Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Patriarcha Aleksiej II prześladuje pogan. Strona: 1

Wysłany: 2011-10-21 00:18

Krwawy (Anciliae)
Krwawy
Poznań || Konin

Całe szczęście w Polsce nie dochodzi do tego rodzaju aktów. Mamy inną specyfikę niż nasi wschodni bracia. Póki co zaczyna i kończy się na słowach.

Chrześcijanie uwielbiają mówić o swoich męczennikach w Afryce i Azji, ale zapominają, że ich współbracia robią innym również straszliwe rzeczy. Zamiast wypowiedzieć się przeciwko KAŻDEJ przemocy uzasadnionej uprzedzeniami religijnymi, bronią tylko własnego interesu. Smutne. Mi żal nie tylko naszych, ale też i ich ofiar. Nie tak powinno się to rozwijać.

http://pantheion.pl/

Wysłany: 2011-10-21 08:07

Krwawy (Anciliae)
Krwawy
Poznań || Konin

Tak chrześcijaństwo powstało jako odłam judaizmu i później się usamodzielniło przekształcając w poważny kult. Tak zostało stworzone dla żydów, nie innych nacji. Wystarczy to powiedzieć raz, podkreślasz to jakbyś miał obsesję.
Nie wiem jak ty, ale ja nie wierzę by odbyło się to z zadowoleniem ze strony większości żydów i nie było to spisek, a kalkulacja Pawła z Tarsu (to moja osobista ocena).

Co masz do żydów? Ja tam wspieram Izrael przeciwko jego arabskim sąsiadom. Są oni wyspą europejskości w azjatyckim morzu arabów. To jest ich religia narodowa, która wykształciła się z wcześniejszego politeizmu.

Nie powinniśmy się jednak tutaj zajmować powstaniem chrześcijaństwa, a prześladowaniami wymierzonymi w politeistów.

Każde, podkreślam [u:b5f22004a9]każde[/u:b5f22004a9] prześladowania religijne są nieetyczne, niemoralne, złe. Przy wolności religijnej zyskujemy bardziej my, więc powinno nam zależeć na ładzie i pokoju. Czasy religijnych wojen są przeszłością.

Wydarzenia, które opisałeś miały miejsce lata temu. Czy wiesz jak się sprawa dalej potoczyła?

Wysłany: 2011-10-21 08:41 Zmieniony: 2011-10-21 08:45

Gorg666 (Bicz)
Gorg666
Wakefield (UK)

Uwielbiam cytaty mające konwencję dialogu którego cytuje się zaledwie jedną część....

Doczytał pan do końca rodział 15 Mateusza czy sił zabrakło? no to pomoooogę choć Dżizasa nie lubię to wypaczania prawdy jeszcze bardziej więc jak to leci:

24 Lecz On odpowiedział: "Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły z domu Izraela". 25 A ona przyszła, upadła przed Nim i prosiła: "Panie, dopomóż mi!" 26 On jednak odparł: "Niedobrze jest zabrać chleb dzieciom a rzucić psom". 27 A ona odrzekła: "Tak, Panie, lecz i szczenięta jedzą z okruszyn, które spadają ze stołów ich panów". 28 Wtedy Jezus jej odpowiedział: "O niewiasto wielka jest twoja wiara; niech ci się stanie, jak chcesz!" Od tej chwili jej córka była zdrowa.

Oj czyżby Jeszua zmienił zdanie? nie dość to parę rozdziałów dalej (Mat. 24:14) mówi że dobra nowina ma być głoszona wszystkim narodom.... zaś apostoł Jan później ma napisać w swym objawieniu zwanym apokalipsą 7:9-10 o wielkiej rzeszy której nikt nie mógł zliczyć, ze wszystkich ludów,plemion i języków która stoi przed tronem baranka która wysławia baranka i boga.

Co do Szawła się zgodzę wg. biblii za sprzeciw a nawet prześladowania tzw. "pierwszych chrześcijan" został oślepiony. Po rozmowie z Ananiaszem zostaje ochrzczony i odtąd przybiera imię Paweł, wypełniając wolę swego rabbiego tudzież jego ojca.

Co do semitów to mój drogi znów pomyłka....

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ludy_semickie
Oto spis ludów semickich, bystre oko w mig dostrzeże wśród nich brak głównych bohaterów ST - Izraelitów. Mało tego dalsze księgi ST jak dwie Samuelowe czy Kroniki, Królów a nawet zdaje się że po trosze 5-ksiąg opisuje walki Izraelitów z owymi ludami semickimi - znów wtopa....

Co do pożyczania dawnych wierzeń i adaptacji ich na łonie KK... ciekawie o neopogaństwie wypowiada się Bogumił Grott w książce "Nacjonalizm Chrześcijański" : "Kierunki neopogańskie niosły panteizm występujący ewentualnie w towarzystwie elementów dekoracyjnych, których rolę spełniały różne rekwizyty wysnute z wiedzy o dawnych wierzeniach plemiennych". Brzmi podobnie prawda? Bawi mnie też geneza np nowożytnych druidów którzy u swych początków sympatyzowali z chrześcijaństwem G.G. Firsoff usprawiedliwia to tym że: "jedni i drudzy wierzą w transcendentalne bóstwo które musi zjednoczyć boga i boginię". Dopiero w 1964 doszło do rozłamu. Co ciekawe współczesny poganizm wyrósł na okultyzmie serwowanym m.in. przez Crowleya, który sam należał do zakonu druidów :)

Ale najlepsze na koniec :) jednym z wybryków neopoganizmu był... nazizm :) Nie inaczej co by się nie rozpisywac link - http://www.eioba.pl/a/1vyh/okultystyczna-historia-nazizmu

Czyżby prześladowani prześladowali? :)

Aetas dulcissima adulescentia est

Wysłany: 2011-10-21 09:02

Krwawy (Anciliae)
Krwawy
Poznań || Konin

[quote:277e31d282="Gorg666"]Co do pożyczania dawnych wierzeń i adaptacji ich na łonie KK... ciekawie o neopogaństwie wypowiada się Bogumił Grott w książce "Nacjonalizm Chrześcijański" : "Kierunki neopogańskie niosły panteizm występujący ewentualnie w towarzystwie elementów dekoracyjnych, których rolę spełniały różne rekwizyty wysnute z wiedzy o dawnych wierzeniach plemiennych". Brzmi podobnie prawda? Bawi mnie też geneza np nowożytnych druidów którzy u swych początków sympatyzowali z chrześcijaństwem G.G. Firsoff usprawiedliwia to tym że: "jedni i drudzy wierzą w transcendentalne bóstwo które musi zjednoczyć boga i boginię". Dopiero w 1964 doszło do rozłamu. Co ciekawe współczesny poganizm wyrósł na okultyzmie serwowanym m.in. przez Crowleya, który sam należał do zakonu druidów :)

Ale najlepsze na koniec :) jednym z wybryków neopoganizmu był... nazizm :) Nie inaczej co by się nie rozpisywac link - http://www.eioba.pl/a/1vyh/okultystyczna-historia-nazizmu

Czyżby prześladowani prześladowali? :)[/quote:277e31d282]

Akurat częściowe odniesienie do Crowleya cechuje tylko Wicca (której pozycja jako neopogańskiej jest według mnie dyskusyjna). Pierwsza wersja Księgi Cieni miała tych odniesień więcej, później część wyleciała, ale nie wszystko. Wicca to taki dziwny twór, połączenie ezoteryzmu z elementami starych wierzeń i do tego coś dorzucone od twórcy.
Hellenizm, Asatru, Rodzimowierstwo nie mają nic wspólnego z dziełami pana Aleistera Crowleya.

To prawda, że część nazistów konsekwentnie odrzucając religię pochodzenia semickiego przyjmowało wiarę przodków. Było to dość logiczne, biorąc pod uwagę w co wierzyli politycznie i rasowo. Dzisiaj zdarzają się przypadki łączenia skrajnych ideologii politycznych z religią, co jest na szczęście tylko marginesem.

Większość środowisk politeistycznych odcina się od jakichkolwiek ideologii politycznych, nie ważne czy to z prawa czy lewa (choć są wyjątki bo od bólu nazywani neopoganami wiccanie są z zasady dość lewicowi).

Asatru Folk Assembly ciężko pracuje aby pokazać pozytwyną stronę Asatru i nie popierają, ani nie sympatyzują z narodowym socjalizmem.

Wysłany: 2011-10-21 10:29 Zmieniony: 2011-10-21 10:48

Gorg666 (Bicz)
Gorg666
Wakefield (UK)

a Czescy wyznawcy Asów z Brutal Attack z powodzeniem im w tym przeszkadzają :) Co do Twojego pytania o przekład pierwszy leszy z neta.... sens jest ten sam ale nie chodzi o to jedno zdanie tylko jego kontynuację jeśli wiesz co to kontekst wypowiedzi bądź tak łaskaw nań spojrzeć bo ja wyrywając z kontekstu tylko połowę wyższego posta stworzyłbym z Twoich słów zdanie które zaprzecza następnęmu zdaniu ale czemu tego nie zrobię bo chociaż za yyy Słowianina się nie uważam (raczej za Polaka bo jak mnie rodzili to już takiej krainy w zamyśle współczesnej geografii nie było) to z istnienia "kontekstu zdania" zdaję sobie sprawę....
O ludach semickich sam zacząłeś swoją drogą to zabawne że antysemiccy niemieccy nacjonaliści którzy są katolikami to dla Ciebie semici i patrz nawet nie trzeba wyrywać z kontekstu by Twoimi słowami Tobie zaprzeczyć :)

W kwestii żywota pana Crowleya i istnienia pogaństwa jak i jego nie-politycznych działalności postaram się zaufać panom - Kupisowi (Zarys Dziejów Religii) i chociażby Cegielskiemu (Ordo Ex Chao) jak i wiedzy ogólnej :) choć genezy całego systemu pogańskiego zapewne szukałbym u szamanów traktując ich jako "hiper-pogan"

Aetas dulcissima adulescentia est

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło