Prog Rock, Prog Metal Wysłany: 2009-05-02 09:50
Co wy na to ?? :)
If i can`t be my own i feel better dead.
Wysłany: 2009-05-02 10:10
U mnie to jest tak:
1. Dream Theater "Images ..." & "Awake" + Liquid Tension Experiment "2"
2. Pink Floyd "Wish you were here" & "Dark side ..."
3. Mastodon 'Crack the skye"
4. Anglagard "Hybris"
5. Spiral Architect "A Sceptic's universe"
6. King Crimson "Lizard", "In the court ..."
a potem dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo dłuuuuuuuuuuuuuuuugo nic. 99% progmetalu to granie na 1 kopyto. Vanden plas, evergrey, symphony X, queensryche,
Kilka godnych uwagi pozycji:
Vauxdvihl 'Todimension logic"
Wolverine "A window purpose"
Ice age "The Great divide"
Dali's Dilemma "Manifesto For Futurism"
Fates Warning " Disconnected"
Chroma Key "Dead air for radios"
Psychotic waltz "Into the everflow" i "A social grace"
savatage "edge of thorns"
Rio/avant (Sleepytime gorilla museum, Unexpect, Stolen Babies, Kayo Dot, Maudlin Of The Well, Arcturus, Atrox) nie zaliczam do prog rocka/progmetalu
.
Wysłany: 2009-05-02 10:21
[quote:da7b4c7f0a="Harlequin"]
6. King Crimson "Lizard", "In the court ..."
[/quote:da7b4c7f0a]
a Red gdzie? 8O
Wysłany: 2009-05-02 10:37
Wlasnie a gdzie Red ?? Ponoc to jedna z ulibionych plyt Curta Kombajna była :P
Dream Theater taaa... wszytsko byloby super gdyby nie LaBrie - jak dla mnie nie umie spiewac :P
A kapelki Dreamscape, Arena, Marillion no i moim zadaniem ojcowie takiej muzy czyli Rush, besides Explorers Club, Code Of Perfection, At War Withself, Transatlantic, OSI :)
Explores Clib - Age Of Impact to jak dla mnie poezja :)
Wysłany: 2009-05-02 11:10
Ja ze swojej strony dodałbym jeszcze ( prócz wymienionych tu Dream Theater, King Crimson, Pink Floyd) Pain of Salvation , Genesis , Rush z rodzimych Riverside też należy wymienić.
...and music? Well, it's just entertainment folks.
Wysłany: 2009-05-02 13:55
:arrow: Opeth - okolice Blackwater Park i Damnation
:arrow: Tool - czy to w ogóle da się sklasyfikować jako prog? cholera wie... generalnie wszystkie płyty
:arrow: Ayreon - genialne Human Equation, reszta płyt jakoś bez wyrazu
:arrow: Anathema i Katatonia - środkowe płyty obydwu tych zespołów, których przedstawiać nie trzeba
:arrow: Green Carnation - zupełnie niedoceniany u nas zajebisty prog ze Szwecji
:arrow: Riverside - wiadomo
:arrow: NewBreed - nie znam pierwszej płyty, ale druga wymiata
:arrow: Nevermore - jeśli to można zaliczyć jako prog...
:arrow: Wolverine - całkiem zgrabny prog, choć po dłuższych przesłuchaniach lekko się nudzi
:arrow: Deadsoul Tribe - jak wyżej
:arrow: Daylight Dies - taki kanadyjski Opeth, świetny mroczny klimat do tego
:arrow: Votum i Orchard - to z ostatnio nowych polskich składów
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Wysłany: 2009-05-02 14:40
Nevermorek mozna mozna :) Czekam na nowa plyte ktorej jakos na horyzoncie nie widac :)
Green Carnation juz sie sciaga zobaczymy co to :)
Wysłany: 2009-05-02 17:50
[quote:333235a554="Sumo666"]Wlasnie a gdzie Red ?? Ponoc to jedna z ulibionych plyt Curta Kombajna była :P
Dream Theater taaa... wszytsko byloby super gdyby nie LaBrie - jak dla mnie nie umie spiewac :P
A kapelki Dreamscape, Arena, Marillion no i moim zadaniem ojcowie takiej muzy czyli Rush, besides Explorers Club, Code Of Perfection, At War Withself, Transatlantic, OSI :)
Explores Clib - Age Of Impact to jak dla mnie poezja :)[/quote:333235a554]
xplorers club i transatlantic to kupa (zwł. Tranatlantic). a LaBrie spewac umie tylko pieje ... nier la kazdego wysokie wokale ...
Marillion - Season sEnd i Clutching At Straws najlepsze
minawi - daylight dies nie wiem co ma z progmetalem wspolnego. ot,zgrabny doom
chopaki, "Red" ... "Lizard" jest bardziej odrywczy(surreal), debiut świeży,a "Larks'" progresywny w sensie "stricte"
.
Wysłany: 2009-05-02 18:04
No widzisz nie zgodze sie z Toba co do Explorers ni hu hu :P Jak dla mnie Age Of Impact jest GENIALNA :)
Wysłany: 2009-05-03 04:14
[quote:61b94d7fa2="Sumo666"]No widzisz nie zgodze sie z Toba co do Explorers ni hu hu :P Jak dla mnie Age Of Impact jest GENIALNA :)[/quote:61b94d7fa2]
Wiem, pamiętam jak mi recke zjebałas
.
Wysłany: 2009-05-03 04:20
Harl - jak ja slucham daylightow to od razu mi opeth na mysli wiec dlatego progiem pojechalo
co do sera la brie to sie zgadzam - facet lepiej zeby geby nie otwieral bo nawet mu tym serem plesniowym nie zalatuje :twisted:
Wysłany: 2009-05-03 04:30
No własnieOpeth ... to jeszzce progmetal cy progresywnydeath ... ?
gdybym miałzaliczyćtu opetha to :
1.Blackwater Park
2.Morningrise
3.Still Life
a reszty kupowaćnie trzeba ale znac tak:)
.
Wysłany: 2009-05-03 13:00
Dobrze mowisz dac Ci wodki :)
Ostatanio ktos mi polecil bardzo fajny zespolik In Mourning sie nazywa - takie to Opethowate ale bardziej poukladane za tak powiem :P
Warto wspomniec jesio o Magellanie czy Evergrey :)
Wysłany: 2009-05-03 13:04
[quote:33c284032c="tharos"] ale Porcupine Tree obowiązkowo bym dorzucił [/quote:33c284032c]
Jakżeż mogłam zapomnieć o Jeżozwierzach - racja :)
z polskich dorzucę jeszcze Indukti i Division By Zero, a z zagranicznych Mastodon (choć Gniewko zapewne powiesz, że to math metal), Evergrey o którym zapomniałam wcześniej również (moze dlatego, że ostatnio płyty coraz bardziej nudnawe) i Dark Suns
i muszę przeprosić za wprowadzenie w błąd, bo Green Carnation jest nie ze Szwecji a z Norwegii :wink:
Wysłany: 2009-05-03 13:08
[quote:3b54395c43="Sumo666"]Warto wspomniec jesio o Magellanie czy Evergrey :)[/quote:3b54395c43]
Magellan mnie odrzuca - mają jedna bardzo dobra płytę ostatnio nagrywaja bardzo słabe albumy. Mastodon wczesniej był math metalowy - teraz w pełni progresywny to band jak dla mnie.
Kilka mniej znanych zespołów z pogranicza progresji:
Can - eksperymentalny rock z psychodelicznym posmakiem
Ween - alternatywny rock, sporo country i psychodeli żeby się nie nudziło ciekawe wokale
Frank Zappa - raczej podchodzić do niego trzeba z rozwaga bo można trafić na słabe płyty (przy tak dużej dyskografii nie trudno o to) tak czy siak szkoda nie znać
Wysłany: 2009-05-03 13:26
Jakze moglem zapomniec o Symphony X - The Odyssey i Paradise Lost to swietne plyty :)
Wysłany: 2009-05-03 13:37
[quote:94b93581a6="Sumo666"]Jakze moglem zapomniec o Symphony X - The Odyssey i Paradise Lost to swietne plyty :)[/quote:94b93581a6]
tu jak najbardziej zgodze się :) jak najdalej staram się trzymać od heavypodobnych kapel, ale u nich brzmi to bardzo dobrze. jeśli już Symphony X to może i Kamelot? choć u nich obejdzie się bez zachwytów przynajmniej u mnie :)
Wysłany: 2009-05-03 13:49
Nad Kamelotem tez sie mozna zastanowic :) Karma, Epica i Black Halo to swietne plyty :) Ghost Opera jak dla mnie jest slaba - zawiodlem sie na calej linii