, na różnych blogach, czy też portalach społecznościowych widuje się coś w tym stylu:
o sobie: 4

"Sokrates powiedział."

Dodano: 2011-07-04 22:10

LotusEater napisał(a):
Hm, czy na pewno spowszechniał? Na jakiej podstawie tak sądzisz? Nie mogę powiedzieć żebym znała wiele takich osób.

Ja znam i na tejże podstawie to mówię ; ]

Dodano: 2011-07-04 22:23

Czyli póki ten test nie był znany, był wiarygodny? Lololol. Ja natomiast w ogóle mam małe zaufanie do takich testów; w enneagramie wyszło mi 4w3, tylko niektóre elementy się zgadzają.

Co cię nie zabije, to cię wkurwi

Dodano: 2011-07-04 22:44

Durante napisał(a):
Czyli póki ten test nie był znany, był wiarygodny? Lololol.

A kto tak powiedział?

Dodano: 2011-07-04 22:48

To była raczej uszczypliwa uwaga - ktoś tam po prostu zauważył, że dużo jest typu 4w5, ktoś inny (Meazel) stwierdził, że test się upowszechnił, etc, etc.

Dodano: 2011-07-04 23:47

Durante napisał(a):
Czyli póki ten test nie był znany, był wiarygodny? Lololol. Ja natomiast w ogóle mam małe zaufanie do takich testów; w enneagramie wyszło mi 4w3, tylko niektóre elementy się zgadzają.

(Twój następny komentarz również powinienem zacytować ale nie wiem jak, a w dodatku nie bardzo mnie to interesuje.)
Zatem wywnioskowałeś to po tym, gdy napisałem, że test jest rozpowszechniony? Oo Jeśli już tak rozumujesz- rozpowszechnienie potwierdza jego wiarygodność.

"Sokrates powiedział."

Dodano: 2011-07-04 23:55

Kociaku-mleczaku, drugi komentarz zawierał tzw. clue sprawy. <3

Dodano: 2011-07-05 00:42

"clue sprawy"? Co za błazenada. hahaha;D
Przedstaw proszę, swój tok rozumowania.

"Sokrates powiedział."

Dodano: 2011-07-05 01:07

W czasie, gdy test był mniej znany był bardziej tr00.

Dodano: 2011-07-05 08:41

Faktycznie przyznam, że enneagram był dla mnie drogowskazem, dzięki któremu moja droga życia się zmienia i bardzo mi to odpowiada. Naprowadził mnie na wiele istotnych rzeczy i skłonił do wielu przemyśleń. Rozumiałem też kim jestem i dzięki temu teraz nie mam problemu z określeniem samego siebie i świata wokół mnie.

geralt2007 napisał(a):

Co zaś do głównego typu na DP to jakoś mnie on nie dziwi. Sztuka, muzyka, symbolizm itd. wpisany w kulture gotycka wymaga specyficznej wrażliwości, przez co będąc równymi od ogółu w jakiś sposób jesteśmy do siebie podobni.

I w tym się zgadzam w pełni. Stąd tyle indywidualistów. Gdzieś musi być miejsce gdzie są podobni do siebie ludzie. A nie takie gdzie każdy jest inny jak na studiach, pracy czy w szkole
Jest możliwe że wyniki testu się zmienią. Tak jak mi. Kiedyś 1w9 a teraz cały czas 4w5. Najciekawsze, że wcześniej obawiałem się i nie chciałem mieć wyniku 4w5. A tu takia niespodzianka. Przypuszczam, że w moim życiu zaszły zamiany, lub wcześniej byłem psychicznie sterowany i nie byłem tego też tak świadomy jak teraz jestem. W każdym razie osobowość może ulec zmianie gdy coś się nam przydarzy przykrego lub szczęśliwego w życiu.
A czy enneagram jest znany? No śmiem wątpić. Ci którzy odpowiadają w tym wątku sądzą, że znają test bo mają z nim coś wspólnego. A mnóstwo osób, którzy nie mają pojęcia, że istnieje coś takiego jak test osobowości.

Dodano: 2011-07-05 14:31

DonVitteo napisał(a):

W czasie, gdy test był mniej znany był bardziej tr00.

To mi wniosek. Jak test może tracić na byciu (kierując się Twym słownictwem) "troo", poprzez to, iż stał się bardziej popularny?

"Sokrates powiedział."

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło