Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Lesbijka biskupem Sztokholmu. Strona: last

Lesbijka biskupem Sztokholmu Wysłany: 2010-12-11 09:06 Zmieniony: 2010-12-11 09:09

Yngwie (Diabolista)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

http://wyborcza.pl/1,76842,7227337,Lesbijka_biskupem_Sztokholmu.html

Co prawda news zeszłoroczny, ale dzisiaj się natknąłem. Brzmi trochę, jakby się nadawało na Mhhroczny humor, ale Szwedzi najwyraźniej mają inne poczucie humoru :P. Jak tu nie być ateistą w dzisiejszych czasach :P.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Wysłany: 2010-12-11 09:28

Jak pedofil może być biskupem to co złego w lesbijce?

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2010-12-11 09:29

Bo juz dawno powinni znieśc celibat i traktować księży/pastorów/zakonnice jako normalny zawód, a ewentualny celibat powinien byc co najwyzej kwestia osobistą

.

Wysłany: 2010-12-11 09:44

Yngwie (Diabolista)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

No właśnie. Mnie ten artykuł jakoś specjalnie nie zszokował. Odbieram to bardziej przez pryzmat uwarunkowań kulturowych, a mniej religijnych. Z tym, że pedofilia akurat, zwłaszcza na takich stanowiskach powinna być i jest społecznie piętnowana. Ale co o tym myślą Szwedzi, to nie wiem.

Wysłany: 2010-12-11 10:25

A lesbijka to człowiek gorszej kategorii?Widać mają liberalne społeczeństwo,u nas nadal ciemnogród.

Wysłany: 2010-12-11 10:48 Zmieniony: 2010-12-11 10:57

Yngwie (Diabolista)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

[quote:96e6a14db1="leprosy"]A lesbijka to człowiek gorszej kategorii?Widać mają liberalne społeczeństwo,u nas nadal ciemnogród.[/quote:96e6a14db1]
i skostniały system religijny.

edit:
W dodatku oparty na samej męskiej hierarchii.

Wysłany: 2010-12-11 10:59

Vanique (Anciliae)
Vanique
Wodzisław Śl.

Czy to że jest się lesbijką/gejem, znaczy o tym iż jest się mniej dobrym,uczynnym człowiekiem? W końcu jakiś kraj poszedł po rozum do głowy ;]

"tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota" Albert Einstein

Wysłany: 2010-12-11 11:09 Zmieniony: 2010-12-11 11:50

Yngwie (Diabolista)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Na te i inne pytania znajdziemy odpowiedź już w następnym odcinku serialu: "Witaj w PL" :P.

edit:
Skoro już założyłem taki temat, to dopiszę coś od siebie. Akurat teraz mieszkam sobie w Częstochowie. Miasto powszechnie znane jako ośrodek kultu religijnego, w dodatku maryjnego, co się często podkreśla.

Sprawdziłem sobie miasta partnerskie Częstochowy (z Wikipedii i nie tylko) i jest sporo związanych z kultem religijnym, np. Nazaret czy Betlejem. Z kolei Sztokholm ma na liście miast partnerskich Częstochowę i jest to jedyne miasto z listy, które nie jest stolicą żadnego państwa. Ale w drugą stronę nie zadziałało chyba, bo Częstochowa nie ma na liście Sztokholmu. Szkoda, bo to bardzo kulturalne miasto.

edit2:
Hmmm, to samo dotyczy Warszawy. Warszawa ma wiele miast partnerskich, ale nie Sztokholm, a Sztokholm "ma" Warszawę jako jedno z niewielu miast. Wychodzi na to, że Szwedzi nas lubią, tylko my ich nie bardzo.

Wysłany: 2010-12-11 20:28

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:75e96bce08="Tristitia"][quote:75e96bce08="Harlequin"]Bo juz dawno powinni znieśc celibat i traktować księży/pastorów/zakonnice jako normalny zawód, a ewentualny celibat powinien byc co najwyzej kwestia osobistą[/quote:75e96bce08]

Powinni, owszem, ale jak wtedy rozwiązać kewstię prawa dziedziczenia? Toż, majątek kleru zacznie się skurczać![/quote:75e96bce08]

niech zaczną płacić podatki to nie będzie trzeba podnosić VATu

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2011-01-26 13:51

Szwecja rządzi się innymi prawami - polecam ten materiał :
można się przerazić!

http://filmowisko.org/film,Postep_po_szwedzku__2005___Lektor_PL_,1399.html

I'm always wanting more Anything I haven't got Everything I want it all I just can't stop Planning all my days away But never finding ways to stay Or ever feel enough today Tomorrow must be more ...

Wysłany: 2011-01-26 14:34

[quote:434133df9d="Yngwie"] Wychodzi na to, że Szwedzi nas lubią, tylko my ich nie bardzo.[/quote:434133df9d]

Bo my im nie chcemy potopu szwedzkiego zapomnieć ;P

Dla mnie lesbijka czy nie, nie ma znaczenia, zwłaszcza jeśli celibat obowiązuje. Dużo ciekawszą była dla mnie informacja, że w Polsce osoba która przyznaje się do homoseksualizmu nie może zostać duchownym właśnie z owego powodu. Z resztą to chyba było odgórne zarządzenia Watykanu, nie tylko nasz "ciemnogrodzki" wymysł.

Wysłany: 2011-01-26 16:01

Zephirus (Bicz)
Zephirus
Za siedmioma cmentarzami

[quote:d8978e692d="CatGirl"]Problem dziedziczenia w innych krajach jakoś rozwiązali, i nie ma problemu z majątkiem, więc to raczej kwestia dobrej woli tych na górze:)
a że lesbijka, mi to obleci:D wkurza mnie tylko robienie szumu wokół seksualności, wg mnie to prywatna sprawa:P[/quote:d8978e692d]

Znasz katolicki kraj, w którym księża (katoliccy) mogą zawierać związki małżeńskie??

"I will sing my worst southamerican song at your funeral"

Wysłany: 2011-01-26 17:54

HBVILK (Bicz)
HBVILK
Skoghall Szwecja

Tyle lat w Szwecji ....a zawsze coś mnie zaskoczy.Prawdę mówiąc zatrzymałem się na koncertach punk rockowych w tutejszych kościołach ( raczej akompaniamencie do mszy ) chociaż ostatnio modny jest glam rock w czasie mszy ( nie jestem pewien ale chyba w Szwecji jest najwięcej takich kapel na świecie) ale o lesbijce to się od Was dowiaduje. No i nic w tym dziwnego .Dziwne byłoby gdyby z tego powodu miała jakieś nieprzyjemności .

..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...

Wysłany: 2011-01-26 18:32

Aliss (Bicz)
Aliss
Nîmes/Bydgoszcz

Lesbijka czy nie,jeśli to lubi to jej sprawa i chyba nikomu nic do tego,natomiast powszechnie jest wiadome że naajwięksi kurwiarze są właśnie w śród klechów i nigdy nie była to żadna tajemnica.Skoro ksiądz proboszcz może sie prowadzać zalany w trupa z miejscowymi dziwkami to dlaczego kto inny nie może też gustować w kobietach...?

Żyć i kochać w biegu,umrzeć z mieczem w dłoni

Wysłany: 2011-01-26 19:27 Zmieniony: 2011-01-26 19:31

Yngwie (Diabolista)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

[quote:8d4ee571cf="40i4"][quote:8d4ee571cf="Yngwie"] Wychodzi na to, że Szwedzi nas lubią, tylko my ich nie bardzo.[/quote:8d4ee571cf]

Bo my im nie chcemy potopu szwedzkiego zapomnieć ;P

[/quote:8d4ee571cf]

No chyba tak, hehe. Z Niemcami też się nie lubimy i nawet po 600 latach "musimy" co rok upamiętniać to, że raz ich zlaliśmy pod Grunwaldem ;P.

[quote:8d4ee571cf="beatha"]

Szwecja rządzi się innymi prawami - polecam ten materiał :
można się przerazić!

http://filmowisko.org/film,Postep_po_szwedzku__2005___Lektor_PL_,1399.html
[/quote:8d4ee571cf]

Ten film to tak średnio co 2-3 miesiące ktoś zalinkowuje na DP. Treść taka sobie, większość z tego w PL nie do przyjęcia, wiadomo, zbyt duże różnice kulturowe. Film wygląda jak wygląda, bo kręcony przez Frondę - organizację mocno prawicową, opowiadającą się za wartościami Kościoła Katolickiego.

Z kolei Finowie po obejrzeniu filmu "Galerianki" bywali pewnie równie przerażeni, co beatha po tym z linka, a przynajmniej mocno się dziwili, że się w Polsce takie rzeczy dzieją.

Wysłany: 2011-01-26 19:40

Finowie to raczej zły przykład, bo tam kobiety są podobno jeszcze bardziej "męskie" niż mężczyźni.

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Wysłany: 2011-01-26 19:51 Zmieniony: 2011-01-26 19:52

Yngwie (Diabolista)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

[quote:87f7c1f863="szarl"]Finowie to raczej zły przykład, bo tam kobiety są podobno jeszcze bardziej "męskie" niż mężczyźni.[/quote:87f7c1f863]

że co, że "galerianie"? A to nie wiem. No cóż, co kraj to obyczaj (gdzieś czytałem konkretne opinie Finów/Finek o tym filmie, ale już nie pamiętam gdzie).

Wysłany: 2011-01-27 01:03

[quote:43c8a0c258="Vanique"]W końcu jakiś kraj poszedł po rozum do głowy ;] [/quote:43c8a0c258]
Czy to od kraju zależy czy bardziej od wyznania?

Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P

Wysłany: 2011-01-27 15:20

[quote:f2111e68fb="Harlequin"]Bo juz dawno powinni znieśc celibat i traktować księży/pastorów/zakonnice jako normalny zawód, a ewentualny celibat powinien byc co najwyzej kwestia osobistą[/quote:f2111e68fb]

Można powiedzieć, że traktują. Księża dostają w końcu swoją pensję. Zakonnice chyba podobnie.

[quote:f2111e68fb="Tristitia"]Powinni, owszem, ale jak wtedy rozwiązać kewstię prawa dziedziczenia? Toż, majątek kleru zacznie się skurczać![/quote:f2111e68fb]

Majątek jest kościoła - jako instytucji. Nie należy do kleru definiowanego jako osoby pracujące w instytucji.

[quote:f2111e68fb="minawi"]niech zaczną płacić podatki to nie będzie trzeba podnosić VATu[/quote:f2111e68fb]

Płacą podatki - pisałam z resztą o tym pracę dyplomową :P Niewysokie, ryczałtowe, ale płacą.

Męża szukam! :P

Wysłany: 2011-01-27 21:32

[quote:c86311bf38]Można powiedzieć, że traktują. Księża dostają w końcu swoją pensję.[/quote:c86311bf38]
Tu się zgodzę

[quote:c86311bf38] Zakonnice chyba podobnie.[/quote:c86311bf38]

Nic bardziej mylnego
Zakonnice i pensja
Zresztą zapomniałaś też o braciach zakonnych. Zakonnik wcale nie musi być jednocześnie kapłanem, a zakonnica to nawet nie może, ale zarówno zakonnica jak i zakonnik złożyli ślub ubustwa... posiadają oni własną bieliznę i szczoteczkę do zębów... reszta nalezy do wspolnoty zakonnej... zakonnik nie posiada książek, nie posiada pamiatek bo wybrał życie duchowe... paczką którą dostanie od rodziny dzieli się również z całym bractwem...

Tak więc klasztor jako taki dysponuje funduszami ale nie poszczególni mnisi. Oczywiście przeor/opat/generał ma możliwość do nadużyć jako zarządzający jednostką, ale on też złożył ślub ubustwa i nie powinien brać tego czego mu się nie należy.

Tak na marginesie to księża pracujący w szkole dostają pensję że szkoły z czego o ile się nie mylę połowę oddają parafii . Przynajmniej jakiś czas temu taki był wymóg. Ksiądz może jeździć drogim samochodem :) ale najprawdopodobniej będzie on własnością parafii :)

Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło