Szpinak Wysłany: 2006-11-13 21:50
Kto z was szpinak lubi? To jest główny skąłdnik mego żywienia ostatnio ^^
Wysłany: 2006-11-13 22:01
ło matko, nie znoszę !!! są trzy rzeczy, których nie jadam i spożywanie których wywołuje u mnie odruchy wymiotne : szpinak, szparagi i tłuste mięso ....
proponuję ten temat w ogóle rozszerzyć ... zrobić z tego ogólnie temat kulinarny... :) żeby nie było potem osobnych tematów o tytułach:
PIZZA
SCHABOWE
MARCHEW...........
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Wysłany: 2006-11-13 22:09
Temat żywieniowy już powstał --> Kulinarne pomysły
A szpinak jest git.
Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!
Wysłany: 2006-11-13 23:12
[quote:6cc39f123f="zet"]Temat żywieniowy już powstał --> Kulinarne pomysły
A szpinak jest git.[/quote:6cc39f123f]
no ale żeby tak pozachwycać się konkretnym jedzonkiem, albo powybrzydzać..... to chyba do "kulinarnych pomysłów" nie pasuje :?
Wysłany: 2006-11-14 11:55
dla mnie szpinak rewelacja :) ale mi ochoty narobiliście...
Hexe ist ein Beruf mit Zukunft. ;)
Wysłany: 2006-11-14 21:21
Ależ droga Noone..mnie tutaj do niczego nie trzeba przekonywać!!:] A smaka na szpinak odziedziczyłem chyba po mamie :]
Wysłany: 2006-11-17 00:41
ej no ludziska, toc zapodalam temat o szpinaku w kulinarnych pomyslach, jak slusznie Zet zauwazyl.
Draven - ja myslalam ze ty nie lubiles szpinaku, dopoki nie nagadalam ci o jego walorach na gg kiedys?:>
Szpinaczek jest boski, tylko go trzeba umiec przyrządzic. Zainteresowanych odylam do mojego rpzepisu w temacie o pomyslach kulinarnych <mniam>!
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Wysłany: 2006-11-17 20:07
Szpinaczek z rokpolem i makaronikiem to jest to :)
Szalona, wariatka, marzycielka, romantyczka, ciepła, chodź i pyskata. Jestem wielkim kontrastem ^^
Wysłany: 2006-11-18 14:39
Jestem jaka Papaj :D Silna, mądra i żrę szpinak 8)
Wysłany: 2007-01-05 10:10
[quote:c2095af9f9="VampirePandora"]Szpinaczek z rokpolem i makaronikiem to jest to :)[/quote:c2095af9f9]
mniami... ale temat :) az mi sie jesc zachcialo...
polecam tez lasagne z szpinakiem, ale jak dla mnie to do niej musi byc duzo serka zoltego i musi byc dobrze przyprawiony... wogole tio nie lubie szpinaku w restauracjach bo jest najczesciej za malo przyprawione...
dobra tez jest pizza z szpinakiem :)
si vis amari, ama
Wysłany: 2007-01-05 14:04
[quote:28d2a0df3e="Cynthia"]
dobra tez jest pizza z szpinakiem :)[/quote:28d2a0df3e]
8) coś o tym wiem, ale uzakamanzi nie daje się przekonać :roll:
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
:) Wysłany: 2007-01-09 14:34
mnie tez dlugo przekonywano... ale udalo sie... i bardzo za to jestem wdzieczna... bo jest pyszna ta zielona papka a polecam, moja ulubiona wersje szpinaku, surowy w salatkach i kanapkach... pycha :)
si vis amari, ama
Wysłany: 2007-01-19 16:59
Ja poproszę ten przepis na bodajże makaron ze szpinakiem, co to tu był a go wcięło. Noone? on był chyba Twojego autorstwa? :lol: Powtórzysz?
Konik głodny i ma ochotę na zielsko :lol:
Młodzieży! Czymże Wam dane jest ciąć się w tych jakże nieszczęsnych czasach? O żyletki ciężko, dziadkowa brzytwa zardzewiała, a jednorazówką nie dość głęboko! Jeśli jednak Wam się uda (może widelcem?) to pamiętajcie: wzdłuż żył, a nie w poprzek! Wzdłuż!
Wysłany: 2007-01-31 14:25
Dla mnie szpinak jest git! smak ma oryginalny, co z tego że wygląda jak sraczka czy krowia kupa:)
Ideologie tłumią trzeźwe myślenie, najwyższą wartością jest wolność umysłu. "Penis do prezerwatywy: Kryj mnie - wchodzę!"
Wysłany: 2007-01-31 14:27
[quote:2e160ba392="ksapkis"]Dla mnie szpinak jest git! smak ma oryginalny, co z tego że wygląda jak sraczka czy krowia kupa:)[/quote:2e160ba392]
nie wyglada tak jak jest odpowiednio podany i zrobiony! bez takich porownan...
si vis amari, ama
Wysłany: 2007-01-31 16:17
Cynthia to dlaczego ludzie mają taką awersję do tej potrawy:)? znam parę ludzi, którzy go nie jedli a nie lubią więc sugerują się tylko wyglądem:)
Ideologie tłumią trzeźwe myślenie, najwyższą wartością jest wolność umysłu. "Penis do prezerwatywy: Kryj mnie - wchodzę!"
Wysłany: 2007-02-01 08:32
eh... bo sa dzzziwni... tak jak innych ocenia sie po wygl tak tez potrawy... ale nie pisz o tym wiecej..
si vis amari, ama
Wysłany: 2007-02-01 14:38
[quote:7e80db22aa="ksapkis"]Cynthia to dlaczego ludzie mają taką awersję do tej potrawy:)? znam parę ludzi, którzy go nie jedli a nie lubią więc sugerują się tylko wyglądem:)[/quote:7e80db22aa]
To bardzo proste, czasem są z góry negatywnie nastawieni i wmawiają sobie, że to jest złe, ale są też (wydaje mi się, że często) inne, ważniejsze przyczyny. Na to, czy nam coś smakuje, składają się odczucia zmysłowe, nie tylko smaku, ale też zapachu i wzroku (estetyka), więc jeśli potrawa przywodzi na myśl coś niemiłego, budzi niechęć przez wygląd, również niektórzy nie uznają ją za dobrą, a to, jak na to patrzymy, jak interpretujemy obraz, z czym się nam kojarzy i jak dużą wagę będziemy do niego przywiązywać jest kwestią indywidualną, na którą oczywiście mają spory wpływ czynniki zewnętrzne, sugestie, upodobania kulturowe. Sam smak tez jest różnie odbierany, bo wszyscy mamy inne kubeczki smakowe, skąd różnice w upodobaniach i gustach. Do tego dochodzą przyzwyczajenia i w wyniku tego wszystkiego każde jedzenie może być zarazem pyszne dla jednej osoby, niesmaczne dla drugiej i ohydne id samego początku dla trzeciej. Chociaż oczywiście zakładanie, że coś nam napewno nie zasmakuje zanim spróbujemy jest nierozsądne, bo wiedzieć tego z góry nie możemy, ale mimo tego możemy czegoś nie lubić. Ja np nie zjadłabym ślimaka nie tylko dlatego, żę jestem wegetarianką, ale samo zwierze budzi we mnie wstręt i nawet palcem go nie dotknę, więc tym bardziej nie włożyłabym tego do ust, nawet, gdyby miała to być delicja, a ja jadałabym mięso.
AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"
Wysłany: 2007-02-09 19:05
Dobry szpinak serwują w barze melcznym na placu Cyryla Ratajskiego. To jeden z najlepszych tego typu lokali w mieście z wieloletnią tradycją
Wysłany: 2007-10-22 20:31
Wiele ludzi z góry zakłada,że szpinak jest nie dobry........
A czy ktoś próbował sosu ze szpinaku, a nie ugotowanej zielonej papki..... :)