Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Halloween. Strona: 2

Wysłany: 2008-11-04 12:17

Luz Woland ^^ freakstranger ... yyy nie nie Celtowie to byli magowie którzy sprawowali funkcje sędziów lekarzy i oczywiście magów w Francji,Anglii,Irlandii,Szkocji,Walii..^^ oprócz of koz tego co koledzy wypisali wyżej z wiki :P czytaj wcześniejsze wypowiedzi

Wysłany: 2008-11-04 12:53

Osobami, o których wspominasz byli druidzi :wink: , ich rola skłaniała się bardziej ku magii i religii, coś na zasadzie wczesnośredniowiecznych kapłanów chrześcijańskich.

Dum Deus calculat, mundus fit.

Wysłany: 2008-11-04 13:58

i jak tu znaleźć konkretne źródła hyh.
Ahaaa no to co innego chrześcijańskich.? czuje że moja wiedza jest wybrakowana muszę to nadrobić... :roll:

Wysłany: 2008-11-04 21:47

Wampgirl (Bicz)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

Nie chce mi się czytać całego tematu, ale wikipedia raczej nie jest najlepszym źródłem informacji.
O halloween zapomniałam, porozsyłałam tylko parę durnych smsów, ale to raczej ot tak. Halloween kojarzy mi się z nadchodzącym świętem zmarłych i zerwaniem z pewnym osobnikiem (toż to rocznica). Mogłoby być nieco nastrojowo, ale znajomi sceptycznie odnoszą się d takich klimatów.

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło