Pomocy:) jaki zespół? Wysłany: 2009-06-13 11:31
Witam, szukam czegoś nowego do posłuchania. Jestem dosyć wymagająca, także będę wdzięczna jeśli ktoś dotrwa do końca wyliczanki i da mi satysfakcjonującą odpowiedź:) Byle nie typu: "idź na koncert Rubika" czy "to nie jest koncert życzeń dziewczyno"
Interesuje mnie muzyka o wyraźnej linii melodycznej, nie typowa "behemotowa napierdalanka". Liczy się dla mnie przede wszytskim klimat, czy to mroczny czy typu fantasy. Oprócz standardowych instrumentów- gitara perkusja itp, mile słyszane są również skrzypce, fortepian, organy a także różnego rodzaju „odgłosy” jak bicie dzwonów, szum stumyka, wycie wilków, krakanie wron, czy choćby demoniczny śmiech:D
Wokal- którego pojedyńcze słowa bez trudu można odróżnić, i wczuć się w ich sens. Style Ironmaidanowski, Vaderowski, Behemotowski odpadają. Najtłisz i inne poprockowe gwiazdy też.
Teksty- NIE MOGĄ być o miłości. Jest to dosyć oklepany temat którego słuchać się nie chce. Tematyka zatem najlepiej by dotyczyła fantasy, mitologii, czy też była rodzajem poezji śpiewanej. Coś lirycznego a zarazem klimatycznego.
Najbardziej pasują tu gatunki gotyku, czy symphonic (black, death, speed, power....)metalu, czy też pagan (folku, metalu itp),przesłuchałam ich dużą część, lecz dotąd nie znalazłam niczego co zwróciło moją uwagę na długo. Jedyny zespół który spełnia moje wszytskie wymagania (no może oprócz wyrazistości słów wokalu) to Cradle of Filth. Reszta podobnych to Morgul, Moonspel, Malice Mizer (linia melodyczna)czy KORPIKLAANI.
Czekam na Wasze propozycje, z góry dziękuję.
"Nie wystarczy mieć oczy otwarte, aby widzieć; nie wystarczy myśleć, aby rozumieć." Stefan Pacek
Wysłany: 2009-06-13 12:54
One wszystkie brzmią podobnie, brak tu charakteru i wyrazistości. Te same rytmy, te same brzmienia, podobny głos. Nudy. Przejadło mi się to jakieś dwa lata temu. Szukam czegoś oryginalnego z klimatem, takiego jak Credki, każdy utwór ma swoją duszę, KLIMAT. Podczas słuchania aż dostaje się dreszczy, a tu... cóż, jak już pisałam NUDY:)
"Nie wystarczy mieć oczy otwarte, aby widzieć; nie wystarczy myśleć, aby rozumieć." Stefan Pacek
Wysłany: 2009-06-13 13:03
[quote:a64e1abbd7="Ceadis"]One wszystkie brzmią podobnie, brak tu charakteru i wyrazistości. Te same rytmy, te same brzmienia, podobny głos. Nudy. Przejadło mi się to jakieś dwa lata temu. Szukam czegoś oryginalnego z klimatem, takiego jak Credki, każdy utwór ma swoją duszę, KLIMAT. Podczas słuchania aż dostaje się dreszczy, a tu... cóż, jak już pisałam NUDY:)[/quote:a64e1abbd7]
To może najpierw napiszesz co już znasz przy okazji może i ktoś inny na tym skorzysta i pozna coś nowego :P
jeżeli lubisz typowy mroczny klimat bez speedu czy poweru to posłuchaj Nox Arcany a jeżeli lubisz mieć wszystko to w jednym i na dodatek mocniejsze brzmienia to zainteresuj się twórczością Virgin Black zapewne nie pożałujesz :P
Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat
Wysłany: 2009-06-13 13:42
eeee ?? no to ten .... słyszałaś może Deadlock dużo czystego żeńskiego wokalu i troche growl'u
Wysłany: 2009-06-13 13:42
może Ayreon lub Kalisia. Gotyckie to to nie jest, ale bogato zaaranzowane i czytelne na pewno
.
Wysłany: 2009-06-13 14:11
Przepraszam, że bez żadnej kolejności - pisałem tak jak mi wpadło do głowy:
Equilibrium, Ensiferum, Draconian, Finsterforst, Distorted, Chalice, Tower, Shining, Primordial (rewelacyjny wokal), Desdemona, Theatre of Tragedy, Eluveitie, Insomnium (niesamowicie melodyjny), Alestorm (power metalowe szanty), Epica, Wintersun, Kalmah, Waylander, Mael Mórdha, Radogost, Kelthuzzar, Catamenia, After Forever, Vesania, Xandria.
Jeśli idzie o rozumienie tekstu to mam obawy, że możesz mieć problemy z niektórymi, ale postanowiłem pisać te które ja rozumiem;].
Co nas nie zabije, to nas sponiewiera.
Wysłany: 2009-06-13 15:04
SolitaryAngel, już piszę:)
podam część którą mam na plejliście:
Sopor aeternus - mój ulubiony:)
Murderdolls i wednesday13 (troche inne klimaty)
Jack off jill
Artosis - najlepszy z polskiego gotyku
sins of beloved
Epica- dosyć dobre
Tristania
two witches
theatre des vampires
Lyriel
Asgaard
Demether
Kells- dobre
Charon
Arcturus
Eths -troche mocniejsze, jak Deadlock
Fintroll
Lord Belial
Diary of derams
Sirenia
Arcana
Amon Amarth- to polecam!
Crematory
Vampiria
Interitus dei
Era i Gregorians
Sui generis Umbra - to również polecam
Stratovarius
theatre of tragedy
Desdemona- ujdzie
Delight- niektóre przeróbki sa newet dobre
London After midnight
Via Mistica- dobry zespół, polecam
Sonata artcica
Equilibrum
Elvenking
Lilith
Interitus dei
After forever
Niektóre z w.w zespołow są na prawde dobre, co podkreśliłam, innych tylko niektóre utwory. Oczywiście żaden nie równa się z Credkami, ale i tak warto się z nimi zaznajomić.
A proponowane przez Was zespoły już przesłuchuję:)
Wysłany: 2009-06-13 16:02
A skoro masz gregoriansy i takie tam na playliście to z okołotematycznych (tyle że folk/pagan a nie sacral) polecam Ordo Funebris i Trobar de morte oraz Narsilion (wczesny Ordo Funebris) - grali w rejonie neoklasycyzmu.
Co nas nie zabije, to nas sponiewiera.
Wysłany: 2009-06-13 16:14
no i Opeth ... klimatyczne, ambitne, zrozumiałe i zajebiaszcze :D
.
Wysłany: 2009-06-13 17:07
Coś klimatem zblizone do kredek?To ja polece
MIRZADEH-THE CREATURES OF LOVIATAR
http://www.youtube.com/watch?v=IcfvNTjdqI4
http://www.youtube.com/watch?v=LfbRtOXgLYM
Wysłany: 2009-06-13 17:22
No to ja bym poleciła Ci coś takiego:
At The Lake (na razie nagrali tylko EPkę i demo, ale grali już jako support przed Within Temptation w Polsce, dużo skrzypiec, fajny wokal)
Winter In Eden (mało znany, ostatnio przypadkiem trafiłam na nich na myspace)
Abonos (usłyszysz u nich głównie utwory śpiewane po rosyjsku)
Arkona (zajebisty wokal Maszy i do tego świetna muzyka z folkowymi wstawkami)
Coronatus (śpiewają tam dwie kobiety, jedna operowym, patetycznym stylem, a druga, jak to określił mój brat: "nie wyje jak wilk do księżyca", mnie się bardzo podoba)
Dreams Of Sanity (gotyk, szczególnie polecam ich wykonanie "Phantom Of The Opera" z Tilo Wolfem)
Adastreia (nie wiem czy Ci się spodoba, ale polecam :) )
Almora (są z Turcji i często śpiewają w ojczystym języku, połączenie gotyku z folkiem)
Ava Inferi (dosyć trudna muzyka)
Eluveitie (cóż Ci będę mówić, po prostu sam/sama posłuchaj :) )
Novembers Doom (doom...ciężko, bardzo ciężko)
Swallow The Sun (jak wyżej)
Totem (genialny zespół)
Darkwell (jeśli lubisz i znasz Atargatis, to powinno Ci się spodobać, mają wspólną wokalistkę)
No, mam nadzieję, że coś Ci się z tego spodoba :) jak sobie przypomnę o czymś jeszcze to napiszę :)
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą
Wysłany: 2009-06-13 18:26 Zmieniony: 2010-06-15 09:17
A może Ceadis tu coś znajdziesz dla siebie,a jest w czym wybierać :D
http://www.darkplanet.pl/czego-se-sluchacie-12_11925.html#159243
[img:9aa017fc76]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:9aa017fc76]
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Wysłany: 2009-07-22 17:17
Ja polecam francuski Penumbra, szczególnie albumy Seclusion i The Last Bewitchment. Grają dość urozmaiconą muze więc może akurat to będzie to.
Wysłany: 2009-07-22 18:42
jak Malice Mizer to może i Moi Dix Mois...
better 'oops' than what if
Wysłany: 2010-05-09 19:47
Demoniczny śmiech? Hmm wydaje mi się że znajdziesz go w piosence Faith Comes Knocking zespołu Trail of Tears.
Wysłany: 2010-05-09 20:52
the sins of thy beloved
"Na litość boską, królowo. Czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus"
Wysłany: 2010-06-15 08:32
Therion po 1995, Rotting Christ "SANCTUS DIAVOLOS" I "THEOGONIA"
.
Wysłany: 2010-06-15 15:12
a może ENSOPH czy PROFESSOR FATE
kąt padania równa się kątowi odbicia
Wysłany: 2010-06-15 15:14
od razu proponuje głęboką wodę - Unexpect
.
Wysłany: 2010-06-15 15:35
ja zaproponowałabym [color=RED:cd6d4726ec]Forest of Shadows[/color:cd6d4726ec] - tam znajdziesz sporo instrumentów, ale co do wokalu to nie do końca jak w Twoim opisie.
polecam również [color=RED:cd6d4726ec]The Foreshadowing[/color:cd6d4726ec] (szczególnie pierwsza płyta).
"Music is my power, Music is my life"