Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Zamieszki w Wielkiej Brytanii. Strona: last

Zamieszki w Wielkiej Brytanii Wysłany: 2011-08-10 20:52

Co sądzicie o ostatnich wydarzeniach, które miały miejsce m.in. w Manchesterze? Mam tutaj na myśli rabunki, starcia z policją i cały ten nocny chaos. Jak DarkPlanetowa społeczność odnosi się do owych faktów? Czy to samo mogłoby się wydarzyć na naszym polskim podwórku? Co uważacie za bezpośrednie i pośrednie determinanty takich wydarzeń? Jakie mogą być ich konsekwencje - ekonomiczne, polityczne i inne? Kto na tym najwięcej ucierpiał? Jak zapobiegać?

Nie da się określić swojego życia jednym mottem.

Zamieszki w Wielkiej Brytanii Wysłany: 2011-08-11 17:22

[quote:920323d945="SanguineVenari"] Ludzie będą wychodzić na ulice, bo w tym widzą jedyną możliwość wpłynięcia na rząd, który na odczepnego może rzuci im jakiegoś ochłapa. [/quote:920323d945]
Ci co wszczynają zamieszki w Anglii nie protestują, nie mają żadnego większego celu poza zabawą w "królów miasta", jakimi się czują gdy mogą rozpierdolić kilka sklepów. To zwykłe uleganie instynktowi stadnemu przez bandę gówniarzerii w kapturach. Podobno nawet złapana została córka jakiegoś milonera. Nowy typ rozrywki: zamiast do galerii coś kupić - do galerii rozjebać wystawę i ukraść.

Może to dość pobieżna interpretacja, ale widziałbym tu reperkusje upadku idealizmu, który ujawnił postmodernizm. Bo zauważcie, że każde pokolenia ( w szczególności młodzieży ) od wieków ulegały jakimś wielkim ruchom ideowym. Czy to był werteryczny romantyzm na początku XIX w. czy, socjalizm na jego końcu i początku XX. Czy nawet socjalistyczne odnogi w stylu komun hippisowskich.
Dziś czegoś takiego nie ma. Oni już nie walczą o coś. To tylko - zabawa.

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Wysłany: 2011-08-11 21:22

Och, ten niedobry postmodernizm, z którym obyta tak bardzo była wulgarna młodzież, że jej agresja i przemoc to produkty postmodernistycznych transformacji społecznej samoświadomości mas. Brednie. Zdaje Ci się, że jakiekolwiek zamieszki, jakiekolwiek rewolucje angażujące tzw. "zwykłych ludzi", czy to w dobie narracji ideologicznych, o roszczeniach do obiektywności, czy to w dobie narracji spluralizowanych, au fond niejednorodnych, obywały się bez prostackich aktów przemocy, nieokrzesanych samosądów, gwałtów, rabunków? Myślisz, że tłuszcza Rewolucji Francuskiej była lepsza, ponieważ jej przywódcy poderwali ją do buntu demagogicznymi hasłami (wiadomo, że Rewolucja Francuska nie zaczęła się od tego, że tzw. "trzeci stan" wyszedł na ulicę - to drugi stan okazał niesubordynację, brak szacunku, co było właściwym zarzewiem - tłum sam z siebie nigdy by nie działał). Tocqeville świetnie to pokazał. Oczywiście - ważność dziejowa odnośnej Rewolucji, a zamieszek w Londynie to różnica otchłanna - ale nawet, gdy ludowi majaczyły gdzieś wzniosłe idejki, nie czyniły go mniej wulgarnym, nieokrzesanym w jego rewolcie. Postmodernizm ma tu więc gówno do sprawy. Komuny hipisowskie zakładane były przez znudzone dzieciaki bogatych biznesmenów, które w każdej chwili mogły wrócić na łono bogatej rodzinki - to oni byli dostarczycielami głównych idei ruchu hipisowskiego. Ci, których dołączyli później, skuszeni byli tylko ruchaniem i dragami - kamuflowanymi poetycko powielaniem strywializowanych w końcu postulatów wolnej miłości i wyzwolenia się z jakichś pęt doczesnej marności i ograniczoności.

Oni nie walczą o coś, a przeciw czemuś - znane są powody zamieszek. W końcu, w powszechnym tumulcie, pozostają tylko wulgarne, prymitywne zachowania, jak to drzewiej bywało przy okazji buntów, których prowodyrami był lud (darujmy, to beznadziejne, romantyczne i pejoratywne określenie jest nieco chybione, ale intuicyjnie pracuje niezgorzej). O wspomnianym werteryzmie nawet nie ma co się rozwodzić. Próżno wpadać w naiwny "idealizm" i szukać winnych tam, gdzie ich nie ma - nawet gdyby nad londyńskim rwetesem unosiła się jakaś idea, bestialstwa pozostałyby nimi i nie ma co twierdzić, że bez nich by się obyło. Rzekłem.

Co cię nie zabije, to cię wkurwi

Wysłany: 2011-08-11 22:02 Zmieniony: 2011-08-11 22:05

Bastylia zdobyta? Kiedy wtargnął tam tłum, był strzeżona tylko przez kilku strażników, którzy chyba w ogóle się nie bronili. Samą Bastylię potem po prostu rozebrano, nie było to okupione niczym spektakularnym. :D

Parcie na "ideę" to skłonność do gloryfikacji mitów i poetyckie pomijanie tego, co realnie pod hasełkami się działo.

Poza tym, rasistowskie nastroje nie są w Anglii żadnym novum. Potyczki z policją, a także jej pogarda dla imigrantów - to także rzecz oczywista. Statystycznie (tak, wiem, statystycznie ja i mój zdechły królik mamy 3 nogi) ludzie nie biali są tam aresztowani 6 razy częściej niż biali. W atmosferze takiego zaszczucia dotykającego łatwo konsolidujące się tzw. niższe warstwy średnie i grupy zmarginalizowane (majątkowo oraz etnicznie - pod kątem obyczajowości i traktowania, nie w sensie ustawowym, konstytucyjnym) nie ma co się dziwić, że w końcu nastąpił atak - spontaniczny, regionalny, aż w końcu pociągnął wszystkich, co czuli się zmarginalizowani w jakikolwiek sposób, nawet nietrafny (niech to będzie chociażby ten alkoholizm wśród młodzieży).

Jak temu zapobiegać? Londyn dostał trochę po mordzie, może coś wymyślą, pewne jest jedno, co już jakiś czas temu stwierdziła Merkel - polityka multikulturowości poniosła druzgocące fiasko.

Wysłany: 2011-08-11 22:04 Zmieniony: 2011-08-11 22:08

[quote:7e0b519a30="Durante"] Och, ten niedobry postmodernizm, z którym obyta tak bardzo była wulgarna młodzież, że jej agresja i przemoc to produkty postmodernistycznych transformacji społecznej samoświadomości mas. Brednie. Zdaje Ci się, że jakiekolwiek zamieszki, jakiekolwiek rewolucje angażujące tzw. "zwykłych ludzi", czy to w dobie narracji ideologicznych, o roszczeniach do obiektywności, czy to w dobie narracji spluralizowanych, au fond niejednorodnych, obywały się bez prostackich aktów przemocy, nieokrzesanych samosądów, gwałtów, rabunków? [/quote:7e0b519a30]
Durante, nigdzie nie napisałem że postmodernizm jest niedobry. Ba, jeśli tak uważam to na pewno nie zganiłbym go w całości, bo niektóre jego części składowe są bardzo ciekawe. Absurdem by było stwierdzenie, że gówniarzeria wychodzi na ulice bo naczytała się Derridy, czy innego Lyotarda i dla tego rozpierdala ulice.
Z tym że ja tak nie stwierdziłem. Napisałem ( uwielbiam tłumaczyć własne wypowiedzi ) ,że postmodernizm UJAWNIŁ, ZDEMASKOWAŁ upadek idealizmu - czyli w gruncie rzeczy dobrze zrobił.[quote:7e0b519a30="Durante"] Postmodernizm ma tu więc gówno do sprawy. Komuny hipisowskie zakładane były przez znudzone dzieciaki bogatych biznesmenów, które w każdej chwili mogły wrócić na łono bogatej rodzinki - to oni byli dostarczycielami głównych idei ruchu hipisowskiego. Ci, których dołączyli później, skuszeni byli tylko ruchaniem i dragami - kamuflowanymi poetycko powielaniem strywializowanych w końcu postulatów wolnej miłości i wyzwolenia się z jakichś pęt doczesnej marności i ograniczoności. [/quote:7e0b519a30]
Idealizm ma skłonność do wypaczania się.
Pozwolisz, że nie będziemy tu robić offtopa roztrząsając sprawę subkultury hippisów, bo w gruncie rzeczy też uważam, że to bzdura i naiwniactwo.
[quote:7e0b519a30="Durante"]Poza tym, rasistowskie nastroje nie są w Anglii żadnym novum. Potyczki z policją, a także jej pogarda dla imigrantów - to także rzecz oczywista. Statystycznie (tak, wiem, statystycznie ja i mój zdechły królik mamy 3 nogi) ludzie nie biali są tam aresztowani 6 razy częściej niż biali. W atmosferze takiego zaszczucia dotykającego łatwo konsolidujące się tzw. niższe warstwy średnie i grupy zmarginalizowane (majątkowo oraz etnicznie - pod kątem obyczajowości i traktowania, nie w sensie ustawowym, konstytucyjnym) nie ma co się dziwić, że w końcu nastąpił atak - spontaniczny, regionalny, aż w końcu pociągnął wszystkich, co czuli się zmarginalizowani w jakikolwiek sposób, nawet nietrafny (niech to będzie chociażby ten alkoholizm wśród młodzieży).
[/quote:7e0b519a30]
Z tego co mi wiadomo nie tylko imigranci są teraz na ulicach.
[quote:7e0b519a30="Durante"] Oni nie walczą o coś, a przeciw czemuś - znane są powody zamieszek. W końcu, w powszechnym tumulcie, pozostają tylko wulgarne, prymitywne zachowania, jak to drzewiej bywało przy okazji buntów, których prowodyrami był lud (darujmy, to beznadziejne, romantyczne i pejoratywne określenie jest nieco chybione, ale intuicyjnie pracuje niezgorzej). O wspomnianym werteryzmie nawet nie ma co się rozwodzić. Próżno wpadać w naiwny "idealizm" i szukać winnych tam, gdzie ich nie ma - nawet gdyby nad londyńskim rwetesem unosiła się jakaś idea, bestialstwa pozostałyby nimi i nie ma co twierdzić, że bez nich by się obyło. Rzekłem. [/quote:7e0b519a30]
Nawet nie wiem czy tam jest walka przeciw czemuś, skoro na portalach społecznościowych pojawiają się ogłoszenia w stylu "robimy rozróbę w centrum przyjdź, darmowy sprzęt". Dla mnie to zwykła szalbierka.
Rzekłeś, ale nie przemyślałeś.

Wysłany: 2011-08-11 22:06 Zmieniony: 2011-08-11 22:13

Przeczytaj jeszcze raz, uważnie. Poza tym, obwiniasz postmodernizm, ewidentnie - ja uważam, że to rzut kulą w płot. A pierwsza część tego, com tam napisał jest ironiczna (no popatrz). Zawężanie całego zjawiska do tego, że ludzie się umawiają na napieprzanie naprawdę jest tylko oburzeniem, ale nie wnikliwym komentarzem. Co do "nie tylko imigrantów na ulicach" - kolejny mój post.

Wysłany: 2011-08-11 22:14

[quote:3d3e46ddfe="Durante"]Poza tym, obwiniasz postmodernizm, ewidentnie[/quote:3d3e46ddfe]
Będziemy się licytować?

Wysłany: 2011-08-11 22:22 Zmieniony: 2011-08-11 22:23

Prasa robi z tego sensację, ale nie dostarcza "ideologii". To pojęcie jest martwe, Adorno już tutaj tłukł trupa, Żiżek natomiast pastwił się nad spróchniałym szkieletem.

Sanguine, muszkietami?

[img:c64a4e33fe]http://www.artdeco.sklep.pl/galerie/m/muszkiet-skalkowy-bagnet_1194.jpg[/img:c64a4e33fe]

Tak, Dumas fatalnie się przysłużył kulturze, łącząc muszkieterów ze szpadami. :D

Wysłany: 2011-08-11 22:22 Zmieniony: 2011-08-11 22:29

[quote:1b48c20dd2="Sanguine Venari"]Polecam pojedynek na muszkiety[/quote:1b48c20dd2]
Ja tam wolę bardziej męski: zagrajmy w bierki! ;>

Wysłany: 2011-08-11 22:35 Zmieniony: 2011-08-11 22:36

Muszkiety nie służyły do pojedynków, sorry biedroneczko (chyba, że bardzo Ci zależy, ale to już niezgodna z historią samowolka). :D

Prasa lubi snuć domysły? Natknęłaś się na jakieś? Ja jedynie widziałem oburzenie, właśnie wzmianki o imigrantach i ubogich i prognozy socjologów, że całe to zamieszanie szybko się wypali i w sumie niewiele zmian przyniesie. :D

Wysłany: 2011-08-11 22:54

Ja bym wolał walkę na zweihandery - broń typowo turniejowa, a jaka śliczna. Dwa flambergi poproszę. *_*

Niemniej - być może warto śledzić, jakie następstwa będą miały miejsce.

Wysłany: 2011-08-11 23:17

I tak nie będziesz sekundantką.

Nie wiem, jak ewentualnie oficjalne oświadczenie władz miałoby być nudne jak "Moda na sukces" - to może być wskazówka, czy mogą nastąpić zmiany ustawodawcze, to może być potępienie i sprowokowanie kolejnych rozruchów, to może być próba wypracowania konsensu. Ciekawe rzeczy. :)

Wysłany: 2011-08-12 00:10 Zmieniony: 2011-08-12 00:24

Poczekaj, poczekaj. Dziwne zestawienie proponujesz. O zamieszkach w Londynie nikt nie mówi jako o jakiejś tragedii. Jest na językach, bo się właśnie dzieje, co bynajmniej nie jest od razu w najmniejszym stopniu spowinowacone z ignorancją wobec dawnych tragedii. Zamieszki w Londynie i ich następstwa są o tyle ciekawe, że stanowią kolejny akord serii buntów, które dotykają większa europejskie miasta ("och, bo któż teraz pamięta o zamieszkach we Francji!" ). To kolejny akord upadku polityki multikulturowości, tak gorąco swego czasu lansowanej. I to, co zostanie w tej materii powiedziane - jest interesujące, gdyż może wyznaczyć przestrzeń przyszłych możliwych napięć i możliwych sojuszy. W samym Londynie nic ciekawego się nie wydarzy - ot, napieprzają się, są prostaccy: nie chodzi jednak o TAKĄ akcję, bynajmniej. Nie umniejszając żadnej tragedii - to jednak się dzieje obecnie, ma swoje korzenie i będzie miało reperkusje na arenie europejskiej - i to jest, podczas trwania tych procesów, palące; bardziej palące niż przypominanie sobie tragedii w Libii, przy całym dla niej szacunku.

Wysłany: 2011-08-12 01:15

No tak - ale jest to nieuniknione, zwłaszcza, gdy nie dotyczy "naszego" poletka. Taka pamięć nie może być żywa dla nas, więc ubolewanie nad jej wygaśnięciem niewiele da - choć z drugiej strony tracimy przede wszystkim lichą, ludyczną, medialnie atrakcyjną papkę.

USA to bardzo kiepski przykład - to społeczeństwo ze swoją osobliwą historią stanowi etniczny tygiel znacznie dłużej, niż trwa polityka multikulturowości w Europie. Sam projekt nie był zły - był dobry w świetle raczkującej UE i nadziei na wykorzystanie potencjału np. minimalizacji bezrobocia, przez zasilenie deficytów rąk do pracy za sprawą emigrantów. Zawiódł nie projekt, lecz (ta-da-dam!) ludzie niezdolni do asymilacji (obustronnej; ta kwestia jest mocno kontrowersyjna - czy obywatele kraju do którego ktoś przybywa nie mają prawa *wymuszać* na nim subordynacji pod ich kulturę? Nie mają prawa gardzić nim, gdy tego odmawia, choć, załóżmy optymistycznie,płaci podatki?).

Właśnie - proces trwający latami. Mimo wszystko, zamieszki we Francji i w Londynie nie są bardzo oddalone w czasie. Cóż mogli zrobić Brytyjczycy? Amnestia dla wszystkich czarnoskórych czy latynosów na imigracji? Narzucić specjalne metody postępowania z nimi w razie zatrzymania, które np. pozwalałyby kontrolować funkcjonariuszy? Rychło zostałoby to odebrane jako panika, histeria, rząd straciłby zaufanie Anglików. Nie wiadomo, co zrobić w obecnej sytuacji - starać się o kompromis czy - podjąć kroki, by ujednolicić kulturowo społeczeństwo, mając na uwadze walną dla sprawy niezdolność większości imigrantów do asymilacji? Nie wiem, czy burza miałaby przejść przez Europę, wszystkie dotychczasowe zamieszki są zbyt szczeniackie, by można było mówić o potężnym wstrząsie. Transformacje, jakim będzie poddana polityka imigracyjna raczej będą jednak iść w rygorystyczną stronę (vide Niemcy).

Wysłany: 2011-08-12 13:40 Zmieniony: 2011-08-12 13:40

Całkiem ciekawy materiał - [i:fde5dfe993]Why did so many youths riot in London?[/i:fde5dfe993]

http://www.bbc.co.uk/news/uk-14467988

Nie da się określić swojego życia jednym mottem.

Zamieszki w Wielkiej Brytanii Wysłany: 2011-08-12 15:18

Krwawy (Anciliae)
Krwawy
Poznań || Konin

Czy ktoś zwrócił uwagę, że w Anglii gdzie większość stanową biali, wśród motłochu była ich mniejszość? (Tu opieram się na zdjęciach i filmach z zamieszek.) A potem będzie, że policja złapała więcej innych niż biali i jest rasistowska?
Podobnych sytuacji nie ma w krajach, gdzie nie ma tak dużo osób obcego pochodzenia. Problem jest jak wpuszcza się dużo ludzi, którzy się nie integrują i tworzą getta. Problem gotowy. Prosty przepis.

Śmieszna jest cała sprawa z służbami porządkowymi. Z początku nie mogli używać nawet gumowych kul. Nie pozwolono używać gazu łzawiącego, a nawet NIE MIELI w Anglii armatek wodnych, bo wszystkie czekają w Irlandii Północnej na Irlandczyków. Bano użyć się siły, która jest normą w takich sytuacjach. Kiedy są zamieszki we Francji czy Niemczech używa się wszystkiego poza środkami śmiercionośnymi. Działa to o wiele lepiej, niż strach przed skrzywdzeniem przestępców.
Jeśli dobrze pamiętam to w Norwegii czy Szwecji policja nie nosi ze sobą broni. Mają spore ograniczenie z używaniem jej. Jakie są konsekwencje? Młodzież demoluje np posterunki policji, ktoś dokonuje masakry itd Od dobrobytu tym społecznością poprzewracało się w dup...
Jeśli wychowuje się dzieciaki bezstresowo, jeśli państwo nie ma możliwości chronić własnych obywateli tak się to kończy. (Wysyłanie armii nie było nigdzie potrzebne, wystarczy by zwykłe służby miały możliwości.)

http://pantheion.pl/

Zamieszki w Wielkiej Brytanii Wysłany: 2011-08-12 16:15 Zmieniony: 2011-08-12 16:16

Krwawy (Anciliae)
Krwawy
Poznań || Konin

[quote:3cafa40c4d="DonVitteo"]
Śmiem twierdzić, iż najtragiczniejsze w skutkach żniwo zebrała jak dotąd Francja z tą swoją polityką socjalną i multikulturową. Niedługo na naszych oczach dochodzić zacznie do przemian etnicznych w Europie, gdzie zdecydowaną większość stanowić będą islamscy imigranci i ich potomstwo. Wiążąc to z malejącym wskaźnikiem urodzeń i całkowitym brakiem chęci integracji napływających imigrantów otrzymujemy zagrożenie upadku kultury europejskiej jaką znamy.

Do rozrób jakie mają miejsce obecnie w Anglii dochodzić będzie w Europie coraz częściej. Obyśmy nie doświadczyli tego na własnym podwórku. [/quote:3cafa40c4d]

Chciałbym zaznaczyć jeszcze jedną rzecz. Ten motłoch w Anglii niszczył wszystko na swojej drodze. W tym też sklepy uczciwie pracujących imigrantów, którzy lepiej się integrują ze społeczeństwem gospodarzy. (Ciekawe jakie są proporcje między tymi grupami?)

Według danych z roku 2000 czyli kawał czasu temu, muzułmanie we Francji stanowili 10% populacji. Od tamtego czasu nie miał miejsca regres, a wręcz wzrost dzięki imigracji jak i dużemu przyrostowi naturalnymi.
W Anglii procentowo jest ich mniej, ale mają spore wpływy w różnych organizacjach. Jednak polityka tego państwa, jest bardziej liberalna niż Francuska.
Biorąc pod uwagę odsetek Turków w Niemczech i innych grup w krajach UE można się niepokoić.
Było by jeszcze wszystko dobrze, gdyby to były małe grupy, które nie zaburzają równowagi etnicznej. Gdyby to były grupy integrujące się ze społeczeństwem, które zachowując religię przyjmują kulturę i dziedzictwo Europy. Tego od innych wymagają u siebie, ale u nas ciągle uważają się za lepszych.
W PL nie ma co się bać. Do krajów zachodu ściągnęły ich świadczenia socjalne, jesteśmy na to zbyt ubodzy. Przyjadą co najwyżej ciężko pracujący, a takich nie powinno się odganiać.

Wysłany: 2011-08-12 16:43

powystrzelać ich wszystkich, ostatecznie deportować

Nic tak mnie nie wnerwia na forum, jak usuwanie moich postów

Wysłany: 2011-08-12 17:01

Krwawy (Anciliae)
Krwawy
Poznań || Konin

[quote:2b10efce86="DonVitteo"] Owszem, racja :) To o czym pisałem powyżej może mieć poważne polityczne konsekwencje na przyszłość. Wraz z tymi przemianami wiązać się może chęć zamieszkałych od dziesięcioleci ( oczywiście na uwadze mam przyszłość w odstępie około...powiedzmy 20 kolejnych lat )imigrantów do przejęcia stanowisk rządowych, zakładania własnych partii zgodnie z duchem demokracji. Obawiam się, iż w czasach, gdy islamska większość dojdzie do głosu w rządach zechcą proklamować republiki islamskie, ustanawiając prawo szariat powszechnym i obowiązkowym. Gorzej jeżeli u sterów znajdą się fundamentaliści pragnący nieść islam ogniem i mieczem, że tak się wyrażę. Ta sytuacja dotyczy większości państw zachodniej Europy.
[/quote:2b10efce86]

W większości się zgadzam. Miło, że ktoś widzi podobne sprawy, a nie chowa głowę w piasek udając "wszystko jest cacy". Najłatwiej zostać zgubionym przez ignorancję i zaślepienie w idee (poprawności politycznej), zapominając o wydarzeniach.

[quote:2b10efce86="bambol"]powystrzelać ich wszystkich, ostatecznie deportować[/quote:2b10efce86]

Cholera, a już myślałem, że to ja jestem radykałem. xD Podkopujesz moje poczucie podłości i niepoprawności.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło