Dodano: 2006-09-20 13:21
Glupio.
Nie przemawia do mnie ten argument :wink:
"Z twarzy podobna zupełnie do nikogo".
Dodano: 2006-09-20 14:52
ja juz mówiłam, zmęczyłam temat na samym początku, jeśli chcesz poznać moje zdanie (a większosć ludzi ma tow dupie) to polecam A. Graff "Swiat bez kobiet" rozdział "niemy krzyk"
[/url]
Dodano: 2006-09-20 16:26
właśnie pomagam przy opiece miesięcznego dziecka i muszę jednak okrutnie stwierdzić, że gdybym terazz miała urodzić to bym chyba sobie nie dała rady...i poważnie musiałabym się zastanowić nad aborcją...bo po co męczyć i siebie i dziecko...
...I forgot to remember to forget... /johnny cash
Dodano: 2006-10-24 10:31
[quote="Fausthie"]Wg kodeksu cywilnego płód staje się człowiekiem, gdy się urodzi i będzie żyć. A wszystkie inne pierdoły to prawo zniekształcają. Jednak podejrzewam, że osobiście nie byłabym w stanie usunąć z siebie tego nie-człowieka. A co robią inne kobiety, to już kwestia ich sumienia. Mnie by na ich miejscu zagryzło.
Zgadzam się z tym stwierdzeniem w pełni .Jednak uważam, że lepiej niech prawo zezwoli na aborcje niż potem takie dziecko ma być matretowane przez "rodziców" i rzucane o ściane(ostatnio niestety coraz więcej takich przypadków patologii).
Po prostu niektórzy "ludzie"(choć nie zasługują na to miano) nigdy nie powinni mieć dzieci i powinni być chirurgicznie pozbawiani możliwości posiadania dzieci.Co do aborcji to uważam że to indywidualna sprawa każdej kobiety i tylko kobiety.Nie jestem feministką jednak moje ciało - moja sprawa.Niech każdy pilnuje swojego nosa.
Dodano: 2006-11-13 19:21
Jeśli ktoś ma wątpliwości co do aborcji to niech sobie obejrzy film pt. "Niemy krzyk". Wcześniej twierdziłem, że aborcja powinna być legalna... teraz jednak wiem, że lepiej jak ktoś urodzi to dziecko i odda je do rodziny zastępczej albo do adpocji, a nie ja zabija...
...miej żabę zawsze pod ręką
Dodano: 2006-11-13 19:26
| Khamill napisał(a): |
| Jeśli ktoś ma wątpliwości co do aborcji to niech sobie obejrzy film pt. "Niemy krzyk". Wcześniej twierdziłem, że aborcja powinna być legalna... teraz jednak wiem, że lepiej jak ktoś urodzi to dziecko i odda je do rodziny zastępczej albo do adpocji, a nie ja zabija... |
Zajdz w ciaze ... niech Cie zgwalca i zajdz w ciaze .... niech Twoja ciaza zagraza Twojemu zyciu ...... to wtedy pogadamy
jestes facetem, wiec nigdy nie bedziesz w sytuacji kobiety wiec dlaczego chcesz jej odebrac prawdo do decydowania o jej ciele ? poza tym legalnosc nie oznacza przymusu, chyba ze wg Ciebie to ze legalna oznacza ze kazda kobiete beda do tego namawiac .........
tak bajdełej --> nie pamietam juz niestety gdzie, ale czytalem ze ten nieszczesny i oslawiony niemy krzyk to poprostu produkcja katolickich fundamentalistow i innych pojebow z pod znaku pro-life i nie ma ten smiec zadnego zwiazku z rzeczywistoscia
-------------------
Ljungblut-The Other Side Of All Things
united we stand divided we fall
Dodano: 2006-11-13 19:50
Ja nie mówie o przypadkach kiedy ciąża jest wynikiem gwałtu... albo jeśli jest realne zagrożenie dla życia kobiety... tylko o przypadkach kiedy kobieta wpadła bo nie pomyślała... a co do tego ciała kobiety to nie masz racji płód jest cialem obcym znajdującym się w ciele kobiety... poza tym kobieta sama się nie zapłodni, jest do tego potrzebny facet... a do aborcji często dochodzi z inicjatywy chłopaka... Każdy debil potrafi zapłodnić kobiete ale nie każdy jest na tyle odpowiedzialny żeby zaakceptować swoje czyny i pokochać to dziecko.
Dodano: 2006-11-13 19:53
No tak Alec. Ty jesteś 100% kobietą...
Spłodź sobie dziecko, niech się urodzi, a potem ja zeskrob z tego świata łyżeczką.
Chcesz dać prawo do zabijania, to zabij też!
Dodano: 2006-11-13 20:03
Khamill --> nie wiem czy wiesz, ale razem z prawem do aborcji ma isc edukacja sexualna i tania antykoncepcja, aborcja to pierdolona ostatecznosc .... ludzie zrozumcie to w koncu .... no kurde jasniej sie nie da ... lopatami naklasc do glow ...... to nie polega na tym, ze sobie wezme i se zajde a po obiedzie sobie wyskrobie pasozyta ...... ale niestety zyjemy w kraju gdzie gumka to zuo i zwyrodnienie :?
noone81 --> nie kobieta nie jestem i byc w najblizszym czasie nie zamierzam :wink: drazni mnie tylko, ze faceci chca zabraniac a nigdy nie beda wiedzieli co czuje kobieta w ciazy i nigdy nie beda wiedzieli jak to jest kiedy sie jest w takim stanie, dlatego tez moim zdaniem to kobiety powinny miec tu wiecej do powiedzenia ....
i druga sprawa --> ja chce dac prawo do decydowania o sobie .... nikogo przeciez prawdo do aborcji do jej wykonania nie zmusza .... brak legalnej aborcji to udawanie ze wszystko jest cacy a cacy nie jest i wszyscy o tym dobrze wiedza, bo nie powiesz mi, ze nie masz pojecia o istnieniu tzw podziemia aborcyjnego, jesli nie masz to otworz pierwsza lepsza gazete na stronach z ogloszeniami, wystarczy tylko ze masz kase i sprawa zalatwiona .... wiec czy nie lepiej jest jesli kobieta podda sie aborcji legalnie ja jasno okreslonych warunkach i przede wszystkim w warunkach ktore nie beda zagrazaly jej zyciu i zdrowiu czy lepiej jest udawac ze jest ok i problemu nie ma ?
------------------
Die Krupps - To The Hilt
Dodano: 2006-11-13 20:08
Polskie prawo reguluje już przypadki aborcji gdy ciąża zagraża zdrowiu czy życiu matki, oraz gdy jest wynikiem gwałtu. Do takiej aborcji nic nie mam.
Ale każda inna jest NIEDOPUSZCZALNA!!
I to jest moje zdanie.
Dodano: 2006-11-13 20:14
Kto Ci powiedział, że gumka to zło i zwyrodnienie
hehe może najpierw Ty powinieneś się doedukować
a później pisać o aborcji
Pokaż mi fragment mojej wypowiedzi gdzie napisałem, że kobieta nie ma prawa do decydowaniu o aborcji ?? nie ma takiego, ja tylko mówie ze lepiej pomyśleć i się zabezpiczeyć niż póżniej usówać ciąże,. Czemu ludzie tak łatwo podejmują decyzje o życiu innych...
myślisz, że aborcja to ostateczność ?? mylisz się, kiedy aborcja będzie legalna stanie się jednym z wielu środków antykoncepcyjnych... ludzie zaczną olewać inne metody bo stwierdzą, że przecież zawsze można usunąć -> to nie jest złe, bo przecież jest legalne. Naród polski jest zbyt głupi na aborcje !!!!!
Dodano: 2006-11-13 20:17
| noone81 napisał(a): |
| Polskie prawo reguluje już przypadki aborcji gdy ciąża zagraża zdrowiu czy życiu matki, oraz gdy jest wynikiem gwałtu. Do takiej aborcji nic nie mam. |
niestety to tylko teoria w a rzeczywistości to tak pięknie nie wygląda; jako pracownik socjalny, ćwierć pielęgniarka i prawie pedagog widziałam różne rzeczy, różne sytuacje i ludzi, którzy myśleli, że przepisy prawne są po ich stronie a okazywało się, że jest inaczej - nie tylko w kwestii aborcji.
między fiordami a fieldami
Dodano: 2006-11-13 20:40
| Cytat: |
| Kto Ci powiedział, że gumka to zło i zwyrodnienie |
Widze, ze nie slyszales o najnowszych pomyslach gosci z pisuaru i czegos tam jeszcze :wink:
noone --> pozwolisz, ze bede mial zdanie odmienne od Twego :wink:
----------------
Die Krupps-Shellshocked
Dodano: 2006-11-13 20:41
Echhh Lili
A miało być tak pięknie, miało nie wiać w oczy nam i ociekać szczęściem...
I tak jestem przeciw!!
P.s. Pozwalam Alec :)
Dodano: 2006-11-13 20:46
Happysad
... ostatnio byli we Wrześni super koncert był
hehe <- troche nie na temat ale cóż
life is brutal
Dodano: 2006-11-13 21:11
Aborcja powinna być jak najbardziej legalna i dopuszczalna we wszystkich przypadkach, bo potem to nie państwo bedzie sie w razie czego męczyć, a osoby bardziej zainteresowane. To przyszli "rodzice" powinni decydować czy chcą dziecko czy nie a jak nei to lecimy ze skrobaniem...
We must...
Dodano: 2006-11-13 21:34
nie mogę czytać tego tematu, bo dostaję kurwicy........ :evil:
Dodano: 2006-11-13 21:41
Jeżeli ktoś nie chce tego dziecka to lepiej bedzie nawet dla niego ze zostenie usunięte. Po co ma być nie kochane i tylko cierpiec w życiu? Oczywiście zdarzają sie przypadki, ze po narodzinach następuje nagła zmiana i wielka miłość macierzyńska...Ale jakoś to do mnie nie przemawia...W tym momencie swojego życia zdecydowałabym się na aborcję. Ale najpierw porzadnie bym sie zabezpieczyła!!! Bo idiotyzmem jak dla mnie jest uprawianie seksu bez zabezpieczenia. Świadczy to o braku odpowiedzialności...
...pójść na wrzosowisko i zapomnieć wszystko...
Dodano: 2006-11-13 21:59
| Khamill napisał(a): |
| Jeśli ktoś ma wątpliwości co do aborcji to niech sobie obejrzy film pt. "Niemy krzyk". Wcześniej twierdziłem, że aborcja powinna być legalna... teraz jednak wiem, że lepiej jak ktoś urodzi to dziecko i odda je do rodziny zastępczej albo do adpocji, a nie ja zabija... |
Boże co za BZDURNY ARGUMENT!!!!!!!!!!!! Dawno mnie czyjakolwiek impertynancja i ignorancja w tym temacie tak nie poruszyła. Czy zdajesz sobie sprawę, kto nakręcił NIEMY KRZYK?
Film ten powstał w połowie lat osiemdziesiątych, nakręcili go aktywiści amerykańskiego pro-life. Zadaniem filmu było oczywiscie odstraszeniue kobiet, które trafiały do centrum kryzysowego pro-life. Film był pokazywany w telewizji, w kościołach, wszędzie- "aborcja z punktu widzenia ofiary". Jak cholera. No i ta sugestywność! Słowa, które pojawiają się w materiale: "dziecko rozrywane na strzępy, przez instrument aborcjonisty", "rytm serca dynamicznie wzrasta", "dziecko zaczyna sie gwałtownie bronic", "umyka do lewego rogu", etc.
W naszym kraju film pokazywany był w parafiach, na lekcjach religii dla dzieci klas VII i VIII (obecne 1 i 2 gimnazjum)- pokazy kończyły sie atakami histerii.
Ale nie oszukujmy się, Niemy Krzyk to nie dokument, a raczej "dokument". Tak jak w polsce w VIII wieku istniała największa na świecie kancelaria fałszerska u cystersów pod poznaniem, tak praktyki fałszerskie mają się do dziś. I nie jest to nic nadzwyczajnego.
Moje argumenty:
* w 1985 roku amerykańska organizacja Planned Parenthood (Planowane Rodzicielstwo) poprosiła o zespół specjalistów (6 lekarzy- 3 prof. ginekologii i neurologii), o przeanalizowanie jakości treści naukowych w tym filmie. Jako odpowiedź pojawia się artykuł "Nieścisłości medyczne w 'Niemym krzyku'", publikacja oparta jest na 5 podstawowych przekłamaniach filmu.
1. Nieprawdziwe jest twierdzenie, ze 12stotygodniowy płód odczuwa ból- na tym etapie rozwoju mózg składa się ze szczątkowego wzgórza i rdzenia kręgowego, a większosć komórek jeszcze się nie rozwinęła. BEZ KORY MÓZGOWEJ NIE MOŻNA OTRZYMYWAĆ BODŹCÓW BÓLOWYCH.
2. Nie jest orawdą, że 12stotygodniowy płód wykonuje świadome ruchy- tutaj- uciekając przed narzędziami chirurgicznycznymi. Na tym etapie możliwe są tylko odruchy ruchowe- takie jak u organizmów jednokomórkowych- bez udziały świadomości i cierpienia. Zabieg umyślnie sfilmowano w zwolnionym tempie, aby nie dać wrażenia nadaktywności płodu.
3. Twierdzenie, ze echografia pokazuje otwarte usta płodu jest co najmniej wątpliwej jakości. Na obrazie przekazywanym za pomocą ultradźwieków nie da sie bez żadnych watpliwości zidentyfikować ust
4. Teza, ze 12stotygodniowy płód wydaje niemy krzyk jest co najmniej śmieszne. Jak cos co nie ma powietrza w drogach oddechowych ma wydać dźwięk?! Ten zarzut tyczy sie też stwierdzenia, ze płód jest osobą taką jak my wszyscy. Przepraszam, ale ja nie posiadam zawiązki organów i nie jest zdolny do życia poza organizmem matki, ani TYM BARDZIEJ do świadomego myślenia- w punktu widzenia medycyny PŁÓD nie jest DZIECKIEM, lecz organem we wczesnej fazie rozwoju, który potencjalnie może stać się dzieckiem.
5. Ostatnim nadużyciem jest sam przebieg filmowanego zabiegu: przy 12stotygodniowej ciązy nie użwa się "instrumentów zgniatających", lecz wykonuje się metodę próżniową.
Ale Khamill wiem co czułeś pisząc tego posta- siła niemego krzyku nie polega na przekłamaniach, a na mocy szantażu morlanegp, odwoływania się do silnych emocji, lęku i poczucia winy. Ale nie zapominajmy, ze jest to retoryka Tertulianowska- powołuje się na skojarzenia z napademm zbrodnią, namaiwa nas do przyjęcia "punktu widzenia ofiary". Każą nam wyobrażać sobie, ze jestesmy małym bezbronnym płodem. . Co w efekcie narusza nasz podstawowe poczucie bezpieczeństwa odbiorcy, uruchamia pokłady lęku- przed śmiercią, zranieniem, opuszczeniem przez matkę i rozpadem świata
Trudnmo przyjąć argumenty racjonalne. Żeby przyjać to do wiadomości należy przestać się bać, a wątpie by udało się to wspomnianym przeze mnie gimnazjalistom, którym pokazuje się "straszną prawdę o aborcji".
a Powiedz mi drogi Khamillu, co w niemym krzyku jest powiedziane o kobiecie? Bo analizując retoryke "obrońców życia" tracimy ją totalnie z oczu! Ha.. czy kobieta w ogóle liczy się w oczach pro-life? Bo mi to wygląda troche na chodzący inkubator. Nie liczy sie ani jej wola, ani sytuacja życiowa, ani to co stanie sie z dziecmi, które juz ma, jeśli zdecyuje sie urodzić kolejne, nie liczy sie jej przerażenie, poczucie osamtotnienia. MA URODZIĆ. Bo póki co stanowi ona dla płodu powazne zagrozenie., bo wiadomo, że to i tak niezaleznie od onowiązującego prawa- podejmie decyzję. DLatego należy sprawic by poczula sie "Matką". W płodzie, któego uważa za intruza ma zobaczyc dziecko, niech uwierzy, ze nie ma prawa decydować.. pokazmy jej Niemy Krzyk.
Żeby udowodnić jak bardzo bzdurne jest "pro-life" i Niemy Krzyk powiem tylko, że za restrykcyjnym prawem antyaborcyjnym opowiadają się partie, które są także za karą śmierci. W prawicowym boju o "życie" wszelkie chwyty są dozwolone. W stanach Zjedonoczonych przeciwnicy prawa do aborcji mają na swoim koncie: 7 zamordowanych lekarzy i 17 nieudanych prób, 40 zamachów bombowych na kliniki aborcyjne, 163 podpalenia, 115 brutalnych pobić, 882 akty wandalizmu, 3 porawania, 60 włamań, 8246 telefonów i listów z pogróżkami, 524 fałszywe alarmy bombowe i 672 blokady, których celem było unimożliwenie kobietom skorzystania z prawa do aborcji. Licznik bije dalej...
jesli szukasz potwierdzenia tych danych, polecam zajrzeć do:
Agnieszka Graff "Swiat bez kobiet"
Jacek Hołówka "Etyka w działaniu"
B Friedan "Abortion: a Woman's Civil Right" ; "It Changed My Life. Writings on the Women's Movement"
Kinga Dunin "Dwa tysiące na skrobankę"
J.Jarvis Thomson roz. Obrona sztucznego poronienia w: Nikt nie rodzi się kobietą
A wolicka "'Neutrum' w sprawie kobiet"
Statystyki National Abortion Federation (1977-2000)
POZDRAWIAM.
Dodano: 2006-11-13 22:19
http://www.hli.org.pl/pl/obr_zycia/aborcja/ab6.jpg
http://www.hli.org.pl/pl/obr_zycia/aborcja/ab7.jpg
bardzo lubię dyskusje przy użyciu zarówno naukowych argumentów, jak i uczuć, bo bez jednego i drugiego nie da się ciekawie dyskutować........
ale jak mi ktoś kurwa powie, że na tych zdjęciach jest (był) niewykształcony płód, który nie czuje bólu, itd., to się chyba załamię psychicznie.......
Dodano: 2006-11-13 22:29
Echhh Żoncia...
Do mnie to przemawia jak cholera! Ale Kitek ma swoje zdanie i ma do tego prawo, jak zresztą każdy.
Dodano: 2006-11-13 22:42
Schwei- szczerze? Nie wiem co jest na tym zdjęciu- dla mnie równie dobrze może to być model z plasteliny. Chcę jakieś dane, dane, argumenty, informacje, linki, odnośniki, cokolwiek. Ja też jestem obrończynią, ale obrończynią prawdy.
Dodano: 2006-11-13 23:04
no to masz link, Koteczku :) i na tych zdjęciach jest prawie całkowicie wykształcone dziecko ... nie wiem, jaki może być inny, bardziej konkretny argument :?
Żonka - no do mnie też to trafia, i to jak!
ale z całym szacunkiem dla innych poglądów, każdy ma swój mózg, swoje sumienie, itp.
Dodano: 2006-11-13 23:13
A czy to jest ważne kto wydał film ?? ważne jest o czym mówi... i wg. mnie nie liczy się to, że jest sztuczny, ale przekazuje coś co jest istotne...
Schwei -> możesz się już załamać bo z tego co widze to tu jest dużo takich :) co są zdolni tak stwierdzić
no ale to ich sprawa