Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Otto Dix - niesamowity rosyjski darkwave. Strona: 1

Otto Dix - niesamowity rosyjski darkwave Wysłany: 2008-10-19 11:15

Slyszeliście zespol Otto Dix? Niewiarygodna kapela, od pierwszego przesluchania przetrzepala moj chorij razum!

http://www.myspace.com/ottodixx
Polecam tez Metal Fatigue

http://www.youtube.com/watch?v=XMwu4JWi4Z8

Wysłany: 2008-10-19 21:58

to taki DarkWawe... =| Niezbyt jakościowa muzyka
ale głos i rzeczywiście niezwykły :)

jesteś samotny. prosto wilk. w twoich piersiach ogień bogów. polski nie znam. nie bijcie :))))))

Wysłany: 2008-11-01 17:54

Dunnasal (Anciliae)
Dunnasal
Poznań, Słupsk

muzyka jest ok ale tylko wokal troche mi nie podchodzi... poza tym i tak wole EBM i Cold Wave od Dark Wave 8)

Motta są dla skurwieli...

Wysłany: 2008-11-13 22:31

Wampgirl (Bicz)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

Troszkę nie moja bajeczka. Jestem wybredna i skupiam się raczej na klasyku, takie elektroniczne "wariacje" toleruję jedynie w dawce subtelnej i odpowiednio dobranej, nie kiedy są konstrukcją całego utworu - dlatego pierwszy kawałek ( "Split mind" )niezbyt mi się podoba (zbyt wyrazisty rytm zasadniczy kojarzący mi się z zupełnie innym gatunkiem :P - w reszcie kawałków jest więcej czegoś mrocznego, co utrzymuje całość w konkretniejszej konwencji). Reszta utworów bardziej mi leży poza ostatnim ( "Virtual love" ), w którym podobają mi się jedynie solówki klawiszowe których zresztą jest niewiele. Takie moje zdanie.

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Wysłany: 2008-11-19 02:12

Słyszałam. Wokal cudowny, muzyka za bardzo Diariowa, ale polecam.

Wysłany: 2008-11-20 13:12

riffgoth (Anciliae)
riffgoth
Maków Podhalański

[quote:941febe9fe="Dunnasal"]muzyka jest ok ale tylko wokal trochę mi nie podchodzi... poza tym i tak wole EBM i Cold Wave od Dark Wave 8)[/quote:941febe9fe]

a potrafisz wyjaśnić mi czym różni się cold od dark Wave? :P
Co do Otto to moim zdaniem tworzą całkiem ciekawa muzę, wielkim plusem na pewno jest "wolność od Angola" . Lubie język rosyjski :). Jednak jak dla mnie przydało by się więcej szmerów, wrzasków i trzasków :)

"istnieją dwaj znani bogowie Orków, Gork i Mork. Jeden z nich to cwany bóg brutalności, drugi zaś to brutalny bóg cwaniactwa. Różnią się tym że jeden Wali w łeb gdy się na niego patrzy, a drugi wali po łbie jak się na niego nie patrzy"

Wysłany: 2008-12-15 12:06

ostatnimi czasy muzycznie ciągle krążę gdzieś w rejonach wschodniej europy... otto dix jest jednym z moich najciekawszych tamtejszych znalezisk ;o) choć podobno teksty ich piosenek po przełożeniu na polski reprezentują poziom mhrocznych wierszydeł natchnionych gimnazjalistek. jak dobrze, że ich nie rozumiem :P no i wokal momentami mnie drażni.
ganom otto dix polecam zespół roman rain ;o)

life * is a state * of mind

Wysłany: 2009-02-06 13:41

Początkowo byłam nimi zauroczona,jednak... Głos wokalisty, może i niezwykły, ale zaczął mnie irytować, do tego ich teksty to marzenie młodego grafomana w mocno nietrzeźwym stanie, a raczej śpiewanie o niczym skomplikowanymi słowami, nie zawsze do siebie pasującymi. :roll:
W moim przypadku to coś, czego mogę posłuchać kilka razy, a potem zapomnieć, jak to brzmiało.
Poza tym za wschodnią granicą Otto Dix stoi w jednym rzędzie z takimi kapelami jak HIM i Evanescence. :twisted:

Wysłany: 2009-03-02 18:46

Dla samego wokalu warto posłuchać, naprawdę niezwykły. Ogólnie podoba mi się ich muzyka i jej klimat na dwóch pierwszych płytach, trzecia jakoś zupełnie mi nie podeszła.

Wysłany: 2009-04-04 22:23

Lady_Margolotta (Bicz)
Lady_Margolotta
Uberwald / Barlinek

[quote:3269bc37ac="LadyWitch"] teksty ich piosenek po przełożeniu na polski reprezentują poziom mhrocznych wierszydeł natchnionych gimnazjalistek [/quote:3269bc37ac]

dokładnie 8O mój Personal Demon się tym zachwyca a ja tak myślę, chwileczkę: muzyka wzięta Diary of Dreams, video też odgrzewane kotlety [nie krwiste] i chyba faktycznie ten rosyjski jest jedynym atutem, ale np u XIII Stoleti język czeski nie jest jedynym, acz jednym z wielu zachwycających elementów. cóż, Rasija taka wielka a i tak musimy czekać aż coś faktycznie zachwycająco-innego się pojawi. bo jak na razie chyba tylko Okudżawa rox :P

Carpe jugulum

Wysłany: 2009-06-08 18:49

Lady_Margolotta (Bicz)
Lady_Margolotta
Uberwald / Barlinek

wracam do tematu, bo ujrzałam ich na żywo :D o ile na płycie ciężko było słuchać, bo komputerowe dźwięki brzmiały nie jak electro lecz jak soundtrack z "pana kleksa w kosmosie" to na żywo są rewelacyjni. jest ich trzech, wspominany wokalista, następca klausa nomi'ego :P koleś z keyboardem i laptopem :? i coś co mi całkowicie umknęło na płycie = koleś grający na skrzypcach elektrycznych :D jest niesamowity, no i wokalista poruszający się jak maszyna z resztą też, dla tej dwójki na prawdę warto ich zobaczyć, polecam.

Carpe jugulum

Wysłany: 2009-09-09 17:59

Otto Dix słucham ponad rok i muszę przyznać, że kapela całkiem dobra. Trochę dziwne, że co chwila na oficjalnej stronie zmieniana jest płeć wokalisty (raz, że to facet raz, że kobieta).

Wysłany: 2010-04-11 17:27

Lady_Margolotta (Bicz)
Lady_Margolotta
Uberwald / Barlinek

poznałam osobiście więc powiem że jest to koleś, którego natura powinna uczynić kobietą, byłby szczęśliwszy, tak sądzę.

Carpe jugulum

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło