Zeitgeist Dodano: 2007-11-12 13:13
Dla jednych czysta manipulacja, dla innych powód pogłówkowania. Co sądzicie o "faktach" w filmie? Mnie się bardzo podobało, że ktoś w pierwszej części filmu w przejrzysty sposób przedstawił znany mi pogląd o religii chrześcijańskiej.
Co Wy na to?
[url]http://video.google.pl/videoplay?docid=-5870901554543719947&q=Zeitgeist&total=1873&start=0&num=10&so=0&type=search&
lindex=1[/url]
Pozdrawiam
www.hess.xt.pl -nadal dziecię nocy
Dodano: 2007-11-12 20:18
Dlamnie ten film jest taka sama manipulacja jaka proboje przedstawic, Ogolnie malo sensu i modny ostatnio atak na kosciol (glownie Chrzescijanski)
Dodano: 2007-11-12 22:46
więc tak... widziałem ten film jakiś czas temu i mam co do niego mieszane odczucia...
O religii chrześcijańskiej, z tym podobieństwem do religii staroegipskiej słyszałem już jakiś czas temu ale z braku czasu nie zgłębiłem się w to. Ten film ukazuje te elementy podobne. Ale jednak jak się zastanowimy to każda religia okazuje podobna: wiele religii zapewnia raj po śmierci, głosi wszechmogącego boga/bogów, ma jakiś "bohaterów historycznych", dzieło literackie/artystyczne którym próbuje potwierdzać swoją prawdziwość.... podobieństw jest wiele a ich interpretacja zależy od punktu widzenia. Chce się powiedzieć: ile osób tyle opinii.
Atak na wtc: od początku mi nie pasował bo się chyba za dużo naoglądałem "planowanych eksplozji" i wyburzeń przez zawalenie do środka. Wg praw fizyki to nie mogło się tak zapaść od takich uszkodzeń jak samolot. A usa jest zdolne do wielu rzeczy tylko po to aby osiągnąć cele, każdy powód do zarobienia zdaje się dobry
ostania część z ludźmi którzy odpowiadają za kasę to żart imho. Tak, każdy dolar ma ileś tam długu i już nie mają pokrycia w złocie jak miało to miejsce kiedyś ale nie przesadzajmy......
Generalnie to ten film poprzez manipulacje obecnymi sposobami manipulacji próbuje manipulować widzem :twisted:
do wszystkiego trzeba podchodzić z rozsądkiem i dystansem.
Dodano: 2007-11-12 23:30
ja jako antykatolik żyjący w naszym państwie wyznaniowym cieszę się akurat z każdego ataku na kk, a ten jest do tego sensowny
ale do rzeczy: każdy kto miał jakiś kontakt z tą religią zauważył zapewne, że miejsca i postacie to czysta symbolika, ale nie zagłębiałem się tak bardzo w temat jak autorzy filmu. Pierwsze co to sprawdziłem Dionizosa bo najbardziej jego historia z filmu wydawała mi się wyssana z palca, ale tylko do kilku rzeczy nie mogłem się dokopać w necie, a odcięty jestem teraz od literatury właściwej tematowi.
Wiele kwestii wydaje się być wielce prawdopodobnych, ale na pewno są też takie które brzmią podejrzanie. Jakkolwiek skąd u Was tak nagłe wyroki że to wszystko manipulacja? Do jakich źródeł masz dojścia OskareQ by móc to stwierdzić? chyba nie jesteś zamachowcem z 11-IX, prawda? :D
www.hess.xt.pl -nadal dziecię nocy
Dodano: 2008-04-21 17:02
Panie. jasne ze istota zadnej religii nie jest liczba apostolow. ale chodzi o to ze wiara traci swoja wiarygodnosc w swietle innych faktow i ukazanej mistyfikacji. moze to zbyt mocne slowo ale zdecydowanie nie mozna pominac decydujacemu wplywowi religii egipsiej na pozniejsze religie.
co do WTC trudna i kontrowersyjna sprawa, nie chce si ewypowiadac bo nie jestem w stanie ulozyc tego w calosc.
czesc 3 jest najbardziej kontrowersyjna, nei zgadzam sie z nia. ale to pokazuje jak rozne zrodla sa. o Morganie czytalem w historii USA jako o czlowieku ktory wyprowadzil usa z kryzysu. tutaj przedstawiony jako zdrajca. mam sprzeczne informacje. zadne zrodlo nie jest bardziej wiarygodne od drugiego
Dodano: 2008-04-21 18:12
dla dobrego czytelnika powiedasz... a ja mysle ze wiara traci na wiarygodnosci gdyz jest oparta na zmyslonej bajce.
a dlaczegoz to einstein mialby tracic wiarygodnosc? kazdy popelnia bledy, ale jego zalozenia mozn audowodnic. natomiast udowadniajac brak logiki w historii pisma swietego udawadnia sie brak logiki calego chrzescijanstwa
Dodano: 2008-04-23 00:40
heh, tyle sie napisales a wszystko to jest totalna bzdura. film przedstawia argumenty jego tworcow. ty dopatrujesz sie manipulacji? wg twoich kryteriow maipulacji kazda informacja jest manipolacja co jest totalnym absurdem.
szkoda komentowac mi wszystkich twoich slepych argumentow bo wysilasz sie nad potege zeby znalesc niedopatrzenia ktore jendoznacznie wskazuja na falszerstwa w kosciele. to nei wina wspolczesnych? to moze nie powinno sie skazywac mordercow skoro skazano juz kaina? jesli ktos ciagnie dalej klamliwa filozofie to jest jej czescia i ja reprezentuje, tak jak papiez. twoje wywody sa wiec bezpodstawne.
rozsmieszasz mnie podwazajac astologie i numerologie. kalendaz jest falszywy bo jest oparty na liczbach wyznaczonych przez starozytnych egipcjan? stary wymiatasz. jest oparty bo tel iczby maj aodniesienie do cyklow astrologicznych i dlatego sie je stosuje. najpierw sprawdz budowe kalendaza i dlaczego ma 12 miesiecy a potem sprawdz kto usestymatyzowal jako pierwszy konstelacje.
Dodano: 2008-04-23 10:47
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM OF IMAGINATION, cialo - LUND/SZWECJA
Zeitgeist to zdecydowanie alternatywna interpretacja wspolczesnych nam problemow spolecznych i sytuacji na swiecie, kwestionuje dotychczasowe "prawdy", zacheca do krytycznej analizy faktow historycznych, i oczywiscie do ewentualnego poglebienia sie w naswietlonych tematach. Nie jest to ani propaganda ani tez manipulacja...autor filmu zacheca do krytyczej analizy przedstawionych tez jak rowniez do dalszych poszukiwan...a przede wszystkim odwoluje sie do najceniejszej wartosci jaka jest milosc.
Zainteresowanych i otwartych na odmienne spojrzenie na chrzescijanstwo zachecam goraco do lektury Geralda Masseya.
Summoned - dziekuje za linka do filmu.
All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”
Dodano: 2008-04-23 14:41
Każdy ma prawo do posiadania własnego zdania i powinniśmy to szanować. Obrazanie kogoś za to, że ma inne poglądy nie świadczy zbyt dobrze o obrazającym. To forum dyskusyjne, prawda? dyskusja to nie jedynie przytakiwanie innym.
Nie oglądałem zbyt dużo, bo za ciekawe to to nie jest. :?
Użytkowniku! Nie bój się używać linku "Zgłoś moderatorowi"! :D
Dodano: 2008-04-23 16:54
Hmm... nie sądziłam,że odnajdę temat "Ducha czasu" właśnie na tym forum, ale bardzo się z tego cieszę...
Co do mojego zdania. Na samym początku muszę powiedzieć, że jestem zdecydowanie antyamerykańską osobą, dlaczego? ... ehh ... długo by pisać...
Co do filmu- podobał mi się... strasznie dużo danych, co prawda baaardzo subiektywnych, ale zawsze to jakieś nowe spojrzenie na przedstawione w tej projekcji problemy:)... i do tego w końcu ktoś przedstawił moje poglądy na temat religii chrześcijańskiej... a to, muszę przyznać, mój ulubiony temat poruszony w filmie... Chrześcijaństwo zostało "ściągnięte" od Egipcjan... i to jest fakt... w końcu historia mówi nam o niewoli egipskiej, jaką przeżyli wcześni chrześcijanie... obcowali więc oni z wierzeniami egipskimi, po czym nieco je zmodyfikowali...
Co do 911 i całej reszty... Już od dawna zastanawiała mnie ilość nieścisłości dotyczących zburzenia WTC... było ich wiele i nie tylko w tym filmie możemy o tym usłyszeć... zgadzam się z tym, że atak był całkowicie sfingowany przez Amerykę... jakoś trzeba było wywołać wojnę... tylko ona jest niezwykłym źródłem dochodów dla państwa, prawda? Swoją drogą, Amerykanie nie pierwszy raz posłużyli się manipulacją = Lusitania... Wietnam... przystąpienie do II wojny światowej... skomentuję to jednym zdaniem... Jeśli Amerykański rząd jest w stanie poświęcić tyle ludzkich istnień dla kasy i rozpoczęcia zupełnie niepotrzebnej wojny w Iraku, zwanej oficjalnie "stabilizacją Iraku", to niczym nie różni się on od Rosjan, którzy przez całą swoją historię poświęcali ludzi dla "dobra" państwa, dopuszczając się tym samym rzezi swoich rodaków!... A pomyśleć, że Ameryka tak skrytykowała Putina za zezwolenie na zatopienie Kurska... a dlaczego? a no tylko po to, aby nikt nie dostał się do tajemnic wojskowych i szpiegowskich, w czego wyniku zginęło 118 marynarzy...
Należy również podkreślić, że z punktu widzenia inżynierii i fizyki nic nie trzymało się kupy... Zwłaszcza atak na pentagon... Przykładem może być absurd taki jak wyparowanie części samolotu, nawet tytanowego silnika, przy czym podano, iż zwłoki pasażerów będzie można zidentyfikować po dociskach palców, jakim cudem?... radzę tu sprawdzić temperaturę parowania tytanu:) Nie wspomnę już o skonfiskowaniu wszystkich taśm z miejsc ataków...
Czasami zastanawiam, się czy Amerykanie celowo nie obniżyli u siebie poziomu szkolnictwa tylko po to, aby móc lepiej sterować tłumem... hehehe... ale to już taki mój prywatny pogląd :twisted:
Co do trzeciej części filmu dotyczącej światowej manipulacji i banków, to trudno mi w to uwierzyć... ale dopuszczam istnienie ziarenka prawdy w tej teorii.. niestety moja wiedza na tematy ekonomiczne jest zbyt mała, aby zająć jednoznaczne stanowisko w tej sprawie.
Podsumowując... moim zdaniem film ma wzbudzać kontrowersje... i widzę, że to robi:)... jest w pewnym stopniu manipulacją... ale co w dzisiejszych czasach nią nie jest? Więc niech pozostanie dobrym tematem do dyskusji... i proszę... podchodźcie do niego z dystansem:)
Dodano: 2008-04-23 18:31
Zeistgeist i jego spojrzenie na ameryka faktycznie jest zdecydowanie inne niz przejawia sie w ksiazkach historycznych. ciezko mi powiedziec na ile ameryka jest zbrodnicza a na ile stara sie ukrywac wlasne tajemnice. zamachy na WTC cos nam uswiadomily, moze byly wywolane celowo. nie dowiemy sie tego, warto jednak zakladac obie teorie poniewaz moze w swietle pozniejszych - przyszlych relacji wyjdzie na jaw prawda lub falsz.
Dlatego moje zdanie na temat filmu jest takie jak moonrose:
film trzeba przyjac do wiadomosci. przyjac do swiadomosci fakty tam zawarte, zestawic to z tym co sami myslimy i czyjemy i zastanowic sie jak to jest stwierdzone w filmie nad prawdami ktore przyjmujemy. chodzi o to zeby nauczyc sie oddzielac prawde od klamstwa. i o tym jest ten film przde wszystkim
Dodano: 2008-04-23 20:07
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM OF IMAGINATION, cialo - LUND/SZWECJA
| Pan napisał(a): |
|
Czy Ty sprawdzilas dane przedstawione w filmie? :) Zachecil Cie do sprawdzania, do krytycznej analizy? :) Bo ja widze wylacznie CALKIEM bezkrytyczna opinie na temat filmu. ![]() |
Tak sprawdzilam, zachecili mnie :twisted:
All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”
Dodano: 2008-04-24 15:24
| moonrose napisał(a): |
|
Co do mojego zdania. Na samym początku muszę powiedzieć, że jestem zdecydowanie antyamerykańską osobą, dlaczego? ... ehh ... długo by pisać... Czasami zastanawiam, się czy Amerykanie celowo nie obniżyli u siebie poziomu szkolnictwa tylko po to, aby móc lepiej sterować tłumem... hehehe... ale to już taki mój prywatny pogląd :twisted: |
He, he widzę, że nie tylko mnie razi głupota amerykanów :?
Jasne, że rząd amerykański robi wszystko aby ogłupić swoje społeczeństwo. Po co? Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się osób myślących samodzielnie, mogących ewentualnie dojść do rzeczy do których rząd by nie chciał.
Politycy doskonale zdają sobie sprawę, że cywilizacja się rozwija, poziom wiedzy społeczeństwa rośnie, a więc muszą w jakiś sposób chronić własne tajemnice.
Ktoś naprawdę genialny musiał wpaść na pomysł aby wykreować modę na głupotę. Dlaczego genialny? Bo pomysł jak najbardziej chwycił.
Dzieci zamiast oglądać filmy edukacyjne oglądają kreskówki, brutalne, pełne przemocy, albo grają w gry które zaburzają ich postrzeganie rzeczywistości. (Rozwalają mnie "atomówki" które każdy problem rozwiązują biciem)
Młodzież natomiast zamiast interesować się historią i polityką prześcigają się kto ma fajniejszy ciuch, kto jest ładniejszy, bardziej cool, kto ma kasę, kto jest bardziej AGRESYWNY! - o zgrozo.
Niestety moda na agresję dotyczy także albo przede wszystkim dziewczyn. Nie tylko w zachowaniu , ale i w ubiorze przez co przypominają tanie dziwki z ubiegłego wieku.
Dzisiejsza młodzież nie wie co znaczą słowa: szacunek, duma, czy honor. W ogóle zauważyłam, że dzisiaj słowa zaczynają mieć inne znaczenie niż kiedyś, ale nie o tym teraz...
Dorośli też nie są wcale lepsi. Zresztą słowo dorośli to nietrafne określenie ponieważ dziś mało jest osób dojrzałych emocjonalnie. Większość ludzi zatrzymuje się w rozwoju emocjonalnym w wieku 13-15 lat. Co prawda nadrabiają później życiowym doświadczeniem, ale i tak zostają...khm, no wiadomo.
A na starość umysł człowieka zaczyna się cofać w rozwoju. U chorych na Alzhaimera widać to w przyspieszonym tempie.
Dla "dorosłych", pracujących ludzi ktoś wymyślił z kolei modę na "szybkie życie", czyli ciągle w biegu, najlepiej po 16 godzin w pracy aby nie mieli czasu myśleć, zastanowić się nad czymkolwiek.
Wiadomo, że pomysł chwycił bo ludziom wmawia się, że muszą zarabiać coraz więcej pieniędzy. A jak na dziecko działają cukierki, tak na dorosłych pieniądze.
Mogą sobie za nie kupić fajne, niepotrzebne zabawki :twisted:
Ludzie wolą myśleć o przyziemnych, zupełnie nie istotnych rzeczach, o kupnie nowego samochodu, czy zrobieniu basenu w ogrodzie niż o tym, że za ich plecami, na podwórku obok buduje się bomby atomowe, które nic nie zostawiłyby z nowego auta i basenu.
I o to niestety chodzi. Rząd woli panować nad ciemną masą myślącą tylko o seksie i pieniądzach, bo tak jest łatwiej. Zauważyły to inne państwa z różnych kontynentów i przejęły "modę" od amerykanów. I rozeszło się prawie na cały świat...
A niektórzy się cieszą jaka to fajna ta Ameryka...
:?
Dodano: 2008-04-24 16:18
:) A już myślałam, że tylko ja uważam propagowanie głupoty za jakąś przykrą groteskę... Całkowicie zgadzam się ze Sphinxią... cała opisana przez nią sytuacja jest przykra, ale niestety prawdziwa... miejmy nadzieję, że ludzie wychwalający Amerykę dokładnie przemyślą swoje poglądy i choć troszkę je zmodyfikują... najlepiej jest przecież kierować bezmyślną masą, owczym pędem, społeczeństwem o niemalże całkowitym upadku moralności i humanizmu...
Ps. Polecam filmy dotyczące religii w USA i systemu opieki zdrowotnej... zatrważające...
Dodano: 2008-04-25 15:13
|
A najczesciej - odwraca sie uwage od siebie. Nie patrzacy na tv mowia "media". Prawicowcy mowia "lewica". Ateisci mowia "ksieza". Spokojni obywatele mowia "rzad". Europejczycy mowia "USA". Zawsze to slowo, ktore odwraca uwage od samego siebie, spojrzenia na to co juz sie z tej agresji i glupoty przejelo samemu. Samemu sie jest jednostka (tak mysle) i tylko na jednostki warto patrzec. |
No fakt, najbardziej bolesne jest właśnie to, że każdy w mniejszym lub większym stopniu ulega tym wpływom. Za bardzo nas otaczają i duszą :cry:
Ale przyszło nam żyć w takim świecie i cóż zrobić...:roll:
P.S. Ale domyśliłeś się, że miałam na myśli Stany Zjednoczone a nie całą Amerykę. Nie ma chyba na świecie drugiego takiego państwa, które tak jak Stany Zjednoczone wpływałoby na pozostałe kraje :-D
Dodano: 2008-04-25 17:35
| (dalej nikt nie mowi o dziewicach)
Orwell kawal czasu temu napisal ksiazke. Gdy sie o niej uczy uzywa sie slowa "totalitaryzm". USA uzywaja slowa "demokracja" i ciemnota daje sie oszukac, nabieraja sie na roznice slowa. Teraz moje szanowne poprzedniczki rzucaja slowo "Ameryka" (jakby to jeszcze dotyczylo Kanady lub Boliwii), rzucaja nazwa "USA", ale to takie samo odwracanie kota slowem do przodu. Glupota nie wynika z nazwy, to samo jest juz od dawna w Europie. :) I podobnie - uzyte slowo "rzad" w zdaniu "rzad woli panowac..". Nie rzad - dokladnie kazdy woli latwo nad innymi panowac. Tak samo media chca panowac, tak samo sekty chca panowac, tak samo nauczyciele w klasach i ksieza w parafiach. Ale nie jest to wina narodowosci, stolka ministra, celibatu itp, a tylko wlasnej osobistej postawy ludzi. Nie "tych amerykanow" (cokolwiek ma sie na mysli), tak ja i nie "tych komunistow". Slowami takimi odwraca sie tylko uwage. :) A najczesciej - odwraca sie uwage od siebie. Nie patrzacy na tv mowia "media". Prawicowcy mowia "lewica". Ateisci mowia "ksieza". Spokojni obywatele mowia "rzad". Europejczycy mowia "USA". Zawsze to slowo, ktore odwraca uwage od samego siebie, spojrzenia na to co juz sie z tej agresji i glupoty przejelo samemu. Samemu sie jest jednostka (tak mysle) i tylko na jednostki warto patrzec. |
Używasz waść języka, przy którym stopień splątania moich sznurowadeł to prostota wcielona :twisted: Czy chodzi Ci o przekazanie jakiejś treści, czy zgoła ... o co innego?Do rzeczy i krócej - 80%
Zamottany szukam wyjścia
Dodano: 2011-07-03 22:45
Dodano: 2011-07-03 22:53 Zmieniono: 2011-07-03 23:05
Ale to nie jest jedyny film z serii 'obnażających prawdę', jeszcze ciekawe są o Bilderbergach. Nie wolno jednak na nie patrzeć bez dozy krytyki. Co do samego przyrównania religii chrześcijańskiej i egipskiej. Kult Marii, jako matki nie należy u podstaw kościoła. Maria nie jest żadną pośredniczką, bo jedynym pośrednikiem jest Chrystus, przez co cały kult Marii staje się bezsensowny ( wg Biblii oddawanie czci komuś poza Jahweh jest obrzydlistwem w oczach bożych). To jest tylko jedna z wielu naleciałości, jakie zaadaptował Kosciół dla swych potrzeb. Wiele czerpał od Celtów.