Wysłany: 2009-07-31 15:53
Ludzie, co wy tacy pesymistyczni? A ja myślałam, że to ja jestem najgorszym czarnowidzem na tym forum. "Pismo nie dałoby rady, bo mało w kraju gotów i trudno je wydać". A tandetne gazetki dla mniejszości intelektualnych typu "Twist" to dają radę? Przecież durnych nastolatek, które to czytają jest pewnie w Polsce tyle samo co gotów. Gdyby takie "dark-pisemko" redagowali ludzie z zapałem i talentem, to na pewno by uszło. A jakby je jeszcze dobrze zareklamować (a choćby i na Dark Planet, czy w radiu), to na pewno znaleźliby się czytelnicy. A poza tym, to w takim czymś wcale nie muszą mieścić się same nowinki, reklamy i niusy. Mogą być też wiersze, opowiadania, opisy ciekawych mrocznych miejsc, itp. Przecież rzeczy kojarzących się z subkulturą gotycką jest mnóstwo, to nie jedynie muzyka. Można by też rozpuścić wśród gotów ankietę, czy chcieliby kupować i czytać coś takiego.
...Ale może się nie znam i gadam o utopii. A na końcu i tak wszyscy umrzemy!
No tak. Z ludźmi o takim podejściu subkultura gotycka na pewno będzie się rozwijać. Cool
Ale, zresztą, myślcie co chcecie. Mnie i tak wszystko jedno, czy kiedyś wyjdzie jakieś gothic pisemko, czy nie.
Wysłany: 2016-07-03 14:03
W Polsce istnieje cała masa niszowych czasopism, które są wydawane przez grupy jeszcze mniej liczne niż goci. Ich nakłady zamykają się zwykle w nakładzie około 100 egzemplarzy i jakoś to funkcjonuje, często już nie pierwszą dekadę nawet. Ludzie kupują i piszą do nich teksty ( najczęściej za darmo ).
Kwestią jest dotarcie z informacją o nim do ludzi i przede wszystkim znalezienie redaktorów i autorów tekstów.
Finansowanie? W zasadzie wystarczy znaleźć kasę na pierwsze wydanie, a kolejne numery wydawać jak zwócą się koszty wydruku. Można też umieszczać reklamy ( chyba są potencjalni reklamodawcy jakby nie patrzeć ).