Dodano: 2007-11-14 17:02
nastrój może i zrobiony też jest nie najgorzej ale jakoś ta cała historia mnie nie wciąga...
ważny jest koniec każdej rzeczy
Dodano: 2007-11-21 21:33
Film fajny, ale wydaje mi się, że porywa raczej kobiety a nie mężczyzn.
Dodano: 2007-11-21 23:23
Moim zdaniem bardzo średni. Jeden z takich, które miło się oglada, a po wyjściu z kina kompletnie zapomina. Powinien pozostać w książce.
Dodano: 2007-11-21 23:25
'Jasminum' rzeczywiście nieporównywalnie lepsze.
Dodano: 2007-11-22 01:42
film ogolnie mi sie podobal, ale mialam wrazenie, ze autor powiesci mial zwyczaj Ani z Zielonego Wzgorza zabijac swoje postaci, z ktorymi juz nie wiedzial co dalej zrobic i gdy konczyli sie ich role w fabule historii.
Dodano: 2007-11-22 12:00
| efunia napisał(a): |
| Film fajny, ale wydaje mi się, że porywa raczej kobiety a nie mężczyzn. |
No to jestem chyba jedyny facet, który mnie porwał :lol:
Książki niestety nie czytałem, ale za to film obejrzałem - i na prawdę pozytywne zrobił na mnie wrażenie, nie tylko fabularne, ale także wizualne. Bo na przykład przepięknie został stworzony śmierdzący i brudny świat Paryża. Elementy sklepów, i sam kunszt robienia perfum powodował, że człowiek oglądał z takową gracją jak się patrzy na kucharza przygotowującego danie. Pracując w świecie filmów, wielu klientów narzeka, że film się nie podobał itp. - bo książka lepsza. No cóż - wniosek jest taki, aby nie oglądać filmu na podstawie książki, która się spodobała. Bo potem jest na 100% rozczarowanie. Niestety Ci którzy tworzą filmidła, i opierają scenariusze na książkach, kierują się swoją wizją, swoim obrazem w umyśle, dodają dodatki które nie miały miejsca w książce - może dlatego stąd aby morderca w filmie musiał być piękny - jak przecież kierował się piękną pasją - zapachem. Musiało się wszystkiemu równać.
Dodano: 2007-11-22 12:44
No właśnie - on został stworzony 'przepięknie'. wszystko bylo w tym filmie przepiekne do wyrzygania :D
Dodano: 2007-11-22 13:40
| kontragekon napisał(a): |
| No właśnie - on został stworzony 'przepięknie'. wszystko bylo w tym filmie przepiekne do wyrzygania :D |
Ja nie rzygałem :twisted:
Dodano: 2007-11-22 22:29
Film masakrycznie psuje efekt książki. Rada: przeczytać, nie oglądać :)
I can't look it in the eyes Seconal, Spanish fly, absinthe, kerosene... Cherry flavored neck and collar I can smell the sorrow on your breath, The sweat, the victory... and sorrow The smell of fear, I got it
Dodano: 2007-11-22 22:41
ten film to nic nadzwyczajnego. ogladajac go przez caly czas czekalem az akcja sie rozwinie i bede mogl wyciagnac jakies wnioski a tu kupa. no i klimat mnie jakos nie porwal. czyli nic mnie nie porwalo.
gdyby jeszcze nie to beznadziejne zakonczenie to moze by przeszedl ale niestety koncowka byla totalnie infantylna jak dla mnie.
I'm rolling like a stone... never creep.
Dodano: 2007-11-22 23:27
zgadzam się - zakończenie wygląda głupawo :D
Dodano: 2008-03-14 14:46
Dużo rozgłosu w około tego filmu, ale rewelacyjny jakiś nie był. Książka znów jest stokroć lepsza od filmowej wersji.
Jestem małą śmieszną osóbką, która lubi się śmiać i uszczęśliwiać innych. Lubie muzyke, dobre filmy, książki, literature i kabarety. Kocham kawe... :) Czasem pisze wiersze.
Dodano: 2008-03-14 14:58
| Enigme napisał(a): |
| Dużo rozgłosu w około tego filmu, ale rewelacyjny jakiś nie był. Książka znów jest stokroć lepsza od filmowej wersji. |
Nie dziw się zawsze tak jest że książka jest super a film już nie tak bardzo podobnie było z Kodem Leonarda Da Vinci.
Ale co do Pachnidła to i owszem zakończenie było dziwne
Odważni nie żyją długo, ale tchórzliwi nie żyją wcale..
Dodano: 2008-03-14 16:19
Adaptacja filmowa nie była najwyzszych lotów ale na plus przynajmniej dla mnie była dekoracja, kolorystyka a także Dustin Hoffman oraz aktor, który grał główną rolę.
Muszę w końcu skusic się i przeczytać ksiażkę.
Ps. Z reguły jest tak, że adaptacja filmowa jest sporo gorsza od książki i chyba to bardzo dobrze gdyż gdyby było inaczej i tak już wysoki analfabetyzm urósł by do niepokojących rozmiarów.
Drink And Join Me In Eternal Life Desire You Turn Me On Your Blood My Ecstasy
Dodano: 2009-02-17 18:52
| Andrzej napisał(a): |
| Adaptacja filmowa nie była najwyzszych lotów ale na plus przynajmniej dla mnie była dekoracja, kolorystyka a także Dustin Hoffman oraz aktor, który grał główną rolę. |
Zgadzam się, adaptacja raczej nie była specjalnie wyszukana, ale ze względów wizualnych filmowi nie mogłam nic zarzucić.