Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Zeitgeist. Strona: 1

Zeitgeist Wysłany: 2007-11-12 13:13

Dla jednych czysta manipulacja, dla innych powód pogłówkowania. Co sądzicie o "faktach" w filmie? Mnie się bardzo podobało, że ktoś w pierwszej części filmu w przejrzysty sposób przedstawił znany mi pogląd o religii chrześcijańskiej.
Co Wy na to?
[url]http://video.google.pl/videoplay?docid=-5870901554543719947&q=Zeitgeist&total=1873&start=0&num=10&so=0&type=search&lindex=1[/url]

Pozdrawiam

www.hess.xt.pl -nadal dziecię nocy

Wysłany: 2007-11-12 23:30

ja jako antykatolik żyjący w naszym państwie wyznaniowym cieszę się akurat z każdego ataku na kk, a ten jest do tego sensowny

ale do rzeczy: każdy kto miał jakiś kontakt z tą religią zauważył zapewne, że miejsca i postacie to czysta symbolika, ale nie zagłębiałem się tak bardzo w temat jak autorzy filmu. Pierwsze co to sprawdziłem Dionizosa bo najbardziej jego historia z filmu wydawała mi się wyssana z palca, ale tylko do kilku rzeczy nie mogłem się dokopać w necie, a odcięty jestem teraz od literatury właściwej tematowi.
Wiele kwestii wydaje się być wielce prawdopodobnych, ale na pewno są też takie które brzmią podejrzanie. Jakkolwiek skąd u Was tak nagłe wyroki że to wszystko manipulacja? Do jakich źródeł masz dojścia OskareQ by móc to stwierdzić? chyba nie jesteś zamachowcem z 11-IX, prawda? :D

www.hess.xt.pl -nadal dziecię nocy

Wysłany: 2008-04-23 10:47

Gothic_sun (Anciliae)
Gothic_sun
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM O...

Zeitgeist to zdecydowanie alternatywna interpretacja wspolczesnych nam problemow spolecznych i sytuacji na swiecie, kwestionuje dotychczasowe "prawdy", zacheca do krytycznej analizy faktow historycznych, i oczywiscie do ewentualnego poglebienia sie w naswietlonych tematach. Nie jest to ani propaganda ani tez manipulacja...autor filmu zacheca do krytyczej analizy przedstawionych tez jak rowniez do dalszych poszukiwan...a przede wszystkim odwoluje sie do najceniejszej wartosci jaka jest milosc.
Zainteresowanych i otwartych na odmienne spojrzenie na chrzescijanstwo zachecam goraco do lektury Geralda Masseya.
Summoned - dziekuje za linka do filmu.

All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”

Wysłany: 2008-04-23 14:41

[color=red:2c2800f99b]Każdy ma prawo do posiadania własnego zdania i powinniśmy to szanować. Obrazanie kogoś za to, że ma inne poglądy nie świadczy zbyt dobrze o obrazającym. To forum dyskusyjne, prawda? dyskusja to nie jedynie przytakiwanie innym.[/color:2c2800f99b]

Nie oglądałem zbyt dużo, bo za ciekawe to to nie jest. :?

Użytkowniku! Nie bój się używać linku "Zgłoś moderatorowi"! :D

Wysłany: 2008-04-23 20:07

Gothic_sun (Anciliae)
Gothic_sun
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM O...

[quote:dda7d5cbfd="Pan"]
Czy Ty sprawdzilas dane przedstawione w filmie? :) Zachecil Cie do sprawdzania, do krytycznej analizy? :) Bo ja widze wylacznie CALKIEM bezkrytyczna opinie na temat filmu. [/quote:dda7d5cbfd]
Tak sprawdzilam, zachecili mnie :twisted:

All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło