Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

SCENA GOTYCKA W POLSCE. Strona: last

SCENA GOTYCKA W POLSCE Wysłany: 2012-03-24 14:40

Cześć, zastanawia mnie scena muzyczna w naszym kraju. Ludzi interesujących się gotykiem jest sporo, ale są to raczej osoby zajmujące się tego typu muzyką bardziej od strony biernej, czyli np ich byt polega na przesiadywaniu na imprezach w takim klimacie. Na przełomie lat 70 i 80, szczególnie w Londynie powstawało mnóstwo zespołów punkowych, post-punkowych i gotyckich - ludzie chcieli tworzyć sztukę, inspirowali się nawzajem i powodowali narastającą falę dość specyficznej kultury, która ucichła przez zmieniającą się modę, a teraz w naszym kraju gothów widuje się bardziej na ulicy czy parkiecie, niż na scenie, a jeśli już to raczej za mikserem (puszczając Bauhaus albo Depeche Mode) niż z instrumentami w rękach. Czy w Polsce istnieje coś takiego jak SCENA GOTYCKA?
Jeśli znacie jakieś gotyckie zespoły, które można oglądać na żywo w Polsce, to podzielcie się nazwami.
Jakiś czas temu interesowali mnie [color=RED:537cb7fae0]Splendor[/color:537cb7fae0]. Uważam teraz, że lepiej prezentowali się na początku, mimo rozwijających się dopiero umiejętności muzycznych, niż teraz, kiedy stają się nieznośnie "czyści" i zmanierowani. Ostatnio trafiłem też na świeży warszawski zespół [color=RED:537cb7fae0]Augen X[/color:537cb7fae0]. Nie są zupełnie gotyccy, ale zrobili świetną wersję Bela Lugosi's Dead [color=BLUE:537cb7fae0]http://www.youtube.com/watch?v=ROl5PHrIob4&list=UUVK8TPuNYtGYHS4F1s63g0Q&index=1&feature=plcp[/color:537cb7fae0]
CZEKAM NA WASZE ODPOWIEDZI. MAM DOŚĆ IMPREZ IDNIE I DIDŻEJOWANIA. MOŻE DZIĘKI TEMU FORUM WYJDZIE NA ŚWIATŁO COŚ CIEKAWEGO...

Wysłany: 2012-03-25 18:38

Szmytu (Matuzalem)
Szmytu
Rumia/Wejherowo

Splendor - W Gdyni byli supportem Closterkellera i nawet zakupiłem ich w zasadzie "mini" płyty. Od strony muzycznej są całkiem nieźli, ale ich wizerunek jest co najmniej dziwny i bardzo kobiecy. Jeżeli Splendor wydał Ci się ciekawy to przykładowo Deathcamp Project będzie dla Ciebie rewelacją.

Noc jest ciemna i pełna strachów.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło