Projektowanie Przyszłości Wysłany: 2010-04-13 02:12 Zmieniony: 2010-04-13 02:51
“Projektowanie Przyszłości” to film dokumentalny, pokazujący życie i dalekosiężną wizję Jacque Fresco, który wydaje się być “nowoczesnym” Leonardem da Vinci. Film bada świat przyszłości (The Venus Project) według Fresco, gdzie naukowymi metodami, wszystkie działalności i wysiłki człowieka, są skierowane do osiągania dynamicznej równowagi między człowiekiem i naturą.
Projekt Venus opiera się na założeniu, że ubóstwo jest spowodowane przez zahamowanie postępu w technologii. Zahamowanie spowodowane przez obecny – zorientowany na zysk – światowy system gospodarczy. Gdyby postęp w technologii był niezależny od jej rentowności – zgodnie z teorią J. Fresco – spowodowałaby, że więcej środków byłoby dostępnych dla większej liczby osób. Ta nowo odkryta obfitość zasobów zmniejszyłaby skłonność do niezależności, korupcji i chciwości, a zamiast tego uczyniłaby ludzi bardziej skłonnymi do pomagania sobie nawzajem.Fundamentalne dla realizacji projektu jest wyeliminowanie obecnego pieniądza na rzecz gospodarki opartej o zasoby naturalne.
"Tam, gdzie zanika granica między dobrem a złem, gdzie prawda miesza się z fałszem, a piękno z brzydotą, tam jest mój świat. Badając go, zagłębiasz się w mroczne tajemnice przyszłości."
Wysłany: 2010-04-13 08:43
Są inne sposoby by stopniowo wyeliminować pieniądze.Przykład- na początek darmowe telefony, internet, woda idąc dalej energia.A jak energia będzie darmowa, dotowana przez państwo stanieją inne produkty.W końcu nie będziesz miał na co wydać pieniądze, na tzw rozrywki.
Kiedyś bardzo dawno , dawno temu, jak jeszcze nie było kolorowych telewizorów i nie czytałam s-f, miałam powtarzający się sen.Śniły mi się domy w kształvcie kuli unoszące się nad ziemią, olbrzymie miasta latające.
Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy
Wysłany: 2010-04-13 15:14
[quote:a1012a2b42="black_gothic"]Są inne sposoby by stopniowo wyeliminować pieniądze.Przykład- na początek darmowe telefony, internet, woda idąc dalej energia.A jak energia będzie darmowa, dotowana przez państwo stanieją inne produkty.W końcu nie będziesz miał na co wydać pieniądze, na tzw rozrywki.[/quote:a1012a2b42]Myślę że nie da się tego urzeczywistnić żeby była energia ktoś musi siedzieć w kopalni a ktoś w elektrowni... ktoś musi naprawiać przekaźniki sieci komórkowej gdy uderzy piorun, gdyby każdy wykonywał prace za darmo społecznie to też za darmo społecznie barłby najdroższe rzeczy ze sklepów każdy pewnie chciałby więcej zyskać niźli dał społeczeństwu... a skro wszystko byloby za darmo bo brakowałoby środka przymusu w postaci mamony bez której teraz nic sobie nie kupisz ludzie rozleniwiliby się każdy zabrałby ze "sklepu" za darmo jak najwiecej a nie byłoby komu tych dóbr wytwarzać... Pieniądze będą istniały może w innej formie, ale raczej nie znikną... Co prawda jestem za państwem opiekuńczym, ale opieka powinna też mieć swoje granice...
[quote:a1012a2b42="black_gothic"]Kiedyś bardzo dawno , dawno temu, jak jeszcze nie było kolorowych telewizorów i nie czytałam s-f, miałam powtarzający się sen.Śniły mi się domy w kształvcie kuli unoszące się nad ziemią, olbrzymie miasta latające.[/quote:a1012a2b42]
Piękny i wspaniały sen :) Umysł potrafi stworzyć ciekawe rzeczy :) Pozdrawiam
Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P
Wysłany: 2010-04-13 20:49
A jak by taki pierwotek z roku np 500 pne, zobaczyłby ludzi w samochodach, dzielnicę willową, w domu telewior na ścianie, satelita, kabina prysznicowa z ciepłą wodą, komórki, lodówki, pralki, zmywarki ,kuchenki mikrofalowe, samoloty, rakiety, helikoptery, markety pełne dobra wszelakiego to dla niego też byłaby utopia.
Kiedyś ludzie uważali, że Ziemia jest płaska.
Nie martw się , jak znajdą planetę z ......to będą latające miasta i domy.
Oczywiście jeśli w 2012r koniec świata zostanie odwołany.
Wysłany: 2010-04-13 21:35
[quote:4bba4a2d84="black_gothic"]A jak by taki pierwotek z roku np 500 pne, zobaczyłby (...) to dla niego też byłaby utopia.[/quote:4bba4a2d84]
Raczej spory szok.
"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."
Wysłany: 2010-04-13 23:47
VP to niestety zwykła nieosiągalna komuna. Niestety nasza cywilizacja cechuje się nasyceniem ogromną ilością darmozjadów, którzy o zgrozo zarabiają najlepiej. Samo ich istnienie spowalnia wszelki rozwój technologiczny i uniemożliwia tworzenie technologii dla ludzi, a nie dla pieniędzy. Niestety nie widzę takiej przyszłości, to nie Star Trek.
Co nas nie zabije, to nas sponiewiera.
Wysłany: 2010-04-14 15:54 Zmieniony: 2010-04-14 16:16
[quote:4dafe1f0e1="black_gothic"]A jak by taki pierwotek z roku np 500 pne, zobaczyłby ludzi w samochodach, dzielnicę willową, w domu telewior na ścianie, satelita, kabina prysznicowa z ciepłą wodą, komórki, lodówki, pralki, zmywarki ,kuchenki mikrofalowe, samoloty, rakiety, helikoptery, markety pełne dobra wszelakiego to dla niego też byłaby utopia.
Kiedyś ludzie uważali, że Ziemia jest płaska.
[/quote:4dafe1f0e1]oj nie było tak znowu żle :) nie każdy przeież urodził się w "zacofanej" Europie -miasto Mohendżo-Daro (2500l.p.n.e. czyli 4500lat temu(BP)) z kultury protoindysjkiej (sama kultura istniala co najmniej 3500 l.p.n.e. - 5500 BP)
[i:4dafe1f0e1]"Główna ulica przecina miasto z północy na południe(...)szerokość(...)10m(...)przecznice 1,5-3m, dzielącymi miasto na regularne dzielnice(...)miasto wznoszono wg dokładnie przemyślanego planu.Drzwi domów mieszkalnych wychodziły nie na ulice gł.,lecz na uliczki boczne(...)Standardowy dom składał sie z kilku komnat na dole i z kondygnacji górnej, na którą prowadziły schody, prawie zawsze posiadał łazienkę, komnatę do ablucji. Dom miał wewnetrzny dziedzineic, przeważnie ze studnią. System kanalizacji obejmował całe miasto. W podłogę budynk wpuszczano gliniane rurki którymi woda z łazienki sciakała do(...)Niekiedy łazienkę lokowano na piętrze :) (...) Mur okalający otwór kanału był zbudowany z [color=RED:4dafe1f0e1]cegieł[/color:4dafe1f0e1] tak dokłądnie dobranych i dopasowanych, że nawet dzisiaj trudno zobaczyć ich spojenia"[/i:4dafe1f0e1] (cytat za Aleksander Kondratow - Zaginione cywilizacje, PIW Wa-wa 1988)
a tu ogólny opis http://pl.wikipedia.org/wiki/Mohend%C5%BCo-Daro
Fakt tylu uciech technologicznych nie mieli ale co po wspołczenych budowlach z 200-300 lat zostanie ? niewiele pewnie...
Dodać do tego faktu należy że od połowy XIX wieku książki drukuje się na kwaśniejącym (żółkniejącym i samorozpadającym się) pamierze tak taniej cywilizacja tandety ale za to powszechniejszej dostępności :) (a oszczędnościowe ksiażki z lat 70 XXw na papierze V klasy bez problemu przeżyjemy)
Właśnie ok 500 l.p.n.e. Hindusi określili rozmiary Ziemi, uznawali że Słońce jest gwiazdą jak inne na niebie, dokładnie określili czas obrotu Ziemi wokół Śłońca, promienie orbit planet które już wtedy uważali za eliptyczne (Kopernik uważał że kołowe )
Egipska królowa Hatszepsut wysłała ekspedycję "naukową" do wspołczesnej Somalii, a Egipcjanie dużo wcześniej opłyneli Afrykę od nas :) (swoją drogą podobno mieli problemy z ułamkami :P ja w podstawówce też )
Chińczycy wynaleźli druk pare wieków przed Gutenbergiem i używali kompasów tez sporo wieków przed nami (co prawda tylko igła w naczyńku z wodą), jak również wiedzieli o istnienu obu ameryk co prawda wiedza była tylko dla wybranych...
Arabowie też byli od nas lepsi w nawigacji, pare wieków wcześniej ich żeglarze używali astrolabium do nawigacji :) poźniej nawet sam kopernik się nim bawił :)
Majowie okres obiegu Księżyca wokół Ziemi wyznaczyli na 29,530086 a my na 29,530538 dnia oczywiście nie potrzebowali do tego pomocy UFO :) wystarczyła średnia wyliczona z wielowiekowych obserwacji no fakt wspołczesna cywilizacja zachodnia nie potrzebuje tyle czasu :) więc nie jest z nami tak znowu źle, ale nie stanowimy jakiegoś nadzwycajnego ewenementu musimy o tym pamiętać i zachować pokorę i nie wywyższać się ponad inne cywilizacje bez których nie bylibyśmy tymi kim jesteśmy :) a wtedy pewnie dłużej poistniejemy :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
[quote:4dafe1f0e1="FreddyKruger"]Niestety nasza cywilizacja cechuje się nasyceniem ogromną ilością darmozjadów, którzy o zgrozo zarabiają najlepiej. Samo ich istnienie spowalnia wszelki rozwój technologiczny i uniemożliwia tworzenie technologii dla ludzi, a nie dla pieniędzy. [/quote:4dafe1f0e1] I co z tym zdrobić
W dodatku istnieje też taka propaganda że jeśli jesteś prezesem wielkiej firmy to swój sukces zawdzieczasz tylko sobie :) a przecież ktoś Cię wykształcił... ktoś stworzył i dał za darmo ludzim pomysł na WWW z których pewnie korzystasz jakiś tam panie prezesie... (twóraca WWW nie chciał na tym zarobić, a dziś jego nazwiska się nawet nie pamięta, a sukces wielu firm zależy włąśnie od tej właśnie gałęzi internetu :) a Billa G. który przerobił QuickDirtyOS na DiskOperatingSystem i wygryzł konkurującego z Windows OS/2 nieuczciwymi praktykami monopolistycznymi nazwisko jest znane każdemu) ktoś w koncu kupuje produkty Twojej firmy (których ty już od dłuższego czasu nie wymyślasz, tylko twoji mniej opłacani od ciebie pracownicy) i ktoś tym przynosi ci dochód...
Sukcesu nie zawdzięcza się tylko sobie to kłamstwo! Sukces zawdzięcza sie też sobie, ale też szczęsciu, społeczeństu i dorobkowi cywilizacyjnemu który jest dziełęm wielu ludzi :)
[i:4dafe1f0e1]A możeby tak dom dziecka wybudować ?[/i:4dafe1f0e1]
[quote:4dafe1f0e1="FreddyKruger"]Niestety nie widzę takiej przyszłości, to nie Star Trek.[/quote:4dafe1f0e1]
uwielbiam Star Trek szczególnie kinowe produkcje po za oststnim 11 z kolei kinowym, który wg mnie okazał się shitem
Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P
Wysłany: 2010-04-15 07:56
Wolfj23- wiem ale oni nie mieli samochodów, lodówek, telewizorów,samolotów, komputerów itd .itd.
Miasta istniewją od dawna i te w Indiach miały kanalizację 4 tyś lat temu , ale nie ma jeszcze latajacych miast.
Lublin 3156 r- w miesiacu styczniu 2 tyg przewidziany urlop nad morzem Śródziemnym i miasto leci.
Wysłany: 2010-04-15 16:49
Nie mieli :) ale wszystko to i tak marność nad marnościami... więzi społeczne upadły i została samotność i depresja...
Swoją drogą chciałbym zobaczyć lublin przyszłości... W tej chwili realizowana jest polityka niszczenia zieleni miejskiej tu wytną przy drodze w centrum, tam wytną... i jeszcze przymiarki do zmiany planu zagospodarowania ogródków działkowych... pozostaną same mutry i żadnych ptaków...
Wysłany: 2010-04-15 17:46
Volfj23- czy mieszkasz jak ja 50 lat przed rokiem 2000 w okolicy Lublina , czy w samym CITY .
Oglądałeś moze serial" Ziemia, ostatnie starcie"- tam już 10 lat temu pokazywali Globale-videotelefon, no i doczekaliśmy.
Stary film- nie ma komórek
nowy- są komórki
Wysłany: 2010-04-19 12:42 Zmieniony: 2010-04-19 12:46
Wolfj23, ale żeś tych "emot" nawalił w jednym ze swoich postów.
Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...
Wysłany: 2010-04-19 21:51 Zmieniony: 2010-04-19 21:51
Zdaje mi się ze oglądałem... :)
mieszkam w trochę dalszej okolicy obozu... w gierkowskim bloku w pobliżu dzielnicy koś... która z (nie)bezpieczeństwa słynie
no emoty ... znak czasu... kto ich mało daje temu prozac przepisują