Dodano: 2007-12-10 11:26
Dobre :D
Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!
Dodano: 2007-12-10 15:57
Vox FM Białystok nadawało zbyt mało programów realizujących charakter społeczno-religijny stacji.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: no comments... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dodano: 2007-12-10 16:18
No na szczecie bedzie zlikwidowana.
Life is complex: it has both real and imaginary components
Dodano: 2007-12-10 16:43
Szanowni członkowie Krajowej Rady chyba się rydzyków najedli (za dużo) 
Dodano: 2007-12-10 17:39
Już przejadły mi się te rydzyki. A z czasem problem rozwiąże się sam - cytując: "ponad 70 proc. odbiorców Radia Maryja stanowią osoby w wieku ponad 55 lat". Nie ma się co denerwować
Inną kwestią jest istnienie KRRiTV w obecnym kształcie, a prawo wolności słowa.
... myślę nad problemem tym, czy można być bez duszy złym ...
Dodano: 2007-12-10 18:42
| Narea napisał(a): |
| Vox FM Białystok nadawało zbyt mało programów realizujących charakter społeczno-religijny stacji.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: no comments... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: |
Co no comments? Chyba nie rozumiesz o co tu chodzi. Powinnas sie cieszyc, ze to radio dostalo zjeby. Radio Vox FM, jak wynika z zapisu koncesyjnego, jest radiem nalezacym do archidiecezji bialostockiej, krotko mowiac:jest radiem koscielnym. A szerzej: radiem realizujacym jakies tam wartosci spoleczne (takie prawo maja nie tylko radia katolickie-i to nie zasluga kosciola ale zapisow ktore zalatwili postkomunisci, wtedy jak to wyszlo pisalem magisterke na wydziale prawa prasowego). Radio Vox zatem musi sie z tego wywiazywac. Jesli dane radio zadeklaruje, ze bedie realizowac jakies tam wartosci, to latwiej zdobywa koncesje. Tutaj mamy radio koscielne, ktore ma ulatwienia w koncesji bo deklaruje realizowanie jakis wartosci spolecznych, po czym jak juz dostaje koncesje to zaczyna jechac komercyjnie jak normalne radio. Czyli nie wywiazuje sie z zapisow koncesyjnych, a kosi szmal za komerche. Teraz sobie wyobraz: masz komercyjne radio, starasz sie, walczysz o koncesje- obok koscielne radio dostaje ja latwie po czym zamiast puszczac audycje koscielne zaczyna ci robic konkurencje. Podwojna strata dla ciebie.
A to juz jest zalamka:
"Według Rady w badanym okresie w RMF FM udział audycji publicystycznych w ogólnym czasie nadawania był dwukrotnie niższy od wymaganego, audycji literackich – czternastokrotnie, a edukacyjno-poradnikowych i rozrywkowych – 10-krotnie. W Radiu Zet zbyt niski był udział programów publicystycznych i rozrywkowych –dziesięciokrotnie. " Czyli cos jakby poziom MTV :)
To wskazuje ze radio wychowuje pokolenia kretynow-puszcza sie tylko 10 minutowe wiadomosci i kupe oglupiajacej tandetnej popowej muzy. Tymczasem radia sa zobowiazane tez do ww tresci, czyli publicystyki, literatury, kultury itd itd- sa to tzw "elementy obligatoryjne".
Krajowej niedorajdy (KRRiTV) niestety raczej nie zlikwiduja, bo taki twor istnieje w innych panstwach (Francja, nawet USA- "Federalna Komisja do Spraw Komunikowania Masowego" ).
W Polsce jest tak ze KRRiTV odzwierciedla aktualny uklad sil politycznych, co sprzyja upolitycznieniu mediow - teraz to bedzie PO i PSL. Kto tam nie wygra, dostaje media w Polsce, co jest glupie, ale taki przyjelismy model, konkretnie jest to model francuzki.
W Niemczech jest to jeszcze bardziej popieprzone, bo tam takie sprawy leca na poziomie landow i sa rozne rozwiazania. Co ciekawe, w Niemczech to sie oficjalnie nazywa systemem cenzury (Zensur) i nie budzi negatywnych skojarzen, he he... Tak samo jak istniejacy w Niemczech indeks zakazanych filmow ,ksiazek, gier komp itp (Indizierung). Na indeks trafiaja tez plyty z muzyka, za teksty, za okladki itd (np nazistowskie, black metalowe, rap, czasem punkowe). Jak kogos interesuje (zwlaszcza fanow metalu), artykul jest tutaj:
http://www.thrashcan.net/thrashcan/front/zensurspe.html
Cieszmy sie nasza wzgledna wolnoscia i smiejmy z Niemcow, bo u nich teraz w landtagu Brandenburgii byla propozycja, zeby zakazac noszenia ciuchow firmy Thor Steinar, szczegolnie lubianej przez skinheadow. Co jest juz kompletnie chorym przejawem totalitaryzmu, bo dotad to byla indywidualna sprawa kazdego z nas, jakie ciuchy nosi i nie decydowal o tym zaden polityk.
pozdro
Dodano: 2007-12-10 19:35
mój drogi Ruczajku... ja po prostu nie mogłam zrozumieć, czego "za mało" nadawali. nie wiem, może nie te ustępy z Ewangelii? za mało kazań? a może po prostu treści odbiegały nieco od treści podawanych przez radjo Jedyne? mniej jechali po innych ludziach...? ot, taka jestem niedoinformowana... :wink:
:) Dodano: 2007-12-10 19:46
Radia słucham ino w pracy , gdyż moja mp-troja troche sie zepsuła i czekam na kolejna:) co do samego tematu to straszny chłam jest tam promowany niezaleznie od stacji,opłacanie abonamentu jest bezsensowne w takim wypadku i nikt do tego nie powinien zmuszać rozwijając wątek tak dodam:)
...and music? Well, it's just entertainment folks.
Dodano: 2007-12-10 21:12
| Narea napisał(a): |
| mój drogi Ruczajku... ja po prostu nie mogłam zrozumieć, czego "za mało" nadawali. nie wiem, może nie te ustępy z Ewangelii? za mało kazań? a może po prostu treści odbiegały nieco od treści podawanych przez radjo Jedyne? mniej jechali po innych ludziach...? ot, taka jestem niedoinformowana... :wink: |
Pewnie mialo byc 30 procent audycji religijnych, a ci zapodali 20 procent... nie wiem.. strzelam. Dzisiaj udzial audycji w czasie antenowym mozna zbadac, sa specjalne wykresy.
Wiem, ze katolickie radia strasznie sie musza gimnastykowac zeby puscic wspolczesna muzyke rozrywkowa, jak idzie Tina Turner (do mlodszych forumowiczow: taka kiedys popularna czarnoskora piosenkarka w czasach naszej mlodosci:D ) to podobno sukces, ze dyrekcja koscielna przepuscila.
Ale to prawda: dzisiaj radio zapodaje glownie syf. To dziala prosto: zeby reklamy trafily do jak najwiekszego targetu (grupy docelowej), to musza isc razem z muza ktora schlebia jak najwiekszej liczbie sluchaczy. A ze wiekszosc slucha chłamu, to i tez to jest w radiu.
Kiedys nawet zapuscilem sobie w samochodzie radio maryja: bez obaw, tylko dlatego ze przeszukujac fale trafilem na czytanie ksiazki, czytali rozdzial z Rodziewiczowny. Dopiero po audycji dowiedzialem sie ze to maryja :D
Dodano: 2007-12-11 03:39
Zgodzę się z Ruczajem, że stacje komercyjne nadają straszną papkę. Radia nie słucham z prostej przyczyny - nie wytrzymuję właśnie tej siekaniny, paplaniny i muzyki. Wystarczy mi, jeśli się załapię np. będąc w trasie (często kursuję między Gdańskiem a Lublinem), i mam aż nadmiar. Raz udało mi się trafić chyba w Radiu Zet fajny program o II wojnie (chyba nawet Wołoszańskiego?), gdzieś o 3 nad ranem. Poza tym - kompletne dno. I na wszystkich stacjach to samo. Mam tu na myśli te najpopularniejsze, Zet, RMFFM itp., innych raczej nie znam. Zresztą, z TV jest to samo - naszych komercyjnych TVN-nopodobnych stacji nie trawię, właśnie ze względu na tę papkę dla pustaków.
Dodano: 2007-12-11 07:34
| Alpha-Sco napisał(a): |
| Radia nie słucham z prostej przyczyny - nie wytrzymuję właśnie tej siekaniny, paplaniny i muzyki. Mam tu na myśli te najpopularniejsze, Zet, RMFFM itp Raz udało mi się trafić chyba w Radiu Zet fajny program |
Również nie słucham tych wyżej wspomnianych stacji. Chyba rzadko trafiają się tam dobre audycje "perełki". Trudno się nie zgodzić, że te stacje dla mas serwują miernotę, zwłaszcza jeśli chodzi o muzykę.
Co do audycji mam jedną upatrzoną łże-elitarną stację i zazwyczaj tego słucham 8) Natomiast jeśli chodzi o muzykę, to polegam wyłącznie na radiach internetowych, a tutaj jest z czego wybierać.
... myślę nad problemem tym, czy można być bez duszy złym ...
Dodano: 2007-12-11 12:20
Cóż, a ja niejako jestem wystawiona na działanie komercyjnych stacji radiowych w pracy. :? No ale 8 godzin mimo wszystko da się przeżyć. Odtruwam się w domu. 8)
I prefer to remain silent
Dodano: 2007-12-11 12:22
no i tu macie rację - w radiu nie ma nic ciekawego, ba wartościowego dla słuchaczy a jeśli się już cos znajdzie - audycji mozna posłuchać o 3 rano... jednak dziś muszę zamieścić w tym temacie pochwałę dla trójeczki - wielkie dzięki za akademię muzyki z zeszłego tygodnia i "katowanie" ludzi boskimi dźwiękami Zeppelinów. brawo(:
Dodano: 2007-12-11 16:43
a to już raczej zależy co słuchacz uzna za wartościowe...
Dodano: 2007-12-19 11:48
To radio nie łamie koncesji, ono łamie umysły :twisted: :twisted:
Dum Deus calculat, mundus fit.
Dodano: 2007-12-19 14:57
| Woland napisał(a): |
| To radio nie łamie koncesji, ono łamie umysły :twisted: :twisted: |
Hihi, zgadza się :>