Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Deus Ex. Strona: 1

Deus Ex Wysłany: 2008-10-22 18:37

Przystanąłem i posępnie omiotłem wzrokiem dwa bieguny forumowego świata. I co? I nie znalazłem wątku o najbardziej złożonej, inteligentnej, elastycznej, epickiej, wsysającej, mrocznej i obezwładniającej grze, jaką kiedykolwiek udało się stworzyć człowiekowi. (tak, tak. subiektywna opinia (profilaktycznie)). Deus Ex!
Graliście? Podzielcie się wrażeniami.
Nie graliście? Zagrajcie. 8)

Wysłany: 2008-10-22 19:16

Grałam, a jak, i to nie tak dawno - raptem jakieś 3 lata temu 8)

Powiem tak: ta gra wciągnęła mnie od razu, już od Liberty Island. Obrazy niewesołej, mówiąc oględnie, przyszłośći są naprawdę sugestywne, tak że wręcz w paru momentach włos mi się zjeżył na głowie. Fabuła, choć od pewnego momentu zaczęła wydawać mi się przesadzona, jednak trzymała w napięciu. Również poprzez fakt, że - w odróżnieniu od wielu typowych rozwalanek - pruciem z karabinu do chmary wrogów stojącej przed tobą zbyt wiele się nie zwojuje, gra nie nudzi się tak szybko.
Owszem, po kilku razach, gdy już przerobiłam wszystkie zakończenia, gra straciła dla mnie tę mroczną, tajemniczą aurę i nie wracałam do niej więcej. Tym niemniej DX siedział mi w głowie jeszcze trochę po wyjściu z gry, a o to w moim przypadku trudno.

Chciałam nawet swego czasu poznać ciąg dalszy, czyli Deus Es: Invisible War, ale:

[b:950bfd82a7]Primo:[/b:950bfd82a7] musiałabym dość mocno zmodernizować swój sprzęt

[b:950bfd82a7]Secundo:[/b:950bfd82a7] Opinie na temat sequela, na które się natknęłam, były w większości hm... niezbyt przychylne.

Więc ostatecznie dałam sobie spokój.

I prefer to remain silent

Wysłany: 2008-10-22 19:53

Eye_of_the_storm (Bicz)
Eye_of_the_storm
Zawiercie/Wrocław

Deus Ex'a mam na dysku!
To jest giera...
brak amunicji, ograniczony tonaż,
ta muza w tle w głównym menu.
Wogóle 75% klimatu w tej grze to muza+dźwięki.
W dwójkę nie grałem, żeby nie psuc wrażenia z jedynki.
Jeśli warto grać w Invisible Wars, to piszcie, może mnie przekonacie :wink:

Pytanie: co to jest - "665,95" Odpowiedź: szatan z Biedronki:-P

Wysłany: 2008-10-22 21:56

Nie polecam zabierać się za Invisible War. Mówiąc skrótowo: gra i tak grzeje średnio, jeśli nie miałeś styczności z częścią pierwszą, jednak na tle oryginalnego Deus Exa wypada co najmniej, hm, odrażająco. Profanacja, powiadam. Wykastrowali tą grę do oporu, zostawiając jakieś broczące ropą kikuty. Odcięli elementy rpg, a z głównego bohatera zrobili jakąś otępiałą kukłę w fioletowym kaftanie. Fanom jedynki zdecydowanie odradzam.

Na chwilę obecną jednak spoglądam w przyszłość z coraz większą dozą ufności. Przeto Deus 3 nadchodzi coraz większymi krokami i zapowiada się genialnie 8)

Wysłany: 2008-10-22 22:13

Eye_of_the_storm (Bicz)
Eye_of_the_storm
Zawiercie/Wrocław

A to jeszcze daleko...
niedługo już bedzie Fallout 3,
przed instalacja założe se pieluche:-)

Wysłany: 2008-10-22 23:45

Dzięki Ci za to. Śledzę każdą najdrobniejszą informację z uwagą i wnikliwością godną medytującego Ghandiego, ale to akurat nowość. Dobrze słyszeć, że konsole będą na uboczu.
Dla zainteresowanych: skany z PC Zone w dużej rozdzielczości http://rapidshare.de/files/40695290/full_scans.rar.html

Wysłany: 2008-10-23 07:04

Eye_of_the_storm (Bicz)
Eye_of_the_storm
Zawiercie/Wrocław

No i bardzo dobrze!
Oni dostają gry w pierwszej kolejności, a my zawsze musimy czekać na konwersję...
Poza tym potwierdza to tylko tezę, że konsola nie jest do gier 'ambitnych', tylko do prostych ścigałek i strzelanek, których jakość wyznaczają wodotryski graficzne...
No to kiedy ten Deus ma wyjść w końcu???

Wysłany: 2008-10-24 15:20

Deus Ex to dla mnie gra pokroju StarCraft...nigdy nie zapomne:) naprawdę coś wspaniałego;P hmm Deus Ex 3? chyba mi nie pójdzie,.,

Nauka uczyniła z nas Bogów, zanim jeszcze zasłużyliśmy na to by być Ludźmi...

Wysłany: 2010-06-06 14:38 Zmieniony: 2010-06-06 14:49

Najnowszy zwiastun wskazuje na to,że możemy liczyć na dobrą grę :) nie byłem zachwycony Deus Ex 2,więc może 3ka mi to wynagrodzi

[img:79ae386fe7]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:79ae386fe7]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2011-09-22 17:33

Krwawy (Anciliae)
Krwawy
Poznań || Konin

Hakowanie z początku było znośne, później mnie już irytowało, brakowało mi automatycznego hackowania.
Raz przeszedłem i starczy, znów zakończenie wybieramy na samym końcu gry tak jak w DxEx 1, co jest nieciekawe. Szkoda, że wybory dokonane w grze nie mają wpływu na zakończenia.
Gra fajna, miło spędziłem parę dni. Dobrze dopracowane kwestie graficzne, możliwość grania na słabszym sprzęcie. Dobrze, że nie ma umiejętności, a odblokowanie implantów, za to plus.
Fajnie wybrana kolorystyka, grafiki itd Polecam, ale nie na więcej niż jeden raz.

http://pantheion.pl/

Wysłany: 2012-06-01 11:18

Jestem w trakcie grania. Wrażenia bardzo pozytywne, niemniej jest to moje pierwsze zetknięcie się z tym światem, stąd brak możliwości porównania do czegokolwiek. Bo podobnej gry do Deus Ex nikt chyba nie stworzył.

Niektóre elementy drażniące i męczące, wiele rzeczy rozwiązałbym inaczej, ale na dobrą sprawę na ogólną radochę z gry takie drobnostki wpływu nie mają. Jednym słowem; warta polecenia, zdecydowanie.

Aut inveniam viam aut faciam. || Nie bierz życia na serio - i tak nie wyjdziesz z niego żywy.

Wysłany: 2012-06-01 16:44

Ja nie gram, ale słucha jak M. gra - i muzyka mnie rozkłada na łopatki.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło