Motywy średniowieczne Wysłany: 2009-02-15 17:26
Witam wszystkich!
Mam taką małą prośbę o pomoc. W tym roku zdaję maturę i na część ustną z j. polskiego wybrałam następujący temat: "Motywy średniowieczne inspiracją dla twóców literatury fantasy. Analizując wybrane przykłady, przedstaw sposoby wykorzystania motywów i ich funkcje". Mam lekki mętlik w głowie i nie dokońca wiem jak się do tego zabrać, a co najważniejsze na jakich motywach się skupić. Może moglibyście mi coś doradzić? Będę wdzięczna :D [color=black:0199f0516a][/color:0199f0516a]
"Człowiek ma prawo patrzeć na drugiego z góry tylko wówczas, kiedy chce mu pomóc, aby się podniósł." - Gabriel Garcia Marquez
Wysłany: 2009-02-15 17:32
Hmmm....może np. motyw wojny husyckiej u Sapkowskiego i historia Tristana i Izoldy jako tło do opowiadania Malady tegoż autora.
Dążenie do ...
Wysłany: 2009-02-15 17:49
Wybrałbym najpierw przykłady a potem wskazał motywy.
Life is complex: it has both real and imaginary components
Wysłany: 2009-02-15 17:52
Chodzi o trylogię husycką? wstyd się przyznać, ale nie czytałam tego jeszcze. Wolałabym jednak uniknąć dzieł w całości opartych na historii (jeżeli dobrze rozumiem istotę tych książek)
"Człowiek ma prawo patrzeć na drugiego z góry tylko wówczas, kiedy chce mu pomóc, aby się podniósł." - Gabriel Garcia Marquez
Wysłany: 2009-02-16 00:10
Cała klasyczna, epicka fantasy osadzona jest w stylistyce średniowiecza - począwszy od ustroju politycznego (feudalizm) przez architekturę i budownictwo (miasta, zamki, osady) po stan wiedzy ogółu o otaczającym świecie.
Wybór lektur powinien być reprezentatywny dla gatunku (chociaż podobno fantastyka to nie gatunek, pamiętaj na maturze - gatunki to epika, liryka i dramat ). Podejrzewam, że bez Tolkiena się nie obędzie. Sapkowski też, jak najbardziej, i to nie tylko trylogia, która jest oparta na historii, ale pięcioksiąg wiedźmiński - można czytać z ołówkiem do zaznaczania w ręce. Grzędowicz z Lodowym Ogrodem - jak byk tam stoi napisane, że Drakainen ląduje na planecie, która jest --> na etapie ziemskiego średniowiecza. Można dołożyć "Trudno być bogiem" braci Strugackich, podobny motyw jak u Grzędowicza. Z wielotomowych sag polecam trylogię o Skrytobójcy Robin Hobb, gdzie akcja rozgrywa się blisko aparatu władzy (króla znaczy) albo George'a R. R. Martina (typowe, ale czyta się właściwie samo). Pewnie Piekara będzie pasował (inkwizycja, kwestie religijne), chociaż nie wiem dokładnie, nie zaczytuję się. Witold Jabłoński z opowieścią o Witelonie też się chyba nada.
No całe mnóstwo.
Powiedz co czytasz/czytałaś z fantasy, ile musisz mieć opracowanych tytułów i jak szczegółowo, czy musisz mieć do tego obryte średniowiecze i jak szczegółowo. Kompletnie nie znam się na obecnej maturze :)
Wysłany: 2009-02-16 10:04
Czytałam Tolkiena (trylogia), Sapkowskiego (Wiedźmin), Pilipiuka, Piekarę, Kozak... ale z tym nie problem, moge jeszcze przeczytać :wink: . Mam skupić się na kilku motywach i omówić je dokładniej. Ilość książek nie jest wyznaczona (ale muszę się zmieścić w 15 min z omawianiem). Muszę mieć książke\ki o średniowieczu, w których opisane są wykorzystane przeze mnie motywy. Coś o fantasy też by się przydało (na razie mam "Rękopis znaleziony w smoczej jaskini..." Sapkowskiego)
motywy Wysłany: 2010-02-28 09:27
mam ten sam temat :) Myślę czy nie wykorzystać czegoś z Pratcheta i Pierumowa, ale na tego 2. chyba czasu mi nie starczy.
Na podstawie "któregoś" Pratcheta omówię chyba danse macabre i motyw ascety. Może ma ktoś właściwszy przykład 2. motywu?
Ciekawym motywem często powtarzającym się w fantasy jest katabasis- zejście do piekieł
motyw wojny sprawiedliwej jako obrona kraju też może się przydać- mamy ten motyw, żeby daleko nie szukać, we Władcy Pierścieni
inne przydatne motywy-
askesis(ćwiczenie siebie)
passio(męczeństwo)
plankt(płacz)
Motyw śmierci też można rozwinąć- szkielet jako motyw przemijania; śmierć jako kobieta; ars moriendi; ubi sunt; contempus mundi; memento mori; preparatio ad mortem ........ (tylko bez przesady, żeby nie zanudzić komisji xD)
Jeśli ma ktoś Bardzo wyraźne przykłady do wyżej wymienionych motywów to bardzo bym prosił o podanie źródła :) Najlepiej, żeby nie były zbyt długie- za późno się wziąłem za prezentacje a jeszcze nauka do innych matur, a priorytetem moim nie jest wybitnie zdana matura z j. polskiego :)
Z góry dziękuję i mam nadzieję , że motywy się przydadzą.