Opinia KRRiT. Strona: 1

Opinia KRRiT Dodano: 2007-12-10 11:24

Nowy, zabawny nius: NIUS :twisted:

Dodano: 2007-12-10 11:26

Dobre :D

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2007-12-10 15:57

Vox FM Białystok nadawało zbyt mało programów realizujących charakter społeczno-religijny stacji.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: no comments... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dodano: 2007-12-10 16:18

No na szczecie bedzie zlikwidowana.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2007-12-10 16:43

Szanowni członkowie Krajowej Rady chyba się rydzyków najedli (za dużo)

Dodano: 2007-12-10 17:39

Już przejadły mi się te rydzyki. A z czasem problem rozwiąże się sam - cytując: "ponad 70 proc. odbiorców Radia Maryja stanowią osoby w wieku ponad 55 lat". Nie ma się co denerwować
Inną kwestią jest istnienie KRRiTV w obecnym kształcie, a prawo wolności słowa.

... myślę nad problemem tym, czy można być bez duszy złym ...

Dodano: 2007-12-10 18:42

Narea napisał(a):
Vox FM Białystok nadawało zbyt mało programów realizujących charakter społeczno-religijny stacji.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: no comments... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Co no comments? Chyba nie rozumiesz o co tu chodzi. Powinnas sie cieszyc, ze to radio dostalo zjeby. Radio Vox FM, jak wynika z zapisu koncesyjnego, jest radiem nalezacym do archidiecezji bialostockiej, krotko mowiac:jest radiem koscielnym. A szerzej: radiem realizujacym jakies tam wartosci spoleczne (takie prawo maja nie tylko radia katolickie-i to nie zasluga kosciola ale zapisow ktore zalatwili postkomunisci, wtedy jak to wyszlo pisalem magisterke na wydziale prawa prasowego). Radio Vox zatem musi sie z tego wywiazywac. Jesli dane radio zadeklaruje, ze bedie realizowac jakies tam wartosci, to latwiej zdobywa koncesje. Tutaj mamy radio koscielne, ktore ma ulatwienia w koncesji bo deklaruje realizowanie jakis wartosci spolecznych, po czym jak juz dostaje koncesje to zaczyna jechac komercyjnie jak normalne radio. Czyli nie wywiazuje sie z zapisow koncesyjnych, a kosi szmal za komerche. Teraz sobie wyobraz: masz komercyjne radio, starasz sie, walczysz o koncesje- obok koscielne radio dostaje ja latwie po czym zamiast puszczac audycje koscielne zaczyna ci robic konkurencje. Podwojna strata dla ciebie.
A to juz jest zalamka:
"Według Rady w badanym okresie w RMF FM udział audycji publicystycznych w ogólnym czasie nadawania był dwukrotnie niższy od wymaganego, audycji literackich – czternastokrotnie, a edukacyjno-poradnikowych i rozrywkowych – 10-krotnie. W Radiu Zet zbyt niski był udział programów publicystycznych i rozrywkowych –dziesięciokrotnie. " Czyli cos jakby poziom MTV :)
To wskazuje ze radio wychowuje pokolenia kretynow-puszcza sie tylko 10 minutowe wiadomosci i kupe oglupiajacej tandetnej popowej muzy. Tymczasem radia sa zobowiazane tez do ww tresci, czyli publicystyki, literatury, kultury itd itd- sa to tzw "elementy obligatoryjne".

Krajowej niedorajdy (KRRiTV) niestety raczej nie zlikwiduja, bo taki twor istnieje w innych panstwach (Francja, nawet USA- "Federalna Komisja do Spraw Komunikowania Masowego" ).
W Polsce jest tak ze KRRiTV odzwierciedla aktualny uklad sil politycznych, co sprzyja upolitycznieniu mediow - teraz to bedzie PO i PSL. Kto tam nie wygra, dostaje media w Polsce, co jest glupie, ale taki przyjelismy model, konkretnie jest to model francuzki.
W Niemczech jest to jeszcze bardziej popieprzone, bo tam takie sprawy leca na poziomie landow i sa rozne rozwiazania. Co ciekawe, w Niemczech to sie oficjalnie nazywa systemem cenzury (Zensur) i nie budzi negatywnych skojarzen, he he... Tak samo jak istniejacy w Niemczech indeks zakazanych filmow ,ksiazek, gier komp itp (Indizierung). Na indeks trafiaja tez plyty z muzyka, za teksty, za okladki itd (np nazistowskie, black metalowe, rap, czasem punkowe). Jak kogos interesuje (zwlaszcza fanow metalu), artykul jest tutaj:
http://www.thrashcan.net/thrashcan/front/zensurspe.html
Cieszmy sie nasza wzgledna wolnoscia i smiejmy z Niemcow, bo u nich teraz w landtagu Brandenburgii byla propozycja, zeby zakazac noszenia ciuchow firmy Thor Steinar, szczegolnie lubianej przez skinheadow. Co jest juz kompletnie chorym przejawem totalitaryzmu, bo dotad to byla indywidualna sprawa kazdego z nas, jakie ciuchy nosi i nie decydowal o tym zaden polityk.

pozdro

Dodano: 2007-12-10 18:55

a mnie to tam wszystko jebie bo radia nie słucham 8)

Dodano: 2007-12-10 19:35

mój drogi Ruczajku... ja po prostu nie mogłam zrozumieć, czego "za mało" nadawali. nie wiem, może nie te ustępy z Ewangelii? za mało kazań? a może po prostu treści odbiegały nieco od treści podawanych przez radjo Jedyne? mniej jechali po innych ludziach...? ot, taka jestem niedoinformowana... :wink:

:) Dodano: 2007-12-10 19:46

Radia słucham ino w pracy , gdyż moja mp-troja troche sie zepsuła i czekam na kolejna:) co do samego tematu to straszny chłam jest tam promowany niezaleznie od stacji,opłacanie abonamentu jest bezsensowne w takim wypadku i nikt do tego nie powinien zmuszać rozwijając wątek tak dodam:)

...and music? Well, it's just entertainment folks.

Dodano: 2007-12-10 21:12

Narea napisał(a):
mój drogi Ruczajku... ja po prostu nie mogłam zrozumieć, czego "za mało" nadawali. nie wiem, może nie te ustępy z Ewangelii? za mało kazań? a może po prostu treści odbiegały nieco od treści podawanych przez radjo Jedyne? mniej jechali po innych ludziach...? ot, taka jestem niedoinformowana... :wink:

Pewnie mialo byc 30 procent audycji religijnych, a ci zapodali 20 procent... nie wiem.. strzelam. Dzisiaj udzial audycji w czasie antenowym mozna zbadac, sa specjalne wykresy.
Wiem, ze katolickie radia strasznie sie musza gimnastykowac zeby puscic wspolczesna muzyke rozrywkowa, jak idzie Tina Turner (do mlodszych forumowiczow: taka kiedys popularna czarnoskora piosenkarka w czasach naszej mlodosci:D ) to podobno sukces, ze dyrekcja koscielna przepuscila.

Ale to prawda: dzisiaj radio zapodaje glownie syf. To dziala prosto: zeby reklamy trafily do jak najwiekszego targetu (grupy docelowej), to musza isc razem z muza ktora schlebia jak najwiekszej liczbie sluchaczy. A ze wiekszosc slucha chłamu, to i tez to jest w radiu.
Kiedys nawet zapuscilem sobie w samochodzie radio maryja: bez obaw, tylko dlatego ze przeszukujac fale trafilem na czytanie ksiazki, czytali rozdzial z Rodziewiczowny. Dopiero po audycji dowiedzialem sie ze to maryja :D

Dodano: 2007-12-11 03:39

Zgodzę się z Ruczajem, że stacje komercyjne nadają straszną papkę. Radia nie słucham z prostej przyczyny - nie wytrzymuję właśnie tej siekaniny, paplaniny i muzyki. Wystarczy mi, jeśli się załapię np. będąc w trasie (często kursuję między Gdańskiem a Lublinem), i mam aż nadmiar. Raz udało mi się trafić chyba w Radiu Zet fajny program o II wojnie (chyba nawet Wołoszańskiego?), gdzieś o 3 nad ranem. Poza tym - kompletne dno. I na wszystkich stacjach to samo. Mam tu na myśli te najpopularniejsze, Zet, RMFFM itp., innych raczej nie znam. Zresztą, z TV jest to samo - naszych komercyjnych TVN-nopodobnych stacji nie trawię, właśnie ze względu na tę papkę dla pustaków.

Dodano: 2007-12-11 07:34

Alpha-Sco napisał(a):
Radia nie słucham z prostej przyczyny - nie wytrzymuję właśnie tej siekaniny, paplaniny i muzyki. Mam tu na myśli te najpopularniejsze, Zet, RMFFM itp Raz udało mi się trafić chyba w Radiu Zet fajny program

Również nie słucham tych wyżej wspomnianych stacji. Chyba rzadko trafiają się tam dobre audycje "perełki". Trudno się nie zgodzić, że te stacje dla mas serwują miernotę, zwłaszcza jeśli chodzi o muzykę.

Co do audycji mam jedną upatrzoną łże-elitarną stację i zazwyczaj tego słucham 8) Natomiast jeśli chodzi o muzykę, to polegam wyłącznie na radiach internetowych, a tutaj jest z czego wybierać.

... myślę nad problemem tym, czy można być bez duszy złym ...

Dodano: 2007-12-11 12:20

Cóż, a ja niejako jestem wystawiona na działanie komercyjnych stacji radiowych w pracy. :? No ale 8 godzin mimo wszystko da się przeżyć. Odtruwam się w domu. 8)

I prefer to remain silent

Dodano: 2007-12-11 12:22

no i tu macie rację - w radiu nie ma nic ciekawego, ba wartościowego dla słuchaczy a jeśli się już cos znajdzie - audycji mozna posłuchać o 3 rano... jednak dziś muszę zamieścić w tym temacie pochwałę dla trójeczki - wielkie dzięki za akademię muzyki z zeszłego tygodnia i "katowanie" ludzi boskimi dźwiękami Zeppelinów. brawo(:

Dodano: 2007-12-11 16:43

a to już raczej zależy co słuchacz uzna za wartościowe...

Dodano: 2007-12-19 11:48

To radio nie łamie koncesji, ono łamie umysły :twisted: :twisted:

Dum Deus calculat, mundus fit.

Dodano: 2007-12-19 14:57

Woland napisał(a):
To radio nie łamie koncesji, ono łamie umysły :twisted: :twisted:

Hihi, zgadza się :>

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło