Elektroniczny Rock Wysłany: 2008-10-11 01:03
Wiem dobrze, że żaden muzyk nie lubi szufladkowania ani porównywania (chyba że do tych najlepszych:P)...
Teraz, po latach przydałoby się zweryfikować szeroko pojętą muzykę elektroniczną z vokalem, i wyodrębnić z niej styl Rock Elektroniczny, którego prekursorami są Depeche Mode, Clan of Xymox i Psyche, a w obrębie tej kategorii znalazłyby się zespoły, które trzymają się tradycyjnego brzmienia, bez techno beatu, industrialnych 'zgrzytów' ani ambientowych 'usypiaczy'. Takie grupy, które komponują swoje utwory w oparciu o klasyczny schemat rockowy, tyle że na elektronicznych instrumentach lub nawet mają w swoich aranżacjach "prawdziwą", nie samplowaną gitarę czy perkusję.
Kogo byśmy zaliczyli do tego stylu - ja proponuję Wolfsheim, Frozen Autumn, Pride and Fall i Suspiria. Oczywiście do etykietki Elektroniczny Rock można dodać 'Gotycki'. Ta zmiana pozwoli odróżnić klasyczne brzmienie elektroniczne od tanecznego współczesnego.
Chosen by death don't disagree.
Wysłany: 2008-10-11 15:21
Rock elektroniczny kojarzy mi się przede wszystkim z Chicago i The Moody Blues :P nie wiem właściwie dlaczego ale tak jest :)
[img:22dff8dcff]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:22dff8dcff]
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Wysłany: 2008-10-11 18:57
[quote:5b68d94123="RuczajDJ"] Bylo kupe oblewania pomyjami, ale muzyka elektroniczna wyszla z tego obronna reka i powstal osobny nurt. [/quote:5b68d94123]
Dlatego napisałem - "po latach". Na przełomie lat 80/90 ja też się nabijałem z DM, dlatego, że nie grali na gitarach. A od kilkunastu lat dostrzegam głębię w tej muzyce.
[quote:5b68d94123="RuczajDJ"]Czy Marek Bilinski albo Przemyslaw Gintrowski to rockersi?? A obaj graja klasyczna "nietaneczna" elektronike. [/quote:5b68d94123].
Napisałem "Z VOKALEM" i nie chodzi o samplowane wstawki, jak np u J.M Jarre, tylko prawdziwy śpiew.
[quote:5b68d94123="RuczajDJ"]
Tak samo mozna blackmetal, muzyke powazna, chóry itd tez tak dowolnie uznawac za rock.[/quote:5b68d94123]
Wszystkie te elementy znajdziesz w twórczości takich grup jak Therion, Lacrimosa, Tristania, Epica. Czy ja powiedziałem, że wszystko wrzucać do jednego wora? Każdy inaczej klasyfikuje muzykę, ktrej słucha, jednak pewne cechy wspólne są zauważalne zarówno dla zespołów, które przed chwilą wymieniłem jak i tych z pierwszego postu.
Dla mnie Ultravox to 100% rock, nawet art rock (nie mylić z rockiem progresywnym z 15 minutowymi solówkami)
Wysłany: 2008-10-11 20:33 Zmieniony: 2009-02-08 14:28
[quote=AbrimaaL]
Dla mnie Ultravox to 100% rock, nawet art rock (nie mylić z rockiem progresywnym z 15 minutowymi solówkami)
[color=azure:9c8f263cbe]Ultravox to akurat new romantic. Mało tego ten zespół to legenda tego gatunku. Ich album "Vienna" do dzisiaj jest w kanonie nurtu. Z art rockiem nie mają nic wspólnego.
A poza tym nie rozumiem pojęcia elektroniczny rock, co to według Ciebie jest? Chodzi Ci o rock industrialny?[/color:9c8f263cbe]
Wysłany: 2008-10-11 22:27
kojarzy mi się tylko NIN
"Księżyc kładzie dłoń na moim czole, ślepy i niemy jak piastunka"
Wysłany: 2008-10-12 09:30 Zmieniony: 2008-10-12 14:36
AbrimaaL napisał(a):
[quote:7dc8906fff]Dla mnie Ultravox to 100% rock, nawet art rock (nie mylić z rockiem progresywnym z 15 minutowymi solówkami)
_________________[/quote:7dc8906fff]
:arrow: Ultravox 100% rock :twisted: to śmiech na sali :P sorry ale Ultravox to ikona lat 80tych nurtu zwanego wtedy New Romantic do którego należały: Visage,White Door,John Foxx i kilku innych wykonawców .Którzy nie mieli nic wspólnego z Rockiem nic a nic Ultravox grający 100% rock to profanacja :) New Romantic !!! ,dobrze że Tomasz Beksiński tego nie przeczytał...
**** New romantic – nurt w muzyce nowofalowej, powstały na początku lat 80. XX wieku.
Sztandarowa muzyka i moda lat 80. kojarzona z muzyką synth pop i specyficzną modą na makijaże, ekskluzywne ubrania, garnitury, krawaty i szpiczaste buty (u kobiet obowiązkowo na szpilkach). Termin "new romantic" został użyty po raz pierwszy w 1981 roku przez Richarda Jamesa Burgessa (były producent płyt Spandau Ballet; późniejszy perkusista na ich albumie "Strip"). Później zaczęto go przypisywać scenie muzycznej, która wyłoniła się z jednego z klubów zachodnich przedmieść Londynu, gdzie od 1978 roku Steve Strange, Rusty Egan oraz Chris Sullivan organizowali imprezę pod nazwą "Bowie Night". Impreza była stylistycznie połączeniem mody na glam oraz na nową elektroniczną muzykę taneczną. Właściwym momentem gwałtownego rozwoju tego nurtu było wydanie płyty "Vienna" zespołu Ultravox.
Najbardziej charakterystyczną cechą muzyki new romantic było szerokie wykorzystanie instrumentów elektronicznych, a w szczególności syntezatorów. Muzykę i tekst w utworach new romantic charakteryzował specyficzny romantyczny nastrój. Nowoczesne (najczęściej syntezatorowe) i bogate w przestrzenne efekty brzmienie było przyjemne w odbiorze i sprawiało, że noworomantyczne utwory chętnie były wykorzystywane w dyskotekach ****
Zespoły i wykonawcy zaliczani do nurtu new romantic:
* ABC
* A Flock Of Seagulls
* Adam and the Ants
* Alphaville
* Blancmange
* Bronski Beat
* China Crisis
* Classix Nouveaux
* Culture Club
* Depeche Mode
* Duran Duran
* Eurythmics
* Heaven 17
* Howard Jones
* Human League
* Icehouse
* Japan
* Simple Minds
* Spandau Ballet
* Talk Talk
* Tears for Fears
* Yazoo
*** Najbardziej charakterystyczną cechą muzyki new romantic było szerokie wykorzystanie instrumentów elektronicznych, a w szczególności syntezatorów. Muzykę i tekst w utworach new romantic charakteryzował specyficzny romantyczny nastrój. Nowoczesne (najczęściej syntezatorowe) i bogate w przestrzenne efekty brzmienie było przyjemne w odbiorze i sprawiało, że noworomantyczne utwory chętnie były wykorzystywane w dyskotekach.
*** STRZAŁ W 10-TKĘ "NEW ROMANTIC" ***
http://www.nosferatu.art.pl/
Tak naprawdę to do nurtu New Romantic zaliczano tylko 10 wykonawców :) lista na stronie (link powyżej). Informacji szukać w dziale " Artykuły Muzyczne " - Strzał w 10-tkę "New Romantic" -
Pierwsza dziesiątka *** New Romantic ***
01.John Foxx - The Garden (1981)
02.Ultravox - Vienna (1980)
03.Visage - Visage (1980)
04.OMD - Architectura & Motality (1981)
05.Talk Talk - The Party's Over (1982)
06.Classix Nouveaux - La Verite (1982)
07.White Door - Windows (1983)
08.Depeche Mode - Some Great Reword (1984)
09.Spandau Ballet - Journey To Glory (1981)
10.Duran Duran - Duran Duran (1981)
Druga dziesiątka:
11.Ultravox - Ragr I Eden (1981)
12.Pseudo Echo - Autumnal Park (1984)
13.Real Life - Heartland (1984)
14.A Flock Of Seaguls - A Flock Of Seaguls (1982)
15.Japan - Gentelmen Takes Polaroids (1980)
16.Gary Numan - The Pleasure Principle (1979)
17.Simple Minds - New Gold Dream (1982)
18.The Human League - Reproduction (1982)
19.Soft Cell - The Art Of Falling Apart (1983)
20.Na tym koniec :)
To tyle jeśli chodzi o Ultravox i nurt New Romantic :)
*** i nie mylić proszę New Romantic z Rockiem Elektronicznym i Rockiem wogóle :) dzięki :)
Ultravox - Vienna
http://pl.youtube.com/watch?v=X3OaIsqtG64
[img:7dc8906fff]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:7dc8906fff]
Wysłany: 2008-10-15 21:31
New Romantic w 21 wieku to pojęcie przestarzałe, media wrzuciły do jednego pudła wszystkie zespoły lat 80-tych które używały trochę więcej elektroniki niż "zwykłe rockowe zespoły".
Dlaczego zatem np. The Cure czy Siouxsie &TB nie znaleźli się w tym "nurcie" - w latach 83-85 też używali dużo klawiszy, ale mieli gitary i perkusję. Termin "New Romantic" powstał pod presją chwili, dziennikarze musieli jakoś nazwać nowy kierunek, jakkolwiek by nie było, było to określenie pejoratywne.
Ultravox - z ich największych hitów, to jedynie 'Dancing with Tears in My Eyes' jest popowo-taneczny, może jeszcze "We Came to Dance", 'The Voice' czy 'One Small Day' to rock w najczystszej formie (ten drugi nawet był porównywany do U2), natomiast 'Vienna', gdyby powstał dziś nazwano by rockiem symfonicznym, a w 'New Europeans' pojawia się nawet heavy riff. I ja nie zmienię swojego podejścia, słucham ich od kilkunastu lat. I jeszcze nie widziałem ich w makijażu, za to nie raz nieogolonych :P
Ktoś tutaj jeszcze wymienia Icehouse - oni potrafili zagrać prawie wszystko od popu (Crazy) do prawie-metalu (Feed the Machine).
Tak samo nie nazwę "elektronicznymi" zespołami Talk Talk ani Simple Minds. Może na pierwszych płytach każdego z nich, ale wtedy jeszcze nie grali "swojej" muzyki, tylko to, co było akurat modne.
Wysłany: 2008-10-15 21:46
To że Ultravox zagrał według ciebie kilka nagrań które mogły by z wielkim naciągnięciem porównać do Rocka ,to nic nie znaczy ,a ty od razu określiłeś Ultravox jako 100 % procentową grupę rockową :P jaja sobie robisz chłopie :P 100% rocka :) hehe .... a co od razu zespół który używa klawiszy to musiał być od razu New Romantic według ciebie tak ,albo jak zespół gra głównie na gitarach i perkusji to znaczy że gra od razu rocka lub metal :)
Cytuję kolego twoje słowa : " Dlaczego zatem np. The Cure czy Siouxsie &TB nie znaleźli się w tym "nurcie" - w latach 83-85 też używali dużo klawiszy, ale mieli gitary " : na to pytanie dlaczego akurat te dwa zespoły nie znalazły się w nurcie New Romantic musisz odpowiedzieć sobie sam :)
Cytuje twoje słowa kolego : " New Romantic w 21 wieku to pojęcie przestarzałe, media wrzuciły do jednego pudła wszystkie zespoły lat 80-tych które używały trochę więcej elektroniki niż zwykłe rockowe zespoły " : media to może i tak ,ale nie fachowe pisma muzyczne w tamtych latach. Poza tym jakie zespoły w tamtych latach nie używały w większym lub mniejszym stopniu elektroniki.
Przeczytaj sobie dokładnie w internecie, co na temat nurtu New Romantic i należących do niego zespołów pisze jedyny i niepowtarzalny autorytet w tym temacie ,nie żyjący już Tomasz Beksiński , ale przeczytaj to dokładnie !
To jedyne kapele zaliczane do ścisłego nurtu New Romantic :
01.John Foxx - The Garden (1981)
02.Ultravox - Vienna (1980)
03.Visage - Visage (1980)
04.OMD - Architectura & Motality (1981)
05.Talk Talk - The Party's Over (1982)
06.Classix Nouveaux - La Verite (1982)
07.White Door - Windows (1983)
08.Depeche Mode - Some Great Reword (1984)
09.Spandau Ballet - Journey To Glory (1981)
10.Duran Duran - Duran Duran (1981)
-------
Druga dziesiątka :
11.Ultravox - Ragr I Eden (1981)
12.Pseudo Echo - Autumnal Park (1984)
13.Real Life - Heartland (1984)
14.A Flock Of Seaguls - A Flock Of Seaguls (1982)
15.Japan - Gentelmen Takes Polaroids (1980)
16.Gary Numan - The Pleasure Principle (1979)
17.Simple Minds - New Gold Dream (1982)
18.The Human League - Reproduction (1982)
19.Soft Cell - The Art Of Falling Apart (1983)
20. NA TYM KOŃCZY SIĘ *** New Romantic "
A cała reszta nieudolnie próbowała podłączyć się pod ten nurt ! :) nurt New Romantic trwał cztery lata od roku 1880 do 1984 r.
Cytuję twoje słowa kolego: " Tak samo nie nazwę "elektronicznymi" zespołami Talk Talk ani Simple Minds " : a kto powiedział że Talk Talk i Simple Minds to zespoły electroniczne ?
Simple Minds(New Wave, New Romantic, Pop-rock) - szkocka grupa rockowa, założona w 1977 w Glasgow.Jednakże zespół ten zaliczany był do ścisłego nurtu New Romantic w latach 1980-1984 .
Talk Talk – brytyjska grupa muzyczna, aktywna od 1981 do 1991 roku. Zaczynając jako typowy (choć odnoszący sukcesy) przedstawiciel new romantic, zespół powoli zmierzał ku muzyce bardziej eksperymentalnej, by ostatnimi dwoma albumami zasłużyć sobie na miano pionierów post-rocka. W przypadku Talk Talk pierwsze trzy płyty zaliczane były do stylu nurtu New Romantic ,potem Mark Hollis i jego zespół oddalili się od nutu New Romantic i poszli w kierunku muzyki eksperymentalnej.Ale w okresie 1980-1984 byli jednymi z filarów New Romantic.
*** gdzie tu mowa o że to zespoły elektroniczne ***
Info :www.wikipedia.pl
Cytuję twoje słowa kolego: " Termin "New Romantic" powstał pod presją chwili, dziennikarze musieli jakoś nazwać nowy kierunek, jakkolwiek by nie było, było to określenie pejoratywne " : zajebiście :) a powiedz jaki styl muzyczny nie powstał po presją chwili i nie został jakoś nazwany :) i nie zostały do nich przypisane zespoły czy tego chciały czy nie.
Cytuję twoje słowa kolego : " Ktoś tutaj jeszcze wymienia Icehouse - oni potrafili zagrać prawie wszystko od popu (Crazy) do prawie-metalu (Feed the Machine) " : Icehouse nigdy nie należał do New Romantic chociaż przez pewien bardzo króciutki okres tak.
Info.www.wikipedia.pl " Icehouse – australijski zespół rockowy, grający new romantic " z całą pewnością Icehouse nigdy nie wydali nagrania które by mogło skojarzyć się z nawet prawie metalem ! :) ,a gdyby nawet to jedno nagranie nie w dyskografii jakiegokolwiek zespołu jaki by to nie był, nie może w żaden sposób przypisać dany zespół do jakiegokolwiek stylu muzycznego.Icehouse mieli kilka nagrań które brzmią Rockowo ale z pewnością nie prawie matalowo.
Ma całą zremasterowaną dyskografię Icehouse i nie słyszę u nich choćby trochę metalu .
O New Romantic:
http://romantic-synthesis.blog.onet.pl/2,ID55725031,index.html
Tomasz Beksiński " Strzał w dziesiątkę - New Romantic "
http://krypta.whad.pl/html/artykuly_muzyczne/strzal_w_dziesiatke.htm
*** A więc to co napisał AbrimaaL cytuję: " Dla mnie Ultravox to 100% rock " . To totalna bzdura , to oczywiście tylko moje zdanie skromne ,ciekawy jestem co wy sądzicie o tych 100% rocka Ultravox ? :) Oczywiście AbrimaaL ma prawo do swojego zdania ,ale wydaje mi się że grubo przesadził co do Ultravox i tych 100% rocka w ich muzyce. :)
Pozdrawiam :)
[img:5685a3503b]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:5685a3503b]
Wysłany: 2008-10-22 00:37
Cieszy mnie to :lol: jak łatwo można Was przestraszyć prowokując przetasowania w istniejącym porządku. :D
Uparcie cytujecie mi fragmenty, które ktoś (np. T. Beksiński) napisał przed wielu laty, które dobrze znam - kupowało się Magazyn Muzyczny :P Dla mnie z polskich dziennikarzy muzycznych największym autorytetem jest Wiesław Weiss, który w swojej Encyklopedii ROCK'a :!: umieścił wszystkie nabożnie wykaligrafowane przez Was nazwy. Rock to zjawisko ponadczasowe, natomiast new romantic "trwał tylko 4 lata" :)
Teraz rzucę Wam na pożarcie kolejną prowokację:
Emerson, Lake & Palmer grali thrash na syntezatorach :twisted: