Systemy RPG. Strona: 2

Dodano: 2007-05-10 01:54

Witam, ja wychowałem się na Warhammerze ale z czasem mój apetyt rósł i grało się jak i mistrzowało w Earthdawn, Śródziemie, Wiedzmina, Wampira - maskarade, mroczne wieki i rodzine wschodu. Ostatecznie zostałem przy Lord of the rings - firmy Decipher. W tym świecie się odnalazłem. No w Śródziemiu też, ale ilość Merpowych tabelek mnie przerażała, zbyt wiele ich było i zbyt dokładnie opisane :wink: Grałem przez 14 lat a obecnie od ponad roku w nic już nie gram bo nie ma z kim. Zresztą u nas sesje dochodziły za dawnych czasów do 20 godzin hehe, tak że, żyło się w świecie fantasy a świat rzeczywisty dla nas nie istniał. Teraz na stare lata pozostały mi już tylko komputerowe rpg i strategie. Jeśli chodzi o preferowany przeze mnie klan to zawsze lubiłem klan Toreador, a w Mrocznych Wiekach także Brujah i Gangrel. Pozdrawiam i szczęśliwi ci co jeszcze graja i co najważniejsze mają z kim 8)

"La vie est belle. Qui ne risque rien n’a rien"

Dodano: 2007-05-10 06:01

Też lubie Toreadów

Dzienx za pozdro i wzajemnie;]
(po raz pierwszy jakaś wypowiedź w tym topicu nie podzialała na mnie jak płachta na byka, arriva!)

Dodano: 2007-05-10 11:37

Jak dla mnie jeśli chodzi o Warhammera to 2 edycja daje wiele możliwości do prowadzenia sesji w tym systemi. Całe wydarzenia jakie mają związek z Burzą Chaosu napędzają ten system o iwele bardziej niż w poprzedniej edycji.

Vampir... hmmm tego nie trzeba reklamować :) dobry stary krwiożerczy system

Cyberpunk.... miodzio system szkoda ze trzeba czekac az go odswieza bo z tego co pamietam ma byc Cyberpunk 2040 czy coś takiego, jeszcze poszukam o tym i wkleje. Tymczasem jestem szczesliwym posiadaczem starych podrecznikow do tego systemu :)

Zagrałbym z chęcią w Monastyr przeglądałem podręcznik i może być ciekawie.

Koledzy z Torunia namiętnie grają w Dzikie Pola, jednak to chyba nie jest system dla mnie :)

Neuroshima - jupi - bardzo fajny system :) a tak btw to nie wiem czy już wyszedł ale szykował się fabularny Fallout (d20).

L5R - jeśli masz ochote stać się Ninja z prawdziwego zdarzenia i lubisz klimat samurajów i demonów to polecam ten system :)

Hmm coś tam jeszcze się grało ale nie pamiętam...

Dodano: 2007-05-10 16:30

Udałlo mi się przejrzeć podręcznik do warhammera 2 edycji i musze stwierdzic, że nie tylko szata graficzna mi się podobała, ale ogółem system też, tylko czemu przygody do tej edycji mają jedną wspólną cechę ze starą edycją. Mianowicie - duże nastawienie na walkę. Fakt przygody mialy ciekawe fabuły, ale bestiariusz aż pękał w szwach :wink: Wiem, że dużo zależy od MG, ale czasem mósiało być tak a nie inaczej w przygodzie, że walka była co chwile na okrągło. Nie chcę nic wywyższać, ale jak przeglądałem i czytałem przygody do Merpa to 60%-70% to była gra aktorska :D Zagrałem kilka razy w Dzikie Pola, ale ten świat nie zabardzo mnie zainteresował, a jedyne co mi się tam podobało to to, że system walki był prosty i bardzo realistyczny - dla mnie najlepszy system z jakim się spotkałem. No i co ważniejsze, ciągłe chlanie, chędożenie i pojedynki to był chleb powszedni tego systemu :wink: Ile można jeszcze to robić? co innego na reala hehe te dwa pierwsze można długo i przyjemnie :lol:

"La vie est belle. Qui ne risque rien n’a rien"

Dodano: 2007-05-10 19:41

Kiedyś grałem głównie w Warhammera, teraz to już nie bardzo mam z kim grać i ogólnie brak czasu. Tak poza Młotkiem to jeszcze grałem w Wampira Maskarade. W D&D nie grałem ale czaje świat i system z książek i gier komputerowych. Miło wspominam jeszcze sesje i larpa StarCrafta. Fajna sprawa - bez poręczników, wystarczyło się orientować w klimacie, no ale MG był dobry i umiał ciekawie poprowadzić.

Dodano: 2007-05-11 06:56

Armand napisał(a):
Udałlo mi się przejrzeć podręcznik do warhammera 2 edycji i musze stwierdzic, że nie tylko szata graficzna mi się podobała, ale ogółem system też, tylko czemu przygody do tej edycji mają jedną wspólną cechę ze starą edycją. Mianowicie - duże nastawienie na walkę.

Hmmm to jakis glupi stereotyp ze mlotek to wylacznie walka :D jezeli masz MG ktory tak robi to masz pecha ja staram sie ograniczac walke i nastawiac sie na fabule co jest mozliwe biorac wydarzenia z 2 ed pod uwage :)
Jezeli jzu dochodzi do walki to w 2 ed dodano pelno manewrow w czasie walki i nie mowie tu o zwyklych unikach, a na przyklad o markowaniu ataku itp. Walka moze wygladac bardzo ciekawie.

Co do Dzikich Pol tez slyszalem ze walka jest jednym z najlepszych systemow wsrod fabularek, ale podobnie jak u Ciebie swiat Dzikich Pol jest nie dla mnie :)
Co do podrecznikow sa niezle wydane, sa male bledy ale niemal niezauwazalne. Z 2 ed brakuje mi zbrojowni starego swiata i mam wszystko (przygod nie licze bo nei ma sensu ich kupowac )

Dodano: 2007-05-11 10:20

Cóż jeśli chodzi o 2 edycje Młotka pierwsze co zauważyłem to, że rozwinięcia postaci, cechy początkowe itd. , zostały zmniejszone. Nie wiem, czy to dobrze, czy źle, w 2 edycje nie grałem, a bynajmniej nie grał nasz skład, bo jak zawsze jesteśmy wierni pierwowzorom :wink: dla nas 1 edycja jest najlepsza bynajmniej do tej pory. Możliwe, że to wynika z tego, że trudno nam jest przyjąć nowe zasady. Jednak co najbardziej mi się podoba w 2 edycji to nowe profesje i klasy oraz szczegółowo opisana zbrojownia :D . Na podstawie tego od razu wpisałem sobie do tabelki w karcie postaci wartości przedmiotów. No co? Trzeba wiedzieć co i za ile opchnąć i ile było warte to kto ci coś zajumał. A na końcu pozostaje kwestia obliczeniowa jak wielki łomot spuści się złodziejowi. Cóż...... czysta matematyka.... :D .

Nie boję się, gdy ciemno jest. Ciemność za rękę prowadzi mnie.

Dodano: 2007-05-11 11:43

Dochodzi jednak zdolnosc wyceny przedmiotow dzieki ktorej nie dasz sie naciagnac ogolnie wiecej zdolnosci i umiejestnosci (taki jest teraz podzial). Jak dla mnie ulepszony system ktory i tak jak kazdy potrzebuje dobrego MG :). Tak czy siak polecam :)

Dodano: 2008-09-08 15:52

Systemy RPG w które grałam?
Warhammer 1ed; Wampir: Maskarada, Mroczne Wieki, Sabat;
Wilkołak w formie larpów; Monastyr; Kryształy Czasu; Wiedźmin; Neuroshima; Cyber Punk 2020; Dzikie Pola; Faktoria Frankenstein jeśli o czymś zapomniałam to trudno.
Obecnie zaczynam znów myśleć o graniu bo przez przeprowadzkę do innego miasta urwał mi się kontakt z ekipą. Najukochańsze systemy? Neuro, Cyber i Wampir. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Teraz poluję jeszcze na podręcznik do In nomine magnae veritatis... podobnież bardzo fajny systemik o aniołach i demonach... :twisted:

"Istnieć znaczy zmieniać się, zmieniać się - to dojrzewać, dojrzewać zaś - to nieskonczenie tworzyć Samego Siebie..."

Dodano: 2009-02-28 23:56

Hłehłe...Warek 1 i 2 jako mg i gracz, d'n'd jako gracz, Neuro jako gracz, Wampir: M. jako gracz i mg, call of ktulu(nigdy nie pamiętam, jak to zapisać...) jako gracz.
Dobrze wspominam wszystkie z wyjątkiem d'n'd.

"Hakuna Matata"

Dodano: 2009-03-01 00:03

Rudzik napisał(a):
Teraz poluję jeszcze na podręcznik do In nomine magnae veritatis... podobnież bardzo fajny systemik o aniołach i demonach... :twisted:

To prawda ;] Niedawno sprzedałem go Jeden z 300 (albo 600... nie pamiętam) egzemplarzy

"Kasiu, przymknij się do mnie, poszepnęć coś w uszko: Czuję, że się pod nami złamało to łóżko." - Hieronim Morsztyn "Do niejże"

Dodano: 2009-03-01 01:14

Azog napisał(a):
Jak dobry MG to wszelaki system poprowadzi z fantazją i uciechą dla graczy :wink: . Najważniejsza dobra zabawa, a z mojego doświadczenia wiem że każdy można w klimacie Dark poprowadzic.

racja!
Młot nigdy do mnie nie przemawiał, za to D&D owszem, no i Maskarada. Ale chyba wolę CRPG :wink:

"wybrednie w różach wymarzając kolor czarny"

Dodano: 2009-03-02 00:55

pykam od paru lat z ekipa glownie w mlotka i neuro. przewinelo sie na samiutkim poczatku dnd, pozniej troszke dzikich pól (klimat miodny doslownie i w przenosni) oraz ktulacza i kilka autorsko-amatorskich. smieszny epizod, ktory do rpg tez trzeba zaliczyc - nieboraki (w sieci dorwiecie pewnie stronke). ot, taki "prawie" powazny system rpg. parodia^2 dobra po paru glebszych, ale na max 2h , bo pozniej smiech sprawia juz duzo bolu
a tak powazniej... zdecydowanie przemawia do mnie neuro (postapo!! 8) ). brud, nyndza, brak czegokolwiek (bg maja przerypane ) i dajacy olbrzymie mozliwosci swiat. klimat, klimat, klimat!
jeszcze slowko o mlotku, czyli o moim pierwszym systemie. nie zgodze sie z jedna z w/w opinii sugerujaca jakoby warh nastawiony byl na walke (tak mozna przeciez powiedziec o wiekszosci najbardziej popularnych erpegow). wszystko zalezy od mg i nastawienia graczy - proste. w mlotku cenie przede wszystkim fantastyczny synkretyzm^2 (nadmienmy, iz w dopracowanej formie!). kazdy laik dostrzeze wen wplywy i inspiracje olbrzymiej liczby zrodel i nie ma przy tym niesmaku z rzekomym "multi-plagiatem" poza tym zbieram dwarfy do bitewniaka, uwielbiam postaci rubasznych brodaczy z wielce niepraktycznym (a komu to przeszkadza? ) bojowym mlotem. :]

"Zwycięskie wojska radzieckie wracają spod Berlina na paradę zwycięstwa w Moskwie. Nagle po drodze słychać wybuchy i strzelaninę. - Czyżby to już strzelano na wiwat? - Nie, to 6 Armia w dalszym ciągu zdobywa Wrocław."

Dodano: 2009-05-23 07:25

Z mojej strony to: Fallout, Neuro, Młotek, Starcraft, Wampir, Horror, Cthulhu.Właściwie to grałam w każdy system (z wyjątkiem autorskich), ale te mi się szczególnie podobały.
Tak czy siak, D&D ssie.

A co myślicie o Wampirze?

Dodano: 2009-05-23 08:11

Wampir jest moim ulubionym systemem, choć grałem tylko w Maskaradę i Mroczne Wieki. Jestem bardzo ciekawy Requiem, mam nadzieję, że po sesji uda się zebrać paru dobrych graczy na sesję :) Generalnie uważam, że w Wampirze najważniejszy jest klimat, wybory moralne i emocje, dlatego w prowadzeniu staram się ograniczać elementy walki i rzuty kości do punktów zwrotnych fabuły :)

PS. Cóż to za Starcraft?

On and on we keep growing inside, hopefully for a long, long time...

Dodano: 2009-05-23 09:50

Arantasar napisał(a):
PS. Cóż to za Starcraft?

Cóż za Starcraft? Hm.System stworzony na podstawie gry komputerowej, po prostu.Tak jak np. erpeg Obcy, opierający się na filmie.

Chyba to, czy gra nam się spodoba zależy od graczy i mistrza gry, nie tylko klimatu i cech charakterystycznych danemu systemowi.Ważne jest też miejsce grania, które dodatkowo buduje atmosferę.Lubię też cichą muzykę w tle, dobrze dobraną pod rpg'a.
No i ważne jest też to, jak zachowują się nasze postacie, ich charakter i sposób mowy, przynajmniej dla mnie.

Dodano: 2009-05-23 10:52

Pamiętam swoją pierwszą drużynę, której prowadziłem Warhammera - ciągła walka, trupy, a nawet najwymyślniejsza fabuła kończyła się krwawą łaźnią :) Sądzę, że przebieg sesji zależy tak od prowadzącego, jak i graczy, więc nie mogę powiedzieć, żebym był bez winy, zresztą dużo się przy tym nauczyłem :)

Teraz niestety gram rzadziej, ale za to każda sesja jest niezapomniana, niezależnie od systemu, więc rzeczywiście - system jest tylko pewną ramą, a cały obraz i nastrój całości budują uczestnicy :)

Dodano: 2009-05-23 14:01

Arantasar napisał(a):
Teraz niestety gram rzadziej, ale za to każda sesja jest niezapomniana, niezależnie od systemu, więc rzeczywiście - system jest tylko pewną ramą, a cały obraz i nastrój całości budują uczestnicy :)

Rzadziej,hm. Ja niestety tylko w wolne mogę sobie pograć, czyt. w wakacje lub ferie zimowe.

Dodano: 2009-05-23 14:14

No dobra, przyznam się - ostatnią sesję grałem w tamtym roku Teraz też czekam do wakacji :)

Dodano: 2009-05-23 14:23

Zawsze można umówić się na wspólną sesyjkę, lub sesyjkę dark-planetową.

Dodano: 2009-05-23 15:19

Ostatnio miałam okazję pograć w D&D a teraz szykujemy się do "Serenity". Zna ktoś?

Dodano: 2009-05-23 16:03

Hm, ja nie słyszałam.
A d&d nigdy nie będzie mi się podobać.

Systemy RPG Dodano: 2009-05-24 06:03

Hmmmm.... Warhammer tak to świetny rpg, przez pewien czas to grało się nocami i dniami... A co do D&D to też świetny, w zasadzie dużo zależy od MG bo jak ktoś umie stwożyć dobry klimat to nieważne w jakim systemie jest gra....

Dodano: 2009-05-24 08:55

LadyInAMist napisał(a):
Ważne jest też miejsce grania, które dodatkowo buduje atmosferę.Lubię też cichą muzykę w tle, dobrze dobraną pod rpg'a.

jestem pod tym wzgledem zboczony nie umiem juz prowadzic bez muzyki. Cała muza idealnie wyselekcjonowana do danej sytuacji, a na dodatek czesto tworze rozne epizody pod muzyke zamiast na odwrot imho muza = 1/3 klimatu. czyms trzeba zapchac braki w innych elementach
a miejsce? piwnica to ideal - spokoj przez te pol dnia gry, wzgledna niewrazliwosc na warunki atmosferyczne (zima troche pizga, ale zawsze czyms mozna sie rozgrzac :twisted: ) i klimacik samego miejsca :)

Arantasar napisał(a):
No dobra, przyznam się - ostatnią sesję grałem w tamtym roku Teraz też czekam do wakacji :)

ja wlasnie pisze scenariusz gramy za jakeis 4h... pierwszy raz od dwoch miechow - wszystko to sprawka matur...

"Zwycięskie wojska radzieckie wracają spod Berlina na paradę zwycięstwa w Moskwie. Nagle po drodze słychać wybuchy i strzelaninę. - Czyżby to już strzelano na wiwat? - Nie, to 6 Armia w dalszym ciągu zdobywa Wrocław."

Dodano: 2009-05-24 14:33

bruit_noir napisał(a):
Jestem pod tym wzgledem zboczony nie umiem juz prowadzic bez muzyki. Cała muza idealnie wyselekcjonowana do danej sytuacji, a na dodatek czesto tworze rozne epizody pod muzyke zamiast na odwrot imho muza = 1/3 klimatu. czyms trzeba zapchac braki w innych elementach
a miejsce? piwnica to ideal - spokoj przez te pol dnia gry, wzgledna niewrazliwosc na warunki atmosferyczne (zima troche pizga, ale zawsze czyms mozna sie rozgrzac :twisted: ) i klimacik samego miejsca :)

Znajomy (mg) mi się kiedyś chwalił, ile on to ma muzyki pod różne systemy, niestety nie mam w tej chwili z nim kontaktu, a muzyka by mi się przydała. Tej mam naprawdę niewiele.
Co do miejsca, piwnicy nie mam, za to jest skrzypiący strych.

bruit_noir napisał(a):
Ja wlasnie pisze scenariusz gramy za jakeis 4h... pierwszy raz od dwoch miechow - wszystko to sprawka matur...

Hm.Taak, nauka nie pozwala na sesje rpg, niestety.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło