Moda jako widowisko na przykładzie goth-młodzieży. Strona: 2

Dodano: 2007-11-14 14:28

Artykuł bardzo ciekawy i zgadzam się z niektórymi tu wypowiedziami, ze to o czym Ania tu pisze zauważyłam już wcześniej w subkulturze gotyckiej. A odnośnie strojów Natashko warte byłoby wspomnieć w tekście o aspekcie psychologicznym ubieralnia się niektórych osób z tego grona oryginalnie i wspomnieć o ich osobowości. Mianowicie o to ze są wśród nas poszczególne jednostki bardzo się wyróżniające ubiorem, już nie przedstawiają wampiry i cmentarne nimfy. Te osoby są bardzo charakterystyczne i oryginalne swym ubiorem i osobowością, również nakładają maski ale w inny sposób. W tłumie obrazu są rozpoznawalne. Zaobserwowałam, że te jednostki w środku są skryte i zakompleksione, być może w dziedzictwie nie skupiano na nich uwagi ze względu na to iż mieli młodsze rodzeństwo, lub w szkole z powodu słuchania gotyckiej w tym przypadku muzyki były odizolowane od otoczenia, lub z jakiegoś innego powodu. A teraz szukają aprobaty i chcą być widoczne i zauważalne, nie chcą być szarą masa (w tym przypadku czarną).

Nathashako piękny artykuł czekam na kolejne, ten bardzo płynnie i miluśko się czyta :D

www.myspace.com/muzycznawyprawadolorien http://www.myspace.com/elficzka Zapraszam na magiczną audycję w tą środę od 22:00 do 00:?? słuchaj http://www.asradio.pl/ lub bezpośrednio tu http://www.asradio.pl/AudioSupport_live.m3u

Dodano: 2008-01-07 14:10

Paskievicz napisał(a):
dobry artek, podobuje mi się

teraz podobnie jak kolega Zgred czekam na kontynuację o emo ciotach 8)

Moze sie kto tego podejmie.

Smierc jest czasem najlepszym rozwiazaniem, a czasami przeklenstwem. Czasem lepiej uciec i miec wszystko z glowy, miec swiety spokuj.

Dodano: 2008-01-07 16:44

kamilus napisał(a):
[quote:ff58b39c78="Paskievicz"]dobry artek, podobuje mi się

Moze sie kto tego podejmie.[/quote:ff58b39c78]
może Ty kolego? 8)

Dodano: 2008-01-08 14:47

Paskievicz napisał(a):
[quote:9bcc686ead="kamilus"][quote:9bcc686ead="Paskievicz"]dobry artek, podobuje mi się

Moze sie kto tego podejmie.[/quote:9bcc686ead]
może Ty kolego? 8)[/quote:9bcc686ead]

Ja?
O emo?
raczej nie. :twisted: :twisted: :twisted:

Smierc jest czasem najlepszym rozwiazaniem, a czasami przeklenstwem. Czasem lepiej uciec i miec wszystko z glowy, miec swiety spokuj.

Dodano: 2008-01-09 13:52

Moze masz racje Paskievicz.

Dodano: 2008-01-09 14:55

Po czesci artykul mi sie podoba, a po czesci nie
Rozbudowalabym go o pare innych kwestii
M.in. wspomniane wyzej przez Elficzke ^^

Duzo stereotypowego spojrzenia widze Ktore nie do konca jest w moim przekonaniu prawdziwe (po prostu nie zgadzam sie z niektorymi stereotypami ogolem i tyle )

Nie kazdy kto ubiera sie jak goth - koniecznie ma cos do przedstawieniem swoim ubiorem ;]. Sa tacy, ktorzy ubieraja sie tak bo "po prostu" sa to hmm "fajne ciuchy" -> co nie znaczy, ze mozna ich odrazu nazwac "pozerami" etc. I moglabym tak pisac i pisac do tematu, ale byloby tego pisania za duzo

A ogolem fajny pomysl na artykul Bardzo na czasie :D

teraz z kolei bedzie troche zawodowo na ten temat Dodano: 2008-01-27 19:42

a wiec - artykuł nieco za madrze napisany jak na mój ograniczony mózg - ale temat ciekawy tylko po co tyle pseudopsychologii w nim. ciuch to ciuch - kazda subkultura dąży do pewnej uniformizacji, czy to punk czy metal czy inszy wynalazek. zawodowo mnie to cieszy - małolaty sie wyglupiaja a ja mam na chleb i masełko :twisted: i pozdrawiam tu wszystkie moje klientki z castle 2007 - naprawde dla tworcy nie ma nic przyjemniejszego niz zobaczyc swoje dzielo na kims. Bo projektowanie i wykonywanie takich uniformów to hmmm cos w rodzaju tworzenia - ja traktuje to jako sztuke i co wiecej - powiedzmy sobie szczerze - ubrac sie tak wymaga odwagi.

i co z tego że mam kaca ? gary umyłam

Dodano: 2008-01-27 19:59

każdy ubiera się tak jak chce... zato że czesto jest tak, że ludzie starają się nasladować innych..

"Życie jest zbyt krótkie aby postępować według zasad. Wolę mieć zmarszki ze śmiechu niż z płaczu. Jeść ile wlezie, obijać ile się da, być sobą mimo wszystko, robić to na co ma się ochotę a wszystkich co się śmieją ze mnie mieć w dupie".

Myślę, że.... Dodano: 2008-02-21 13:02

............nie tylko gotycka młodzież tak się ubiera,starsi też tak lubią no i MY - Depesze :-)

Moje motto: WORLD IN MY EYES. Depeche Mona

Dodano: 2008-02-25 14:09

Kirke_Femme_Fatale napisał(a):

Nie kazdy kto ubiera sie jak goth - koniecznie ma cos do przedstawieniem swoim ubiorem ;]. Sa tacy, ktorzy ubieraja sie tak bo "po prostu" sa to hmm "fajne ciuchy" -> co nie znaczy, ze mozna ich odrazu nazwac "pozerami" etc...

Jednak nie można rozwiązać węzła między specyficznym kreowaniem siebie, a muzyką. Niektórzy gimnazjaliści ubierają się na czarno, żeby nie być kojarzeni z różową częścią gimnazjalnego społeczeństwa.

Dobre, ładne i unikatowe ciuchy są drogie. Niektórzy chcą za wszelką cenę pokazać, że ich na nie stać. Ale przecież można szyć samemu (ja tak robię) i nie tracić majątku na fatałaszki. (Niestety butów nie umiem sobie sama zrobić, he he )

Hopelessly drift in the eyes of the ghost again...

Dodano: 2008-02-26 17:47

Szczerze to najlepszy felieton jaki do tej pory czytalam na DP. Gratuluje :)

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło