Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Praca magisterska na temat metalu. Strona: last

Praca magisterska na temat metalu Wysłany: 2008-10-08 11:46

Anji (Bicz)
Anji
Tomaszów Mazowiecki/Warszawa

Mam zamiar napisać pracę magisterską na temat inspiracji w tekstach metalowych zaczerpniętych z literatury, chodzi tu o motywy związane z poszczególnymi epokami literackimi. Jestem na IV roku filologii polskiej i postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli skoro już pisać pracę, to czemu nie połączyć jej z moją ukochaną muzyką. Chciałabym w niej ukazać piękno, które tkwi w metalu, ale też zmierzyć się ze stereotypami dotyczącymi zarówno tej muzyki, jak i jej fanów. Przyda mi się przy tym wasza pomoc, myślę, że nie zostawicie mnie samej. Proszę piszcie na tym wątku o wszystkim tym, co kojarzy wam się z opisanym przeze mnie tematem. Mam nadzieję poprawić w niej wizerunek metalu (róznych jego odmian) i metalowców. Co wy na to? Będę wdzięczna za sugestie, które mogą służyć pomocą, np. teksty piosenek, w których doszukaliście się takowych inspiracji. Możliwe też, że z niektórymi z Was przeprowadzę jakieś wywiady i zamieszczę w mojej pracy. Pozdrawiam wszystkich

Zgłębiać siebie tak, żeby nie zapominać przy tym o innych, ale też, żeby dzięki temu móc zgłębiać ich...

Wysłany: 2008-10-08 13:13

mnie na myśl od razu rzuca się utwór "O wzgardzicielach ciała" zespołu Casus Belli gdzie tekst jest autorstwa F. Nietzschego

forever alone immortal

Wysłany: 2008-10-08 17:48

Eye_of_the_storm (Bicz)
Eye_of_the_storm
Zawiercie/Wrocław

Na Uniwersytecie Śląskim na wydziale Etnologii w Cieszynie z 5 lat temu powstała praca na temat inspiracji zespołów metalowych motywami z kultury skandynawskiej w ich tekstach. Z tego co pamiętam to było tam cos o inspiracji mitologia sknadynawska.
No i zawsze to źródło literatury...

Pytanie: co to jest - "665,95" Odpowiedź: szatan z Biedronki:-P

Wysłany: 2008-10-08 18:05

Moje pierwsze skojarzenie -> XIII Stoleti. Oni odwołują się w dużej części piosenek do postaci literackich, chociażby do Draculi, Nosferatu itd.
Oczywiście trzeba napisać o Blind Guardian, który to zespół ma widoczne wątki zaczerpnięte min. z Tolkiena.
Poza tym min. zespół Tymoteusz opiera się na fragmentach jednej z najdłuższych książek w literaturze światowej -> na Biblii.
Z tej dziedziny również Kat miał wątek w piosence Czas zemsty.
Led Zeppelin też coś ma jeśli się nie mylę...
Pink Floyd oparł album Animals na Orwellowskim Folwarku zwierzęcym.
Gdzieś też czytałam, że Tool ma naleciałości filozoficzno-literackie, szczególnie na płycie Lateralus.
Nightwish, The Cure, Metallica, Iron Maiden, Pearl Jam, Cradle of Filth - praktycznie większość korzysta lub inspiruje się literaturą...
Chyba najbardziej popularny do cytowania i korzystania z niego, okazuje się być Goethe, a potem Tolkien, Lovecraft itd. W każdym razie, jak by poszukać, to dużo można znaleźć na ten temat... Więc pisz dziewczę mgr o tym, bo to ciekawa rzecz :)

Der Tag vergeht für mich, wie ein Gebet an dich. Denke irgendwann an dich, wo du jetzt bist. Was kommt am Ende? Fließt dieser Fluß ins Nichts? Sende ein Zeichen, von dort wo du jetzt bist.

Wysłany: 2008-10-08 20:21

utwór "do prostego człowieka" zespołu Akurat (nieszczególnie metalowego) którego tekstem jest wiersz Tuwima o tym samym tytule.

Wysłany: 2008-10-08 21:19

Mscigniew (Bicz)
Mscigniew
Lacus Solitudinis

np. Summoning - teksty zespołu nawiązują do świata wykreowanego przez J.R.R. Tolkiena.

Jest nikim ten, co nie ulepsza świata.

Wysłany: 2008-10-08 22:27

Temat przeniesiony. Nie widze powodu by widniał na stronie głównej.

Pozdrawiam

Użytkowniku! Nie bój się używać linku "Zgłoś moderatorowi"! :D

Wysłany: 2008-10-09 09:21

Anji (Bicz)
Anji

Super, dzięki za tak szybki odzew i za poparcie. Upewnia mnie to w przekonaniu, że jest sens i że grono odbiorców tej pracy nie będzie się ograniczać do filologów, słuchających tej muzyki. A to ważne, bo być może zdecyduję się kiedyś tę pracę opublikować

Zgłębiać siebie tak, żeby nie zapominać przy tym o innych, ale też, żeby dzięki temu móc zgłębiać ich...

Wysłany: 2008-10-10 00:27

Drathir (Diabolista)
Drathir
Lublin/radom(rzadko ;p)/czasami krako...

jesli takowa praca to nie moze zabraknac Theatre Des Vampires...jesli chodzi o literature nie brakuje tam m.in A.Rice...Dantego(nioeboska komedia)...Lovecrafta...i poezji, glownie dekadenckiej- Arthur Rimbaud...Charles Baudelaire...i przedewszystkim E.A.Poe ^^ (chyba najwiecej na The Vampire Chronicles go uswiadczymy)...slyszalem rowniez iz czesto czerpia z W.Blake'a jednak jego tworczosci nie znam wogole :< ...a takto Dracula Stockera

CARPE NOCTEM***do everything what you want...but please, don't look into my eyes...*** fata viam invenient***"Od muzyki piekniejsza jest tylko cisza"***"a pitiful person, allowing her soul to be manipulated with an illusion called love"

Wysłany: 2008-10-10 15:25

Cradle Of Filth- teksty bardzo mocno zainspirowane romantyzmem... ogólnie gotyk czerpie wiele z romantyzmu...hmm moze jescze blind guardian- to głownie na podstawie powiesci tolkiena

"Księżyc kładzie dłoń na moim czole, ślepy i niemy jak piastunka"

Wysłany: 2008-10-13 10:43

Anji (Bicz)
Anji

Pochwalę się Wam moi drodzy, że dostałam się na seminarium magisterskie do faceta, u którego chcę pisać tę pracę. Udało się własnie dzięki temu tematowi pracy. A nie było łatwo- Grubo ponad 20 osób na 10 miejsc. Dlatego nie ma już przebacz, piszcie dalej- WIELKIE DZIĘKI za posty, które już zamieściliście!!!

Re: Praca magisterska na temat metalu Wysłany: 2008-10-18 13:04

[quote:587347b249="Anji"]Mam zamiar napisać pracę magisterską na temat inspiracji w tekstach metalowych zaczerpniętych z literatury, chodzi tu o motywy związane z poszczególnymi epokami literackimi. Jestem na IV roku filologii polskiej i postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli skoro już pisać pracę, to czemu nie połączyć jej z moją ukochaną muzyką. Chciałabym w niej ukazać piękno, które tkwi w metalu, ale też zmierzyć się ze stereotypami dotyczącymi zarówno tej muzyki, jak i jej fanów. Przyda mi się przy tym wasza pomoc, myślę, że nie zostawicie mnie samej. Proszę piszcie na tym wątku o wszystkim tym, co kojarzy wam się z opisanym przeze mnie tematem. Mam nadzieję poprawić w niej wizerunek metalu (róznych jego odmian) i metalowców. Co wy na to? Będę wdzięczna za sugestie, które mogą służyć pomocą, np. teksty piosenek, w których doszukaliście się takowych inspiracji. Możliwe też, że z niektórymi z Was przeprowadzę jakieś wywiady i zamieszczę w mojej pracy. Pozdrawiam wszystkich[/quote:587347b249]

a ty co tu cholero robisz? ;D

...I forgot to remember to forget... /johnny cash

Re: Praca magisterska na temat metalu Wysłany: 2008-10-21 08:17

Anji (Bicz)
Anji

[quote:702704cd80="frija"][quote:702704cd80="Anji"]Mam zamiar napisać pracę magisterską na temat inspiracji w tekstach metalowych zaczerpniętych z literatury, chodzi tu o motywy związane z poszczególnymi epokami literackimi. Jestem na IV roku filologii polskiej i postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli skoro już pisać pracę, to czemu nie połączyć jej z moją ukochaną muzyką. Chciałabym w niej ukazać piękno, które tkwi w metalu, ale też zmierzyć się ze stereotypami dotyczącymi zarówno tej muzyki, jak i jej fanów. Przyda mi się przy tym wasza pomoc, myślę, że nie zostawicie mnie samej. Proszę piszcie na tym wątku o wszystkim tym, co kojarzy wam się z opisanym przeze mnie tematem. Mam nadzieję poprawić w niej wizerunek metalu (róznych jego odmian) i metalowców. Co wy na to? Będę wdzięczna za sugestie, które mogą służyć pomocą, np. teksty piosenek, w których doszukaliście się takowych inspiracji. Możliwe też, że z niektórymi z Was przeprowadzę jakieś wywiady i zamieszczę w mojej pracy. Pozdrawiam wszystkich[/quote:702704cd80]

a ty co tu cholero robisz? ;D[/quote:702704cd80]

A cholero zbieram informacje na pracę magisterską

Wysłany: 2008-10-21 13:59

Amerykański Nile (brutal death metal) opiera swe teksty na mitologi egipskiej co bardzo łatwo można zauważyć po okładkach płyt oraz tytułach utworów.

Wybrane przykłady tytułów:
"Papyrus containing the spell to preserve its possessor against attacks from he who is in the water",
"Sarcophagus",
"Kheftiu asar butchiu",
"Invocation Of The Gate Of Aat-Ankh-es-en-Amenti",
"Defiling The Gates Of Ishtar",
"Nas Akhu Khan she en Asbiu"

Przykładowe okładki płyt:
[img:9278ccad3f]http://www.metalshop.co.il/files/sml/4074.jpg[/img:9278ccad3f]
[img:9278ccad3f]http://img406.imageshack.us/img406/2401/2blackseedsofvengeancewu9.jpg[/img:9278ccad3f]

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Wysłany: 2008-10-21 20:51

Eye_of_the_storm (Bicz)
Eye_of_the_storm
Zawiercie/Wrocław

"Papyrus containing the spell to preserve its possessor against attacks from he who is in the water",

o shit! co za tytuł, już myslałem, ze cytujesz tu zwrotkę... 8)

Pytanie: co to jest - "665,95" Odpowiedź: szatan z Biedronki:-P

Wysłany: 2008-10-22 10:54

[quote:0e080b0ae6="Eye_of_the_storm"]o shit! co za tytuł, już myslałem, ze cytujesz tu zwrotkę... 8)[/quote:0e080b0ae6]
Też bym chciał żeby to była zwrotka ale niestety :D Jeśli mnie pamięć nie myli to są to bodajże pierwsze słowa ów piosenki :lol:

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Wysłany: 2008-11-02 18:16

w ramach jakiej katedry ta praca? jaką metodologię obierasz? brzmi w ogóle ciekawie, też się zastanawiałam o czymś takim, ale mnie bardziej kręcą interteksty :wink:
i jaki dokładnie jest temat, bo tak rzucać to sobie można :wink:
i czy to musi być tylko metal? :?

"wybrednie w różach wymarzając kolor czarny"

Wysłany: 2008-11-06 09:19

Anji (Bicz)
Anji

[quote:bfd12d0b2e="Erzsebeth"]w ramach jakiej katedry ta praca? jaką metodologię obierasz? brzmi w ogóle ciekawie, też się zastanawiałam o czymś takim, ale mnie bardziej kręcą interteksty :wink:
i jaki dokładnie jest temat, bo tak rzucać to sobie można :wink:
i czy to musi być tylko metal? :?[/quote:bfd12d0b2e]

Wiesz dopiero zaczynam seminarium magisterskie, więc nie jestem jeszcze wszystkiego pewna, stąd brak konkretów. Pytasz czy tylko metal,a masz jeszcze jakąś propozycję? Mój pomysł ma jeszcze wąski zakres, tak jak pisałam wcześniej, jestem otwarta na wszelkie sugestie. Nawet takie mimochodem wpadające do głowy, takie czasem bywają najlepsze.

Wysłany: 2008-11-06 09:58

nooo... ja zanim wybrałam ostatecznie temat, wahałam się nad kilkoma tematami, między innymi filologiczną analizą dajmy na to tekstów Metallici :)
a konkretnie myślałam o gotyku, bo wtedy zgrabnie można połączyć z tłem epoki, albo wpływologia :wink: : wpływy w tekstach gotyckich (w tekstach piosenek, rzecz jasna) z XIX wieku... moim zdaniem zajebisty sposób na połączenie tego, co chcą na polo z tym, co się lubi :D tylko, noo... czasem się naprosić trzeba o akceptację tematu, więc (jeśli Twoja uczelnia jest konserwatywna) radzę przemyśleć linię obrony tematu ( :? :x --> wiem, co mówię...)
aa, no i nie przejmuj się wąskim zakresem: to dobrze,jeśli jest wąski. Jeśli go zbytnio rozszerzysz, "popłyniesz" i wszystko będzie po łebkach. Konspekt dobrze działa - widzisz wszystkie słabe strony pracy. No i naprawdę pomyśl nad metodologią ZANIM zaczniesz - to Ci ogromnie ułatwi potem pracę!
aha, no i nie chciałam zabrzmieć jak Stara, Mądra Góralka, więc jeśli tak zabrzmiałam, to sory :D (a jak chcesz, to wal na priva :) )

"wybrednie w różach wymarzając kolor czarny"

Wysłany: 2008-11-07 09:47

Anji (Bicz)
Anji

[quote:23fb1da6f5="Erzsebeth"]nooo... ja zanim wybrałam ostatecznie temat, wahałam się nad kilkoma tematami, między innymi filologiczną analizą dajmy na to tekstów Metallici :)
a konkretnie myślałam o gotyku, bo wtedy zgrabnie można połączyć z tłem epoki, albo wpływologia :wink: : wpływy w tekstach gotyckich (w tekstach piosenek, rzecz jasna) z XIX wieku... moim zdaniem zajebisty sposób na połączenie tego, co chcą na polo z tym, co się lubi :D tylko, noo... czasem się naprosić trzeba o akceptację tematu, więc (jeśli Twoja uczelnia jest konserwatywna) radzę przemyśleć linię obrony tematu ( :? :x --> wiem, co mówię...)
aa, no i nie przejmuj się wąskim zakresem: to dobrze,jeśli jest wąski. Jeśli go zbytnio rozszerzysz, "popłyniesz" i wszystko będzie po łebkach. Konspekt dobrze działa - widzisz wszystkie słabe strony pracy. No i naprawdę pomyśl nad metodologią ZANIM zaczniesz - to Ci ogromnie ułatwi potem pracę!
aha, no i nie chciałam zabrzmieć jak Stara, Mądra Góralka, więc jeśli tak zabrzmiałam, to sory :D (a jak chcesz, to wal na priva :) )[/quote:23fb1da6f5]

Ale nie masz za co przepraszać. Co do uczelni, troszeczkę konserwatywna chyba jest, ale nie mój promotor. On zrobił konkurs na to, kto dostanie się do niego na seminarium. Trzeba było przesłać mu mailem swój temat i mniej więcej opisać co w nim zawrzemy. I właśnie dzięki temu tematowi mnie przyjął, co więcej, kiedy powiedziałam, że w zanadrzu mam jeszcze pomysł na inny temat, to stwierdził, że najpierw to mam myśleć nad tym, bo mu się strasznie spodobał!!! Świetny człowiek, a na zajęciach pyka fajeczkę z chyba śliwkowym tytoniem, prawdziwy oryginał.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło